2020 Engelli Sağlık Kurulu Raporu Yükseltme İşlemi Nasıl Yapılır?

Engelli kurul raporu yükseltme işlemi alınan raporda belirtilen engel yüzdesinin zaman içerisinde arttığının düşünülmesi ile yapılacak bir işlemdir. Raporda yüzde şeklinde belirtilen iş gücü kaybı ile doğru orantılı olarak alınması hak edilen haklar da değişiklik göstermektedir. Bu nedenle engel durumunda değişiklik olmuşsa ya da engelin derecesinde artma varsa mutlaka raporla desteklenmesi gerekmektedir.

Engelli heyet raporu yükseltme, genel olarak yapılacak tetkiklerin ardından heyet tarafından yeniden değerlendirilir. Bu işlemin keyfi olarak yapılması durumu söz konusu değildir. Ortaya çıkan olağan şüpheler akabinde bu süreç sonuçlandırılır.

Engelli Sağlık Raporu Yükseltme Adımları

Engelli sağlık raporu yüzdesinin yükselmesi için uygulanması gereken adımlar şöyle sıralanabilir:

  • Daha önce alınmış engelli raporunun aslı veya tasdikli bir sureti ile İl Sağlık Müdürlüğüne başvuruda bulunulmalıdır. başvuruda, var olan engeli raporuna itiraz etmeniz gerekmektedir. Bunun için itiraz dilekçesi yazmalısınız. Raporun aslı veya tasdikli fotokopisi ile birilikte yazdığınız dilekçeyi müdürlüğe teslim etmelisiniz. Bu beyanınızla müdürlük, sizi gerekli muayene ve tetkikler için hastaneye sevk edecektir.
  • Engelli raporunun yükseltilmesini isteme nedeninize bağlı olarak sevk alma ihtimaliniz bulunmaktadır. Bu kapsamda eğer bir kurumun yönlendirmesi ile rapor almakta iseniz, rapor talep eden kurumdan sevk alarak hastaneye daha kolay ulaşım sağlayabilirsiniz. Örneğin işe alınma konusunda raporun yükseltilmesini istiyorsanız, alım yapacak firmanın engelli kontenjanına girme gibi nedenlerle rapordaki iş gücü yüzdesini yükseltmek istiyorsanız, alım yapacak kurumdan alınacak bir sevk kağıdı ile daha rahat işlem yapabilirsiniz. Bunun yanında yardım kuruluşları da hastanelere sevk vermektedir. Eğer engelli sağlık kurulu raporunu yükseltme talebinizin nedeni bir kuruluştan yardım almak ise, kuruluşun anlaşmalı olduğu hastanelere ya da yakınlardaki devlet hastanelerine sevk alabilirsiniz.
  • Engelli raporuna itiraz dilekçesi kullanarak rapor yükseltme işlemi yapıyorsanız, sizi önceki raporu aldığınız hastaneden farklı bir hastaneye yönlendirir ya da sevk ederler. Eğer gittiğiniz bu diğer hastanenin belirlediği engel yüzdesi ile eski engel yüzdeniz aynı ise, raporunuz kesinleşir.
  • Engelli raporuna itiraz sonucunda sevk edilen hastanenin verdiği rapor ile önceki hastanenin verdiği raporda belirtilen engellilik oranı farklı ise Sağlık Bakanlığı tarafından hakem hastane belirlenir. Hakem hastanenin yapacağı tetkikler sonucunda alınan rapor oranı, gerçek engel oranıdır ve artık itiraz hakkı tanınmaz.
  2020 Engelli Sağlık Kurulu Raporu Yenileme İşlemi Nasıl Yapılır?

Rapor Sonucu Engelli Raporundaki Değişiklik

Engelli raporuna itiraz sonucunda değişiklik yapılması iki yönlü olabilmektedir. Yapılan itiraza bağlı olarak raporda belirtilen yüzde artabileceği gibi azalabilir de. Raporun tekrar değerlendirilmesi aşamasında itiraz nedeni göz önünde bulundurulmaz. Kişi, yeniden değerlendirilir ve alacağı yeni rapora tamamen objektif olarak karar verilir.

Engelli Raporunun Yükseltilmesi İçin İtiraz

Engelli raporuna itiraz süreci hastaneden raporun alınmasından itibaren işlemektedir. Özürlülük Ölçütü Sınıflandırılması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik kapsamında Sağlık Bakanlığı tarafından engelli raporu vermeye yetkilendirilmiş hastanelerden alınacak rapor, Ulusal Veri Tabanı’na işlenmektedir. Veri Tabanı’na işlenen sağlık kurulu raporları üzerlerinde herhangi bir değişiklik yapılamamaktadır. Bu nedenle veriler içerisine işlenmiş raporların değiştirilmesi için Sağlık Müdürlüklerine başvuru yapılması gerekmektedir.

Rapor sonuçlarında  bir yanlışlık görülmesi halinde hastane başhekimliğine de itirazlar iletilebilmektedir. Raporun alınmasından itibaren 3 gün içerisinde yapılacak itirazlar, direkt olarak hastane başhekimliklerine iletilebilmektedir. Raporun veriliş tarihi ile Veri Tabanı’na işleniş tarihi arasındaki fark olarak görülen bu 3 günlük süre, hastanenin işleyişi baz alınarak daha kısa da sürebilmektedir. Ancak veriler içerisinde yer alma süresi 3 günü geçmez. Eğer bu 3 gün içerisinde itirazınızı gerçekleştirirseniz, hastane de kabul ederse, aldığınız rapor süresince yaptığınız işlemleri hiç yapmamışsınız gibi tekrar yaptırabilir, tekrar sağlık muayenesinden geçebilirsiniz.

Sağlık Kurulu Raporu Yükseltme İtirazları Hangi Durumlarda Yapılır?

Rapor yükseltme itirazları şu durumların gerçekleşmesi halinde mantıklı olarak değerlendirilebilmektedir:

  • Eğer rapor üzerinde iş gücü kaybına bakarak karar verilen yüzdelik orandan rahatsızsanız,
  • Raporunuzda bulunan ağır engellilik kısmında, doğru olmadığını düşündüğünüz bir ibare yer alıyorsa,
  • Raporunuzda çalışabilir ibaresi yer alıyor, ancak siz çalışamayacağınızı düşünüyorsanız,
  • Raporda olması gerekli olan ifadelerde eksiklik varsa rapor itirazını gerçekleştirebilirsiniz.

Bu seçeneklerin yanında rapor itirazları, alınması hedeflenen yardıma yönelik ifadenin yer almaması durumunda da değiştirilebilmektedir. Raporda engelli kişinin yatağa  bağımlı olduğu ya da ağır engelli olduğuna dair ifadenin yer almaması ya da raporda yazan yüzdelik engel durumunun hatalı olması durumunda sağlık raporuna itiraz gerçekleştirebilirsiniz.

  2020 Güncel Engelli Maaşı Ne Kadar Oldu?

Engelli Sağlık Raporuna Kimler İtiraz Edebilir?

Engelli sağlık raporuna itiraz edebilecek kişiler şöyle sıralanabilir:

  • Engelli bireyin kendisi
  • Engelli bireyin birinci dereceden akrabaları
  • Engelli bireyin vasisi ya da mahkeme kararı ile kişinin bakımını yapan kişi
  • Engelli raporunu isteyen kurum

Bunlar engelli sağlık raporuna itiraz edebilme hakkına sahiptir.

İtiraz Sonucu Yükseltilen Engelli Raporu Ne Zaman Çıkar?

Yükseltilmiş engelli raporunun çıkma süresi yaklaşık olarak 20 gündür. Hastaneden hastaneye değişiklik gösteren bu süre zarfı içerisinde tetkikler daha detaylı bir şekilde yeniden yapılır. Eğer hastaneye yapılan başvurunun üzerinden 20 gün geçtiği halde raporunuzu alamadıysanız, hastanelerin hasta hakları birimine başvurmanız gerekmektedir.

Engelli Sağlık Raporunu Yükseltme İşleminde Ücretlendirme

Engelli raporu yükseltme ücreti rapor yükseltme ücreti başlığı altında alınmamaktadır. Ancak engelli raporlarının ücreti anlamında bazı farklılıklar görülmektedir. Hastaneden hastaneye değişen uygulamalar kapsamında engelli raporu alınırken ücret talep etmeyen hastaneler olduğu gibi bazı polikliniklerde ücret talep eden hastaneler de mevcuttur. Ücret talepleri ile ilgili düzenlemeler Sağlık Uygulama Tebliği başlığı altında yer alan bilgilere göre yapılmaktadır. Tebliğe göre sevkli maluliyet, meslek hastalığı, kontrol muayeneleri, ilaç ve tıbbi malzeme dahil olmak üzere Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmaktadır.

Rapor başvurusunda bulunulması ya da raporun yükseltilmesi talebinde bulunulması halinde, alınacak yeni raporun oranının %0 çıkması halinde rapor ücreti alınacağı, tebliğ kapsamında belirtilmiştir.

Engelli Raporu Yükseltirken İstenen Belgeler

Engelli raporu yükseltmede istenen evraklar şöyle sıralanabilir:

  • İl Sağlık Müdürlüğünden alınmış başvuru formu
  • Eski raporun yanlış olduğunu beyan eden itiraz dilekçesi
  • 2 adet vesikalık fotoğraf

Bu belgelerin hazır olması halinde başvuru alınabilmektedir.

Engelli Raporu Yükseltme Dilekçesinin Özellikleri

Engelli raporu yükseltme dilekçesi şu şekilde yazılmalıdır:

  • Dilekçenin muhatabı bulunduğunuz ilin sağlık müdürlüğü olmalıdır.
  • Dilekçenin içerisinde sağlık kurulu raporunun yanlış olduğunu düşünmenizin nedeni, bunu hangi sebeplerle bağdaştırdığınız yazılı olmalıdır.
  • Bu amaçla kullanılacak dilekçede sağlık kurulu raporunun bu şekilde kalması halinde kişinin hangi haklardan mahrum kalacağını belirtmelisiniz. Eğer sağlık kurulu raporunda belirtilen oran yükseldiğinde bunun engelli bireye herhangi bir getirisi olmayacaksa, talebinizin reddedilme olasılığı yüksektir.
  • Dilekçede, rapor alacak bireyin T.C. kimlik numarasına ve raporun alındığı hastanenin bilgilerine yer verilmelidir. Bu sayede ciddi bir ihmal söz konusu ise hastane hakkında soruşturma açılması kolaylaşacaktır.
  • Raporun alındığı tarihten çok uzun bir süre sonra yapılacak itirazlarda nedenler daha açık bir şekilde ifade edilmelidir. Bu itirazlarda raporun hatalı olduğunun hangi olay üzerine fark edildiğine kadar yazılması, itirazın değerlendirilmesini kolaylaştıracaktır.
  %40 Engelli Hakları Nelerdir, Neleri Kapsar?

Rapor geçerlilik tarihi, alınış tarihi gibi sağlık kurulu raporu bilgilerine dilekçede yer verilmelidir.

Engelli Raporu Sorgulama

Engelli Raporuna İtiraz Nereye Nasıl Yapılır

Engelli Maaşı Alma Şartları

Engelli Maaşı Ne Kadar

Engelli Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır – Nereye yapılır


] }
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 150 YORUM
  1. blank Mesut can dedi ki:

    Merhaba ben 1.5 senedir diyaliz hastasıyım ve diyalize girmeden önce yüzde 60 engelli raporu aldım ve yükseltmek için raporu hastaneye gittim ve kurul bana dokturundan diyalize girdiğin için kağıt al dedi acaba nefroloji bölümünden mi yoksa diyaliz dokturundan mi alıyoruz. Cevap bekliyoruz inşallah

    1. blank admin dedi ki:

      Diyalize girdiğinize dair yazıyı diyaliz işleminin yapıldığı yerden almanız gerekir.

  2. blank mutlu dedi ki:

    benim yüzde 52 surekli raporum var, ben bu raporu indirimli eskart için bas vurmustum.simdi emekli olmak icin rapor cıkartmak istiyorum. ne yapmam gerek

    1. blank admin dedi ki:

      Malul emekli olabilmek için raporunuz en az yüzde 60 olmalı. Bu yüzden rapora itiraz edebilirsiniz. Ancak itiraz sonucunda raporunuzun yükselmesinin garantisi olmadığı gibi düşmesi bile söz konusu olabilir.

  3. blank mahmut DOĞANAY dedi ki:

    merhaba sayın ADMİN benim kızımın %70 raporu mevcut bunun üzerine araç alabilirmiyim alabilirsem nasıl bir indirim sağlanır bilgize ihtiyacım var teşekürler.

  4. blank Nurhan dedi ki:

    Mrb. Kanser hastasiyim %80 raporum var. Çeşitli hastalıklar eklenmesi nedeniyle yenilemek istiyorum. Raporu aldığım hastaneye başvurmak istiyorum çünkü tedavim orda devam ediyor. Ancak il saglik mud. Ikamet ettiğim yerdeki hastanelere yönlendiriyor. Direkt hastaneme başvuru yapamiyormuyum. Sonuçta ekleme yapılacak. Onceki rapora itiraz degil o hastalıklar zaten halen mevcut.

  5. blank Oktay yılmaz dedi ki:

    İyi günler ben 2016 da %68 raporum var nefroloji %60 ve hipertansiyon %8 daha sonra beyne kan puhtısı atmış şu an inme polikliniği tedavi görüyorum malül emekli başvurusu yaptım devamlı Red geliyor ne yapmalıyım teşekkürler SSK giriş 11. Ay 2004 prim 4700 gün

    1. blank admin dedi ki:

      Merhaba. Malulen emekli olabilmek için en az yüzde 60 işgücü kaybı olduğunu gösteren engelli raporu almak gerekir. Pirim süreniz ve raporunuzun oranı malul emeklilik için yeterli görünüyor. başvurularınızın reddedilme gerekçesinin ne olduğu önem kazanıyor. Konu hakkında daha net bir bilgi verirseniz daha kapsamlı bir cevap verebiliriz.

  6. blank gülsün dedi ki:

    Merhaba, tip 2 şeker hastasıyım tek hastalık dediğim için endokrinoloji ve diyabet için %37 sürekli engelli raporu aldım.Sorum şu raporumu %40 yapabilmek için rapora itiraz etsem beni başka hastaneye sevk edecekler biliyorum ama yine tek hastalıktan mı yoksa diğer komplikasyonlar içinde muayene olabilir miyim?Çünkü rapor oranının yükselmesi için tüm komplikasyonların muayene edilmesi gerekiyor, raporumun sürekli olması durumu etkiler mi?

    1. blank admin dedi ki:

      Merhaba. Söz konusu rapora itiraz etmeniz halinde heyet muayenelerini yeniden olursunuz. yapılan yeni muayeneler sonucunda yükselme ollaz veya düşme olursa konuyu mahkemeye taşıma hakkınız mevcut.

  7. blank yasemin dedi ki:

    merhaba benim %40 engelli raporum var 2007 yılında tıp1 dıyabet hastalıgından dolayı aldım 18 yıldır şeker hastasıyım şekere bağlı gözlerimde kanama yırtılma oldu ve böbrek kaçağı da var tansiyon kolestrol yüksek başvuru yapsam oranım yükselirmi

    1. blank admin dedi ki:

      Merhaba. Şayet raporu aldığınızdan bu yana yeni sağlık problemleri ile karşılaştıysanız raporu yükseltmek için yeniden heyet muayenesine girebilirsiniz. Bahsettiğiniz yeni rahatsızlıkların işgücü kaybına sebep olup olmadığına ancak uzman hekim muayenesi sonrasında karar verilebilir.

  8. blank Songül dedi ki:

    Ben göz kulak Ve Kuaför nefes darlığı 37 aldm bunu nasıl yukseltebilirim Gozlerim Bulanık görüyor GÖzüm yüzde 70 bulanik görüyor Calisamyrm ev hanimiym Nasıl olcak

    1. blank admin dedi ki:

      Merhaba. İl sağlık Müdürlüğüne başvurarak yeniden heyet muayenesine girebilirsiniz. Ancak unutmayın ki yeni muayene ile engel oranı yükselebileceği gibi düşebilir de veya aynı da kalabilir.

  9. blank Jülide Topo dedi ki:

    Merhaba kardeşimin 52% engelli raporu bulunmakta. Rapor öncesi 1997 yılında SSK’lı olarak çalıştu toplam 1135 prim günü mevcut. Daha sonra 1 çocuğu oldu. Şimdi SGK’ya 720 iş gününü ödersek 1.800 gün ve %60 engel oranı ile emekli olabilir mi? Çocuk için SGK’ya Ödemeyi yaptıktan sonra mı raporu yükseltmek için itiraz etmemiz gerekir? Bilgi için tşk ederim.

  10. blank Rahmi kargı dedi ki:

    Merhaba bizleri aydınlattığınız İçin çok teşekkür ederiz bizim zihinsel engelli amcamız var amcam 65 yaşında ve 10 yıl önce alınmış rapor %70 biz bu raporu %90 yapabilirmiyiz

    1. blank admin dedi ki:

      Merhaba. İşgücü kaybının artmış olması engelli raporunu yükseltme imkanı verir ancak buna yapılacak muayene sonrasında uzman hekimler karar verebilir. Yeniden heyet muayenesine girmeniz raporunuzun kesin yükseleceği anlamına gelmez aksine engel oranında düşüş ihtimali de söz konusu. heyet raporu yenileme ile ilgili işlemlerinizi il sağlık müdürlüğüne başvurarak yapabilirsiniz.

  11. blank Mert dedi ki:

    Merhaba abim %80 özürlü raporu var 4.5 yaşında alınmış şuan 19 yaşında bu raporu %90 yapmak istiyoruz bu süreç içerisinde inşaat alanlarından kaçma şiddet uygulama vb şeyler meydana geldi raporun artmasında etkili olurmu yatalak felan değil bir yerinde sorun yok otizm hastası araba almak için %90 gerekliymiş bu yüzden yapmak istiyoruz

    1. blank admin dedi ki:

      Konu hakkında il sağlık müdürlüğüne başvuru yapmalısınız.

  12. blank Zeynep dedi ki:

    Merhaba.Benim 4 eylül 2018 de %74 raporum çıktı.Kanser tedavisi sonrası hasar gören organlarımla ilgili. Aslında psikiyatriyede görünecektim ama aylar sonraya randevu verince o bölümü sildirdim. Biran önce rapor almam gerekiyordu. Fakat % 80 olsa engelli emeklisi olabiliyormuşum. Bana bir tanıdığım rapor çıktıktan 1 ay içerisinde başka hastalık ekletme yapabilirsin dedi. Bu mümkün mü gerçekten? Şimdi haftaya psikiyatriden randevum var. Heyette ollan doktordan randevu aldım. Bir konuşayım diyorum. Siz tecrübelerinizden yardımcı olursanız sevinirim.

  13. blank Yalçın dedi ki:

    Merhaba benim oğlum kanser hastası. Henüz 18 yaşından küçük tedaviye yanıt veriyor ama hala devam ediyor. Eve gelen bir shm yetkilisi oğluma evde bakım ve engelli aylığı çıkar dedi. Size sorum şu ne yapmalıyım- yetkilinin dediği gibi bu yardımlar çıkarmı..

    1. blank admin dedi ki:

      Merhaba. Öncelikle oğlunuzun en kısa süre içerisinde sağlığına kavuşmasını temenni ederiz. Evde bakım parası için ikametinizdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına başvuru yapın. Başvuru esnasında gerekli belgeleri ve yapmanız gerekenleri kurum yetkilileri size açıklayacaktır.

  14. blank Mustafa NURCA dedi ki:

    Teşekkür ederim.İyi çalışmalar,Kolay gelsin..

  15. blank Mustafa NURCA dedi ki:

    Merhaba bana 2010 yılında KALPYETMEZLİĞ KLASS 3 neticesin*de yüzde 50 sürekli , olmak üzere rapor verdiler.Zamanla Tansiyon, Diyabet, Kolostrol rahatsızlıklarım meydana geldi, Diyabet nedeniyle gözlerimde problemler oluştu.Hem uzak, hem yakın gözlük kullanıyorum. Diyabet hapları kullandığım gibi günde 30 ünite Ünsilün kullanıyorum.Ayrıca kalpyetmezliğinden dolayı geçen yılın Nisan ayın*da kalp pili takıldı.Bu rahatsızlıkların artmasından dolayı Rapor yükseltmek için müracaat etsem raporum tahminen ne kadar yükselir. Vereceğiniz cevaba şimdiden Teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim

    1. blank admin dedi ki:

      Merhaba Mustafa Bey. Yeni oluşan söz konusu rahatsızlıkların hangi seviyede olduğu, ne kadar işgücü kaybına neden olduğu hususlarına ancak uzman hekim muayenesi sonrasında karar verilebilir. Yani belli bir rahatsızlık için sabit bir engel oranı söz konusu değil. Uzman hekimler sizi muayene edip söz konusu sağlık probleminin derecesini tespit edip ne kadar işgücü kaybına sebep olduğuna karar veriler ve bunun için önceden bir tahmine bulunmak sağlıklı olmayacaktır.

  16. blank Gökhan dedi ki:

    merhaba benim babamın %72 lik raporu var şimdi hem nefes darlığı tedavisine başladı hemde kanser tedavisine başladı şimdiki raporu sürekli rapor fakat biz yükseltmek istiyoruz bunun için nasıl bir yol izlememiz gerekir ilk nereye başvuru yapmalıyız

    1. blank admin dedi ki:

      Merhaba. Konu ile ilgili olarak İl Sağlık Müdürlüğüne başvuru yapmanız gerekiyor.

  17. blank HAYRETTİN ŞİMŞEK dedi ki:

    MERHABALAR
    2016 DA İŞ KAZASI SONUCU GÖZLERİME SICAK ÇİMENTO FIŞKIRDI SAĞ GÖZDEN KÖK HÜCRE NAKLİ DE OLSAM DÜZELMEDİ.0.1 SAĞ 0.8 SOL GÖZ ORANLARI.DAİMİ GÖZ DAMLALARI KULLANIYORUM.RAPOR SONUCU 35.2 GEÇİCİ RAPOR VERİLDİ.YIL SONUNDA TEKRAR RAPOR ALMAM GEREKİYOR.İŞ YERİYLE DE YAKINDIR MAHKEMELİK OLACAĞIZ HİÇ İLGİLENMEDİLER. BU ARADA PSİKOLOJİMDE BOZULDU RAPORLU İLAÇLAR KULLANIYORUM.SÜREKLİ ALACAĞIM RAPOR 45-50 ARASI OLUR MU.TEŞEKKÜRLER

    1. blank admin dedi ki:

      Merhaba. Öncelikle geçmiş olsun, sağlığınıza bir an önce kavuşmanızı temenni ederiz. Geçici raporunuz yüzde 40’ın altında. psikolojik rahatsızlıklar eklenince 40’ın üzerine çıkacaktır ancak buna ancak bir uzman hekim muayene ettikten sonra karar verebilir. engelli raporunuz psikolojik rahatsızlıklar ile alınırsa rapor sürekli değil geçici olacaktır.

  18. blank ayse dogan dedi ki:

    tp 1 seker hastasıyım belimde 6 tane platin var kulagımda işitme kaybı var yuzde 44 oranında raporum var sizce normalmi yukseltmek icin ne yapmam lazım

    1. blank admin dedi ki:

      Merhaba. Heyet raporundaki engel oranınızın düşük olduğuna inanıyorsanız rapora itiraz etme hakkınız var. Ancak unutmayın ki yaptığınız itiraz sonucundan engel oranınız artabileceği gibi düşme ihtimali de var.

  19. blank cihan çöküş dedi ki:

    kızım 16 yasında yuzde 60 engelli maaş almak için basvurduk benım tarım bagkurum oldugu için sosyal guvencen olmuyacak dediler tarım işçisıyım yaslılıkta emekli olmak için mecburen yemiyorum içmiyorum bagkurumu yatırıyorum kızım nasıl engelli maası alır yardılarınızı bekliyorum

    1. blank admin dedi ki:

      Merhaba. İlgili yönetmeliklerde sosyal güvencesi olanlar için engelli maaşı ödemesi yapılamayacağına dair hükümler var. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne giderek konu hakkında bilgi talep edebilirsiniz.

  20. blank emine dedi ki:

    Merhaba;

    geçen sene hakem hastane kolon kanseri ve trekea stenoz(solukborusunda stend takılı) yüzde 37 lik heyet raporu verdi ancak bu hafta ıcınde rahatsızlanmam sebebıyle vertıgo cıktı Ben hakem hastaneden cıkan rapo nıhaı karardır dendı ancak yeni bir rahatsızlıgım var ve ben bunu raporuma eklenmesını ısteyeceğşm hangi yolu izlemem gerekiyor.
    şimdiden teşekkür ederim

    1. blank admin dedi ki:

      Merhaba. Öncelikle raporunuz sürekli mi değil mi bilmek gerekiyor. Raporunuz sürekli değilse bitmesine yakın bir zaman diliminde yeniden heyet muayenesine gireceksiniz. Şayet sürekli rapora sahipseniz konu ile ilgili olarak il sağlık müdürlüğüne başvurmanız gerekiyor.


blank