2020 Dul Maaşı Ne Kadar Oldu | Muhtaç Dul Aylığı Nasıl Alınır?
2020 Dul Maaşı eşi vefat etmiş ve herhangi bir sosyal güvencesi olmayan kadınlara devlet tarafından verilen önemli bir nakdi yardım. 2020 Muhtaç dul aylığı ile ilgili olarak; Dul maaşı nasıl alınır? 2020 Dul maaşı ne kadar oldu, ne kadar zam geldi? Dul maaşı hangi şartlarda alınır, kimlere verilir? Dul maaşı başvurusu nereye, nasıl yapılır, gerekli belgeler hangileri? Dul maaşı kaç ayda bir veriliyor? Dul maaşı ayın kaçında yatar, nereye yatar? Dul maaşı hesaplama nasıl yapılır? Dul maaşlarına ikramiye var mı? Başta olmak üzere akıllara gelebilecek tüm soruların ayrıntılı cevapları sizin için hazırladığımız bu rehber makalemizde. Vatandaşlar arasında kaymakamlık dul maaşı olarak da bilinen bu sosyal yardım hakkında tüm bilmek istedikleriniz yazımızda.
Makalede Neler Var?
Muhtaç Dul Aylığı Nedir?
Anayasamızın 2. Maddesinde yer alan ‘’Sosyal Devlet’’ ilkesi gereğince devlet, sosyal güvenlik kapsamı dışında kalmış, yoksulluk çeken dezavantajlı gruplara sosyal yardım veriyor. Nakdi yardım ve ayni yardım şeklinde verilen bu sosyal yardımlar toplumda sosyal adaletin tesis edilmesinde önemli rol oynuyor. Devlet tarafından verilen nakdi sosyal yardımlardan biri de muhtaç dul aylığı. Muhtaç dul aylığı, eşi vefat etmiş ancak gerekli şartları taşımadığı için SGK tarafından ölüm aylığı bağlanmamış kadınlara verilmektedir. Şimdi sırasıyla muhtaç dul aylığı hakkında tüm bilinmesi gereken konuları tüm detayları ile izah etmeye başlayalım.
Dul Maaşı Kimlere Verilir?
Muhtaç dul aylığı hakkında yaptığımız bu genel tarifin ardından, muhtaç dul maaşı kimlere alabilir, dul maaşı hangi şartlarda alınır konusuna açıklık getirelim. Muhtaç dul aylığı bağlanabilmesi için;
- Sosyal güvenlik kapsamında sigortalı bir işte çalışmıyor olmak
- Anne, baba veya eş üzerinden ölüm aylığı almamak veya alınan aylığın muhtaçlık sınırı altında olması
- Ev, araba, arsa ve benzeri gibi üzerine kayıtlı mal bulunmaması
- Nikahsız veya imam nikahlı olarak başka biriyle aynı çatı altında yaşamıyor olmak gerekmektedir. Bu saydığımız şartları taşıyanlar muhtaç dul aylığı başvurusu yapmak için hak sahibidir.
Muhtaçlık Sınır: Muhtaçlık sınırı devletin nakdi yardım ve benzeri yardımlar vermek için dikkate aldığı en önemli kriterdir. Muhtaçlık sınırı, asgari geçim indirimi dahil edilmemiş net asgari ücretin üçte birini ifade eden bir terimdir. 2020 yılı için bir aylık geliri 609 TL altında olan kişiler muhtaçlık sınırı altında yaşadığı kabul edilir. Aylık geliri 609 TL’nin altında olan eşi vefat etmiş kadınlar muhtaç dul aylığı için başvuru yapabilirler.
2020 Dul Maaşı Ne Kadar Oldu?
Şimdi de konu hakkında en çok merak edilen hususların başında gelen 2019 dul maaşı ne kadar oldu sorusuna cevap verelim şimdi de. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamaya göre 2020 dul aylığı 587 TL oldu. Yapılan bu açıklamayla merakla beklenen dul maaşı 2020 ne kadar olacak sorusu da cevabını bulmuş oldu.
Muhtaç dul aylığı 2 ayda bir 587 TL olarak ödenir. Yani muhtaç dul kadınlara devlet yardımı aylık 300 TL’dir. 2022 Sayılı Kanun kapsamında 65 yaş aylığı (yaşlılık maaşı) alan kadınlar isterlerse muhtaç dul aylığı alabilirler. Ancak bu durumda 65 yaş aylığı kesilecektir. İki maaşı bir arada almak ne yazık ki mümkün olmamaktadır.
Dul Maaşı Nereden Çekilir?
Muhtaç dul aylığı, hak sahibi adına Ziraat Bankasına yatıyor. Maaşın yatması için Ziraat Bankasına hesap açmanız gerek yok, maaşınız adınıza yatırılır. Üzerinde TC Kimlik Numarası yazan kimlik belgesi ile herhangi bir Ziraat Bankası şubesinden çekebilirsiniz.
Ne Zaman Yatıyor?
Dul maaşı ne zaman yatıyor sorununun ne yazık ki sabit bir cevabı yok başta da belirttiğimiz gibi muhtaç dul aylığı SYDV tarafından veriliyor. her SYDV şubesi yardımı ne zaman ödeyeceğinin planlamasını kendisi yapmaktadır. Ancak dul aylığı başta olmak üzere diğer tüm devlet yardımları her ayın 1’i ile 5’i arasında yapılmaktadır. Şayet dul aylığı başvurunuz kabul edildiyse maaşınızı ayın kaçında alacağınızı vakıf şubesini arayarak öğrenebilirsiniz.
Yoksula Kira yardımı Ne Kadar, Kimlere verilir Nasıl Alınır?
Belediye Yardımları Nelerdir, Kimlere Verilir, Nasıl Alınır?
Dul Maaşı Nasıl Alınır?
Muhtaç dul aylığı başvurusu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına (SYDV) yapılır. SYDV şubeleri ilçelerde kaymakamlık binaları içinde bulunmaktadır. Bu sebeple bu aylığa kadınlar arasında kaymakamlık dul maaşı da denmektedir. Bu sizde bir kafa karışıklığına sebep olmasın. bahsedilen her iki maaş birbirinin aynısıdır. Başvuru esnasında sizden bazı belgeler istenecektir.
Dul aylığı için gerekli belgeler ise şu şekilde;
- Nüfus cüzdanı
- SGK’dan emekli, ölüm aylığı ve benzeri gibi maaş alınmadığına dair belge
- Başvuru formu
- Üzerine kayıtlı menkul veya gayrımenkul olmadığını gösteren tapu müdürlüğünden alınmış belge.
Yukarıda saydığımı belgelerle SYDV’ye başvuruyu yaptıktan sonra kurum yetkilileri kişini evine bir ziyarette bulunur. Ayrıca başvuru yapan kişinin maddi durumu hakkında da bir araştırma başlatılır. Duurumu uygun görülenlere maaş bağlanır.
Eşimden Boşandım Dul Maaşı Alabilir Miyim?
Bu maaştan faydalanabilmek için eşin vefat etmiş olması gerekiyor. Eşinden boşananlar ne yazık ki dul aylığı alamıyorlar. Ancak bu sizi umutsuzluğa düşürmesin. Bu maaş devletin yaptığı sosyal yardımlardan sadece bir tanesi. Bu maaşı almak için ekonomik olarak uygun şartları taşıyor ancak boşandığınız için alamıyorsanız, devletin yaptığı diğer sosyal yardımlardan faydalanabilirsiniz demektir.
Anayasamızın 10. maddesi gereği devlet kademelerinde kadınlara pozitif ayrımcılık uygulaması var. Bu sebeple dul kadınlara devlet yardımı, diğer vatandaşlara oranla daha fazla yapılıyor, dul kadınların başvurusu daha kolay kabul ediliyor. Devlet nakdi ve ayni olmak üzere onlarca sosyal yardım ve hizmeti uygulaması yürütüyor. Bu yardımlardan uygun şartları taşıdığınız birine başvurarak para yardımı veya ayni yardım alabilirsiniz. Devlet tarafından sosyal yardım ve hizmetler ve bu yardımlar kimlere verilir daha detaylı bilgi sahibi olmak için aşağıda linklerini verdiğimiz yazılarımızı okuyabilirsiniz.
Dul Maaşı İkramiye
Bu maaşı alanlar dul maaşına ikramiye verilecek mi diye merak ve heyecanla bekliyordu. 2018 yılının Nisan ayında Türkiye Büyük Millet Meclisinde torba yasa görüşmeleri tamamlandı ve kanun yürürlüğe girdi. Hayata geçen torba yasa ile emeklilere, devletten sosyal yardım alanlara ikramiye verilmesinin de önü açılmış oldu. Dul maaşına ikramiye yılda iki kez olacak şekilde verilecek. Dul maaşı ikramiyesi her yıl Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı öncesinde verilecek. Vatandaşlar için bir nevi bayram ikramiyesi olan bu ödeme, her bir sefer için 1000’er TL olmasına karar verildi.
Sosyal Yardımlaşma Dul Maaşı Sorgulama
Dul aylığı sorgulama işlemi diğer pek çok sosyal yardım uygulamasında olduğu gibi e devlet sistemi üzerinden yapılmaktadır. E Devlet üzerinden sosyal yardım bilgileri sorgulama işlemi yapabilmek için e Devlet şifrenizin olması gerekiyor. E Devlet şifreniz yoksa en yakın PTT şubesine giderek 2 TL ücret ödeyerek e Devlet şifrenizi alabilirsiniz.
E Devlet Dul Maaşı Sorgulama yapmak için BURAYA tıklayın.
- Tıklamayı yaptıktan sonra ilk olarak ekranınıza kimlik doğrulama sayfası açılacaktır. Bu sayfada Kimliğimi Şimdi Doğrula sekmesine tıklayın.
- Bu tıklamayı yaptıktan sonra sistem giriş sayfasına geçiş yapmış olacaksınız. Bu sayfada sırasıyla TC No ile e Devlet şifrenizi eksiksiz olarak gerekli kutucuklara girdikten sonra Sisteme Giriş Yap sekmesine tıklayın.
- Bu adımları eksiksiz olarak tamamladığınızda sosyal yardım bilgileri sorgulama ekranına ulaşmış olacaksınız. başvurunuz henüz onaylanmadı veya kabul edilmediyse ekranınızda Sosyal Yardım Bilgileri Bulunamadı uyarısı göreceksiniz. başvurunuz onaylandıysa maaşınızla ilgili detayları bu sayfadan görebilirsiniz.
Dul Maaşına Zam Geldi Mi?
Okurlarımızın cevabını merak ettiği ve bize en çok yönelttikleri sorular; muhtaç dul maaşına zam geldi mi veya muhtaç dul maaşına zam gelecek mi şeklinde. Yukarıda da bahsettiğimiz üzere muhtaç dul aylığı 2020 yılı itibariyle iki ayda bir 587 TL olarak tespit edildi. Böylece 2020 yılında dul maaşına zam 37 TL olarak gerçekleşti.
Sosyal Yardım Kimlere Veriliyor
Fakirlik Maaşı Ne Kadar, Kimlere Verilir, Nasıl Alınır?
Kömür Yardımı İçin Nereye Başvurulur?
Merhaba. Annem 2 ayda bir 550 tl dul maaşı alıyor. Ben yakın zamanda sigortalı işe gireceğim. Annemle birlikte ikamet ediyorum. Ben işe girdiğim zaman annemin maaşı kesilir mi? Yanıt verirseniz çok mutlu olurum
Merhaba babam malulen emekliydi ve vefat etti maaş anneme geçti şu an itibariyle 1000 TL alıyor kız kardeşim bekar oda 400 alıyor bu bayram ikramiyesinden annemde faydalabilirmi
Faydalanabilir.
çok fydalı bir yazı olmuş
Merhaba ben 1970 doğumluyum eşimle 1985 yılında evlendim ve resmi nikah yapmadık 1993 te eşim vefat edince kaynanam çocuklarımı kendi adına yaptı. Dolayısıyla ben eşimden sonra hiç evlenmedim ve resmiyette hala bekar görünüyorum. Ancak artık çalışmadığım için geçimimi sağlayamıyorum. Nüfus düzeltme davası açarak çocuklarımı kendi adıma alırsam dulluk maasi alabilecek miyim’?
dilekçe yazmamız gerekiyor mu?
Merhaba ben 2 evlilik yaptım ama 2 sinde anlaşamadık ve boşandım nafaka almıyorum sigortam yok ilk okul mezunu oldugum için iş bulamıyorum 1975 doğumluyum ablamla yaşıyorum ve hiçbir gelirim yok ablamda ayrı eşinden beraber kalıyoruz ev kira bütün masrafları ablam karşılıyor çok iş başvurusunda bulundum ama hem yaşımdan hem öğrenim durumundan dolayı kabul edilmedim devletin benim gibiler için bir yardımı varmı ve nereye başvurmam gerekiyor acaba
Merhaba Yasemin Hanım. Aile ve sosyal politikalar merkezlerine veya sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına yardım başvurusu yapabilirsiniz.
merhaba iki ayda bir dul maaşı alıyorum ama bayram ikramiyesi verilmedi bilgi verirseniz sevinirim
Aldığınız maaş sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı kapsamında verilen bir ödeme. Yurt geneli değil başvuru yaptığınız şubenin bütçesinden finanse edilen bir yardım. Bu sebeple bayram ikramiyesi olup olmayacağı maaşı aldığınız vakıf şubesinini inisiyatifinde. Şube ile görüşerek konu hakkında bilgi talep edebilirsiniz.
merhabalar benim annem ve babam boşandılar annem 54 doğumlu ve hiçbir geliri yok ve nafakada almıyor devlet annem gibi kadınlara nasıl bir yardımda bulunuyor
Merhaba. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına yardım başvurusu yapabilirsiniz. Verdiğiniz bilgiye göre anneniz 64 yaşında. 65 Yaşına geldiğinde yaşlılık maaş alabilir.
Merhaba ben çok zor durumda yim Adana da yaşıyorum devletin kiracisiyiz ikiz bebeğim var ve ne nafaka ne de tazminat hiç birşey kabul etmedim eşimle ayrıldık çünkü ancak bu şartlar da kabul etti yalnız babamı kaybettim ölüm aylığı alıyorum 1200 TL ama sanki evinizden de gitmek istiyoruz zor şartlar altında burada yaşıyorum eşim uzaklaştırma kararı olduğu zamanlarda bile gelip rahatsızlık vermeye devam etmektedir ilgili yetkili insanlara sığınıyorum 300 e razıyım
babanız üzerinden maaş almanız ve boşanmış olmanız sebebiyle dul maaşı alamasınız. Dul maaşı eşi vefat eden ve SGK’dan maaş almayan kadınlara verilir. Eşinizin veriği rahatsızlıkla ilgili, savcılığa giderek şikayette bulunmanız faydalı olacaktır.