2020 Tıbbi Sekreter Nasıl Olunur, Şartları Nelerdir ?

2020  Tıbbi sekreter olma şartları arasında lisans eğitimi bulunmamaktadır. Ancak günümüzde tüm hastaneler için en olmazsa olmaz meslek alanlarından birisidir. Her doktorun muayene sırasında en önemli parçalarından birisi olarak da dikkatleri çekiyor.

Doktor asistanı olarak geçen tıbbi sekreterlik için tıp fakültelerinden mezun olmak gerekmemektedir. Doktor asistanları sağlık meslek liselerinde tıbbi sekreterlik bölümünü başarılı şekilde tamamlamalıdır. Bunun dışında Anadolu ticaret meslek liselerinin tıp sekreterliği bölümlerinin başarılı şekilde tamamlanması gerekmektedir. Bu alanları bitiren kişiler, tıp sekreteri unvanını almaya hak kazanmaktadır. Tıp fakültesi ya da liseden sonra bu alanda görev alınabilmektedir.

Tıbbi Sekreterlik Nedir?

Tıbbi sekreter ve doktor asistanlığı hastaların yönlendirilmesi ve klinik hastane ya da Sağlık Bakanlığı’nın izninde olan kurum ve kuruluşlarında görev yapan doktor yardımcıları olmaktadır. Doktor asistanlığı oldukça ihtiyaç duyulan iş alanlarından biridir. Tıbbi sekreterler:

  • Özel hastanelerde görev alabilir.
  • Devlet üniversitelerinde görev alabilir.
  • Araştırma ve eğitim hastanelerinde görev alabilir.
  • Kliniklerde çalışabilir.
  • Özel ofis ve muayenehanelerde çalışabilir.

Doktor asistanlığı oldukça önemli bir branştır. İletişimi doğru sağlama ve hem doktorun işini hafifletme hem de hastaları memnun etme açısından oldukça önemli bir branş olarak günümüzde yaygın şekilde tercih edilmektedir. Tıbbi sekreterlerin esas görevi ise doktorları asiste etmektir. Doktorun istediklerini yerine getirmenin yanı sıra istenen tahlilleri yapma ve hastaları yönlendirme de sorumlulukları arasındadır.

Hasta Kabul Nedir?

Hasta kabul branşı hastanelerde, sağlık merkezlerinde, sağlık ocaklarında olan hasta kabul işlemleri yapan kişilerdir. Hasta kabul alanında çalışan kişiler, hastaları yönlendirerek klinik, hastane ya da Sağlık Bakanlığı kapsamında olan tüm sağlık kuruluşlarında görev almaktadır. Hasta kabul alanında çalışabilmek için tıp alanından mezun olmak gerekmez. Bu mesleği yapabilmek için meslek liselerinin ilgili alanlarından mezun olmak yeterli olacaktır. Bunun dışında Sağlık Bakanlığı tarafından verilen kurslara giderek de sertifika alınabilir ve bu alanda hizmet verilebilir. Hasta kabul işlemlerini yapabilmek için sağlık liselerinin ilgili bölümlerinden mezun olmak ya da MEB onaylı sertifikayı alması gerekmektedir. Sağlık hizmeti veren kurum ve kuruluşlarda, hasta giriş ve çıkış işlemleri hasta kabul branşında çalışan kişiler tarafından yapılmaktadır. Hastanın tedavi ve poliklinik hizmetleri kapsamında dokümantasyon işlemlerinin evrak ve bilgisayar ortamında kayıt altına alınması da hasta kayıt alanında çalışan kişinin görev kapsamında olmaktadır. Bu alanda görev almak isteyen kişilerin çalışabileceği alanlar ise:

  • Üniversite hastaneleri
  • Devlet hastaneleri
  • Özel hastaneler
  • Vakıf hastaneleri
  • Sağlık ocakları
  • Poliklinikler
  • Tıbbi laboratuvarlar
  • Tıp merkezleri kapsamında görev alabilmektedir.
  Gurme Nasıl Olunur? Ne Kadar Maaş Alır?

Tıbbi Sekreter Orta Öğretim Maaşları

Orta öğretimde tıbbi sekreter maaşları döner sermaye ve primlere göre belirlenmektedir. Ortaöğretim tıbbi sekreter maaşları 2.900 TL olarak belirlenmiştir. Ancak bu maaşa primler ve döner sermaye de eklenmektedir. Tıbbi sekreterler de olması gereken özellikler ise şu şekilde belirlenmiştir:

  • Tıbbi sekreterlerin iletişim yönünün kuvvetli olması gerekmektedir. İletişim yönünün yanı sıra insanlarla kurulan diyalogların anlaşılır ve etkili olması da gerekmektedir.
  • Tıbbi sekreterlerin dikkatli ve sorumluluk sahibi olması da oldukça önemlidir.
  • Doktor asistanlarının planlı olması ve çalışkan olması oldukça önem teşkil etmektedir.
  • Tıbbi sekreterlerin işlerini isteyerek yapması ve güler yüzlü olması oldukça önemli özelliklerin başında gelmektedir.

Tıbbi Sekreterlik İçin Ne Mezunu Olmak Lazım?

Tıbbi sekreterlik için lisans eğitimi almak gerekmemektedir. Tıbbi sekreterlik için sağlık meslek liselerinin tıbbi sağlık sekreter bölümlerinden mezun olmak ya da sağlık hizmetlerinin meslek yüksek okullarından mezun olmak gerekmektedir. Bu eğitim alanlarını tamamlayan kişiler devlet hastanelerinde tıbbi sekreter olarak görev almaya başlayabilir. Bunun dışında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylı olan özel bir tıbbi sekreterlik kursunu başarılı şekilde tamamladıktan sonra da özel hastanelerde iş bulma imkanı da doğmaktadır. Devlet hastanelerinde görev almak için gerekli eğitim şartlarını taşıyan kişilerin KPSS sınavlarına girmesi ve daha sonra aldıkları puanlar ile görev alacakları devlet hastanesinde çalışması gerekmektedir. Tıbbi sekreter alımları ise Sağlık Bakanlığı ve Devlet Personel Müdürlüğü resmi internet sitesi üzerinden açıklanmaktadır.

Tıbbi Sekreter Maaşları 2020

2020 senesinde tıbbi sekreter maaşları özel hastanelerde ve devlet hastanelerinde değişmektedir. Buna göre tıbbi sekreter maaşları ise:

  • Ön lisans mezunu olan evli olmayan tıbbi sekreterlerin ilk kademe maaşları 3 Bin 100 TL olmaktadır.
  • Lisan mezunu olan yeni atanmış tıbbi sekreter maaşları ise 3 Bin 400 TL olarak belirlenmiştir.
  • Bu maaşlara ek olarak döner sermaye ile beraber eş ve çocuk yardımı da yapılmaktadır.
  • Özel hastanelerde çalışan tıbbi sekreterler ise çalıştıkları kuruma göre maaş almaktadır. Özellikle kurumsal yapıya sahip olan özel sağlık merkezlerinde yüksek maaşlar verilirken, bazı özel sağlık kuruluşlarında ise asgari ücret verilmektedir.
  Bekçi Polis Olabilir Mi? Sınavları, Başvuruları ve Şartları

Hasta Kabul Sekreterliği Kursu

Hasta kabul sekreterliği için özel kurs alarak bu alanda çalışmak mümkündür. Hasta kabul sekreterliği kursunu başarılı şekilde tamamlamış olan kişiler devlet hastanelerinde görev alamayacaktır. Bu kişiler yalnızca özel hastanelerde görev almaktadır. Hasta kabul işlemleri elemanı yetiştirme kursu kapsamında Sağlık bakanlığı tarafından belirlenmiş dersler verilmektedir. Bu kurslar sayesinde özel sektör ve nitelikli ve eğitimli hasta kabul elemanı açıkları kapatılmaktadır. Bunun yanı sıra hastanelerde hasta kabul görevlisi olarak hizmet vermek isteyen kişilerin alması gerekli olan zorunlu bu kurs neticesinde MEB tarafından onaylı olan hasta kabul sertifikası verilmektedir.

Tıbbi Sekreterlik Görevleri Nelerdir?

Tıbbi sekreterlerin görevleri oldukça geniş kapsamlıdır. Bu alanda tıbbi sekreterlerin  öncelikli görevi ise doktoru asiste etmektir. Doktor asistanlarının görevleri ise:

  • Tıbbi sekreterlerin görevlerinin başında doktorları asiste etmek bulunmaktadır.
  • Doktorun taleplerinin yerine getirilmesi ve hasta takibinin yapılması gerekmektedir.
  • Tıbbi sekreterler, doktorların istediklerini yerine getirmelidir.
  • Hastaları doğru yönlendirmek ve istenilen tahlillerin yapılması için hastaları bilgilendirmeleri gerekmektedir.
  • Hastaların yönlendirilmesinin ardından takibinin yapılması gerekmektedir.
  • Muayenehanenin temizlenmesi ve planlanması gerekmektedir.
  • Doktorun talep ettiği ilaçları eksiksiz olarak bulundurmak ve takip etmek gerekmektedir.
  • Bunun yanı sıra gelen hastalar ile ilgilenerek, hastaların giriş ve çıkışlarını kaydetmelidir.
  • Doktorun istediği ve talep ettiği bilgileri temin etmelidir.
  • İşinde disiplinli ve planlı olmak durumundadır.
  • Tıbbi sekreterlik alanı oldukça disiplin gerektiren bir alandır. Bundan dolayı bu görevi yapmak isteyen kişilerin dikkatli olması ve sorumluluk sahibi olması oldukça önem teşkil etmektedir.
  • Bu kişilerin iletişim yönünün oldukça kuvvetli olması da gerekmektedir.

Hasta Kabul Sertifikası İşe Yarar mı?

Hasta kabul kursu ve sertifikası alan kişiler, özel sağlık kurumlarında tıbbi sekreter olarak çalışabilmektedir. MEB tarafından onaylı olan sertifikayı başarılı eğitimin ardından almaya hak kazanan kişiler, özel sağlık kuruluşlarında bu görevi yapmaya hak kazanmaktadır. Özellikle özel sektördeki nitelikli ve eğitimli hasta kabul elemanı açıklarının kapatılması için MEB tarafından verilen kursu başarılı şekilde tamamlayan kişiler, bu alanda görev alabilmektedir. Bunun yanı sıra eğitim kapsamında kurs alan tüm öğrencilere, iş hayatında kendilerine fayda sağlayacak birçok alanda da eğitim verilmektedir. Eğitimlerin uygulaması olması bu anlamda oldukça önem teşkil etmektedir.

  Milli Savunma Üniversitesi Nedir? Nasıl Girilir? Puanı Kaç?

Acil Tıp Teknisyeni Nedir, Ne İş Yapar?

Acil Tıp Teknisyeni Maaşları Ne Kadar?

Tıbbi Sekreter Maaşları Ne Kadar?


ZİYARETÇİ YORUMLARI - 15 YORUM
  1. blank Buse dedi ki:

    Ben açık lise son okuyorum yaşım 19 MEB onaylı tıbbi sekreterlik ve hasta kabul sekreterliği adı altında bu beleleri ve hasta bilgi yönetim sistemi ,tıbbi arşivleme ve dokümantasyon belgem ve referans mektubumda var ama devlet hastanelerinde nasıl çalışabilir başka ne gerekli bilgi verebilirmisiniz

  2. blank Elif dedi ki:

    Ben açık lise son okuyorum yaşım 19 MEB onaylı tıbbi sekreterlik ve hasta kabul sekreterliği adı altında bu beleleri ve hasta bilgi yönetim sistemi ,tıbbi arşivleme ve dokümantasyon belgem ve referans mektubumda var ama devlet hastanelerinde nasıl çalışabilir başka ne gerekli bilgi verebilirmisiniz

  3. blank Selma dedi ki:

    Merhaba
    Açık öğretim lisesinde okuyorum tıbbi sekreterliği çok istiyorum
    açıktan nasıl olabilirim ??

  4. blank sümeyye dedi ki:

    ben meslek lisesinden yiyecek içeck mezunuyum geçen sene puanım ve sırala tuttuğu halde çıkmadı birde 5 6 tercih yaptım sadece acaba mezun olduğum bölümden mi kaynaklı ek tercihte yapmamıştım

    1. blank erkan akkus dedi ki:

      Merhaba Sümeyye,
      Kendi bölümünüze ek olarak başvuru yapabileceğiniz diğer kolları da tercih ederek atanma şansınızı arttırabilirsiniz.

  5. blank ayşee dedi ki:

    önlisans çocuk gelişimi mezunuyum tıbbi sekreter olabilir miyim?

    1. blank erkan akkus dedi ki:

      bölümü okursanız evet olabilirsiniz.

  6. blank Nazli dedi ki:

    Yerel yönetimler okuyorum ıkı ay sonra mezun olucam.ve tıbbi sekreterlik Sertifikam var .ama mayıs ayında başvurular başlıyormus sizce başvuru yaptığımda iş imkanım nasıl olur?

    1. blank erkan akkus dedi ki:

      bu sektörün ihtiyacına ve sizlerin donanımına bağlı.

    2. blank Serap gül dedi ki:

      Nasıl aldınız tıbbi sekreterlik sertifikasını acaba

  7. blank Nur dedi ki:

    Sağlık meslek lisesinde okuyorum ama tıbbi sekreterlik yapmak istiyorum üniversite bölüm puanlarına bakınca karşılarında burslu yada örgün yazıyor normal devlet üniversitesinden ücretsiz mezun olma şansı yok mu bu bölümün ?

  8. blank Zübeyde dedi ki:

    Anadolu lisesi mezunu olanlar tıbbi sekreter olabilir mi

    1. blank admin dedi ki:

      Üniversitelerin ilgili bölümünden mezun olmanız halinde olabilirsiniz.

    2. blank Şafak dedi ki:

      Ben açık lise öğrencisiyim Nasıl bir yol izlemeliyim

    3. blank admin dedi ki:

      Öncelikle lise diplomanızı almalısınız. Ardından meslek ile ilgili lisans veya önlisans programına kayıt olup mezun olmalısınız.