Belediye Yardımları Nelerdir? Nasıl Alınır ?
Belediye yardımları nasıl alınır ? Belediyeler tarafından bağlı bulundukları bölgelere yapılan yardıma genel olarak belediye yardımı denmektedir. Herhangi bir ilin çeşitli bölgelerine ait bazı belediyeler bulunmaktadır.Her seçim sonrası belediyeler yüksek oranla görev aldıkları bölgelerde yardım çalışması düzenlemektedir. Bunun amacı tamamen kendi seçim bölgelerinde bulunan ve durumu olmayan kişilere belirli desteği sağlayarak ihtiyaçlarını karşımaya yönelik yardımda bulunmaktır.
Belediye yardımı alan ihtiyaç sahibi kişiler yapılan yardımın türüne göre farklı farklı birçok ihtiyaçlarını bu sayede gidebilirler.Aktif olarak görev yapan belediyeler tarafından uygulanmakta olan çeşitli yardım türleri vardır.Bu yardımları sınıflara ayırmalarının sebebi ise birden fazla konuda ihtiyaç sahiplerine yardımcı olabilmektir.Bu sebeple de ailelerin durumlarına şekillenip, detaylarıda bu doğrultuda oluşturulmaktadır.Ancak nadir de olsa bazı bölgelerde her ilçenin kendi sorumlu belediyesince kişilere özel yardımlarda yapılmaktadır.
Makalede Neler Var?
Belediye Yardımını Kimler Alabilir ?
Belediye yardımları ilçeler, mahalleler, köyler gibi daha çok ulaşım ve geçim sıkıntısı yaşanan bölgelerde gerekli araştırmalar yapılarak ve yapılan bu araştırmaların incelenmesi sonucunda verilir.Bu süreçte ihtiyaç sahipleri kişiler belirlenerek, belediyelerce uygun görülen hazırlıklar doğrultusunda yardımları kendilerine iletilir.Yardımlar özellikle paketler ve koliler halinde gerekli görülen ihtiyaçlar düzenlenerek hazırlanır.
Kimi belediye yardımları talebe göre ücretle yapılırken, kimileri de eksik görülen gıda ihtiyacıyla, kimileri özellikle çocuklar için kırtasiye ihtiyacı, kimileri de giyim ihtiyacı karşılanarak yapılmaktadır.Bu şekilde gerçekleştirilmesinin en önemli sebebi her yardımın kendi içerisinde farklı bir dayanağı olması ve kişilere göre farkı ihtiyaçlara ilaç olmasıdır.
Belediye Yardımı Almanın Püf Noktaları ?
Daha öncede bahsettiğimiz gibi belediye yardımları her ihtiyaç sahibinin kendi kayıtlı bulunduğu bölgesindeki Belediye tarafından karşılanır.Bu sebeple her ihtiyaç sahibi kendi kayıtlı olduğu belediyeye giderek durumunu anlatmakla yükümlüdür.Daha sonra belediye kendi içerisinde gerekli inceleme ve araştırmaları yaparak başvurunuzu Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’ne gönderir.Müdürlük tarafından da gerekli durumunuz detaylıca araştırılarak , oturduğunuz ev, evin durumu, mevkii, eşyalar, çeşitli gereksinimleriniz de göz önünde bulundurularak olumlu ve olumsuz size geri dönüş sağlanacaktır.
Burada ise en önemli unsur gerçekliktir.Belediyeler ve sosyal hizmetler kendi aralarında yardım ağında ortak bir paydada buluştuklarından her detayı bilmek isterler.Bu sebeple başvurunuz sonrası ikametgah adresinize yönlendirilen kurum tarafından görevli arkadaşlar sizlere bazı sorular sormakla yükümlüdür.Ancak bunun ilki haberli olmak şartı ile genelde yalnızca tarih aralığı verilerek çat kapı ziyaret yapılır. Bu uygulamanın sebebi ise aslında oldukça açıktır.Başka ihtiyaç sahiplerinin haklarına girmemek ve belediye / devlet anlamında yanılgıya düşerek haksız yardım gerçekleştirmemek adına düzenlenmektedir.
Yardım türü konusuna gelecek olursak, hala kafanızda oturmamış bazı şeyler varsa şu şekilde özetleyelim ; özellikle kış ayları yaklaştığı zamanlarda maddi durumu yetersiz olan ailelere yakacak ve erzak yardımı düzenli olarak yapılmaktadır.Ücret vs yanısıra bunlara özen gösterilir.Bu yardımın diğer güzel tarafı ise birçok belediye birbiriyle de bağlantılı olarak ailelerden tekrar tekrar başvuruda bulunmalarını istemiyor.Bu doğrultuda bir kere başvuru talebide bulunan bir ailenin erzak yardımı kabul edilirse, maddi durumu düzelene dek o aileye belediye yardımı aralıksız olarak devam etmektedir.
Belediye Yardımı Almanın Şartları
Her bölgenin görev alan belediyesi seçim doğrultusunda kararlaştırıldığından,her bölgenin belediyesi farklılık göstermektedir.Bu sebeple her belediye kendi içerisinde yardım miktarını ve çeşitlerini hatta aradığı şartları bile kendisi belirlemekte serbesttir ve özelleştirebilir.Ancak genelde farklı çatışmalara ve anlaşmazlıklara yol açmamak adına temel şartlarını aynı tutuyorlar diyebiliriz.ü
İşte o Şartlar
- İhtiyaç yardımı alacak kişi ve ailenin gelir kaynağının olmaması veya yetersiz kalması.
Burada belediye başvuru sonrası gerekli araştırmaları yapar ve doğruluğu kanaatinde karar verilir.
- Ailedeki okul çağına gelmiş çocuk sayısı.
Bu hususta sayı neden önemli dediğinizi duyar gibiyim.Çocuk sayısı, bir ailenin ortalama gelirindeki paydada büyük önem taşır.Her çocuğun yaşına göre farklı ihtiyaçları ortaya çıkmaktadır.Ve bu konuda yetersiz kalan ailelere belediyeler yardım etmekten çekinmezler.
- Ailedeki bebek sayısı.
Bir ailedeki bebek sayısı o ailede çalışan ebeveyn sayısı ile doğru orantıdadır.Bebeği olan bir anne doğum ve süt izinleri dahilinde çalışamaz.Sonrasında da bebek bakıma muhtaçsa ona bakmakla yükümlüdür bu sebeple de evde tek çalışan baba olacağından gelir ortalamasına bakıldığında hem bebeğin hem varsa diğer çocukların ve ailenin geçinebilmesi noktasında oldukça önemli bir etkendir.
- Hanede bulunan hasta veya bakıma muhtaç kişi sayısı.
Bazı ailelerde hala ataerkil sistem devam ettiğinden bazen eşlerin anne babalarıda onlarla birlikte aynı çatı altında yaşamını idam ettirmektedir.Bu sebeple de o kişilerin bakımları , masrafları aile tarafından karşılanır.Belediyelerde bu şekilde hane içerisinde bulunan hasta ve yaşlı kişi sayısına göre yardım edebilmektedir.
Yukarıda sıraladığımız şartlar belediye yardımı alırken öncelikle ve temel olarak aranan şartlardır.Ancak daha önce de bahsettiğimiz gibi her belediye kendine ait bazı düzenlemeler getirmekte özgürdür.Bu sebeple burada edindiğiniz bilgiler doğrultusunda kendinize ait mevcut bulunan belediye ve sosyal hizmetler il müdürlüğünüze giderek en kesin sonucu alabilir ve başvuruda bulunabilirsiniz.
FAKİRLİK MAAŞI NE KADAR, NASIL ALINIR?
İBB SOSYAL YARDIM KARTI NASIL ALINIR, LİMİTİ NE KADAR?
KAYMAKAMLIK BURSU NE KADAR, NASIL ALINIR?
Tüm bunların yanı sıra hiçbir maddi ya da kişisel ihtiyacınız olmasa dahi , mahallenizde, çevrenizde ya da bildiğiniz herhangi bir bölgede bulunan ve yardım almaya muhtaç olarak düşündüğünüz ya da gözlemlediğiniz kişiler ile ilgili sizde muhtarlık, belediye ya da sosyal hizmetler il müdürlüklerine ön başvuruda bulunabilirsiniz.Gerçekleştirmiş olduğunuz ön başvular gerekli şartların uygunluğunu tespit etmek amacı ile değerlendirmeye alınacaktır.
Genel Olarak Vatandaşlara Sunulan Yardım Hizmetleri Nelerdir?
- Belediye bursu.
Her belediyenin kendine ait bütçesi vardır ve bu bütçeye göre aylık,yıllık planlar yapılır bu planlamalar doğrultusunda ayrılan paranın bir kısmı öğrencilere verilmek üzere burs adı altında toplanır.
- Giyecek yardımı.
Belediyeler bunun için çeşitli kampanyalar ve tanıtım programları düzenlemiştir.İhtiyacı olan kişilere giysi yardımı yapılır.
- Sosyal yardım kartı.
Belediyeler bölgelerinde bulunan ihtiyaç sahibi kişilere kendilerince yapmış oldukları araştırmalar doğrultusunda sosyal yardım kartı verirler.Bunu düzenli aylık olarak verdikleri ihtiyaç sahipleride vardır.Bu sayede yardıma muhtaç kişiler market vs ihtiyaçlarını bu kartlarını kullanarak karşılayabilirler.
- Şehit ve Gazi yakınlarına yardım.
Aile fertleri arasında soyadı tutan şehit ve gazilerin birinci derece akrabalarına verilen yardımdır.
- Fakir ailelere kira yardımı.
Maddi durumunun yetersiz olduğu belgelerle kanıtlanmış ve kira kontratı mevcut bulunan kişilere yapılan yardımdır.
- Sağlık ve ilaç yardımı.
Belediyeler tarafından araştırılarak, durumu olmayan hasta ve bakıma muhtaç kişiler için düzenlenen yardımdır.
- Bebekler için bez, mama yardımı.
Özellikle merkezden uzak bölgelerde yaşayan ve imkanları yetersiz olan ihtiyaç sahiplerine belediye tarafından verilen yardımdır.
- Engelli yardımları.
Belediyelerin başvuru sonrası gerekli bulduğu engelli ihtiyaç sahipleri kişilere yapılan yardımdır.
- Belediye bayram yardımı.
Belediyelerin her bayram özellikle belirli ihtiyaç sahiplerine yaptığı yardımdır.
- Odun ve kömür yardımı.
Henüz doğalgazla tanışmamış köhne bölgelerde bulunan ve geçim sıkıntısı çekmekte olan ailelere yapılan düzenli yardımlardan biridir.
- Öğrencilere okul yardımı.
Okul çağına gelmiş ihtiyaç sahibi çocuklara verilen yardımdır.
- Gıda ve erzak yardımı.
Belediyelerin uygun gördüğü ihtiyaç sahibi kişilere yapılan yardımdır.
KAYMAKAMLIK YARDIMLARI NELERDİR, NASIL ALINIR?
MUHTAÇ ASKER AİLESİ YARDIMI NEDİR, NASIL ALINIR?
FAKİRLİK BELGESİ NEDİR, NASIL ALINIR NE İŞE YARAR?
Evim kira eşim tek çalışıyor 8 kişi bir evde yaşıyoruz torunum var 1 yıl önce oğlum elini spreyle kesti sakat kaldı sigortası olmadığı için kendi imkânlarıyla ameliyat ettim tedavisi yarım kaldı rapor alamıyorum sigortası yok maddi durumum olmadığı için elimde bir şey gelmiyor her yere başvurdum eşim sigortalı olduğu için kimse yardım etmiyor oğlumun raporu olmadığı için kimse oğluna iş vermiyor sakatsın diyorlar ne iş yapabilirsin ben sadece devletimde bir iş oğlum için istiyordum
Merhaba eşim sigortalı olarak çalışıyor evimiz kira ve bir çocuk sahibi olduk belediyeden bebek yardımı vs bir yardım alabilir miyiz
ben emekliyim ssk dan emekli maaşımda kesinti var eşimle ben kirada oturuyoruz geçim sıkıntısı çekiyoruz belediyeden nasıl bir yardım alabilirim
Aslında yardıma ihtiyacım var
Ama ben işten yeni ayrıldım
Mümkünse benim ise ihtiyacım var
Oğlumla yaşam savaşı vermeye çalışan
Hem anne hem bana olmaya mücadele etmekteyim
Batıkent semtine gıda yardımı ne zaman yapılır
Merhabalar,
Yardımlar ile ilgili, bağlı olduğunuz belediyeyi arayarak net cevap alabilirsiniz.
Gıda daģıtımı başladı ama bana henüz mesaj gelmedi
Merhaba eşim çalışmıyor sigortası yok evimiz kira 1 tane kızım var belediyenin yardımlarından faydalanabilirmiyiz üzerimizde ev araba v.s hiçbirşey yok yardım ıçın ne yapmam gerek
İkametinizin belediyesine veya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvuru yapmalısınız.
merhabalar ben bir sene önce nişanlandım bedelli askerlik parasını borç harç derken tamamlayıp yatırdım geçen ay aile içi problemlerden dolayı resmi nikah yaptım ama düğün yapacak para kalmadı bankadan krediye başvurdum kredi çıkmıyor . geçen sene 100,000 tl konut kredisi çektik ev aldık onun taksidini kadeşimle beraber yatırıyoruz. düğünü yapamayıncada eşimi yanıma alamıyorum çünkü ; altın, düğün masrafı, çeyiz ,eşyalar alamadan ailesi izin vermiyor. çok zor durumdayım sizden ricam bana yol yordam göstermeniz …
Merhabalar iki çocuğum var biri lisede biri ortaokulda.Babalarından ayrıldık iki çocuğu asgari ücretle okutmaya çalışıyorum.Oturduğumuz ev kira .Zor durumdayım.Babaları hiç bir şekilde yardım etmiyor.Bana yardım etmenizi rica ediyorum.
Merhaba. Konu ile ilgili olarak vakit kaybetmeden sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına başvuru yapmalısınız.
Merhaba, eşimle bosanma davamız sürüyor. 4 cocugum ile birlikte babamın evine geldik. evde 2 emekli aylığı girmekte. ancak alınan emekli aylığı kira ve faturalara gittikten sonra az bir miktar kalıyor ve buda geçinmemizi zorlaştırıyor. nafaka bağlandı ancak çalışmadığı için nafakada alamıyoruz. 3 çocuğun okul masraflarıyla birlikte çok zor bir süreç içindeyiz. hangi yardımlardan yararlanabilirim bana yardımcı olur musunuz?
Merhaba. Yaşadığınız hanede 2 emekli maaşı olması ve kanunen nafaka bağlanmış olması yardım almanızı ne yazık ki zorlaştırabilir. Ancak çocuklarınız için burs başvurusunda bulunabilirsiniz.
Meraba ben 21 yasindayim esim asgeri ucretle calisan biri 950 kira veriyoruz zor durumdayiz bizde bu yardim dan faydalanabilirmiyiz
Merhaba. Sigortalı olarak çalışanların devlet yardımlarından yararlanması genel itibariyle pek kolay değil ancak başvuru yapmanıza engel bir durum söz konusu değil.
Şu memleketin haline bakın.içler acısı.bende ayynı durumdayım.üç kuruş yardım yapacaklar diye,insanın anasından emdiğini burnundan getiriyorlar.mazerete bak ya sgk varsa yardım yok .1600 tl alan ihtiyaç sahibi değil.alooo memlekette yoksulluk sınırı (istanbul için) 5900 tl.bunlar insanın aklıyla alay ediyorlar.ama başkanımız diyorki refah sevyesi yüksek.dogru ,kendisi ve yandaşları için.