Kömür Yardımı Nasıl Alınır ? Nereye Başvurulur?
Kömür yardımı, devlet ve belediye tarafından muhtaç sahipleri ortak bir yardım projesinde destek görmektedir.İhtiyaç sahibi yardıma muhtaç kişilerin olası mağduriyetlerini önlemek adına yürütülen ‘sosyal devlet’ politikalarından biri de kömür yardımıdır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesindeki dayanışma vakıfları tarafından yürütülen kömür yardımı projesinde, amaç öncelik ve özellikle yardıma muhtaç, yoksul, kimsesiz kişilerin kapımızı çalan soğuk kış günlerinde üşümelerine engel olmaya bi nebze yardımcı olmaktır.
İhtiyaç sahibi vatandaşların ısınma sorunlarını çözmeyi amaçlayan bu projede kömür dağıtımı için yardım yapılması hususunda bazı tutar hesaplamaları da yapılmaktadır.Bu hesaplamalar yapılırken ihtiyaç sahiplerine göre değişkenlik göstermektedir.Genellikle ailedeki kişi sayısı,hanedeki ihtiyaç oranı, kömürün ısıtma oranı, yardıma muhtaç kişilerin bulunduğu bölgenin özellikleri göz önüne alınarak bu hesaplamalar gerçekleşir.
Kömür Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Kömür yardımı konusunda yetkili kurumlar tarafından sağlanan bu destek yalnızca gerçekten ihtiyacı olan muhtaç ailelere verilmek üzere düzenlenmiş bir uygulamadır.Başvuruda bulunan kişilerin talebinin olumlu sonuçlanabilmesi için öncelikle şartların uygunluğu göz önünde bulundurulur ve bu doğrultuda başvuru sahibine dair yapılan bazı araştırmalar sonrasında kişinin muhtaç durumda olduğunun belirlenmesi şarttır.İlk ve öncelik muhtaçlık durumunun tespitinden geçmektedir.Buna ek olarak muhtarlık tarafından muhtaç olduğu beyan edilen ve belirlenen kişiler içinde yetkili kişilere başvurularak kömür yardımından faydalanmalarını sağlamak mümkündür.
Başvuru sahibinin daha önceden Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfınca düzenlenip, oluşturulmuş bir dosyasının mevcut bulunması gerekmektedir. Vakıflar bu dosyaların dökümanlarından oluşan listelere göre hareket ederler.Dosyada adı olmadığı halde kömür yardımı bekleyen ve isteyen ihtiyaç sahibi kişilerin de dilekçe yoluyla kömür yardımına başvurusu mümkündür.
Düşünecek olduğunuzda kendinizi yetkili kurum yerine koyacak olursanız eğer; hak verirsiniz ki ulaşılması zor ve geçim sıkıntısının ve nüfusun yoğun olduğu bölgelerde muhtarlıklar tarafından bile mahalle sakinlerinin detayı olarak tümünün değerlendirme ve incelemeye tabii tutulması oldukça zor bir süreçtir.Bu durumda bu şekilde olan mahallelerde bizzat başvuruların kabulü söz konusudur. Kömür yardımları ile ilgili olarak Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının yanı sıra ; sivil toplum kuruluşları , valilikler, kaymakamlıklar ve belediyelerde ihtiyaç sahiplerinin taleplerine karşılık vermektedirler.Bu durum tek bir kurum ile sınırlandırılmayıp, talep yoğunluğuna bağlı olarak yığılmaları engellemektedir.
Kömür Yardımından Faydalanmak için Gerekli Şartlar
Yetkili kurumlar tarafından düzenlenen kömür yardımları ihtiyaç sahiplerinin talepleri doğrultusunda verilmektedir.Buna göre de bu ihtiyaç sahibi muhtaç kişilerin başvuruları için gerekli bazı şartlar söz konusudur.Katı ve yaptımı olmamakla birlikte yalnızca adil ve gerçek bir yardım olması amacı ile muhtaç olduğunun tespiti yapılır.
Buna göre de bağlı bulundukları bölgelere göre çeşitli listeler düzenlenir.Bu listeler de sosyal yardımlaşma kurumlarına yapılan başvurular sonrasında oluşmaktadır.Yani kapısından geçen kömür kamyonuna hiçbir vatandaş bana ordan iki torba kömür atıver diyemez.Listede bulunan adrese bağlı isimler doğrultusunda dağıtım yapılır. Ayrıca kömür dağıtımı kış aylarında belirli aralıklarla ve güncel listelerle sürekli olarak yapılmaktadır.Listede adı bulunan ihtiyaç sahibi vatandaşlar yetkililerin gözetiminde kömürlerini alırlar.
Kömür Yardımı Alırken Bilinmesi Gerekenler
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının yönlendirmesiyle gerçekleşen kömür yardımlarında ihtiyaç sahiplerinin dikkat etmesi gereken bazı unsurlar vardır. Bunları şöyle özetlememiz gerekirse; Bir ihtiyaç sahibi kimse eğer kömür yardımı talebinde bulunacaksa önce başvuru yapmak zorundadır.Bu başvuru artık online olarak E-devlet üzerinden de yapılabilir.Daha sonra yetkililer tarafından başvuru süreci başlatılır ve ihtiyaç sahibinin kış aylarında madur olmaması için gerekli kontroller sağlanır.Tabii kömür yardımınında belli bir limiti vardır ve bu tutar 2019 yılında 30 torba olarak belirlenmiştir.
2020 yılı için net bir veri sunulmamakla birlikte , ekonomi olarak önemli bir geçiş süreci yaşandığından tahmin edilen tutar yine 30 torba olarak düşünülmektedir. Özellikle doğalgaz ile tanışmamış ve imkan olarak ulaşımında zor olduğu bölgelere özellikle dikkat çekilmektedir. Ve bu bölgelerde yaşayan ihtiyaç sahibi kişilere öncelik sağlanarak hem iklimsel hem fiziki koşullar göz önünde bulundurulmaktadır. Altının çizilmesi gereken bir diğer husus ise kömür yardımı için her başvurunun onay alamıyor olmasıdır.Bunun sebebi ise yardım kontrollerinde hanede bulunan özelliklerin farklılık göstermesine dikkat çekebiliriz.Yani hane içerisindeki oda sayısı, ısınma miktarı, hanedeki bazı özelliklere bakılarak ihtiyaç oranı belirlenir ve bu husustaki geçerliliğe göre dağıtım için onay verilir.
Sosyal Yardım Kimlere Veriliyor?
Kaymakamlık Çocuk Yardım Parası
Öğrenci Yardım Parası Sorgulama