Yoklama Kaçağı Nedir

Yoklama kaçağı nedir, nasıl yoklama kaçağı olunur askerlik çağına gelen her gencimizin mutlaka bilgi sahibi olması gereken son derece önemli konular. Yoklama kaçağı nedir? Yoklama kaçağı GBT de çıkar mı? Yoklama kaçağı hemen askere alınır mı? Yoklama kaçağı yurtdışına çıkabilir mi? Yoklama kaçağı tecil hakkı var mı? Yoklama kaçağı yakalanırsa ne olur? Gibi askerlik yoklaması ve yoklama kaçağı olmak konularıyla ilgili tüm soruların ayrıntılı cevapları yazımızda. Askerlik Yoklaması ile ilgili olarak internet sitelerinde, yoklama kaçağı nedir gibi konu hakkındaki en temel soruda dahi çok sayıda yanlış bilgi ve fahiş hatalar içeren yazılar yer alıyor. 2018 yılı için askerlik yoklamasıyla ilgili en güncel ve doğru bilgileri içeren makalemizi mutlaka okuyun.

Askerlik Yoklaması Nedir?

1111 Sayılı Askerlik Kanununa göre Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı her erkek askerlik yapmakla mükelleftir. Askerlik çağına gelmiş erkeklerin eğitim, sağlık ve benzeri durumlar yönünden askerliğe elverişli olup olmadıklarının tespit edilmesi için yapılan işlemlere Askerlik Yoklaması denir.

Yoklama Kaçağı Nedir?

Yoklama kaçaklığı konusu ile ilgili olarak öncelikle yoklama kaçağı nedir tarif ederek başlayalım. Askerlik çağına giren yani 20 yaşına giren her erkek, askerlik yönünden durumlarının tespiti amacıyla askerlik yoklaması yaptırması gerekmektedir. Askerlik yoklaması işlemlerini yaptırmayanlar yoklama kaçağı durumuna düşer. İster yoklama kaçaklığı olsun ister bakaya kalmak halk arasında genel olarak tüm bu hallere asker kaçağı ifadesi kullanılıyor. Asker kaçağı tabiri toplumda her ne kadar çok sık kullanılıyor olsa da resmiyette kesinlikle böyle bir ifade söz konusu değildir.

Yoklama Kaçağı Olup Olmadığımı Nasıl Öğrenebilirim?
Askerlik durumunuzu, yoklama kaçağı olup olmadığınızı e Devlet sistemi üzerinden askerlik durum belgesi sorgulama işlemi yaparak öğrenmeniz mümkün.

E Devlet üzerinden TC No ile askerlik durum belgesi sorgulama  için BURAYA tıklayın

Yoklama Kaçağı GBT’de Çıkar Mı?

Yoklama kaçağı durumuna düşmüşlerin en büyük korkusu yoklama kaçağı GBT de çıkar mı meselesi hiç şüphe yok ki. Bu sorunun cevabı son derece nettir. Kamu hizmetlerinin online ortama taşınmasının ardından askerlik şubeleri yoklama kaçaklarını otomatik olarak GBT sistemine bildirir. Yani yoklama kaçağı GBT’de çıkar.

  2020 Komando Nasıl Olunur, Şartları Nelerdir ?

Yoklama Kaçağı Yakalanırsa Ne Olur?

Yukarıda da belirttiğimiz üzere yoklama kaçağı GBT’de çıkıyor. Herhangi bir polis kontrolünde yapılan GBT sonrasında yoklama kaçağı olduğunuz tespit edilirse polis tarafından size yoklama kaçağı yakalama tutanağı imzalatılır. Yoklama kaçaklığı durumunda kesinlikle zorla askerlik şubesine götürme diye bir şey söz konusu değildir. Yoklama kaçağı yakalama tutanağı imzaladıktan sonra 15 gün içinde askerlik şubesine giderek askerlik yoklaması işlemlerinizi yaptırmanız gerekmektedir. 15 gün içinde askerlik şubesine gitmeniz halinde şubede sevk işlemleriniz yapılır. Unutmayın ki bu serbest bırakmalı sevktir. Yani sizi kimse zorla askere almaz. Askerlik şubesinde sevk işlemlerinin yanı sıra idari para cezası uygulaması da yapılır.

15 Gün İçinde Askerlik Şubesine Gitmezsem Ne Olur?

Yakalama tutanağını imzaladıktan sonra 15 gün askerlik şubesine gitmezseniz bakaya durumuna düşersiniz. Bakaya, yoklama kaçaklığından farklı bir durumdur. Bakaya nedir, bakaya kalanlar hemen askere alınır gibi sorular başta olmak üzere Bakaya Kalmak hakkında geniş bilgi sahibi olmak için aşağıda linkini vermiş olduğumuz makalemizi okuyabilirsiniz.

BAKAYA KALMAK NEDİR, NASIL BAKAYA KALINIR, BAKAYA NASIL KALDIRILIR

Yoklama Kaçağı Para Cezası Ne Kadar?

Yoklama kaçağı durumuna düşenler bir süredir idari para cezası uygulaması yapılıyor. Yoklama kaçağı para cezası, kaçak kalınan gün sayısına, yakalanarak veya kendi isteğiyle teslim olma durumuna göre değişiklik göstermektedir.  Bakaya ve yoklama kaçağı para cezası ne kadar, bakaya ve yoklama kaçağı para cezası nereye ödenir, bakaya ve yoklama kaçağı para cezası ödenmezse ne olur gibi  idari para cezası ile ilgili ayrıntılı bilgi edinmek için aşağıda linkini verdiğimiz makalemizi okuyabilirsiniz.

BAKAYA VE YOKLAMA KAÇAĞI PARA CEZASI

Yoklama Kaçağı Hemen Askere Alınır Mı?

Yoklama kaçaklığı meselesinde cevabı en çok merak edilen soru açık ara yoklama kaçağı hemen askere alınır mı konusu. Yoklama kaçakları hemen askere alınır mıyım korkusunu yaşıyorlar ancak bu korku yersiz. Bir şekilde yakalanan yoklama kaçaklarına ilk olarak yoklama kaçağı yakalama tutanağı imzalatılır. Bu tutanağı imzaladıktan sonra 15 gün içerisinde askerlik şubesine gitmeniz gerekmektedir. Askerlik şubesine gittiğinizde hemen askere alınacağım diye korkunuz olmasın. Askerlik şubesinde gittiğinizde ilk olarak askerliğe elverişli olup olmadığınıza dair askerlik muayenesi için ilgili sağlık kurumuna yönlendirilirsiniz. Askerliğe elverişli olduğunuza dair askerlik muayenesinin tamamlanmasının ardından askerlik şubesi askerlik sevk işlemlerinizi tamamlar.

  Uzman Çavuşluk Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Yoklama Kaçağı Ne Zaman Askere Gider?

Daha önce de belirttiğimiz gibi askerlik şubesinde yapılan bu sevk işlemleri serbest bırakmalı sevktir. Yani sevk işlemleriniz tamamlandıktan sonra serbestçe askerlik şubesinden ayrılabilirsiniz. Ancak size belirtilen tarihte askeri birliğinize katılmanız gerekmektedir. Şayet belgelerinizde belirtilen tarihte askeri birliğinize katılmazsanız bakaya durumuna düşmüş olursunuz.

Yoklama Kaçağı Yurtdışına Çıkabilir Mi 2018?

Yoklama kaçaklığı konusu ile ilgili en çok sorulan sorulardan biri yoklama kaçağı yurtdışına çıkabilir mi sorusu kuşku yok ki. 2010 yılında yapılan anayasa değişikliğine kadar yoklama kaçağı ve bakaya olanlar yurtdışına çıkış yapamıyordu. Anayasanın ‘’seyahat ve yerleşme hürriyeti’’ konusunu düzenleyen 23. maddesinde yapılan değişiklikle, seyahat özgürlüğü sadece suç soruşturması veya kovuşturması sebebiyle hakim kararı ile kısıtlanabiliyor. Bir kişinin yurtdışına çıkış yapabilmesi ancak mahkeme kararı ile kısıtlanabilir. Eğer mahkeme tarafından verilmiş bir kısıtlama kararı yoksa yoklama kaçağı yurt dışına çıkabilir.

Yoklama Kaçağı Otelde Kalabilir Mi 2020?

Yoklama kaçaklığı durumunun GBT de göründüğünü yazımızın başında da belirtmiştik. Kanun gereği oteller tüm müşterilerinin kimlik bilgilerini emniyete bildirmek zorundadır. Otellerden müşterilerinin kimlik bilerlini alan emniyet güçleri GBT (güvenlik bilgi taraması) yaparlar. Şayet yoklama kaçaklığı durumunuz GBT’ye düştüyse polisler otele gelerek size yoklama kaçağı yakalama belgesi düzenleyerek imzalatırlar. Yoklama kaçağı otelde kalabilir mi sorusunun cevabı da ortaya çıkmış oluyor. Nihayetinde yoklama kaçağının otelde kalmasını kısıtlayan bir durum söz konusu değil. Ancak yoklama kaçakları eğer yakalanmak istemiyorlarsa otelde kalmamaları faydalarına olacaktır.

Yoklama Kaçağı Tecil Hakkı Var Mı 2020?

Yoklama kaçaklığı konusunda en çok kafa karışıklığına sebep olan şey yoklama kaçağının askerlik tecil ettirme meselesi. Yoklama Kaçağının tecil durumu meselesini tam olarak anlayabilmek için öncelikle askerlik tecil işlemi hakkında bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Askerlik tecil ettirme konusunda aşağıda vermiş olduğumuz linkten detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.

  2020 Sözleşmeli Er Maaşı (Güncel) - Sözleşmeli Er Maaşları Ne Kadar?

İLGİLİ KONU:

ASKERLİK TECİL ETTİRME

Yaş haddini geçmemek kaydıyla; lise mezunları mazeretsiz olarak 3 yıl, üniversite mezunları 2 yıl, yüksek lisans ve doktora mezunları 1 yıl askerliğini tecil ettirebiliyor. Mezuniyetten sonra askerliğinizi tecil ettirmediğiniz takdirde yoklama kaçağı durumuna düşersiniz. Yukarıda saydığımız süreleri geçmemek kaydıyla yoklama kaçağı durumuna düşmüş olsanız dahi bu son tecil hakkınızı kullanabilirsiniz. Şayet bu saydığımız süreler geçildiyse yoklama kaçağının tecil hakkı kalmaz.

Yoklama Kaçağı Sigortalı İşte Çalışabilir Mi?

Askeri Ceza Kanunun 75. maddesine göre yoklama kaçaklarını ve bakaya kalanları çalıştırmak suçtur ve 3 ay ile 1 yıl arasında hapis cezası vardır. Milli Savunma Bakanlığı özellikle son birkaç yıldır bu husus üzerine hassasiyetle durarak işyeri sahiplerine konu ile ilgili olarak resmi yazılar göndermekte. Bu resmi yazılarda yoklama kaçakları ve bakaya kalanların çalıştırılmasının suç olduğu, böyle bir çalışanları olmaları halinde askerlik şubelerine yönlendirmelerini istemektedir. Bu sebeptendir ki hiçbir işveren kendini riske atarak yoklama kaçağını sigortalı olarak çalıştırmak istemeyecektir.

Yoklama Kaçağı Ne Yapmalı?

Asker kaçaklığı ile ilgili verdiğimiz bu geniş bilgilerin ardından şimdi de yoklama kaçağı ne yapmalı meselesine değinelim. Eğer ki bir süre daha kendinizi askere gitmeye hazır hissetmiyorsanız mazeretsiz tecil hakkınızı kullanabilir veya üniversite sınavına girerek yüksek öğrenime kayıt yaptırarak süre kazanabilirseniz. Şayet böyle bir imkanınız yoksa yoklamanızı yaptırarak askerliğinizi bir an önce yapmanız en akıllıca olan şey. Unutmayın ki yoklama kaçağı olarak geçirdiğiniz her gün size uygulanacak olan idari para cezasının artmasına neden olmakta. Yakalanma suretiyle askerlik şubesine götürülmeniz halinde idari para cezasının kendiniz gitmenize göre kat be kat fazla olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Böyle bir durumda altından kalkamayacağınız kadar büyük bir para cezası ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Sorularınızı Bize Yazın

Yoklama kaçaklığı konusu ile ilgili olarak yoklama kaçağı nedir, başta olmak üzere bilinmesi gereken tüm hususları tüm ayrıntıları ile izah etmiş bulunuyoruz. Konu ile ilgili tüm sorularınız yorumlar kısmına yazarak bize iletin. Yetkin yazar ekibimiz konu hakkındaki tüm sorularınızı en güncel bilgilerle hızlı bir şekilde yanıtlayacaklardır.


ZİYARETÇİ YORUMLARI - 382 YORUM
  1. blank Mutlu dedi ki:

    Merhaba ben 10.08.1995 doğumluyum 2013 senesinde üniversiteye 2.senelik kazandım kayıt oldum hiç gitmedim taki 08.02.2018 tarihinde gbt de yoklama kaçağı durumuna düşmüşüm tutanak yazıldı yolladılar. Şimdi asıl sorum ben askerlik şubesine gitsem nasıl tecil ettirebilirim lütfen yardımcı olun ben şubeye gidip hiç tecil ettirmedim okullar açılsın tekrardan katkı payını ödeyip gitcem ama şuan öğrenci belgem yok kayıt yeniletmedigim için yardımcı olursanız sevinirim.

    1. blank admin dedi ki:

      Tecil yaptırabilmeniz için öğrenci olmanız gerekiyor. Öncelikle okula giderek kayıt işlemleri yaptırın. Şayet okulunuz askerlik durum belgesi olmadan kayıt yenileme yapmazsa askerlik şubesine gidin, yoklama ve sevk işlemlerinizi yaptırın. Şubeden aldığınız askerlik durum belgesiyle kayıt yenileme yaptırabilirsiniz. Kayıt yenileme bitince okulunuz tecil işlemlerini yaptıracaktır.

  2. blank Baran dedi ki:

    Merhaba ben önlisans mezunuyum bi işe kabul edildim belge hazırlarken askerlik şubesine gittim ve 2yıllık tecil hakkımın bittiğini yoklama kaçağı olduğumu öğrendim hazırlandığım sınavım var abim asker diğer askerlik çağındaki kardeşimde başka şehirde üniversite okuyor ne yaparsam yapayım askere gidemem ne ailemi tek bırakabilirim nede bunca sınav hazırlığını çöpe atabilirim hem okuyup hem çalışmayı düşünürken bu duruma geldim. Yaşım 24 şimdi bir sınava girip lisans bölümü okursam tecil hakkı kazanabilir miyim bana yardım edin ne yapabilirim

    1. blank admin dedi ki:

      Öncelikle abiniz asker olduğu için o teskere alana kadar tecil yaptırabilirsiniz.bu sürede sınavı kazanıp okula kayıt yaptırabilirsiniz.

    2. blank Baran dedi ki:

      Bir avukatla görüştüm oda sizin söylediğinizi söyledi bunun üzerine bugün babam ile birlikte dilekçe yazmaya gittik, abimin askerde olduğunu, benim şuan için askere gitmemin imkanı olmadığını ve abimin askerden döneceği tarihe kadar tecil yapmak istediğimizi dile getirdik kesin bir dille reddedip dilekçe yazmamıza bile izin vermediler nasıl yapabilirim lütfen yardımcı olun işin içerisinden çıkamıyorum

    3. blank admin dedi ki:

      1111 sayılı askerlik kanununda bu şekilde tecil yapılabileceği açıkça belirtilmiş. Bu konunun ilk boyutu. İkincisi ise dilekçe yazmak kanuni bir haktır hiçbir surette engellenemez. Dilekçe yazdırmamak, yazılan dilekçeyi kabul etmemek memur kişi açısından suçtur. Kesinlikle dilekçe yazıp verin ve evrak kayıt numarasını mutlaka alın. Kanun gereği dilekçelere 1 ay içinde yazılı olarak cevap verilmek zorundadır. Ayrıca dilekçe vermenize mani olan memuru BİMER’e şikayet edebilirsiniz.

    4. blank Baran dedi ki:

      Yol gösteriminiz için teşekkürler. Ben yazacağım dilekçeyi askerlik şubesi yerine başka nereye verebilirim acaba…
      Ve benim askerlik sürecimin tecili kesinlikle yapılabilir değil mi.

    5. blank admin dedi ki:

      Dilekçeyi şubeye verin, almak zorundalar

  3. blank burak dedi ki:

    hocam yoklama kaçağı olarak pasaport işlemlerimi yaptım ve işlem bitiminde beni askeri subeye götüdüler orada tutanak imzaladım ve salındım ardından pasaportumu aldım şu an 10 günlük sürem var ve bu süreçte yurtdışına çıkabilirmiyim pasaport kontrolde sıkıntı yaşarmıyım?

    1. blank admin dedi ki:

      Seyahat özgürlüğü anayasal bir haktır, engellenemez.

  4. blank muhıttın dedi ki:

    Bir sorum daha olacak sizlere.
    Benim kardeşim 97 doğumlu ve 1 sene tecil ettirmişti. Tecili bitti ve bu sene yoklamaya geç kaldı 1 celp döneminde gitmesi gerekiyordu ama geç kaldığı için nisanda belli olacak demişler. Bu durumda kardeşim 2. celp dönemi mi gidecek yoksa diğer celp dönemlerine mi atılacak. Mantık devre kaybı olarak bir sonraki celp dönemine gider diye yorumluyor ama şubedeki bayan son celp dönemi de olabilir diyerek kafamı karıştırıyor. Eğer bir sonraki celp dönemi olursa ben tecil edeceğim ama kasım ise şubedeki bayan 3 gün içinde askere alırlar seni sağlık kontrolünü yaptır dedi. Yani kasımda gitme ihtimalimi daha yüksek yoksa bir sonraki celp dönemi gitmesi ihtimali mi daha yüksek ?

    1. blank admin dedi ki:

      sizin de söylediğiniz gibi normalde mayıs celbinde askere alınmasını beklemek doğal olanı. Ancak TSK kadro planlaması yaparken belli kriterleri dikkate alır. Şubedeki memurun dediği gibi mayıs celbine göre daha düşük ihtimal olsa da başka celp dönemi için sevk işlemlerinini yapılması ihtimali mevcut. Bu sebeple kardeşinizin sevkinin hangi celp döneminde olmasını beklemeniz daha mantıklı olabilir.

  5. blank Yücel dedi ki:

    Merhaba ben ön lisans mezunuyum, mezun olma tarihinden itibaren 2 ay içinde tecilimi yaptırmadım,şimdi ise mezuniyet üzerinden yaklaşık 8 ay filan geçti, acaba şimdi de tecil için askerlik Şubesine gitsem tecil hakkım var mı? Bana yardımcı olurmusunuz?

    1. blank admin dedi ki:

      Tecil hakkınız hala bulunuyor. Askerlik şubesine giderek tecil yaptırabilirsiniz.

  6. blank Yücel dedi ki:

    Merhaba ben ön lisans mezunuyum, mezun olma tarihinden itibaren 2 ay içinde tecilimi yaptırmadım,şimdi ise mezuniyet üzerinden yaklaşık 8 ay filan geçti, acaba şimdi de tecil için askerlik Şubesine gitsem tecil hakkım var mı?

  7. blank Yücel dedi ki:

    YÜCEL
    Merhaba ben ön lisans mezunuyum, mezun olma tarihinden itibaren 2 ay içinde tecilimi yaptırmadım,şimdi ise mezuniyet üzerinden yaklaşık 8 ay filan geçti, acaba şimdi de tecil için askerlik Şubesine gitsem tecil hakkım var mı?

  8. blank Yücel dedi ki:

    Merhaba ben ön lisans mezunuyum, mezun olma tarihinden itibaren 2 ay içinde tecilimi yaptırmadım,şimdi ise mezuniyet üzerinden yaklaşık 8 ay filan geçti, acaba şimdi de tecil için askerlik Şubesine gitsem tecil hakkım var mı?

  9. blank Muhammed dedi ki:

    Sayın admin, mümkünse ve bilgin varsa, lütfen daha önce yaptığım yoruma cevap verebilir misin, gerçekten çok kritik durumdayım. Her an tebligat gelecek diye diken üstündeyim 🙂

  10. blank Güner dedi ki:

    İş yerime kağıt geldi yoklama kaçağı olduna dair hemen gitmek istiyorum celp dönemini beklemeden mümkünmüdür acaba

    1. blank admin dedi ki:

      askerlik şubesine giderek sevk işlemlerinizi yaptırmanız gerekiyor İlk celp döneminde sevk olunursunuz.

  11. blank yasin dedi ki:

    merhaba.2015 önlisans mezunuyum mezun olduktan sonra tecilimi geciktiridiğim için yoklama kaçağına düştüğümü öğrendim sonra şebeye gidip 2 yıllık tecilimi yaptırdım.2017 ygs sınavına 15 dk kuralından 1 dk gec kaldığım için sınava almadılar dolayısıyla ygs ye giremedim lisans a kaydımı yaptıramadım.tecilim ocak 2018 de bitti.tecilimi yaptıramıyorum şuan.özel sektörde çalışıyorum gbt sorgulamasının yapıldığı özel bir projede görev alıyorum.iş yerine beni almaya gelirler mi?alırlarsa zorla askere gider miyim?2017 de düğünüm oldu borcum bitmedi eşim çalışmıyor yardım edicek kimsem yok.borclarımı eşime bırakıp gitmem mümkün değil.son olarak sol gözümde duane rentraksiyon sendromu var sol gözüm sadece sıfır derecedeki yazıları okuyabiliyorum sola dönmüyor sol gözüm yerdeki çukurların derinliğini farkedemiyorum.bu durumuma muaf raporu alabilirmiyim.gataya sevkimi başlatırsam şubeden gözümün durumuna askerliğe elverişli değildir raporu verilmez ise muayene sonrasında direk zorla askeremi gönderirler.lütfen cevap verirmisiniz çok ihtiyacım var yardımınıza.sevgiler saygılar

    1. blank Yasin dedi ki:

      Bana cevap yazabilirmisiniz lutfen cok onemli

    2. blank Yasin dedi ki:

      Bilgisi olan lütfen cevap verebilirmisiniz

  12. blank muhıttın dedi ki:

    merhaba
    ben 1992 dogumluyum 31.12.2016 tarıhınde tecılım bıttı ben ocak 2017de yurt dısına calısmak ıcın cıktım . ocak 2018de tekrar gerı dondum ve dun gbt yapan ekıplerce tutanak ımzaladım. sımdı benım sorum 97 dogumlu olan kardesım saglık kontrolunu yaptırdı sanırım mayısta askere gıdıcek ben kardesım asker oldugunda 1 evden ıstege gore 2 asker olmaz mantıgından tecıl ıslemı yapabılırmıyım?

    1. blank admin dedi ki:

      İki kardeşin aynı anda asker olmaması uygulaması var. Konuyu askerlik şubesi ile görüşüp gerekli işlemleri yaptırabilirsiniz.

    2. blank muhıttın dedi ki:

      ama benım yoklama kacagı oldugum zaman 1 seneyı gectı ekstra olarak dun gbtde cıktı ve tutanak tutuldu bu durumda ben yınede kardesım uzerınden tecıl edebılme ımkanım varmıdır eger bılgınız var ıse benı bılgılendırebılırmısınız?

    3. blank admin dedi ki:

      1111 sayılı Askere alma kanununda konu ile ilgili olarak anne ve babanın isteği ile ifadesi yer alıyor. Kanunda kardeşlerden birinin yoklama kaçağı ve bakaya olması ile ilgili bir atıf söz konusu değil. Bu sebeple tecil yaptırabileceğinizi değerlendiriyoruz. Yönetmeliklerde ve talimatnamelerde aksi bir ifade olması bu durumda beklenmez. Velev ki böyle bir durum söz konusu dahi olsa Kanunlar kendilerini açıklayan yönetmeliklerden üstün metinlerdir. Yönetmelikler kanuna aykırı olamaz.

  13. blank Muhammed dedi ki:

    Merhaba. 1987 doğumluyum. Üniversite öğrencisiyim ve yoklama kaçağı durumundayım. Tecil etme şansım yok. Ama şimdiye kadar hiç tutanak imzalamadım. GBT’ye takılmadım yani. Ev adresime de şimdiye kadar herhangi bir tebligat gelmedi. Yeni bir işe başladım ve iş yerine tebligat gelmesiyle ilgili bir kaç sorum olacak, tebligat ne kadar sürede geliyor? Yani bunun bir ortalama süresi var mıdır?

    1. blank admin dedi ki:

      çalıştığınız yere şahsınıza özel bir tebligat yapılmaz. Dönem dönem askerlik şubeleri işverenlere yoklama kaçağı ve bakaya çalışanın olması halinde işten çıkarılıp askerlik sevk işlemlerinin yaptırılması yönünde resmi yazı gönderir. Şayet işveren kişinin yoklama kaçağı veya bakaya olduğunu bildiği halde işe aldığı tespit edilirse ceza davası açılır.

  14. blank Ömer Faruk Şahin dedi ki:

    merhaba 1998 doğumluyum bugün askerliğimi tecil ettirdim fakat üzerimde 150 tl idari para cezası gözüküyor ve oradakiler bana adresime bir kağıt geleceğini ve itirazda bulunacağımı söylediler ben itirazda ne yazmalıyım.İtiraz süresi tebliğden itibaren 15 gün deniliyor yani adresime kağıt geldikten sonramı 15 gün içinde oluyor nasıl oluyor ve adım adım neler yapmam gerekiyor bilen birisi yardımcı olursa duacısı olurum.

    1. blank Ömer Faruk Şahin dedi ki:

      Bilen kimse yokmu ne zaman gelecek bu kağıt daha gelmedi sıkıntı olmasın?

    2. blank Shgjgh dedi ki:

      Bende bugün gittim benim de aynı şey oldu itiraz edemiyoz mu acaba erken yatırılırsa 118 lira dedi

  15. blank Yusuf dedi ki:

    Merhabalar ben 96 doğumluyum liseyi 2 ay önce açıktan bitirdim.Daha önce tecil yaptırmadım.Mart ayında üniversite sınavına girmeyi düşünüyorum.Aramada görevli polis en yakın askerlik şubesine git dedi.e-devlet geçici mezuniyet belgesi ile askerliği tecil ettirebilir miyim?

    1. blank admin dedi ki:

      Lise mezuniyetinin ardından mazeretsiz olarak 3 yıl tecil hakkı bulunuyor. Muhtemelen yoklama kaçağı durumundasınız. Şubeye giderek tecil işlemleri yaptırmanız gerekiyor. Tecil hakkınızı kullandığınızda üniversite sınavına girmeniz sorun olmayacaktır.

    2. blank Yusuf dedi ki:

      Yaş haddinden dolayı sıkıntı olmaz dimi sadece para cezası mı uygulanır

    3. blank admin dedi ki:

      Lise mezunları için son tecil yaşı 25. Yaş sıkıntınız yok.

  16. blank Ahmet dedi ki:

    Merhabalar, ben 1988 doğumluyum. Bakaya durumundayım. Yurt dışına çıkmak istiyorum havaalanında problem yaşarmıyım ? Ayrıca şuan pasaportum yok. Pasaport işlemleri sırasında emnçyette problem yaşarmıyım ? Hadi diyelim yurt dışına çıktım geriye 6 ay sonra döndüm. Döndüğümde ne gibi problemlerle karşılaşırım ?
    Teşekkürler

    1. blank admin dedi ki:

      Seyahat özgürlüğü anayasal bir haktır. Bakaya olduğunuz gerekçesiyle yurt dışına çıkmanız engellenemez. Yurt dışına çıkışlarda bazı pasaport memuru polislerin bu konuda problem çıkardığı biliniyor ancak yurt dışına çıkmanızın engellenmesi söz konusu olamaz. pasaport başvurusu yaptığınızda bakaya olduğunuz tespit edilip hakkınızda gerekli işlemler yapılacaktır. Askerlik şubesine götürülüp askerlik sevk işlemleriniz yapılır. Ama bu işlem serbest bırakmalı yakalamadır. Şubede sevk işlemlerinizi yaptırıp askerlik durum belgenizi alarak pasapot çıkarma işlemlerinize devam edebilirsiniz. Ayrıvca bakaya kaldığınız her gün için idari para cezası uygulanır. Para cezası hakkında daha önce yazı yayımlamıştık bunu okuyabilirsiniz.

  17. blank Burak dedi ki:

    Merhabalar,

    04.01.1987 doğumluyum. Kütüğüm İsatanbul Maltepe’ye kayıtlı. 2011 yılında lisans eğitimime başladım. 27.01.2018 tarihinde polis tarafından yoklama kaçağı tutanağı tutuldu. Üniversiteye devam ediyorum ve Mayıs ayında mezun olacağım (sadece 2 dersim var). A) Yoklama işlemlerini tutanakta belirtilen süre içinde başlatırsam;
    1. Mayıs celbinde askere gideceksem, mayıs ayındaki final sınavlarına girmek ve mezuniyet belgesi çıkarmak için mazeret izni alabilir miyim.
    2. Mezun olduğum ve bunu askerlik şubesine bildirdiğim takdirde uzun dönem askerlik yapabilir miyim. B) Yoklama işlemlerini mayıs ayında mezun olduktan sonra başlatırsam;
    1. Hapis ya da para cezası durumum ne olur?
    2. Uzun dönem askerlik yapabilir miyim?

    Teşekkürler

    1. blank admin dedi ki:

      Şayet Mayıs celbinde askere giderseniz kalan sınavlarınıza giremezsiniz. önünüzde 2 yol var. Birincisi mayıs ayı celbine sevk işlemlerinizi yaptırarak askere gitmek. Bu durumda okulunuzu tamamlayamazsınız. Sevk işlemlerinizi mezun oluncaya kadar geciktirirseniz diplomanızı aldıktan sonra şubeye giderek sevk işleminizi yaptırabilir, isterseniz 2 yıllık tecil hakkınızı kullanabilirsiniz. Yoklama kaçağı geçirdiğiniz gün süresince adli para cezası işletilir. Yoklama kaçağı para cezası konusunda daha önce yazı yayımladık bu yazıyı okuyarak detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

  18. blank Ugur dedi ki:

    Merhabalar,
    01.04.1990 dogumluyum, herhangi bir universite okumadim bitirmedim, ilk tutanak tutuldugunda izmir de bir oteldeydim 2013 mart ayiydi, askerlik subesine giderek, lise diplomami ve sinav giris basvuru belgemi gosterince, 2015 31 aralik tarihine kadar tecil verdiler, ben universite sinavina girmedim ve herhangi bir okula kayit yapmadim dogal olarak, 2016 yili boyunca yoklama kacagiydim ve hicbirsekilde yakalanmadim, 2016 aralik tarihinde yurtdisina ciktim herhangi bir sorun olmadi, yurtdisinda yurtdisi isci ertelemesi yaparak 2017 yi tecilli gecirdim, 2017 sonu tekrar ayni ulkeye tecil etmek icin gittigimde, turkiyede 8 ay kaldiigmdan dolayi tecil yapamayacaklarini soylediler, yalniz konsolosluktaki biri baska bir ulkeden yeni bir is ve ikamet ayarlayabilirsem ordan tecil edebilecegimi soylediler, bugun 24 ocak 2018 ve otobusle seyahat ederken jandarma cevirisinde tutanak tutuldu yoklama kacagi oldugum icin, Kibrisa gidip orda calisma ve ikamet yapmayi dusunuyorum bununla birlikte tecilimi yapmayi dusunuyorum, yukaridaki tum durumlari goz onunde bulundurarak sizce kibrista herhangi bir sorun yasarmiyim tecille ilgili, veya ne yapmam gerekir tavsiyelerinizi bekliyorum.

    1. blank Ugur dedi ki:

      Duzeltme : ilk tutanak tutulma 2014 mart ayiydi ve tecil 2015 31 aralik tarihine kadar yapildi.

    2. blank admin dedi ki:

      Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini dünyada tanıyan tek ülke biziz. KKTC’de oturma ve çalışma izniniz olursa dövizle askerlik yapma şansınız var. Kıbrıs’ta 3 yıl ve üzeri resmi olarak çalışırsanız dövizle askerlik hakkına sahip olursunuz.

  19. blank Salih dedi ki:

    İyi akşamlar öncelikle 07.10.1991 doğumluyum.Üniversiteyi bitirince 2 yıllık tecilim bitti ve 2 yıl daha tecil yaptirtim.bu süre zarfinda yurt dışında ise başladım ve 1 yıl daha konsolosluktan basvurarak 31 Aralik 2017 tarihe kadar tecil ettir tim tekrardan.bu tecil hakkım Ocak 2018 girince bitti ve benim yurt dışına gitme ihtimalim var askeri şubeden yoklama kacagi olduğum icin islemlerimi yaptırdım ve 15 gunluk tutanakla izin verdiler bana ama bu sure icinde vize basvurum yetismeyecegini düşündüğümden teslim olmassam vizem cikinca yurttan cikis yapabilir miyim yoksa 2. Bi tutanak mi tutulur veya hapis cezasi mi yerim simdiden verceginiz bilgiler icin tesekkur ederim.

    1. blank admin dedi ki:

      tutuklanma gibi bir durum söz konusu değil o yüzden içiniz rahat olsun. Seyahat özgürlüğü anayasal bir haktır, engellenemez. Bazı işgüzar pasaport polisleri yurt dışına çıkmanız mümkün değil gibi ifadeler kullanabilir ancak bu doğru değil, çıkış yapabilirsiniz.

  20. blank Samet dedi ki:

    Merhaba, ben resmi olmayıp gerçek doğum yılım 1999 fakat resmiyette
    Şubat 5 1998. Liseden Haziran 2017 de mezun oldum. Üniversite sınavına girdim fakat beklediğimden düşük olduğu için mezuna kaldım ve 2018 Haziran ayında sınava tekrardan gireceğim ve kesin olarak bir üniversiteye yerleşeceğim. Haziran 2017 ve Haziran 2018 arası ben asker kaçağı mı ve ya yoklama kaçağı mı sayılıyorum?Üniversiteye kayıtta herhangi bir sorun yaşamamak için ne yapmam gerekir? Lütfen sorularımı cevaplayın yardımınıza çok fazlasıyla ihtiyacım var. Çünkü bu sorun beynimi epeyce sulandırdı, çalışmam gereken derslere odaklanamıyorum. Şimdiden çok teşekkür ederim. Sağ olun!

    1. blank admin dedi ki:

      Merhaba Samet bey. İlk olarak şuan itibariyle yoklama kaçağı değilsiniz. Asker kaçağı diye bir tabir yok, asker kaçağı, yoklama kaçağı veya bakaya kalmış durumda değilsiniz. Bu ayın sonuna kadar askerlik yoklaması işlemlerinizi yaptırabilirsiniz. Şayet 30 Ocak 2018 tarihine kadar yoklama işlemlerinizi yaptırmazsanız yoklama kaçağı durumuna düşersiniz. Lise mezuniyetinin ardından mazeretsiz olarak 3 yıl tecil hakkınız var hali hazırda. Bu ay içinde mutlaka askerlik şubesine giderek yoklama ve tecil işlemlerinizi yaptırın. Bu işlemleri yaparsanız üniversiteye kayıtta bir sıkıntı yaşamazsınız.

    2. blank Samet dedi ki:

      Çok teşekkür ederim efendim. Web ortamında o kadar çok gereksiz bilgi var ki gereksiz yere endişelenmeme sebep oldu. Çok sağ olun, önümüzdeki hafta içi gidip işlemleri halledeceğim. Tekrardan çok teşekkürler.

    3. blank samet dedi ki:

      benim bir sorum daha olacaktı efendim. bir tarih verdiniz. 30 ocak 2018 tarihine kadar tecil işlemlerininizi tamamlayın diye, benim gibi 1998 doğumlu olanlar 2017 yılında askeri şubeye yoklamaya gittiler. yani benim de okul ile ilişkim Haziran 2017 de kesildiğine göre ben yoklama kaçağı olmuyor muyum? 30 ocak 2018 tarihini neye göre verdiniz? bu sorularımı da cevaplarsanız çok iyi olur. teşekkürler efendim..

    4. blank admin dedi ki:

      Milli Savunma Bakanlığı 1998 doğumluların yoklama kaçağı durumuna düşmeden askerlik yoklaması yaptırmak için son tarihi 30 Ocak 2018 olarak açıkladı.

1 2 3 9

blank