Yoklama Kaçağı Nedir

Yoklama kaçağı nedir, nasıl yoklama kaçağı olunur askerlik çağına gelen her gencimizin mutlaka bilgi sahibi olması gereken son derece önemli konular. Yoklama kaçağı nedir? Yoklama kaçağı GBT de çıkar mı? Yoklama kaçağı hemen askere alınır mı? Yoklama kaçağı yurtdışına çıkabilir mi? Yoklama kaçağı tecil hakkı var mı? Yoklama kaçağı yakalanırsa ne olur? Gibi askerlik yoklaması ve yoklama kaçağı olmak konularıyla ilgili tüm soruların ayrıntılı cevapları yazımızda. Askerlik Yoklaması ile ilgili olarak internet sitelerinde, yoklama kaçağı nedir gibi konu hakkındaki en temel soruda dahi çok sayıda yanlış bilgi ve fahiş hatalar içeren yazılar yer alıyor. 2018 yılı için askerlik yoklamasıyla ilgili en güncel ve doğru bilgileri içeren makalemizi mutlaka okuyun.

Askerlik Yoklaması Nedir?

1111 Sayılı Askerlik Kanununa göre Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı her erkek askerlik yapmakla mükelleftir. Askerlik çağına gelmiş erkeklerin eğitim, sağlık ve benzeri durumlar yönünden askerliğe elverişli olup olmadıklarının tespit edilmesi için yapılan işlemlere Askerlik Yoklaması denir.

Yoklama Kaçağı Nedir?

Yoklama kaçaklığı konusu ile ilgili olarak öncelikle yoklama kaçağı nedir tarif ederek başlayalım. Askerlik çağına giren yani 20 yaşına giren her erkek, askerlik yönünden durumlarının tespiti amacıyla askerlik yoklaması yaptırması gerekmektedir. Askerlik yoklaması işlemlerini yaptırmayanlar yoklama kaçağı durumuna düşer. İster yoklama kaçaklığı olsun ister bakaya kalmak halk arasında genel olarak tüm bu hallere asker kaçağı ifadesi kullanılıyor. Asker kaçağı tabiri toplumda her ne kadar çok sık kullanılıyor olsa da resmiyette kesinlikle böyle bir ifade söz konusu değildir.

Yoklama Kaçağı Olup Olmadığımı Nasıl Öğrenebilirim?
Askerlik durumunuzu, yoklama kaçağı olup olmadığınızı e Devlet sistemi üzerinden askerlik durum belgesi sorgulama işlemi yaparak öğrenmeniz mümkün.

E Devlet üzerinden TC No ile askerlik durum belgesi sorgulama  için BURAYA tıklayın

Yoklama Kaçağı GBT’de Çıkar Mı?

Yoklama kaçağı durumuna düşmüşlerin en büyük korkusu yoklama kaçağı GBT de çıkar mı meselesi hiç şüphe yok ki. Bu sorunun cevabı son derece nettir. Kamu hizmetlerinin online ortama taşınmasının ardından askerlik şubeleri yoklama kaçaklarını otomatik olarak GBT sistemine bildirir. Yani yoklama kaçağı GBT’de çıkar.

  Askerken Nasıl Uzman Çavuş Olunur? 2020 Şartları Nelerdir?

Yoklama Kaçağı Yakalanırsa Ne Olur?

Yukarıda da belirttiğimiz üzere yoklama kaçağı GBT’de çıkıyor. Herhangi bir polis kontrolünde yapılan GBT sonrasında yoklama kaçağı olduğunuz tespit edilirse polis tarafından size yoklama kaçağı yakalama tutanağı imzalatılır. Yoklama kaçaklığı durumunda kesinlikle zorla askerlik şubesine götürme diye bir şey söz konusu değildir. Yoklama kaçağı yakalama tutanağı imzaladıktan sonra 15 gün içinde askerlik şubesine giderek askerlik yoklaması işlemlerinizi yaptırmanız gerekmektedir. 15 gün içinde askerlik şubesine gitmeniz halinde şubede sevk işlemleriniz yapılır. Unutmayın ki bu serbest bırakmalı sevktir. Yani sizi kimse zorla askere almaz. Askerlik şubesinde sevk işlemlerinin yanı sıra idari para cezası uygulaması da yapılır.

15 Gün İçinde Askerlik Şubesine Gitmezsem Ne Olur?

Yakalama tutanağını imzaladıktan sonra 15 gün askerlik şubesine gitmezseniz bakaya durumuna düşersiniz. Bakaya, yoklama kaçaklığından farklı bir durumdur. Bakaya nedir, bakaya kalanlar hemen askere alınır gibi sorular başta olmak üzere Bakaya Kalmak hakkında geniş bilgi sahibi olmak için aşağıda linkini vermiş olduğumuz makalemizi okuyabilirsiniz.

BAKAYA KALMAK NEDİR, NASIL BAKAYA KALINIR, BAKAYA NASIL KALDIRILIR

Yoklama Kaçağı Para Cezası Ne Kadar?

Yoklama kaçağı durumuna düşenler bir süredir idari para cezası uygulaması yapılıyor. Yoklama kaçağı para cezası, kaçak kalınan gün sayısına, yakalanarak veya kendi isteğiyle teslim olma durumuna göre değişiklik göstermektedir.  Bakaya ve yoklama kaçağı para cezası ne kadar, bakaya ve yoklama kaçağı para cezası nereye ödenir, bakaya ve yoklama kaçağı para cezası ödenmezse ne olur gibi  idari para cezası ile ilgili ayrıntılı bilgi edinmek için aşağıda linkini verdiğimiz makalemizi okuyabilirsiniz.

BAKAYA VE YOKLAMA KAÇAĞI PARA CEZASI

Yoklama Kaçağı Hemen Askere Alınır Mı?

Yoklama kaçaklığı meselesinde cevabı en çok merak edilen soru açık ara yoklama kaçağı hemen askere alınır mı konusu. Yoklama kaçakları hemen askere alınır mıyım korkusunu yaşıyorlar ancak bu korku yersiz. Bir şekilde yakalanan yoklama kaçaklarına ilk olarak yoklama kaçağı yakalama tutanağı imzalatılır. Bu tutanağı imzaladıktan sonra 15 gün içerisinde askerlik şubesine gitmeniz gerekmektedir. Askerlik şubesine gittiğinizde hemen askere alınacağım diye korkunuz olmasın. Askerlik şubesinde gittiğinizde ilk olarak askerliğe elverişli olup olmadığınıza dair askerlik muayenesi için ilgili sağlık kurumuna yönlendirilirsiniz. Askerliğe elverişli olduğunuza dair askerlik muayenesinin tamamlanmasının ardından askerlik şubesi askerlik sevk işlemlerinizi tamamlar.

  2020 Yıl Sonu Enflasyon Beklentileri ve Ekonomik Kriz Riski

Yoklama Kaçağı Ne Zaman Askere Gider?

Daha önce de belirttiğimiz gibi askerlik şubesinde yapılan bu sevk işlemleri serbest bırakmalı sevktir. Yani sevk işlemleriniz tamamlandıktan sonra serbestçe askerlik şubesinden ayrılabilirsiniz. Ancak size belirtilen tarihte askeri birliğinize katılmanız gerekmektedir. Şayet belgelerinizde belirtilen tarihte askeri birliğinize katılmazsanız bakaya durumuna düşmüş olursunuz.

Yoklama Kaçağı Yurtdışına Çıkabilir Mi 2018?

Yoklama kaçaklığı konusu ile ilgili en çok sorulan sorulardan biri yoklama kaçağı yurtdışına çıkabilir mi sorusu kuşku yok ki. 2010 yılında yapılan anayasa değişikliğine kadar yoklama kaçağı ve bakaya olanlar yurtdışına çıkış yapamıyordu. Anayasanın ‘’seyahat ve yerleşme hürriyeti’’ konusunu düzenleyen 23. maddesinde yapılan değişiklikle, seyahat özgürlüğü sadece suç soruşturması veya kovuşturması sebebiyle hakim kararı ile kısıtlanabiliyor. Bir kişinin yurtdışına çıkış yapabilmesi ancak mahkeme kararı ile kısıtlanabilir. Eğer mahkeme tarafından verilmiş bir kısıtlama kararı yoksa yoklama kaçağı yurt dışına çıkabilir.

Yoklama Kaçağı Otelde Kalabilir Mi 2020?

Yoklama kaçaklığı durumunun GBT de göründüğünü yazımızın başında da belirtmiştik. Kanun gereği oteller tüm müşterilerinin kimlik bilgilerini emniyete bildirmek zorundadır. Otellerden müşterilerinin kimlik bilerlini alan emniyet güçleri GBT (güvenlik bilgi taraması) yaparlar. Şayet yoklama kaçaklığı durumunuz GBT’ye düştüyse polisler otele gelerek size yoklama kaçağı yakalama belgesi düzenleyerek imzalatırlar. Yoklama kaçağı otelde kalabilir mi sorusunun cevabı da ortaya çıkmış oluyor. Nihayetinde yoklama kaçağının otelde kalmasını kısıtlayan bir durum söz konusu değil. Ancak yoklama kaçakları eğer yakalanmak istemiyorlarsa otelde kalmamaları faydalarına olacaktır.

Yoklama Kaçağı Tecil Hakkı Var Mı 2020?

Yoklama kaçaklığı konusunda en çok kafa karışıklığına sebep olan şey yoklama kaçağının askerlik tecil ettirme meselesi. Yoklama Kaçağının tecil durumu meselesini tam olarak anlayabilmek için öncelikle askerlik tecil işlemi hakkında bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Askerlik tecil ettirme konusunda aşağıda vermiş olduğumuz linkten detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.

  Bakaya Yoklama Kaçağı Para Cezası

İLGİLİ KONU:

ASKERLİK TECİL ETTİRME

Yaş haddini geçmemek kaydıyla; lise mezunları mazeretsiz olarak 3 yıl, üniversite mezunları 2 yıl, yüksek lisans ve doktora mezunları 1 yıl askerliğini tecil ettirebiliyor. Mezuniyetten sonra askerliğinizi tecil ettirmediğiniz takdirde yoklama kaçağı durumuna düşersiniz. Yukarıda saydığımız süreleri geçmemek kaydıyla yoklama kaçağı durumuna düşmüş olsanız dahi bu son tecil hakkınızı kullanabilirsiniz. Şayet bu saydığımız süreler geçildiyse yoklama kaçağının tecil hakkı kalmaz.

Yoklama Kaçağı Sigortalı İşte Çalışabilir Mi?

Askeri Ceza Kanunun 75. maddesine göre yoklama kaçaklarını ve bakaya kalanları çalıştırmak suçtur ve 3 ay ile 1 yıl arasında hapis cezası vardır. Milli Savunma Bakanlığı özellikle son birkaç yıldır bu husus üzerine hassasiyetle durarak işyeri sahiplerine konu ile ilgili olarak resmi yazılar göndermekte. Bu resmi yazılarda yoklama kaçakları ve bakaya kalanların çalıştırılmasının suç olduğu, böyle bir çalışanları olmaları halinde askerlik şubelerine yönlendirmelerini istemektedir. Bu sebeptendir ki hiçbir işveren kendini riske atarak yoklama kaçağını sigortalı olarak çalıştırmak istemeyecektir.

Yoklama Kaçağı Ne Yapmalı?

Asker kaçaklığı ile ilgili verdiğimiz bu geniş bilgilerin ardından şimdi de yoklama kaçağı ne yapmalı meselesine değinelim. Eğer ki bir süre daha kendinizi askere gitmeye hazır hissetmiyorsanız mazeretsiz tecil hakkınızı kullanabilir veya üniversite sınavına girerek yüksek öğrenime kayıt yaptırarak süre kazanabilirseniz. Şayet böyle bir imkanınız yoksa yoklamanızı yaptırarak askerliğinizi bir an önce yapmanız en akıllıca olan şey. Unutmayın ki yoklama kaçağı olarak geçirdiğiniz her gün size uygulanacak olan idari para cezasının artmasına neden olmakta. Yakalanma suretiyle askerlik şubesine götürülmeniz halinde idari para cezasının kendiniz gitmenize göre kat be kat fazla olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Böyle bir durumda altından kalkamayacağınız kadar büyük bir para cezası ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Sorularınızı Bize Yazın

Yoklama kaçaklığı konusu ile ilgili olarak yoklama kaçağı nedir, başta olmak üzere bilinmesi gereken tüm hususları tüm ayrıntıları ile izah etmiş bulunuyoruz. Konu ile ilgili tüm sorularınız yorumlar kısmına yazarak bize iletin. Yetkin yazar ekibimiz konu hakkındaki tüm sorularınızı en güncel bilgilerle hızlı bir şekilde yanıtlayacaklardır.


ZİYARETÇİ YORUMLARI - 382 YORUM
  1. blank Ahmet dedi ki:

    Merhabalar ben 2015 yilinda onlisans mezunuydum 2 yil tecil hakkimi kullandim ve 2016 yilinda tekrar onlisans okumaya basladim 2017 nin son ayindan beri yoklama kacagi gorunuyorum onumuzdeki universite sinavina girecegim şubeye sordugumda 4 yillik bi yer kazansan bile tecil edemezsin dediler ne yapabilirim lutfen yardimci olur musunuz

    1. blank admin dedi ki:

      4 yıllık bir fakülteye kayıt hakkı kazanırsanız veya DGS ye girip kazanırsanız tecil hakkınız var.

    2. blank Ahmet dedi ki:

      Peki izlemem gereken yol nedir yardimci olur musunuz şayet şubedekiler oldukça katı davranip tecil edemeyecegimi 4 yillik kazanamam durumunda sadece okulu dondurabilecegimi soylediler

    3. blank admin dedi ki:

      Doğum yılınız önemli, şayet 1989 veya daha önceki bir tarihte doğduysanız tecil yaptıramazsınız. Yaş şartını taşıyorsanız tecil mümkün, şayet sınavı kazanırsanız bize yazın nasıl işlem yapmanız gerektiğini adım adım tarif ederiz.

    4. blank Ahmet dedi ki:

      Cok tesekkur ederim 1995 dogumluyum mutlaka yazacagim

  2. blank Hasan dedi ki:

    Merhabalar
    88 doğumluyum myo mezumuyum ve aöf de okuyorum
    Dün polis çevirmesinde yoklama kaçağı olduğumu öğrendim tutanak imzalattılar 15 gün içinde hallet dediler yazılarınızıda okudum ama yinede sormak istiyorum net cevap almak için
    Sorum şu
    Aöf den öğrenci belgesini alıp askerlik şubesine götürünce öğrenciliğim devam ettiği için eğitim yılı sonuna kadar tecilim devam eder mi
    Yoksa işlemlerimi yapıp beni direk yada en kısa sürede askeremi alırlar
    Bu çok önemli benim için
    Şimdiden teşekkürler

    1. blank admin dedi ki:

      Lisans veya önlisans seviyesinde eğitim görenler için tecil yaş sınırı 29’dur. Yaş sınırını aştığınız için yoklama kaçağı durumuna düşmüş olmalısınız. Askerlik şubesine gittiğinizde yoklama ve sevk işlemleriniz yapılarak ilk celp döneminde askere alınırsınız.

  3. blank MEHMET AKİF dedi ki:

    Merhabalar hocam benimde bir sorum olacak. Ben 2012 lise mezunuyum daha sonra diplomamla 3 yıllık tecil hakkımı kullandım tecilim 31.12.2016 da sona erdi. Üniversite sınavına girip 2 yıllık veya 4 yıllık herhangibir bölüme kayıt yaptırarak tecil ettirebilirmiyim bu arada 1994 doğumluyum eğer olmaz diyorsanız başka bir yolu varmıdır? Kolay Gelsin..

    1. blank admin dedi ki:

      Yüksek öğrenime kayıt hakkı kazanırsanız askerliğinizi tecil ettirme imkanınız var.

  4. blank METİN dedi ki:

    Merhabalar hocam kolay gelsin öncelikle soracağım soru hakkında hiçbir yerden net cevaplar aramadım sorum şu 2015 tarihinde önlisans mezunu oldum daha sonra normal olarak 2 yıllık tecil hakkımı da kullandım 31.12.2017 tarihinde tecil hakkım bitti ve şu an yoklama kaçağı durumundayım DGS ye girerek üniversite kazanırsam lisans programına kayıt yapıp tekrar tecil ettirebilirmiyim. Teşekkür ederim..

    1. blank admin dedi ki:

      Merhaba. tekrar tecil yaptırabilmek için önce yoklama kaçağı durumundan çıkmanız gerekiyor. Bunun için de yapmanız gereken şubeye giderek sevk işlemlerinizi yaptırmak. Ancak bunu yaparken dikkat etmeniz gereken önemli bir husus var. Dikey geçişe hak kazandıktan sonra okula son kayıt tarihine çok dikkat edin. Okula son kayıt tarihine birkaç gün kaldığında şubeye giderek sevk işlemlerinizi yaptırarak yoklama kaçağı durumundan kurtulun. Burada kritik nokta sevk tarihiniz, okula son kayıt tarihinden daha ileri bir tarih olması gerekiyor. Bu sebeple şubeye giderek sevk işlemlerinizi yaptırdığınız tarihi doğru seçmeniz gerekiyor. Sevk işlemleri tamamlandıktan sonra şubeden askerlik durum belgesi almanız gerekiyor. Aldığınız durum belgesiyle okulunuza kayıt yaptırabilirsiniz.

    2. blank METİN dedi ki:

      çok çok sağolun teşekkürler 🙂

    3. blank Ahmet enes dedi ki:

      Hocam ayni durumdayiz lutfen bana yazin konusalim 05452243380

  5. blank OKAN dedi ki:

    Merhaba 1993 doğumluyum. Liseden sonra 3 yıl tecil hakkımı kullandım. Bu süre zarfında hiç bir üniversiteye kayıt yaptırmadım. Şuan 2 yıldır yoklama kaçağı durumundayım 2 kere yakalandım tutanak imzaladım. Geçen sene dikey geçiş hakkımı kullanarak üniversiteye kayıt oldum fakat okula hiç gitmedim. Bu sene 2. dönem tekrar kayıt yenileme yaptırıp öğrenci belgemi aldım.,
    Bu durumda askerliği tecil ettirebilir miyim? Yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler.

    1. blank admin dedi ki:

      Öğrenci belgenizle tecil yaptırabilirsiniz.

  6. blank Mert dedi ki:

    Merhaba ben 88 dogumluyum ve subat 15 de tecilim bitti yastan dolayi tecil hakkim yok subat ayinda 1 tebligat imzaladim 15 gun icinde gitmedim mart ayin da 1 tutanak daha imzaladim ve yine gitmedim nisan ayinda bir tutanak daha imzaladim hepside farkli illerde ve son tutanagin gunu 28nnisanda doluyor 3. Yide gitmezsem ne olur bu tutanak isi ne kadar hakkim var ve para cezasi ne olur veya hapis cezasi varmi birde sigortali iste calisiyorum isten cikis yazisi geliyormus kac ayda gelir birde hastaneye muayeneye gitsem polis gelirmi vereceginiz cevaplar icin simdiden tesekkur ederim

    1. blank admin dedi ki:

      İdari para cezası kaç gün yoklama kaçağı veya bakaya olarak geçirdiğinize ve şubeye kendi isteğinizle veya yakalanarak gitmenize göre değişiklik gösterir. Para cezası tutarları hakkında daha önce geniş kapsamlı bir yazı yayımladık onu okuyabilirsiniz. İşverenlere çalışanları ile ilgili olarak yazı gönderilmesi söz konusu askerlik şubesiyle alakalı. bazı şubeler bu durumu hassasiyetle takip edip düzenli olarak işverenlere yazı gönderirken bazıları bu konuda daha esnek olabiliyor. Ancak bu yazı gelmesi durumunda işvereniz cezai yaptırım ile karşı karşıya kalma durumu olduğu için yazının gereğini yapacaktır. hastaneye gidişten kastınızın herhangi bir muayene olduğunu tahmin ediyoruz. hastanelerde adli bir durum söz konusu değilse muayene olurken herhangi bir GBT kontrolü vesaire olmaz.

  7. blank Yucel dedi ki:

    1990 dogumluyum 3 yil lise tecilini kullandim 2013 yilinda tecilim bitti .ben denizciyim 2014 yilindan bu yanada irakda calisiyorum tabiki calisma iznim var ama bulundugum il olan basra da isit sebebiyle konsolos yok sirkette bagdata gondermiyo malum oralar karisik ve bizleri pek istemiyolar baska konsolosluklarada yazdim amanirakda calisma iznim oldugu icin tecil yapamiyolar simdi bana para cezasi geldi 18000 tl buhula ilgili yapilabilinecek bise varmi bildiginiz

    1. blank admin dedi ki:

      Merhaba. Söz konusu idari para ceasını mahkemeye taşıyabilirsiniz. Sulh Ceza Hakimliğine başvuru yapmanız gerekiyor.

  8. blank uk dedi ki:

    Merhaba 1993 doğumluyum. 2010 da örgün bir üniversiteye kayıt oldum fakat okulum kapatıldı 15 temmuz sonrası. 2013 senesinde önlisans Açıköğretime kayıt yaptırmıştım ilk iki sene okuduktan sonra kayıt yenilemedim. Tecilim 2018 şubatta bitti şuan yoklama kaçağı durumundayım. Fakat bahar dönemi için açıköğretim kaydımı yeniledim ve ek c2 belgesini askerlik şubesine gönderdim tecilim olurmu yeni evliyim lütfen yardımcı olur musunuz?

    1. blank admin dedi ki:

      Yoklama kaçağı durumunda kurtulabilmek için önce sevk işlemlerinizi yaptırmalı sonra öğrenci belgenizle tecil yaptırmanız gerekiyor.

  9. blank Mehmet ali dedi ki:

    Merhabalar
    Yoklama kaçağı tutanağı yazıldığında gbtden bi süreliğine yoklama kaçağı olduğum düşüyor mu?
    Ör. Bugün tutanak imzalarsam yarın bi çevirmede yakalanıp tekrar tutanak yazılır mı?

    1. blank admin dedi ki:

      Tutanak yazılmakla yoklama kaçağı durumu değişmez. Yoklama kaçağı durumunun ortadan kalkabilmesi için askerlik şubesine giderek gerekli sevk veya tecil işlemlerinin yapılması gerekir.

  10. blank Ulaş dedi ki:

    iyi günler kolay gelsin şuanda yoklama kaçağı durumundayım bi kaç bilgi almak istiyorum dgs sınavına girip askerliğimi tecil ettirmek istiyorum.
    1.sorum kaçak durumda iken kayıt yaptırılsa dahi tecil işlemi olmuyor bu kesin. Sınavı kazandım ben kayıt tarihleri örnek veriyorum 2-3 eylül ben eylülün birinde askerlik şubesine gittim işlemlerimi yaptırdım bana askerlik şubesi işlemlerim sonucu 3 gün sonra sevk tarihi verdi ben gittim hemen kaydımı oldum okuldan öğrenci belgemi aldım geri gelip tecil işlemi yaptırabilir miyim bu kısa zaman içerisnde. Önemli bi konu cevap verirseniz teşşekür ederim iyi günler

    1. blank admin dedi ki:

      Bakaya veya yoklama kaçağı durumdayken eğitim sebebiyle tecil tam da tarif ettiğiniz şekilde oluyor.

    2. blank Ulaş dedi ki:

      Admin Bey öncelikle cevabınız için teşekkür ederim askerlik şubesinde memur arkadaşlar sanırım böyle olacağını bilmiyorlar saçma sapan cevaplar veriliyor hem bakaya durumda tecil olmaz diyorlar tamam ben bakaya durumdan çıkmak için işlemlerimi başlatıyorum beni hemen bigün sonra da alsa askere o gün içerisinde ben kaçak durumdan çıkmış oluyorum gidip kayıt olup tecil yapabilirim anladığım kadarıyla.Diğer bi sorum şu olacak. Muayene işlemlerini gerçekleştirdim okula kayıtımı oldum ve akabinde sevk döneminde askere gitmeyerek bakaya veya asker kaçağı durumuna düştüm ama bu durumdan önce kayıtım olduğu için bu halde bile olsa tecil işlemi yaptırabilir miyim.

    3. blank Ulaş dedi ki:

      Admin Bey öncelikle cevabınız için teşekkür ederim askerlik şubesinde memur arkadaşlar sanırım böyle olacağını bilmiyorlar saçma sapan cevaplar veriliyor hem bakaya durumda tecil olmaz diyorlar tamam ben bakaya durumdan çıkmak için işlemlerimi başlatıyorum beni hemen bigün sonra da alsa askere o gün içerisinde ben kaçak durumdan çıkmış oluyorum gidip kayıt olup tecil yapabilirim anladığım kadarıyla.Diğer bi sorum şu olacak. Muayene işlemlerini gerçekleştirdim okula kayıtımı oldum ve akabinde sevk döneminde askere gitmeyerek bakaya veya asker kaçağı durumuna düştüm ama bu durumdan önce kayıtım olduğu için bu halde bile olsa tecil işlemi yaptırabilir miyim.

    4. blank admin dedi ki:

      Sevk işlemlerinizi yaptırdıktan sonra bakaya durumunuz ortadan kalkar ve sevk tarihinizi beklemeye başlarsınız. Sevk tarihiniz gelmeden okula kayıt yaptırıp ve sonra kayıt belgeleriyle askerlik şubesine giderek tecil işlemleri yaptırabilirsiniz. Okula kayıt yaptırdıktan sonra tecil yaptırmazsanız tekrar bakaya durumuna düşersiniz ve tecil yaptırma şansınız ortadan tamamen kalkar.

  11. blank Soner dedi ki:

    Merhabalar. Bugün ki trafik uygulamasında gbt sorgulamasında yoklama kaçağı olduğumu öğrendim. 15 gün içinde şubeye gitmem gerektiği söylendi. 29 yaşındayım ve tecil hakkım hiçbir şekilde kalmadı. Şuan ki ekonomik olaylarımdan dolayı askere gidemem. Ne yapmamı önerirsiniz. Askerlik şubesine gittiğimde 2-3 gün içinde askersin derler mi? Cevabınız için teşekkür ederim.

    1. blank admin dedi ki:

      Sizin de söylediğiniz gibi mevcut durumunuzda sağlık sebepleri hariç askerliğinizi tecil ettirme şansınız ne yazık ki yok. Sevk işlemlerinizi yaptırmayıp askere gitmediğiniz her gün için hakkınızda idari para cezası tahakkuk ettiriliyor. Şu durumda para cezanızın katlanarak artmaması için yapılabilecek en iyi şey askere gitmeniz.

  12. blank Koray dedi ki:

    yeni mevcut durumda yurt dışına çıkıp çalışma izniyle tecil alabilir miyim? geçerli bir mazeret değil mi bu?

    1. blank admin dedi ki:

      Yurt dışına çalışma izni ile çıkarsanız 38 yaşına kadar askerliğinizi tecil ettirme ve dövizle askerlik uygulamasından faydalanmaya hakkınız olur.

  13. blank Koray dedi ki:

    merhaba,
    – ben bakaya durumundayım. yurt dışında çalışma imkanı doğdu. Mevcut durumda yurt dışına çıkabilir miyim? (Önceki cevaplarınızdan çıkabileceğimi anlıyorum). Çıkabilirsem, çalışma izni aldığımda tecil alabilir miyim?
    – bir de yoklama işlemleri yaptırıldıktan sonra tecil alınabiliyor mu? yani işlemlerimi başlatsam, yine yurt dışına çıkıp çalışma izniyle tecil alabilir miyim sevkim gelmeden.

    teşekkürler.

    1. blank admin dedi ki:

      Anayasa gereği kişinin seyahat hakkı engellenemez. Yoklama işlemlerinizi yaptırdığınızda geçerli bir mazeretiniz yoksa tecil ettiremezsiniz. Yurt dışında çalışacak olmak sizin durumunuzda yurt dışına gidecek olmak geçerli mazerete değil. Sevk işlemlerini yaptırıp ancak askere gideceğiniz tarihi beklerken yurtdışına çıkabilirsiniz.

  14. blank Enes Emre dedi ki:

    Merhaba,kolay gelsin. Ocak ayında tecil hakkım bitti. Daha önce lise dipliomasıyla 3 yıl tecil hakkımı kullandım. Şimdi haziran ayında üniversite sınavına girecem. 2 yıllık bir Aöf bölümüne kayıt olsam tecil ettirebilirmiyim?

    1. blank admin dedi ki:

      Herhangi bir yüksek öğrenim programına kayıt hakkı kazanırsanız askerliğinizi tecil ettirebilirsiniz.

  15. blank Çağkan dedi ki:

    Merhaba ben 2013 yılında yüksek lisansa kayır oldum ve 1.5 sene önce çıkan af ile eğitim sürem sıfırlandı fakat askeriye bu hakkı tanımayarak 2014 yılından itibaren 3 yıl 4 aylık süreyi işletti. 31 Mart itibari ile tecilim bitti ve bakaya durumuna düştüm. Bu yaz yüksek lisansı bitirirsem tecil hakkımı kullanabilir miyim?
    NOT: Eylül ayında doktora ya kayıt olmam gerekiyor hocamla çalştığım bir projede yer almak için

    1. blank Çağkan dedi ki:

      Ek olarak bir soru daha var aklımda askerlik şubeye giderek sevk işlemlerini başlatırsam ne zaman askere giderim?

    2. blank admin dedi ki:

      Mevcut bakaya durumundayken yüksek lisanstan mezun olup askerlik şubesine giderseniz tecil hakkınızı kullanabilirsiniz. Bu söylediğimiz şekilde askerliğinizi tecil ettirirseniz,kabul edilmeniz halinde Eylül ayında doktora programına sorunsuzca kayıt yaptırabilirsiniz. Bu dönemlerde askerlik şubesine giderek sevk işlemi yaptırırsanız çok büyük bir ihtimalle Mayıs celbinde silah altına alınırsınız.

  16. blank onur dedi ki:

    Merhabalar.yaklaşık 2 yıldır yoklama kaçağıyım.sigortasız işlerde vs çalışıyordum bu süreçte.fakat şimdi bir iş buldum ve turizmci olduğum için bu yazı çalışarak geçirmem gerekiyor ailede hasta olduğu için.kasım celbinde askere gitmeye okeyim ama bundan önce bugünden(nisan) kasıma kadar çalışıp para biriktirip onu aileme bırakmam gerek.fakat bu süreçte askerlik şubesinden işyerine tebligat giderse işsiz kalıcam.kasım celbi için ilk tarih 1 haziran son tarih 31 ağustos ancak şubeye telefon ettiğimde yoklama kaçağı olduğum için bu tarihlerin benim için geçerli olmadığını haziran başı şubeye gidersem ağustos celbi için askere alacaklarını söylediler.en iyi ihtimalle temmuz başı gel kasım için işlemlerini yaptır sistemden çıkarsın o sürede işyerinede tebligat gitmez dediler.fakat an itibariyle temmuza 3 ay var.bu 3 ay içerisinde işyerine tebligat gitmemesini istedim tabii bu mümkün değil dediler.sistem durumuna göre bu 1 ay içindede olabilir 7-8 ay içerisindede dediler.şimdi bi risk durumu söz konusu.lakin tebligat gidecekse bugünden teslim olup mayıs celbiyle gideyim dedim.bu işyerlerine tebligat gitmesiyle ilgili daha tecrübelisinizdir diye birde size danışmak istedim.bu yazı çıkarmam için o tebligatın temmuza kadar gitmemesi gerek ki ben sonrasında şubeye gidip kasıma kadar kendimi temize çıkarayım.siz ne dersiniz

  17. blank Cemre dedi ki:

    Merhaba 15.05.1992 dogumlıgum liseden 2010 yılında mezun oldum kendim askerligimi tecill ettirmiştim liseden mezun olunca daha sonra 10.11.2011 yılında açıkogretimde 4 yıllık bir bolume kayıt oldum 2012 senesinde de bi üniversitede bir lisans bölümüne kayıt oldum egitimim halen devam etmekte ilk dönem kayıt yaptırdım ancak bu dönem kayıt yenilemedim işte çalışmam gerektiği için ancak önümüzdeki yıl tekrar kayıt yenilicegim bugun polis GBT yaptıgında yoklama kaçagı çıktım askerlik şubesine gidip ögrenci olduguma dair belgeyi götürmem gerekiyormuş ancak bu dönem kayıt yenilemedigim için pasif olarak görünüyorum . Ne yapmam gerekir . Birde kendi istegimle tecill yaptırdıktan 1 sene sonra 4 yıllık okula kayıt oldugum için halen kendi istegimle tecill hakkım varmıdır ? Yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler .

    1. blank admin dedi ki:

      kayıt yenilemediğiniz için yoklama kaçağı durumuna düştünüz. Bu durumdan kurtulabilmek için yeni dönemde kayıt yaptırmanız gerekir. Kayıt dönemi başladığında askerlik şubesine giderek sevk işlemlerinizi yaptırmanız gerekiyor. Sevk işlemlerini tamamladıktan sonra şubeden askerlik durum belgesi almalısınız. Aldığınız bu durum belgesini okulunuza vererek kayıt yaptırabilirsiniz.

  18. blank Kenan dedi ki:

    Selam sürücü kursunu tamamladım ehliyet başvurusu yapicam fakat yoklama kacagiyim ehliyeti alamama gibi bir durum olabilirmi birde başvuru esnasında tutuklanma olurmu şimdiden teşekkürler cevap için

    1. blank admin dedi ki:

      Yoklama kaçağı olmak ehliyet almaya bir engel değildir ayrıa tutuklanmayı gerektiren bir durum da değildir.

  19. blank Arif eren dedi ki:

    Merhaba ben 1988 doğumluyum ve 4 Şubat 2018 de yurtdışı işçi tecilim bitti askerlik şubesine daha gitmedim 20 yaşında sağlık muane olmuştum.gerisi hep tecil E devlette en yakın askerlik şubesine gidin yazıyor.sorum şu Mayıs ayında çocuğum doğacak ayrıca o tarih de yada Nisan ayı içersinde yurtdışına çalışma vizeli işçi olarak gideceğim tabi bu haziran ayınada sarkabilir. Bu şekilde tekrar tecil işlemi yaptırabilirmiyim. Çünkü yoklama kaçağı ve bakaya durumu belki işe gitmemi engeller şirketin durumuna göre değişir. yada konsolosluk bu durumdan dolayı erteleme yapmayabilir. Ben hem bu iş imkanını kaçırmak istemiyorum hemde çocuğumun doğumunda askerde olmak istemiyorum. En makul ne yapmam gerekiyor cevap verirseniz çok teşekkür ederim. Ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. Tecil bitiminden sonra ilk celp dönemi Mayıs 2018 bulunduğum ilçede de celp dönemi Mayıs 2018

    1. blank admin dedi ki:

      Mevcut durumunuzda sağlık sebepleri haricinde tecil yaptıramazsınız. Yurt dışına çıkmak istediğinizde durumunuz görülecek ve askerlik şubesine yönlendirilirsiniz. Anayasaya göre kişinin seyahat özgürlüğü kısıtlanamaz. Yurt dışına çıkabilirsiniz ancak bakaya veya yoklama kaçağı durumunuz devam eder ve hakkınızda idari para cezası tahakkuk ettirilir.

    2. blank Arif eren dedi ki:

      Yurt dışı işçi tecil hakkı 34 yaşına kadar değilmi ? Ve doğumla ilgili olarak sağlık sebebi sayılmıyormu

    3. blank admin dedi ki:

      Yurtdışı işçi tecil yaş sınırı 38’dir.

  20. blank Mert yilmaz dedi ki:

    Merhaba. Benim 31 aralik 2017 tarihine kadar olan tecilim bittikten sonra e-devlette sevk ve tertibat bekleniyor 31/12/2017 TARİHİNE KADAR ASKERLİK İŞLEMLERİ
    YÖNÜNDEN BİR SAKINCASI YOKTUR yaziyordu.
    1-) Ben mart 31 e kadar yoklama olmak zorunda miydim? 2-)Eger süresi gectiyse bundan sonra ne olur?
    3-)Normalde bulunduğum ilçenin celp donemi kasim. Yoklama kaçağı olduysam yoklama oldugumda yine kasimda mi giderim yoksa ilk celp doneminde mi?
    4-)hekim oldugum için sahra sihhiye olmam bu durumu değiştirir mi?

    Cevabiniz için simdiden teşekkürler…

    1. blank admin dedi ki:

      Merhaba. Teciliniz bittikten sonra yeniden tecil yaptıramaz veya askerlik şubesine giderek sevk işlemlerinizi yaptırmazsanız yoklama kaçağı durumuna düşersiniz. Yoklama kaçağı veya bakaya durumuna düştüyseniz hakkınızda idari para cezası tahakkuk ettirilir. Yoklama kaçağı veya bakaya durumundayken sevk işlemlerinizi yaptırırsanız ikametinizin celp dönemi beklenmez ilk celp döneminde askere alınırsınız. hekim olduğunuz için askerliğinizi asteğmen olarak yaparsınız.


blank