2020 Yetim Maaşı Ne Kadar Yetim Maaşı Alma Şartları

2020 Yetim maaşı almak anne ve baba üzerinden çocukları adına sağlanan haklar arasında bulunmaktadır. Ölüm aylığı olarak da bilinen yetim maaşlarından faydalanmak ebeveyni vefat eden çocuklara şartlara uyum sağlamaları durumunda verilmektedir. 2020 yetim maaşı ne kadar yetim maaşı alma şartları nelerdir konuları en çok merak edilen konular arasında yer almaktadır. 5510 sayılı kanuna göre vefat eden sigortalı bir kişinin geride kalan hak sahibi eş ve çocukları ölüm aylığından nasıl yararlanabilir konuları hakkında detaylı bilgi yazının devamında paylaşılmıştır.

Yetim Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yetim aylığı almak için başvuru yapılması şarttır. Yetim aylığı gerekli şartlara uyum sağlanması durumunda Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinden yapılmalıdır. Başvuru noktaları il ve ilçelerde bulunan Sosyal Güvenlik Kurumları Müdürlükleri olmaktadır. Yaşanılan yerde bulunan Sosyal Güvenlik Kurumlarına kolayca başvurmak mümkün olmakta ancak başvuruda gerekli adımlara dikkat etmek gerekmektedir. Buna göre;

  • Başvuru sırasında bizzat müdürlüklere gidilmelidir.
  • E-devlet üzerinden online başvuru yapmak mümkün olmaktadır.
  • Yetim maaşları kız ve erkek çocukları için geçerli olmaktadır.
  • Başvuru yetim maaşı bağlanması için şart olmakta ve yetim maaşları onaylanan başvuru sahipleri başvuruda bulunulan ayı takip eden ay ödemelerini alabilmektedir.

Yetim Maaşı Başvuru Belgeleri

Yetim maaşı işlemleri gerekli evrakların tamamlayarak başvuru yapılması ile sağlanmaktadır. Kız ve erkek çocuklar gerekli evrakları tamamlayarak SGK başvuruda bulunarak hak ettikleri yetim maaşlarını alabilmektedir. SGK tarafından bildirilmiş olan ve başvuru sırasında tamamlanarak teslim edilmesi gereken evrakları şunlardır;

  • Vefat eden anne ya da babaya ait hizmet dökümünün temin ve teslimi gerekmektedir.
  • Başvuruda bulunan çocukların kimlik belgelerinin ibraz etmeleri gerekmektedir.
  • Vefat etmiş olan ebeveyne ait ölüm raporunun teslim edilmesi gerekmektedir.
  Coronavirüs Çocuklara Bulaşıyor mu?

Başvuru sırasında kurum tarafından istenen evrakların tam ve eksiksiz olarak teslim edilmesi gerekmektedir. Yetim maaşı almaya hak kazanılması için vefat etmiş olan anne ya da babaya ait 5 yıllık sigorta prim ödemesinin bulunması gerekmektedir. Sigorta prim ödeme koşulu yetim maaşı bağlanması sırasında önemli olan şartlar arasında bulunmaktadır.

2020 Yetim Maaşı Şartları

Vefat eden sigortalı kişinin geride kalan çocuklarına verilen yetim maaşından yararlanılması için başvuru şartı yanı sıra gerekli olan diğer şartlara uyum sağlanmalıdır. Şartlara uyum sağlayan yetim çocuklara bağlanan yetim maaşlarında aranan koşullar şunlardır;

  • Vefat eden ebeveynden maaş alma hakkına sahip olabilmek için çocuk ya da çocukların her hangi bir yerde çalışarak gelir elde ediyor olmaması gerekmektedir.
  • Sosyal güvence ya da gelir sahibi yetim çocuklar ölen ebeveynden maaş alma hakkına sahip olmamaktadır.
  • Yetim çocuk ya da çocukların sahip oldukları mal varlıkları maaş almalarına engel teşkil etmektedir.
  • Yetim maaşından yararlanma hakkı resmi başvuru ile sağlanmalıdır.
  • Vefat etmiş olan kişinin çocuklarının maaştan yararlanması için 5 yıllık hizmet süresi ve prim ödemesi olması gerekmektedir.

2020 Yetim Maaşından Faydalanma Hakkı

Kimler yetim aylığı alabilir ve yetim aylığı alabilecek kişilerin hakları nasıl belirlenir sorusuna kısaca torba yasası ile belirlendiği söylenebilir. Yetim maaşı almaya hak kazanacak kişiler ve maaş alma şartları meclise sunulan torba yasası ile belirlenmektedir. 2019 yılında yasalar tekrar belirlenerek yetim maaşı almaya hak kazanan kişiler değişmiştir. 2019 yılında yetim aylığı alabilecek kişiler şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Vefat eden anne ve babanın sigorta prim ödemelerinin en az 5 yıl ödenmiş olması gerekmektedir. Maaş almaya hak kazanılması için vefat eden kişinin 900 gün prim ödemiş olması gerekmektedir.
  • Okuyan erkek çocuklar öğrenimleri devam ettiği sürece 18 yaşını doldurana kadar, lise öğrenimlerine devam etmeleri durumunda ise 20 yaşına kadar yetim maaşı alabilmektedir.
  • Yüksek öğrenimlerine devam eden erkek öğrenciler 25 yaşına kadar yetim maaşı alabilmektedir.
  • Kız çocukları yetim maaşı almaya hak kazanmaları durumunda evlenmelerine kadar geçen zamanda yetim maaşı alabilmektedir. Yetim maaşı alma hakkı bekâr kız çocuklarına verilmektedir.
  • Kız çocuğunun evlenmesi ya da sigortalı bir işte çalışmaya başlaması durumunda yetim maaşı alma hakkı sona etmektedir.
  • Çalışma gücünün %40 ve üzerinde oranını kaybetmiş olan çocukların hak kazandıkları yetim maaşı ömürleri boyunca ödenmektedir.
  Anadolubank Kimin? Sahibi Kim?

Kız Çocuklarının Aldıkları Yetim Maaşı

Dul ve evlenmemiş kız çocukları anne ya da babalarının vefat etmesinin ardından ölüm maaşından yararlanma hakkına sahip olmaktadır. Kız çocuklarının ölüm parası alabilmeleri için gerekli şartlar şunlardır;

  • Vefat etmiş olan anne ya da babanın kendi adlarına emekli olması durumunda; Vefat eden bir anne dolaylı olarak vefat eden babadan maaş alıyor ise anneden kız çocuğuna ayrıca maaş bağlanamamaktadır. Bu durumda kız çocuğu vefat eden babasının maaşından kendi hissesine düşen oran kadar yararlanmaktadır.
  • Vefat eden kişinin emekli olması şart değildir bu durumda; vefat eden kişinin vefat tarihi gerçekleştiği sırada 900 prim günü SSK ödemesinin olması gerekmektedir. Bağ kur sahibi olan kişilerin ise 1800 gün prim ödemesi olması gerekmektedir.
  • Maaşı tek başına alacak olan kız çocukları vefat eden babalarının maaşının %50 oranını almaya hak kazanırlar. Şayet hak sahibi diğer kız kardeşleri olması halinde ise %50 oran iki kardeş arasında pay edilmektedir.

Yetim Maaşı Bağlanma Süresi

Yetim maaşı bağlanma başvurusu yapıldıktan sonra ilk gelecek ayın başında hak sahiplerinin hesaplarına yatırılmaktadır. Başvuru yapan kişilerin gerekli şartlara uyum sağlamalarının onaylanması ardından hak kazandıkları maaşlar bağlanmaktadır. 2019 yetim maaşları hak sahibi Kişilerin başvuruda bulundukları ayı takip eden ayda hesaplarına yatmaktadır. Başvuru sırasında her hangi bir gecikme söz konusu olabilmektedir. Bu durumda yetim maaşı takip eden diğer ayın başında bağlanmaktadır. Kurumlara giderek bizzat başvuru yapılabildiği gibi e-devlet üzerinden çevrim içi olarak başvuruda bulunulmaktadır.

E-Devlet Yetim Maaş Başvurusu

Yetim maaşı e-devlet üzerinden çevrimiçi olarak gerçekleştirilebilir. Online olarak başvuru yapmak için gerekli adımlar şunlardır;

  • E-devlet sistemine giriş yapmak için T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresi kullanılmalıdır.
  • Kimlik numarası ve şifre ile kimlik doğrulaması yapan kişiler sisteme giriş sağlamaktadır.
  • Sisteme giriş sağlayan kişilerin vefat etmiş olan yakınlarının T.C.kimlik numaralarını girmeleri gerekmektedir.
  • Vefat eden ebeveynin kimlik numarasının yazan kişiler başvuru kısmına tıklamak sureti ile yetim maaş başvurusunu çevrimiçi olarak gerçekleştirmiş olmaktadır.
  2021 Engelli Sağlık Kurulu Raporu Yükseltme Nasıl Yapılır?

2020 Yetim ve Dul Maaş Oranları

Dul ve yetim maaş hesaplamaları hak sahiplerine göre belirlenmekte ve vefat etmiş olan kişinin durumuna göre yapılmaktadır. Dul ve yetim maaş oranları 2020 yılı için 587 TL olarak belirlenmiş olup buna göre 2020 dul ve yetim maaş oranları şu şekildedir;

  • Vefat eden sigortalının eşlerine maaşın %50 oranı bağlanmakta ancak çocukları varsa bu oran %75 olmaktadır.
  • Vefat eden kişinin bir çocuğu varsa maaşının %25 oranı bağlanmaktadır.
  • %25 oran her bir çocuk için ayrı olarak bağlanmaktadır.
  • Çocuk başına ve eşe yapılan ödemelerin toplam tutarı vefat eden sigortalının maaşının toplamını geçememektedir.
  • Bu durumda belirli indirimler yapılmakta ve maaş hak sahiplerine bölünmektedir.
  • Anne ve babanın birlikte vefat etmesi durumunda geride kalan yetim çocuk maaşı %50 oranını almaya hak kazanmaktadır.
  • Vefat eden sigortalının maaşı eşine 2 hisse ve çocuklarına 1 hisse olarak paylaştırılarak ödenmektedir.
  • Emekli bir kişinin vefat etmesi durumunda maaşının %90’lık bölümü eşine ve çocuklarına pay edilerek bağlanmaktadır.

SGK Sağlık Hizmetlerinden Yararlanma Şartları

İsteğe Bağlı Sigorta Primi Ne Kadar


] }
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.