2020 Süt Parası Nedir? Nasıl Alınır? Süt Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?

2020 Süt parası, anne ya da babanın doğumdan önceki 1 yıl içerisinde minimum 120 gün prim ödemesi ve bebeğin sağlıklı olarak dünyaya gelmesi şartları ile ebeveynlere devlet tarafından bir defaya mahsus olarak verilen, 2020 yılında 202 TL olarak belirlenen ödenek türüdür.

Süt parası yardımı 2020 yılı için 202 TL olarak belirlenmiştir. Doğumun gerçekleşmesinin ardından yapılacak olan Süt parası ödemesini almak için bazı şartların sağlanıyor olması gerekmektedir. Devlet tarafından yapılan doğum yardımlarından biri olarak bilinen süt parası yardımı, her yıl asgari ücret artışına bağlı olarak yükselmektedir.

Dünyaya gelen bebeğinizin mutluluğunu yaşarken bazı ihtiyaçlarınızı karşılamakta zorlanabilirsiniz. Rakam düşük olsa da bu yardım ile en azından bir açığınızı kapatabilirsiniz. Ülkemizde bir çok kişi süt parası ne kadar? hatta süt parası nedir? bunu bilmiyor. Durum böyle olunca alınmayan yardımlar Devlete kalıyor ve sizler hakkınız olanı alamamış oluyorsunuz.

2020 Süt Parası Alma Şartları Nelerdir? 

Süt parası yardımı almak isteyen kişilerin belirli şartları karşılıyor olması gerekmektedir. Gerekli olan şartlardan herhangi birinin taşınmıyor olması durumunda süt parası yardım ödemesi yapılmamaktadır.

Devlet tarafından yapılacak olan yeni doğan bebek yardımları içerisinde yer alan süt parası, 2008 yılından itibaren ödenmeye başlanmıştır. Bilinmemesi nedeniyle hala bir çok kişi bu yardımdan faydalanamamaktadır. Unutmayın ki bu yardımı doğumdan sonraki 5 yıl içerisinde alabilirsiniz.

  Sumak Suyu İçmek Corona Virüse İyi Geliyor mu?

Sigortalı Çalışan Anne ve Babalar İçin Gerekli Şartlar

  • Anne ya da babanın doğumdan önceki 1 yıl içerisinde minimum 120 gün sigorta primi ödemiş olması.
  • Bebeğin dünyaya sağlıklı olarak gelmesi.

Bağkurlu Çalışan Anne ve Babalar İçin Gerekli Şartlar

  • Bağkurlu çalışan anne ya da babanın doğumdan önceki 1 yıl içerisinde 120 gün bağkur primi ödemiş olması.
  • Bebeğin dünyaya sağlıklı olarak gelmesi.

Sigortası ya da Bağkuru bulunmayan kişiler süt parası ödeneği alamazlar.

2020 Süt Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?

Süt parası başvurusu 2020 yılı itibari ile online sistem üzerinden yapılmaktadır. Çoğu zaman doğumun ardından hastane sizler adına süt parası başvurusu yapmaktadır. Ancak bazı durumlarda bu başvuru hastane tarafından yapılmamış olabilir. Böyle bir durumda genellikle kaymakamlık binalarında yer alan Sosyal Yardımlaşma Vakıflarına uğrayarak başvurunuzu yapabilirsiniz.

Başvurunuzun tamamlanmasının ardından ödeneğinin yatırılması için beklemeye geçmeniz gerekmektedir. Bu yardımın yanı sıra çocuk parası yardımı için de başvuru yapmayı unutmamalısınız.

Süt Parası Başvuru için gerekli evraklar; 

Süt parası başvurusu için sizlerden bazı evraklar talep edilmektedir. Bu evrakları teslim ederken aranılan şartları göz önünde bulundurmalı, ebeveyn kimliği olarak sigortalı olan kişinin kimliğini teslim etmelisiniz. Aksi halde süt parası başvurusu yapsanız dahi ödeneği almaya hak kazanamazsınız.

  • Kimlik fotokopisi; Sosyal yardımlaşma süt parası yardımından faydalanmak isteyen kişinin kimlik fotokopisi ya da kimlik yerine geçerli TC kimlik numaranızın bulunduğu resmi belge.
  • Doğum belgesi; Doğumun gerçekleştiği hastane tarafından sizlere doğumdan sonra verilecektir. Eğer doğum belgesine sahip değilseniz, bebeğinize çıkartacağınız kimlik ile başvurunuzu yapabilirsiniz.

Süt Parası ve Doğum Parası Farkları

Süt parası, Doğum parası ve çocuk parası bu yardımlar birbirinden farklıdır. Ancak çoğu zaman hepsi tek bir yardım gibi algılanmaktadır. Çocuk parası yardımı, her cocuğunuz için ödenen ve 300 TL üzerinde bir yardım türüdür. Doğum parası ise sigortalı çalışan anneler için doğum rapor parası doğumdan önceki ve sonraki aylarda çalışmadığı zamanlar için ödenmektedir.

  Çoçuk Teşvik Parası Başvuruları Başladı

Doğum parası olarak bilinen rapor parası doğumdan önceki ve sonraki aylar için ödenmektedir. Çocuk parası ve süt parası ödemeleri ise sadece 1 defaya mahsus olarak yapılan devlet destek ödemesidir.

Resmi Nikah Olmazsa Süt Parası Alınır Mı?

Resmi nikahınız yok ise maalesef süt parası alamazsınız. Bunun nedeni ise Resmi nikah olmadan oluşan evliliklerin önüne geçebilmektir. Eğer doğumdan sonra süt parası almak istiyorsanız, doğumdan önce resmi devlet nikahı yapmanız gerekmektedir.

Resmi nikahı olmayan kişilerin bu ödenekten faydalanamaması kesin kriterdir. Bu nedenle eğer resmi nikahınız bulunmuyor ise diğer devlet yardımlarına göz atabilirsiniz.

Sigortası Olmayanlar Süt Parası Alabilir Mi? 

Sigortası olmayanlar süt parası ödemesi alamaz ancak geriye dönük olarak 1 yıl içerisinde 120 gün prim ödemeniz varsa ve şuan sigortanız bulunmuyor ise süt parası ödeneği alabilirsiniz. Doğumdan önceki 1 yıl içerisinde anne ya da babanın 120 gün sigorta primi yatmış olmalıdır.

Süt Parası Ne Zamana Kadar Alınır? 

Süt parası ödeneği doğumdan sonraki 5 yıl içerisinde alınabilmektedir. Elinizde doğum belgesi bulunmuyor ise çocuğunuzun kimlik belgesi ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvuru yapabilirsiniz. Başvurunuzun ardından gerekli şartları sağlıyorsanız, Ziraat Bankası ya da diğer banka hesaplarınızdan birine 180 TL tutarındaki ödenek yatırılacaktır.

Süt parası emzirme ödeneği yardımı E Devlet sistemi üzerinden tanımlayacağınız banka hesabınıza ya da PTT üzerinden isminize yatırılacaktır. Bu ödeneğin banka hesabınıza yatması için E Devlet üzerinden banka hesabınızı tanımlamalısınız. Şuana kadar bu işlemi yapmamışsanız, Şahıs Ödemeleri Banka Hesabı Tanımlama E Devlet başlıklı içeriğimiz üzerinden hesap tanımlama işlemlerini nasıl yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

2020 Süt Parası Ne Kadar? 

2020 yılı süt parası ödeneği 202 TL olarak belirlenmiştir. Geçtiğimiz yıl yani 2019 yılında bu ödenek 180 TL civarındaydı. 2021 yılı süt parası rakamının 215 TL civarında olması beklenmektedir.

  3600 Günden Emeklilik Maaşı Ne Kadar, Şartları Nelerdir ?
Ev Hanımı Süt Parası Alabilir Mi?

Ev hanımları süt parası alabilir ancak eşlerinin süt parası almak için gerekli şartlarda yer alan 120 gün prim ödemesini karşılıyor olması gerekmektedir. Eğer siz ev hanımıysanız ve eşiniz doğumdan önceki 1 yıl içerisinde 120 gün sigortalı olarak çalışmamış ise bu ödenekten faydalanamazsınız.

Genel Sağlık Sigortası Ödeyenler Süt Parası Alabilir Mi?

Sosyal güvencesi olmayanlar için başlatılan genel sağlık sigortası sadece ilgili kişi ve ailesinin sağlık hizmetlerinden faydalanmasına olanak tanımaktadır. Yani siz ya da eşiniz genel sağlık sigortası ödüyorsanız, bu durumda süt parası ödeneği alamazsınız. Ancak diğer yardımlar için başvuruda bulunabilirsiniz.

Süt Parası Yardımı Kaç Ay Alınır?

Son zamanlarda özellikle yorumlarda sıkça sorulan süt parası kaç ay alınır? sorusunun cevabı 1 ay dır. Yani yapılacak yardım 1 defa ile sınırlıdır ve her doğumun sonrasında ebeveynlerin hesabına yatırılmaktadır.

Süt Parası Sorgulama Nasıl Yapılır?

Süt parası sorgulama işlemi E Devlet ve bankalar üzerinden yapılmaktadır. Sorgulama işlemi sayesinde ödeneğinizin yatıp yatmadığını hızlı bir şekilde öğrenebilirsiniz.

Sosyal yardımlaşma para yardımı

Nakdi Yardım

Kaymakamlık Para Yardımı Ne Kadar, Nasıl Alınır?


] }
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. cihan akın dedi ki:

    emzirme ödeneğini başka bankaya kendi hesabımıza aktarılabiliyor mu?

    1. blank admin dedi ki:

      Merhaba. emzirme ödeneği SGK şahıs ödemeleri kapsamındadır. SGK şahıs ödemelerini başka bir bankadaki kendi hesabınıza yatırılıması için daha önceden e devlet banka hesabı tanımlama işleminin yapılmış olması gerekmektedir.