2020 Yıl Sonu Enflasyon Beklentileri ve Ekonomik Kriz Riski

Çokça araştırılan ve merak edilen 2020 yıl sonu enflasyon beklentileri ve ekonomik kriz riski ile alakalı olarak sizlere bilgiler sunma yoluna gideceğiz. Türkiye, bildiğimiz üzere bundan yıllar öncesinde ağzı enflasyon canavarından en çok yanan ülkelerden birisi olarak dikkatleri çekiyor diyebiliriz. Tabi ki zaman içerisinde uygulanan ekonomik reformlar ile birlikte bu durum kontrol altına alınmıştı ancak koronavirüs süreci bu anlamda ciddi şekilde sıkıntıları da beraberinde getirdi.

2020 yılının ilk yarısında yüksek bir enflasyon rakamı göze çarpmadı. Ancak Merkez Bankası yıl sonu enflasyon oranı beklentisi konusunda %8,79 gibi bir oran açıkladı. Bu oran gitgide yükselirken gelecek dönemde çok ciddi bir ekonomik krizin de bizleri beklediğini net şekilde söyleme şansına sahibiz. Ancak uzmanların bu anlamda ki yorumlarını da yakından takip etmek gerekiyor.

Temmuz Ayı Enflasyon Rakamları Çok Yüksek

An itibari ile Merkez Bankası, geçtiğimiz gün Temmuz ayının enflasyon verilerini açıkladı ve aslında açıklanan rakamlar hiç de iç açıcı değil. Devlet, ekonomik olarak hareketlilik kazandırmak için kendi bankaları aracılığı ile kredi kampanyaları yaptı. Tabi ki bu ev satışlarında da araba satışlarında da çok ciddi bir hareketlilik ve olumlu puan getirdi. Ancak üretim ve market fiyatlarında ki fahiş yükseliş çok ciddi anlamda insanların canını sıktı diyebiliriz sanırım.

Temmuz ayı için açıklanan enflasyon verileri yıllık bazda %11,76 olarak açıklandı. TÜFE oranı ise %0,58 artış göstererek bu anlamda ekonomik açıdan çok ciddi bir korku anlamına geldi diyebiliriz sanırım. Bu rakamların bu şekilde yıl sonuna kadar devam edeceğini düşündüğümüz zaman ise çok ciddi bir ekonomik krizin yakın bir zaman dilimi içerisinde bizlerle olacağını söylemek de mümkün hale geliyor.

Altın Fiyatları ve Döviz Kurları Uçuşta

Altın fiyatlarını incelediğimiz zaman özellikle son birkaç aylık dilim içerisinde rekor üstüne rekor kırılıyor demek yanlış olmaz sanıyorum. Çeyrek altın, bundan 2 sene önce 265 TL dolaylarında iken şuan 700 TL’nin üzerinde seyrediyor ve bu da çok ciddi bir ekonomik sürecin içerisinde olduğumuzun en büyük kanıtları arasında kendisini gösteriyor demek yanlış olmaz.

  Askerlik Tecil Ettirme

Döviz kurlarında da aynı şekilde çok ciddi yükseliş kendisini gösteriyor. Dolar ve Euro, bilhassa ülkemiz genelinde ki etkileri nedeni ile ciddi manada sıkıntılı süreçler kendisini gösteriyor demek yanlış olmaz sanırım. An itibari ile ekonomik istikrar ile alakalı olarak çok ciddi sıkıntıların içerisindeyiz. Market fiyatları da incelendiği zaman sürekli hafif hafif yükselen ürün fiyatları da insanların cebine ciddi anlamda külfet olarak geri dönüyor. Dolayısı ile tehlikeli bir süreç içerisindeyiz ve ekonomi güven endeksi de bu anlamda zarar görüyor.

Ekonomik Kriz Riski Ne Kadar Yüksek?

An itibari ile ekonomistlerin yorumlarını da dikkate alarak hareket etmek çok önemli bir unsur diyebiliriz sanırım. Ekonomik kriz tehlikesi ciddi anlamda sorunlu bir sürecin başlangıcı olabilir ve şuan için ülkemiz de bu anlamda risk arz ediyor diyebilme şansına da sahibiz. Şuan için gelecek ile alakalı düşünceler çok da iç açıcı gibi görünmüyor.

Market fiyatları, otomobil piyasalarında ki aşırı yükselişler ya da bunun gibi aklınıza gelebilecek birçok farklı alternatif tehlikeli sonuçları da beraberinde getirebilir. Yıl sonu enflasyon oranı beklentilerinin de 2 ayda bir Merkez Bankası tarafından yükseltilmesi, gelecek dönemde alınması gereken önlemler için de bir işaret olarak dikkatleri çekiyor demek yanlış olmaz sanırım. İlerleyen süreçte bu konu ile alakalı olarak atılacak adımlar konusunda sizlere elimizden geldiğince kapsamlı fikirler sunma yoluna gideceğiz.


] }
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.