2020 Askerde Uzman Çavuş Olarak Kalmak

2020 Askerde uzman çavuş olarak kalmak, uzman erbaş (uzman çavuş, uzman onbaşı) olmak isteyen çok sayıda gencimizin bilgi sahibi olmak istediği bir konu. Askerde uzman olarak kalmak – askerde kalmak konusu ile ilgili olarak; askerde uzman çavuş olarak nasıl kalınır? Askerde uzman çavuş olarak kalmak kolay mı? Askerde uzman çavuş olarak kalma şartları nelerdir? Askerde uzman çavuş olarak kalmak için yaş sınırı var mı? Gibi akıllara gelebilecek tüm soruların ayrıntılı cevapları sizin için hazırladığımız araştırma yazımızda. Siz de askerde uzman çavuş olarak kalmak istiyorum diyorsanız yazımızı mutlaka okuyun.

Askerde Uzman Çavuş Olarak Kalmak

Geçmiş yıllarda askerliğini yapanlardan istekli olanlar, başvuru yapmaları, gerekli şartları taşımaları ve uzman çavuş olmak için uygun olarak değerlendirilmeleri halinde uzman çavuş rütbesiyle Türk Silahlı Kuvvetlerinde görev yapabiliyorlardı. Tüm bu süreç ve sonrasında uzman çavuş olarak meslek hayatına başlamaya yaygın olarak askerde teskere bırakma deniyordu. Bahsettiğimiz bu uzman çavuş alım tarzı uzun yıllar önce terk edildi. Artık uzman çavuş olabilmek için Kuvvet Komutanlıklarının yaptığı uzman erbaş alımlarına başvurup, sınav süreçlerinden geçerek uzman çavuş olunabiliyor.

Askerlik devam ederken uzman çavuş veya uzman onbaşı alımlarına başvuru yapılabiliyor. Yani askerde uzman çavuş olmak mümkün. Geçmişte askerde teskere bırakmak olarak ifade edilen durum günümüzde artık bu şekilde oluyor. Buna ek olarak 25 Ağustos 2017 tarihinde yayımlanan 694 Sayılı KHK ile Jandarma Uzman Çavuş olmak için askerlik şartı kaldırıldı. Yani jandarma uzman çavuş alımı başvurusu yapmak için askerlik yapmış olmak artık zorunlu değil. Şayet askerde uzman çavuş olma başvurusu yapmayı düşünüyorsanız öncelikle askerlik şartsız jandarma uzman çavuş alımı başvurularını takip etmenizde fayda var.

  Bakaya Kalanlar Hemen Askere Alınır Mı

UZMAN ÇAVUŞLAR NE KADAR MAAŞ ALIYOR?

Askerde Uzman Çavuş Olarak Kalma Şartları Neler?

Yukarıda belirttiğimiz üzere teskere bırakma şeklinde sınavsız şekilde uzman çavuş veya uzman onbaşı olmak mümkün değil. Ancak askerlik devam ederken uzman çavuşluk sınavlarına başvurup askerde uzman çavuş olmak mümkün. İster askerlik bittikten sonra sivilden başvuru yapılsın ister askerlik devam ederken, uzman erbaş olma şartları her iki durum için de aynı. Sadece askerliğini yaparken başvuru yapanların askerlikleri devam ettiği için bazı özel şartlar olması gerekir. askerde uzman çavuş olmak için;

  • Başvuru tarihi itibariyle terhisine en fazla 6 ay kalmış olmak
  • Birlik komutanları tarafından düzenlenen Uzman Erbaş Nitelik Belgesinde 80 ve üzeri not almak

Bu iki ek şart haricinde uzman çavuş olma şartı askerliğini bitiren için de devam eden için de aynı. Her iki grup için de ortak olan Uzman Çavuş Olma Şartları neler öğrenmek için BURAYA tıklayın.  Uzman çavuşlar, uygun şartları taşımaları halinde astsubaylığa geçiş ve memuriyete geçiş hakkına da sahip. Bu iki konuda bilgi sahibi olmak için aşağıda linkini verdiğimiz makalelerimizi okuyabilirsiniz.

UZMAN ÇAVUŞLUKTAN ASTSUBAYLIĞA GEÇİŞ

UZMAN ÇAVUŞLUKTAN MEMURİYETE GEÇİŞ

Askerde Uzman Çavuş Olarak Nasıl Kalınır?

Uzman çavuş olma şartları hakkında bilgi vermemizin ardından şimdi de askerde uzman çavuş olarak  nasıl kalınır konusuna değinelim. Kuvvet Komutanlıkları uzman çavuş alımı ilanı verdiğinde, bu alım ilanları tüm kışlalarda askerliğini yapanlara duyurulur. Başvuru yapmak isteyenlere bilgilendirme broşürü verilir, özellikle asker sayısı çok olan büyük birliklerde başvuruda bulunmak isteyenler için bilgilendirme konferansı yapılır. Yani askerde iken tüm uzman çavuş ve uzman onbaşı alımlarından mutlaka haberiniz olur.

Başvuru için yapılması gereken evrak işlemleri topluca birliğiniz tarafından halledilir. Sizden sadece kişisel evraklarınız talep edilir, neler yapmanız gerektiği harfiyen anlatılır. Uzman erbaş olmak istiyorsanız ve birlik komutanınız sizin iyi bir asker olacağınıza kanaat getirmişse uzman çavuş olarak askerde nasıl kalınır, ne yapmak gerekir gibi konularda herhangi bir endişe yaşamanıza gerek yok. Zaten uzman çavuş mülakatlarına katılabilmeniz için birlik komutanınızdan uzman erbaş nitelik belgesi almanız gerekiyor. Bu belge olmadan mülakat aşamasına dahil olamazsınız.

  Astsubaylıktan Subaylığa Geçiş Nasıl Olur? Şartları Nelerdir?

Askerde Uzman Çavuş Olarak Kalmak Kolay Mı?

UBirkaç yıl önceye kadar Milli Savunma Bakanlığı uzman erbaş alımında KPSS şartı getirmeye hazırlanıyordu. 15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişiminin ardından Türk Silahlı Kuvvetlerinden çok sayıda personel ihraç edildi. Bu durum neticesinde TSK’da büyük bir personel açığı meydana geldi. Öyle ki uzman çavuş alımında KPSS şartı getirmeye hazırlanan Milli Savunma Bakanlığı, jandarma uzman çavuş alımında askerlik yapma şartını ve lise mezunu olma şartını bile kaldırdı. Yani Türk Silahlı Kuvvetlerinde personel açığı söz konusu ve çok sayıda personele ihtiyacı var. Bu sebeple diyebiliriz ki uzman çavuş olarak askerde kalmak veya sivilden başvurarak uzman çavuş olmak eskiye nazaran daha kolay.

Tabi unutulmamalı ki genç nüfus arasındaki işsizlik oranı dünyada en yüksek olan ülkelerden biriyiz ne yazık ki. Eğitim hayatını bitirip çalışma çağına gelmiş her 4 kişiden biri işsiz durumda. Bunun sonucu olarak uzman çavuş alımları çok büyük bir ilgi görüyor. Yapılan her uzman çavuş alımında on binlerce genç başarılı olabilmek için ter döküyor. Bu doğal olarak rekabet demek. Başvuru sayısı çok olunca kazanma mülakatlarda başarılı olup uzman çavuş olma yüzdesi de düşüyor elbette.

Türk Silahlı Kuvvetleri rütbeli personel açığını askerlik mesleğine aşinalık sebebiyle kendi içinde çözmenin daha mantıklı bir hareket olduğunu düşünüyor. Bu yüzden astsubaylıktan subaylığa geçiş ve uzman çavuşluktan astsubaylığa geçiş artık daha sık ve daha fazla sayıda oluyor. Askerde uzman çavuş olarak kalma başvuru yapanlar bu yüzden biraz daha avantajlı. Sivilden askerliğin yapmadan gelen birini sıfırdan eğitmek yerine hali hazırda askerlik anlayışı kazanmış ve askerliğini yapan birini uzman çavuş yapmak daha mantıklı. Bu Sebeple uzman çavuş olarak askerde kalmak artık daha kolay tabi yapılan sınavlarda başarılı olmak şartıyla.

  Yoklama Kaçağı Nedir? Yakalanırsa Ne Olur?

ASTSUBAY OLMA ŞARTLARI – NASIL ASTSUBAY OLUNUR ?

ASTSUBAY MAAŞLARI NE KADAR?


ZİYARETÇİ YORUMLARI - 140 YORUM
  1. Mehmet dedi ki:

    Bnm boyum 1 65 şuan yaşım 19 ben askerde kalmak istiyorum askere gitmeme 1 yıl var boyum 1 yılda ne yapsam uzar ve askerde kalmak içn ne yapmam lazm bilgi verirmisnz

  2. blank Caglar dedi ki:

    Merhaba yaşım 28, 6 aylık askerlik görevimi yerine getireceğim. Askerde uzman olarak kalmak istiyorum lisans mezunuyum. Yaş sorun teşkil eder mi ?

    1. blank Bilgi Merkezi dedi ki:

      Günümüzde bu konularda esneklikler mevcut. Birlik komutanınızdan bu konu ile alakalı olarak bilgi talep edin.

  3. blank Mertcan dedi ki:

    Sol kolumda tenton transferi oldum bileğim sakat 100 dikiş var bileğim tam kakmıyo baş Parmağım kakmıyo bide ssğ bacağım bsldırında 65 dikiş var yaşım 26 tecil 29 za kadardı 2020 de 26 sonmuş zaten gitmek istemiyom geçen trafikde kontrol ettiler yoklama kaça tutana tuttu askere alırlarmı çürükmü verirler

    1. blank Bilgi Merkezi dedi ki:

      Merhabalar,

      Muhtemelen çürük alırsınız en kısa zamanda hastaneye gidip heyet karşısına çıkıp durumunuzu anlatın. Bu şekilde sizi askere alabileceklerini zannetmiyorum.

  4. blank Hasan dedi ki:

    Merhaba askerdeyken uzman cvs olabilmek için en az kaç ay askerlik yapmak gerekiyor veya askerliğin bitirilmesimi gerekiyor

  5. blank Ömer dedi ki:

    Merhaba benim bir kaç sorum olacak. Öncelikle kıbrısta askerliğimi uzun dönem olarak yapmaktayım. Uzman olmak için gerekli şartlar sağlandığında (sınav mülakat) 3 yıllık bi görev oluyormuş. Bu görevde atanılacak yeri seçme şansımız yok diye biliyorum. Ama 3 yılı dolduranlar istediği yeri tercih edip orada görevine devam edebiliyor diye duydum bu doğru bir bilgi mi? Ayrıca maaşlar ne kadar? Ve benim askerliğimin bitmesine 10 ay var başvuru yapamıyor muyum? Cevaplarsanız çok sevinirim.

    1. blank erkan akkus dedi ki:

      kadroya göre başvuru yapılabilir ve tayin yeri seçilemez. üstlerinizle görüşün.

  6. blank Yusuf dedi ki:

    07.06.1999 doğumlu 99/1 askerlik yapmakta olan bir kişi askerde kalmak istiyor. Uzman erbaş alımı son başvuru 31 Mayıs olarak geçiyor fakat bu tarihte terhisine 6 aydan fazla kalıyor. Bu başvuru dışında kış dönemi bir daha başvuru açılır mı? Yada başka bir şekilde askerde kalma seçeneği var mı?

  7. blank Ferhat dedi ki:

    Merhabalar,

    Ben üniversite terkim yaşım 23 askerde kalmak istiyorum ama konuşurken bazen duraksıyorum kekemelik çok yok çok az bu engel olurmu

    1. blank admin dedi ki:

      Merhaba. Uzman erbaş olma şartları arasında konuşmada duraksama, kekemelik, pelteklik bulunmamak gibi bir madde yer alıyor. Konuşma bozuklukları ile alakalı değerlendirmeyi mülakat komisyonu üyeleri yapmaktadır. Sözlü mülakat safhasında adaylar diksiyon kendini ifade edebilme ve konuşma gibi kriterler yönünden değerlendirilir. Sizin durumunuz herhangi bir sorun yaratır mı önceden bir şey söylemek güç. Durum ile ilgili kararı komisyon üyeleri verecektir.

  8. blank FEYZI DEMİRCAN dedi ki:

    01 01 1999 doğumluyum Hocam daha askere gitmedim yanlız uzman çavuş olmak için şimdi başvursam yada askerdeykenmi başvurum hangisi daha iyi Benim için Bide doğuda ne kadar görev yapmalıyım

    1. blank admin dedi ki:

      Merhaba. Askerlik şartsız uzman erbaş olabilmek için 20 yaşını doldurmuş olmak gerekiyor. Askere gitmeden başvurabilmek için 2019 yılında askerlik şartsız uzman erbaş alımı olmalı. Şayet askerliğini tecil ettirmeyi düşünmüyorsanız, ister askerlik yaparken başvurmak en iyi senaryo gibi duruyor.

  9. blank FEYZI dedi ki:

    Hocam Ben 99 doğumluyum daha askere gitmedim 1 2 aya gidecem Yanlız uzman çavuş olmak için şimdi başvursam olurmu yada askerdeyken mi

  10. blank Efe dedi ki:

    28 yaşındayım askere uzun dönem gidiyrum askerde uzman çavuş olarak kalabilirmiyim?

    1. blank admin dedi ki:

      Merhaba. Uzman erbaşlık için yaş sınırı 27’dir. Ne yazık ki uzman erbaş olma yaş sınırı üzerindesiniz.

  11. blank Mehmet dedi ki:

    Elimde 4 cm kadar dikiş izi var bı sorun etki eder mi?

    1. blank admin dedi ki:

      Merhaba. Normal şartlar altında bu şekilde basit bir dikiş izi elenmeye sebep değildir. Ancak son yıllarda alımlara çok fazla sayıda kişi başvurduğu için sağlık muayenelerinde çok hassas davranılıyor. Bizim görüşümüze göre söz konusu iz sorun olmayacaktır.

  12. blank Mehmet dedi ki:

    Askerde uzman olarak kalmak istiyorum. Kalma süresi ne kadar bir zamanı kapsıyor acaba öğrenebilir miyim?

    1. blank admin dedi ki:

      Kastettiğiniz şeyi tam olarak anlayamadık.

    2. blank Mehmet dedi ki:

      Uzman olarak göreve başladıktan sonra kaç yıl görev süresi demek istemiştim

    3. blank admin dedi ki:

      Uzman erbaşlık sözleşmeli bir meslektir. başvuru yaparken kılavuzda adayların ilk sözleşmesinin kaç yıl olacağı belirtilir. Son yıllarda genel olarak ilk sözleşmeler 4 veya 5 yıllık oluyor. Tam süreyi kılavuzda bulabilirsiniz.