Yaşlılık Maaşı

Yaşlılık maaşı, devletimizin yaşlı vatandaşlarımız için sunduğu en önemli sosyal yardımların başında yer alıyor. 2022 sayılı kanun Kapsamında bağlanan yaşlılık aylığı konusu ile ilgili olarak; yaşlılık maaşı nedir? 2020 Yaşlılık maaşı ne kadar? Yaşlılık maaşı kimler alabilir? Yaşlılık maaşı alma şartları nelerdir? Yaşlılık maaşı kimlere verilir? Hangi aylarda verilir, ayın kaçında yatar? Gibi akıllara gelebilecek tüm soruların ayrıntılı cevapları yazımızda. Kendiniz veya büyükleriniz için nasıl yaşlılık maaşı alabilirim diye merak ediyorsanız yazımızı mutlaka okuyun. Ayrıca yazımızda cihazınıza indirip doldurabileceğiniz Yaşlılık Aylığı Başvuru Formu da yer alıyor.

Yaşlılık Maaşı Nedir?

Sosyal devlet olmanın bir gereği olarak devlet, emekli maaşı ve düzenli geliri olmayan 65 yaş üstü her Tük Vatandaşına 3 aylık maaş ödemesi yapıyor. Dar gelirli yaşlı vatandaşlarımız için yapılan bu maaş ödemesi halk arasında 65 yaş aylığı, yaşlılık aylığı, muhtaç aylığı gibi isimlerle anılıyor. 2022 Sayılı Kanun kapsamında uygulanan ve hayata geçirildiği günden bu yana yaşlılık aylığı uygulamasından yüz binlerce vatandaşımız faydalandı ve faydalanmaya da devam ediyor. Bu maaşa daha önce başvuru yaptıysanız ve başvuru sonucu öğrenmek istiyorsanız aşağıda yer alan bağlantıdan yaşlılık aylığı başvuru sorgulama işlemini yapabilirsiniz.

İLGİLİ KONU:

YAŞLILIK AYLIĞI SORGULAMA

Yaşlılık Maaşı Ne Kadar 2018?

Hali hazırda 65 yaş maaşı alanlar veya almak için başvuru yapmayı düşünenlerin en çok merak ettikleri soru yaşlılık maaşı ne kadar sorusu kuşku yok ki. Geçtiğimiz Ocak ayında memur maaşlarına yapılacak zam ve enflasyon farkının da belli olmasıyla birlikte 2018 yılı için 65 yaş maaşı ne kadar oldu sorusunun cevabı da netleşmiş oldu. 2020 yılı Ocak – Haziran ayları arasında 65 yaş maaşı (üç aylık) 784,64 TL oldu. Yaşlılık maaşının aylık tutarı ise 261,54 TL’ye denk geliyor.

  2020 Hasta Bakım Parası Nedir? Nasıl Başvurulur?

2020 yılının ikinci döneminde yani Temmuz – Aralık ayları arasında memur maaşlarına yapılacak zam oranı belli olduğu için yaşlılık aylığı 2018 Temmuz’da ne kadar olacağı belli demek mümkün. 2018 Temmuz’da yaşlılık aylığı (3 aylık) 812, 10 TL olacak. Maaşın aylık tutarı ise 270,70 TL’ye denk geliyor. Tabi bu verdiğimiz maaş rakamları enflasyon farkı olmaması halinde geçerli. 2018 Ocak – haziran ayları arasında enflasyon yüzde 3,5’un üstünde gerçekleşirse bu maaş tutarlarına enflasyon farkı da eklenecek. Yani 2018 Temmuz’da yaşlılık maşının verdiğimiz bu rakamlardan enflasyonun durumuna göre daha yüksek olması ihtimali var.

İLGİLİ KONULAR:

YAŞLILIK AYLIĞI NEDEN KESİLİR?

EVDE BAKIM MAAŞI NASIL ALINIR, NE KADAR?

Yaşlılık Maaşı Kimler Alabilir?

2020 yaşlılık maaşı ne kadar sorusuna cevap verdikten sonra şimdi de yaşlılık maaşı kimlere verilir konusuna açıklık getirelim.

65 yaş maaşı almanın şartları;

  • 65 yaşını doldurmuş olmak
  • Herhangi bir sosyal güvencesi olmamak ve emekli maaşı almıyor olmak
  • Sosyal Güvenlik Kurumundan (SGK) dul maaşı, yetim maaşı ve benzeri bir maaş almıyor olmak
  • Sigortalı olarak herhangi bir işte çalışmıyor olmak
  • Aylık toplam gelirin muhtaçlık sınırı altında olması. 2018 yılı için aylık muhtaçlık sınırı 483 TL’dir.

Yukarıda saydığımız şartları taşıyan tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 65 yaş aylığı almak için başvuru yapma hakkında sahiptirler.

Yaşlılık Maaşı Ne Zaman Yatar?

Yaşlılık maaşı 3 ayda bir yapılan bir ödeme. Bu sebeple maaş ödeme günlerinde Ziraat Bankası ve PTT şubelerinde aşırı bir yoğunluk yaşanmasının önüne geçmek için farklı ödeme günleri belirlenmiş durumda.

  • Doğum yılının son rakamı 0 ve 5 olanlar maaş ayının 5. Gününde
  • Doğum yılının son rakamı 1 ve 6 olanlar maaş ayının 6. Gününde
  • Doğum yılının son rakamı 2 ve 7 olanlar maaş ayının 7. Gününde
  • Doğum yılının son rakamı 3 ve 8 olanlar maaş ayının 8. Gününde
  • Doğum yılının son rakamı 4 ve 9 olanlar maaş ayının 9. Gününde
  2021 Doğum Parası Ne Kadar? Nasıl Başvurulur? Şartları Neler?

65 yaş aylığı almaya hak kazanmış çok sayıda vatandaşlarımız bu maaş ödeme günü planı hakkında yeteri kadar bilgi sahibi değil. Maaş ödeme gününe dikkat etmeden Ziraat Bankası veya PTT şubelerine giden çok sayıda kişi yaşlılık maaşı neden yatmadı, yaşlılık maaşı ne zaman yatacak şeklinde şikayette bulunuyor. Bu sebeple bu maaş ödeme planını iyi bilmek ve hangi gün maaş alınacağını öğrenmek gerekiyor.

Yaşlılık Maaşı Hangi Aylarda Alınır?

65 yaş maaşı 3 aylık bir ödemedir ve yılda dört kez maaş ödemesi yapılır. muhtaç yaşlı aylığı her yıl; Mart, Haziran, Eylül ve aralık aylarında yapılır.

Yaşlılık Aylığı Nasıl Bağlanır?

Yaşlılık aylığı nasıl bağlanır konusu bir dizi bürokratik işlem gerektirdiği için başvuru yapmak isteyenlerde kafa karışıklığına neden olabiliyor. Bu yüzden başvuru nasıl yapılır, maaş nasıl bağlanır adım adım tarif etmeye başlayalım.

  • İlk olarak Yaşlılık Aylığı Başvuru formu alarak eksiksiz olarak doldurmanız gerekiyor. Başvuru Formu için BURAYA tıklayın.
  • Maaşın bağlanması için ikinci yapılması gereken işlem ise muhtaçlık kararı belgesi almak. Bu belgeyi yaşadığınız yerin İl veya İlçe İdare Kurulundan alabilirsiniz.
  • Son olarak tüm başvuru belgelerinizi Sosyal Güvenlik Kurumu Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğüne teslim edin.

Yukarıda saydığımız işlemleri yapmanızın ardından SGK teslim ettiğiniz belgelerin gerekli incelemesini yapar. 65 yaş maaşı bağlanması için gerekli şartları taşıdığınız tespit edilmesi halinde maaşınız bağlanır.

İLGİNİZ ÇEKEBİLİR:

BELEDİYE YARDIMLARI NELER, NASIL ALINIR?

DEVLET YARDIMLARI NELER, NASIL ALINIR?

Sorularınızı Bize Yazın

65 yaş aylığı konusu ile ilgili olarak; yaşlı maaşı nedir, ne kadar, kimlere verilir, alma şartları neler, hangi aylarda alınır, başvurusu nasıl yapılır başta olmak üzere konu hakkında tüm bilinmesi gereken hususları tüm detayları ile izah etmiş bulunuyoruz. Konu hakkında cevabını öğrenmek istediğiniz tüm sorularınızı yorumlar kısmına yazarak bize iletebilirsiniz. Tecrübeli yazar ekimizi sizden gelen tüm soruları, en kısa süre içerisinde doğrulukla yanıtlayacaklardır.

  İBB Sosyal Yardım Kartı Geçmiş Aylar Ödenecek Mi?

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 10 YORUM
  1. blank Elmas AYDIN dedi ki:

    Annem yaşlılık aylığını 3 AYDAN AYA ALIYORDU,HAZİRANDA 1500 TL ALMIŞTI,AMA EYLÜLDE 630 TL ALDI,PEKİ TEMMUZ İLE AĞUSTOS MAŞI NOLDU?

    1. blank admin dedi ki:

      Merhaba. Yaşlılık maaşı artık aylık oldu. Haziran ayında alınan maaş haziran, temmuz ve ağustos ayları içindi.

  2. blank HÜSEYIN EVLEK dedi ki:

    11 06 2018 TARİHİHDE ANNEMİN SOSYAL KARTINA 1 500 TL YATIRILMIŞ 3 AYLIK İHTİYARLIK MAAŞI 7 09 2018 TARİHİNDE 629 TL YATIRILMIŞ BU EKSİKLİK NEREDEN KAYNAKLANIYOR 871 TL BİLGİ VERİRSENİZ SEVİNİRİZ İYİ GECELER

    1. blank admin dedi ki:

      Merhaba. Eylül ayı itibariyle yaşlılık maaşı 3 ayda bir değil aylık olarak verilmeye başlandı.

    2. blank Elmas dedi ki:

      Peki TEMMUZ İLE AĞUSTOS MAAŞI NOLDU?

  3. blank Süleyman dedi ki:

    Yetim ve dul maaşı alan annem yeni yasaya göre”Mayıs 2018 torba yasa” yaşlılık maaşı alabilir diye biliyoruz. Müracaat ettiğimizde bu yasanın uygulamasının daha ulaşmadığı belirtildi. Bu yasanın linkini ararsanız sevinirim. Teşekkürler

  4. blank Mehmet dedi ki:

    Yaşlilik maaşi başvurumuz nisan onsekizi onaylan di haziranda alabilecek miyiz

    1. blank admin dedi ki:

      merhaba. Öncelikle hayırlı olsun. Haziran ayında maaşınızı alabilirsiniz.

  5. blank Ayla dedi ki:

    Yaşlılık maaşı başvurumuz mayıs sonunda onaylandı haziranda alabilecekmiyiz

    1. blank admin dedi ki:

      Haziran ayında maaşınızı alabilirsiniz.