Uzman Çavuşluktan Astsubaylığa Geçiş

Uzman çavuşluktan astsubaylığa geçiş, haliz hazırda uzman erbaş olarak görev yapan ve uzman erbaş olmayı düşünenleri son derece yakından ilgilendiren bir konu. Artık uzman çavuşlar astsubay oluyor, olabiliyor. Uzman çavuşluktan astsubaylığa geçiş konusu ile ilgili olarak; uzman erbaşlıktan astsubaylığa sınavsız geçiş mümkün mü? Uzman çavuşluktan astsubaylığa geçiş şartları neler? Uzman erbaşlıktan astsubaylığa geçiş yaş sınırı var mı? Lise mezunu uzman çavuş astsubaylığa geçiş yapabilir mi?  Başta olmak üzere akıllara gelebilecek tüm soruların ayrıntılı cevapları yazımızda.

Uzman Çavuşluktan Astsubaylığa Geçiş

Türk Silahlı Kuvvetleri profesyonel askerliğe geçiş çalışmaları kapsamında, zorunlu askerlik süresini kısalma yoluyla, mükellef asker sayısını azalttı. Doğan personel açığını ise sözleşmeli er ve uzman erbaş (uzman çavuş, uzman onbaşı) alımı yapılarak kapatılıyor. 15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişimi sonrasında Türk Silahlı Kuvvetlerinden çok sayıda subay ve astsubayın ilişiği kesildi. Özellikle astsubay sayısında yaşanan büyük azalma Milli Savuna Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Meydana gelen bu astsubay açığı yetişmiş personel olması sebebiyle büyük oranda uzman çavuşluktan astsubaylığa geçiş yöntemiyle kapatılmaya çalışılıyor.

Geçmiş yıllarda da bu geçiş mümkündü ancak uzman çavuşluktan astsubaylığa geçenler sayıca azdı. Artık eskiye nazaran daha kolay ve daha fazla sayıda uzman çavuşlar astsubay oluyor. Uzman erbaşlık sözleşmeli bir statü. Bu sebeple hem muvazzaf (kadrolu) hem de daha üst bir rütbe statüsü olduğu için astsubaylığa geçiş büyük bir avantaj. Hali hazırda uzman erbaş olan veya uzman erbaş olmak isteyenler için uzman erbaşlıktan astsubaylığa nasıl geçilir, süreç nasıl işler ayrıntılı şekilde izah etmeye başlayalım.

  2021 Güncel Sözleşmeli Er Maaşları Ne Kadar?

İLGİLİ KONULAR:

UZMAN ÇAVUŞLUKTAN MEMURLUĞA GEÇİŞ

ASTSUBAYLAR NE KADAR MAAŞ ALIR – ASTSUBAY MAAŞLARI

Uzmanlıktan Astsubaylığa Nasıl Geçilir?

Konu hakkında yaptığımız bu genel girişin ardından ilk olarak uzmanlıktan astsubaylığa geçiş nasıl olur meselesine değinelim ilk olarak. Uzman erbaşların astsubaylığa geçişi iki şekilde olmaktadır. Lise mezunu uzman çavuşlar, uygun şartları taşımaları ve yapılacak sınavlarda başarılı olmaları halinde astsubay meslek yüksek okulunda 2 yıl boyunca eğitim görür ve mezuniyetin ardından astsubay olarak meslek hayatına devam eder. Yüksekokul mezunu olan uzman çavuşlar, uygun şartları taşımaları ve yapılacak sınavlarda başarılı olmaları halinde 6 ay sürecek olan ASTTASAK (Astsubaylık Temel Eğitim ve Astsubaylık Anlayışı Kazandırma) eğitimine tabi tutulurlar. ASTTASAK eğitimini başarıyla tamamlayan uzman erbaşlar astsubaylığa nasbedilir ve meslek hayatlarını astsubay olarak devam ettirirler. Şimdi sırasıyla lise mezunu ve ön lisans mezunu uzman erbaşların astsubay olmak için gereken şartlar neler olduğundan bahsedelim.

Uzman Çavuşluktan Astsubaylığa Geçiş Şartları Neler?

Yukarıda astsubaylığa geçişte lise mezunları ve ön lisans mezunları için 2 farklı usul olduğundan bahsetmiştik. Lise mezunu ve önlisans mezunu uzman çavuşlar için astsubaylığa geçiş şartları farklılık gösteriyor.

Lise Mezunu Uzman Erbaşlar;

  • Lise ve dengi seviyede bir okuldan mezun olmak (Jandarma genel Komutanlığı ilköğretim mezunu uzman erbaş istihdam ettiği için bu madde özellikle belirtilmiştir)
  • Uzman çavuş olarak en az 1 yıl görev yapmış olmak
  • Başvuru yapılan yılın Ocak ayı itibariyle 25 yaşını doldurmamış olmak
  • Bağlı olunan Kuvvet Komutanlığı tarafından yapılan Uzman erbaşlıktan astsubaylığa geçiş yazılı sınavında başarılı olmak
  • Fiziki yeterlilik testinde (spor testi) başarılı olmak
  • Sözlü mülakatta başarılı olmak
  • Yetkilendirilmiş sağlık kuruluşundan ‘’Muvazzaf Astsubay Olur’’ heyet sağlık raporu almak

Yukarıda saydığımız şartları sağlayan lise mezunu uzman çavuşlar Astsubay Meslek Yüksekokulunda öğrenim görmeye hak kazanır. 2 yıllık öğrenim süresi boyunca uzman erbaş statüsü korunur. Bu 2 yıllık süre boyunca diğer öğrenciler cüzi miktar olan öğrenci maaş alırken, uzman çavuşlar kendi maaşlarını almaya devam eder.

  Subay Maaşları

Ön Lisans Mezunu Uzman Erbaşlar;

  • Uzman erbaş olarak meslekte 4 yıl hizmet süresini doldurmuş, 10 yıl hizmet süresini doldurmamış olmak
  • Bağlı olunan Kuvvet Komutanlığı tarafından yapılan Uzman erbaşlıktan astsubaylığa geçiş yazılı sınavında başarılı olmak Fiziki yeterlilik testinde (spor testi) başarılı olmak
  • Yapılacak olan sözlü mülakatta başarılı olmak
  • Yetkilendirilmiş sağlık kuruluşundan ‘’Muvazzaf Astsubay Olur’’ heyet raporu almak
  • ASTTASAK eğitimini başarıyla tamamlamak.

Yukarıda saydığımız şartları yerine getiren ön lisans mezunu uzman çavuşlar 30 Ağustos’ta rütbe takarak astsubay olarak görev yaparlar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

ZABITA OLMA ŞARTLARI – NASIL ZABITA OLUNUR?

 ZABITALAR NE KADAR MAAŞ ALIR – ZABITA MAAŞLARI

Uzman Erbaşlıktan Astsubaylığa Sınavsız Geçiş Mümkün Mü?

Yazımızın başında da belirttiğimiz üzere son yaşanan olayların Türk Silahlı Kuvvetlerinin her kademe rütbede büyük bir personel açığı var. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Güler geçtiğimiz aylarda tüm Kara Kuvvetleri Birliklerine bir prensip yazısı gönderdi. Prensip yazısında ‘’içinde bulunduğumuz durum itibariyle insan gücü ihtiyacının karşılanması için çalışmalar tüm hızıyla sürüyor’’ ibaresi yer aldı. Yazının devamında ise özellikle piyade, komando, tank, topçu ve istihkam sınıflarında yaşanan personel sıkıntısının giderilmesi için uzman erbaşlıktan astsubaylığa, astsubaylıktan subaylığa geçişlerde yazılı sınavın kaldırılması yönünde çalışmalar başlatıldığı da ifade edildi. Günümüz itibariyle uzman çavuşluktan astsubaylığa sınavsız geçiş mevzuat gereği mümkün değil. Ancak uzmanlıktan astsubaylığa sınavsız geçiş için çalışmalara başlatılmış durumda ve yakın zamanda gerçekleşmesi bekleniyor.

Uzman Çavuşluktan Astsubaylığa Geçiş Sınavı

Uzmanlıktan astsubaylığa geçiş sınavı soruları, adayların en çok merak ettiği husus olarak dikkati çekiyor. Astsubaylığa geçiş sınavı sorularını 2 kategoride değerlendirmek mümkün. Sorulan soruların bir bölümü mesleki alandan gelirken diğer bölümü ise, genel konulardan oluşuyor.

  Er ve Erbaş Maaşları Ne Kadar? Zorunlu Askerlik Kaç Ay? 2020

Uzman erbaşlıktan astsubaylığa geçiş sınavında sorular;

  • Yanaşık Düzen Talimnamesi
  • TSK İç Hizmet Kanunu
  • TSK Disiplin Kanunu
  • Atatürk İlke ve İnkılapları
  • Türkçe
  • Tarih
  • Coğrafya
  • Genel Kültür alanlarından sorulmaktadır.

Uzmanlıktan Astsubaylığa Geçiş Yaş Sınırı

3269 Sayılı Uzman Erbaş Kanununda, lise mezunu uzman erbaşların astsubaylığa geçişinde yaş sınırı 25 olarak tespit edilmiştir. Gene aynı kanuna göre yüksekokul mezunu uzman erbaşların astsubaylığa geçişi konusunda herhangi bir yaş sınırı ibaresi yer almamaktadır.

GÖZ AT:

GARDİYAN OLMA ŞARTLARI NELER – NASIL GARDİYAN OLUNUR?

GARDİYANLAR NE KADAR MAAŞ ALIR – GARDİYAN MAAŞLARI

Uzman Erbaşlıktan Subaylığa Geçiş Mümkün Mü?

Uzman erbaşlıktan direkt olarak subaylığa geçiş kanunen mümkün değil. Ancak astsubaylığa geçiş yaptıktan sonra, uygun şartların taşınması haline subaylığa geçiş için başvuru yapılabilir. Teorik olarak bu durum mümkün olsa da pratikte çok zor. Çünkü astsubaylıktan subaylığa geçişte yaş sınırı söz konusu. Uzmanlıktan astsubaylığa geçen biri zaten yaş olarak ileri olacağı göz önüne alınırsa, muhtemelen subaylığa geçişte yaş şartlarını yerine getirmek çok mümkün görünmüyor.

Sorularınızı Bize Yazın

Uzman erbaşların astsubaylığa geçişi konusu ile ilgili olarak tüm bilinmesi gereken hususları detaylı bir şekilde izah etmiş bulunuyoruz. Uzmanlıktan astsubaylığa geçiş konusu ile ilgili olarak tüm sorularınızı yorumlar kısmına yazarak bize iletin. Uzman yazar kadromuz tüm sorularınıza güncel bilgilerle hızlı br şekilde yanıt vereceklerdir.


ZİYARETÇİ YORUMLARI - 14 YORUM
  1. miraç dedi ki:

    Merhabalar ; Silahlı kuvvetlerde (Hava Kuvvetleri ) yaklaşık olarak 2 yıllık personelim .
    Bazı sorularım olacak size hocam .
    1-Kaçıncı yıldan sonra başvurular açılıyor ?
    2-Şu an lise mezunuyum fakat hali hazırda ön lisans bölüm okuyorum , bitirmem gerekiyor mu ?
    3-yaş sınırı konusuda tereddütteyim yaşım 26 . yaş sınırı nedir?

  2. blank furkan dedi ki:

    Merhaba.Ben 22 yaşındayım.Bülent Ecevit Üniversitesi 4. sınıf öğrencisiyim.Bütün dersleri verdim tek ders sınavım var onu da geçince mezun olacağım.2020 LİSE kpssine girdim ve jandarma uzman erbaşlığı kazandım.Sağlık kontrollerinden de başarıyla geçtim. Güvenlik soruşturması evresindeyim herhalde. Benim jandarma astsubaylığa geçiş ile ilgili aklıma takılan sorular var.Astsubaylığa geçiş için 2 türlü seçenek var. Birisi lise mezunu olup 1yıl görev yapıp sınavlara girmek 2. seçenek ise lisans mezunu olup 4 yıl görev yaptıktan sonra sınavlara girmek.Benim aklıma takılan durum tam burası

    Sorularım:

    1)Ben tek dersimi bilerek vermesem lise mezunu olarak gitsem jandarma uzman erbaşlığa ve 1 yıl görev yapıp sınavlara girmeyi mi mantıklı buluyorsunuz yoksa lisansımı bitirip 4 yıl görev yaptıktan sonra mı denemek daha iyi olur? Benim fikrimce lise mezunu olarak bir yıl görev yapıp denemek daha mantıklı geliyor sizin fikirleriniz neler?

    2)Astsubaylığa geçiş için istenilen 1 yıl görev yapmak var bunun içinde eğitim süresi olan 6 ay geçerli mi yoksa eğitim bittikten sonraki 1 yıl mı baz alınıyor.

    3)Astsubaylığa geçiş için lisans mezunları için 4yıl görev yapılması lazım yazıyor. Bu Lisans mezunu olduktan sonraki 4yıl görev süresi mi yoksa lise mezunu olarak girsem 3. yılımda lisans mezunu olsam da 4. seneden sonra lisans astsubaylığı deneyebilir miyim?

    4)Varsayalım lise mezunluğumla uzman erbaşlıktan astsubaylığa geçişi kazandım ve astsubay olarak mesleğe başladım tam o sırada tek ders sınavımı verip lisans mezunu olup subaylığı deneyebilir miyim acaba?

    5)Lise mezunu uzman erbaşın astsubaylığa geçerken ki kontenjan durumu nasıl oluyor? Astsubay eğitimi veren okulun kontenjanı mi oluyor yoksa jandarma ayrı bir kontenjan açıyor mu bunun için?

    6)Lise uzman çavuşluktan astsubaylığa geçiş de hangi okulda (asem jamyo?) kaç ay eğitim görürüz.

    7)Lise mezunu uzman erbaşla üniversite mezunu uzman erbaşın kıdem rütbe farkı oluyor mu?

    Düşünceleriniz benim için çok önemli. Çok arada kaldım ne yapmalıyım sizce sonuçta tek dersim var onu istedğim zaman veririm diye düşünüyorum. Bunları düşünürken arada atladığım bir konu varsa uyarırsanız sevinirim. Değerli yorumlarınızı bekliyorum teşekkür ederim.

  3. blank Süleyman dedi ki:

    Selam ben 16 Aralık 2019 da uzman çavuş eğitimlerine başladım ve 14.02.1996 doğumluyum 24 yaşımı Doldurunca 1 yıllık hizmet sürem dolmuş olacak ama ben ön lisans mezunuyum ben 1 yıl sonra astsubay MYO ya başvurabiliyor muyum yoksa 4 yıl beklemem mı gerekiyor yaşım tutuyor yardımcı olursanız çok sevinirim teşekkürler

    1. blank Cihan dedi ki:

      Hocam ben lisans 4 ncü sınıfta aktif okumaktayım lakin diplomayı almadım daha 45 kredim kaldı bitmesi için başvurular açıklandığında başvuru yapabilirmiyim transkiptrpte 4 sınıf olarak görülmektedir bilgileriniz için teşekkürler

  4. blank Alperen Parmak dedi ki:

    lise mezunu uzman erbaş iken astsubaylıga geçmek için iki yıllık önlisans bölümünden mezun olmanı ıstıyorlar . bu bölümler hangileri veya hangılerı uygun değil ?

    1. blank Hidayet dedi ki:

      Ben lise mezunuyum bir yil görev yapmaktayım . 22 yaşındayım . Astsubaylık için yks ile mi alım olucak yoksa uzmanlıktan astsubayliga geçis sınavi ile olucak ve neden yayınlanmiyor nerede yayınlanıyor ? Kaç soru var v.b şeyleri nerden ogrenicem ?

  5. blank Arif dedi ki:

    18 yada 19 yasinda uzman cavus olunurmu

    1. blank admin dedi ki:

      Merhaba. Uzman erbaş başvurularında yaş sınırı 20 yaşını doldurmuş olmaktır.

  6. blank mert dedi ki:

    merhaba ben jandarmada uzm erbaş olarak görev yapmaktayım 2 yıllık ön lisans mezunuyum. Astsubaylığa geçmek istiyorum 1992 doğumluyum. 1 yıl meslek süreni tamamlayıp geçebiliyorum diye biliyorum doğru mu yaş sınırı nasıl ön lisans mezunlarına geçiş hakkında kesin bir bilgi verebilir misiniz

  7. blank Çavuş dedi ki:

    askerlik yapmadım uzman çavuşluğa başvurdum kaç ay eğitim alacam ve kaç yıl zorunlu görev alacam maaşımda askerliği bitemedim diye kesinti olacak mı

    1. blank admin dedi ki:

      uzman erbaş eğitimi 4 ay. Uzman erbaşlıkta zorunlu hizmet değil sözleşme vardır. ilk sözleşmeler bir süredir 5 yıl yapılıyor. Göreve başlarsanız askerlik yapmamakla alakalı olarak bir maaş kesintisi söz konusu değil.

  8. blank Orçun dedi ki:

    askerlik yapmadım uzman çavuşluğa başvurdum kaç ay eğitim alacam ve kaç yıl zorunlu görev alacam maaşımda askerliği bitemedim diye kesinti olacak mı

    1. blank Muhammed Emin Kaya dedi ki:

      askerden sonra olursun kardeşim

    2. blank Hidayet dedi ki:

      Lise mezunuyum 1 yıldır görev yapıyorum 22 yaşındayım okuduğuma göre ben başvurabiliyorum yani bende uzmaliktan astsubayliga geçiş sınavına mi gircem yoksa yks ile jamyo nun yaptığı sınava mi gircem ?