Rapor Parası Alma Şartları

Rapor Parası Alma Şartları, tüm çalışanları son derece yakından ilgilendiren ve iyi bilmeleri gereken konuların başında yer alıyor. Rapor parası, sosyal güvenlik kapsamında çalışanlara tanınan önemli haklardan bir tanesi. Rapor parası alma şartları nelerdir, rapor parası nasıl alınır, rapor parası almak için kaç gün sigortalı olmak gerekir, rapor parası için nereye başvurulur, rapor parası kaç günde yatar, rapor parası nereden alınır gibi rapor parası alma hakkında bilinmesi gereken tüm hususlar yazımızın devamında.

rapor parası alma şartları

Rapor parası; iş kazası ve meslek hastalığı, analık, hastalık hallerinde geçici olarak işlerine devam edemeyen çalışanların maddi kayıplarının telafisi için Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan bir ödeme türü. Her ne kadar halk arasında rapor parası adıyla bilinse de bu ödemenin resmi adı Geçici İş Göremezlik Ödeneği. Geçici iş göremezlik ödeneği 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 18.maddesi ile düzenleniyor.

İLGİLİ KONULAR:

Rapor Parası Hesaplama – Rapor Parası Nasıl Hesaplanır

Rapor Parası Alma Şartları

İş Göremezlik ödeneği ile ilgili yaptığımız bu genel girişin ardından rapor parası alma şartları nelerdir konusuna değinelim şimdi de. Rapor parasında alınan sağlık raporları 3 sınıfa ayrılıyor.

  1. Hastalık halleri
  2. Analık halleri
  3. Meslek hastalığı ve iş kazası halleri

Rapor parası alma şartları bu üç rapor türünde birbirinden farklılık gösteriyor.

Hastalık Halleri Rapor Parası Alma Şartları

Rapor parası alabilmek için aranan ilk şart doğal olarak sağlık kuruluşundan alınmış bir sağlık raporu doğal olarak. Hastalık hallerinde rapor parası alabilmek için rapor başlangıç tarihinden geriye doğru bir yıl içinde en az 90 sigorta primi ödenmiş olması gerekiyor. Bunun yanı sıra sağlık raporunun 3 veya daha fazla gün olması gerekiyor, SGK 1 ve 2 günlük sağlık raporu için herhangi bir rapor parası ödemesi yapmıyor.

  2020 Süt Parası Nedir? Nasıl Alınır? Süt Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?

Analık Halleri Rapor Parası Alma Şartları

Analık hali rapor parası, doğum yapması sebebiyle aldığı sağlık raporu için geçici iş göremezlik ödeneği almasıdır. Analık hali rapor parasında doğumun gerçekleştiği tarihten geriye doğru 1 yıl içinde en az 90 gün sigorta primi ödemesi şartı aranmakta. Doğum raporu doğumdan önce 8 hafta, doğumdan sonra 8 hafta olma üzere toplam 16 haftadır. Doktorun onay vermesi halinde kadınlar doğuma 3 hafta kalana kadar çalışıp, kalan 5 haftayı doğum sonrasına ekleyerek, doğum sonrasında 13 hafta rapor kullanabiliyor. Hastalık halinden farklı olarak tüm rapor günleri için rapor parası alınır. Analık halleri rapor parası hakkında geniş kapsamlı bilgi almak istiyorsanız aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.

Doğum Rapor Parası Hesaplama – Ne Kadar Doğum Rapor Parası Alırım

Meslek Hastalığı ve İş Kazası Halleri Rapor Parası Alma Şartları

Çalışan, meslek hastalığına tutulması veya iş kazası geçirmesi halinde alınan iş göremezlik ödeneğidir. Diğer 2 rapor türünde olduğu gibi burada son bir yıl içinde 90 gün prim şartı aranmaz. Yani 1 günlük çalışan dahi olsanız bile meslek hastalığına yakalanır veya iş kazası geçirirseniz rapor parası alma hakkına sahip olursunuz. Hastalık halinden farklı olarak raporun ilk 2 günü de rapor parasına dahil edilir.

Rapor Parası Almak İçin Nereye Başvurulur

Geçmiş yıllarda alınan sağlık raporu, raporu alan çalışan tarafından bizzat veya çalıştığı işyeri tarafından Sosyal Güvenlik Kurumuna verilmesi gerekiyordu. Gelişen teknoloji ile birlikte günümüzde raporu düzenleyen sağlık kuruluşu elektronik ortamda raporu SGK’ya bildiriyor. Elektronik ortamda raporun SGK’ya ulaşmasının ardından ilgili çalışanlar rapor parası için gerekli işlemleri başlatıyor. Her şeye rağmen raporunuzun SGK’ya iletildiğinden emin olmak istiyorsanız raporu veren sağlık kuruluşuna SGK’ya ilgili bildirimi yapması için hatırlatmada bulunabilirsiniz.

  e-Devlet İşgöremezlik Ödemesi Sorgulama Nasıl Yapılır?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

Emekli Maaşı Hesaplama Emekli Maaşım Ne Kadar Olur

Malulen Emeklilik Şartları – Kimler Malulen Emekli Olabilir

 

Rapor Parası Almak İçin Kaç Gün Sigortalı Olmak Gerekir

Rapor parası almak için raporun başladığı tarihten geriye doğru 1 yıl içinde 90 gün sigorta primi bildirilmiş olması gerekmektedir. Bir istisna olarak meslek hastalığı ve iş kazası hallerinde 90 gün prim şartı aranmaz.

Rapor Parası Kaç Günde Yatar

Yukarıda da belirttiğimiz üzere teknolojinin gelişimi ile birlikte raporlar ilgili sağlık kuruluşu tarafından elektronik ortamda SGK’ya iletiliyor. SGK’nın ilgili birimi de geçici iş göremezlik ödeneği çıkarmak için gerekli işlemleri başlatıyor. İşlemlerin elektronik ortama taşınması paranın hesaba yatırılması sürecini bir hayli hızlandırmış durumda. SGK gerekli evrak işlemleri tamamlandığında kişinin sisteme kayıtlı cep telefonu numarasına SMS yoluyla bilgi mesajı iletiyor. Buna rağmen rapor parası hangi tarihte yatar sorusuna net bir cevap vermek ne yazık ki mümkün değil. Ancak genel olarak iş göremezlik ödeneği hak sahibinin hesabına rapor tamamlandıktan 1 ay sonra geçmektedir.

Rapor Parası Nereden Alınır

Sosyal Güvenlik Kurumu hayata geçirdiği MOSİP (Mali Otomasyon Sistemi Projesi) sonrasında hak sahiplerinin rapor parasını ismen Ziraat Bankasına yatırıyor. Rapor parasını üzerinde TC kimlik numarası yazan kimlik belgenizle herhangi bir Ziraat Bankası Şubesinden almanız mümkün olacaktır.

GÖZ AT:

Ziraat Bankası Rapor Parası Sorgulama

Sorularınızı Bize Yazın

Geçici iş göremezlik ödeneği ile ilgili olarak rapor parası alma şartları nelerdir, rapor parası almak için kaç gün sigortalı olmak gerekir, rapor parası için nereye başvurulur, rapor parası kaç günde yatar, rapor parası nereye yatıyor gibi tüm önemli soruları detaylı olacak şekilde cevaplandırmış bulunuyoruz. Rapor parası alma hakkında aklınıza takılan tüm soruları yorumlar kısmına yazarak bize iletebilirsiniz.

  Evde Çocuk Bakımı Bakıcı Yardımı Parası Sorgulama

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 3 YORUM
  1. blank Asya dedi ki:

    Merhaba benim 12 kasimdan 18 kasima kadar raporum vardi isyeri ve sgk onaylamis fakat hastane onaylamamis sisteme girmesi gerekiyor dediler.Rapor gunu bittikten 1 ay icinde mi alinmazsa parayi yatirmazlar.1 ay gectikten sonra alamazmisim oyle dediler ne yapmalıyım

  2. blank Fadik dedi ki:

    Esim in bir sene onceki raporunun parasini alamiyoruz kontrollu bir rapordu fakat kontrole gidemedik ssk ve hastane is yerinin duzeltme yapmasi gerektigini soyluyor fakat yapmiyorlar aralarindada yazismiyorlar neyapmaliyiz

    1. blank admin dedi ki:

      Merhaba. sorunuzda düzeltme derken neyi kastediyorsunuz tam açık belirtmemişsiniz. Rapor parasını işyeri değil SGK öder. İşyerinin neyi düzeltmesini istediler net olarak öğrenmeniz gerek. İşyerinin evrakta geriye dönük düzeltme yapması mümkün olmayabilir. Gidilmeyen kontrolle alakalıysa bu konuda yapılacak pek birşey yok gibi görünüyor. Ancak dediğimiz gibi konuyu netleştirerek tekrar yazın. O zaman ne yapmanız gerektiğine dair yeni bir yol haritası belirleriz.