Hanta Virüs Bulaşıcı Mı? Hayati Tehlikesi Var Mı?

Bugün ki makalemizde gündemde olan konulardan birisi hanta virüs bulaşıcı mı, hayati tehlikesi var mı sorularına yanıt verme yoluna gideceğiz. Dünya genelinde yeni bir salgın olarak adından söz ettirdi kısa süre içerisinde. Hastalığın ana kaynağı yine Çin olarak tüm medya üzerinde yer aldı ve ister istemez insanları bir panik hali aldı demek yanlış olmaz sanıyorum. Hanta virüs, yine Çin’den ve yine hayvan kaynaklı olarak kendisini gösteren virüs türlerinden birisi olarak dikkatleri çekiyor. Daha önce sitemizde tanıtımını yapmıştık ancak yine bu anlamda sizleri elimizden geldiğince bilgilendirme yoluna gideceğiz.

Hanta Virüs Nedir?

Hanta virüsü, kemirgen canlılar yolu ile bulaşan ancak korona virüs kadar bulaşıcı olmayan fakat mutasyon sonrası ciddi anlamda tehlikeli olabilecek bir RNA virüsüdür. Özellikle damar çeperlerinin hasar gördüğü ve zaman içerisinde mutasyon riski olan bir hastalık modelidir.

Bir önceki makalemizde siz değerli okuyucularımıza hanta virüs belirtileri nelerdir, nasıl bulaşır gibi soruları da yanıtlamıştık. Bu makalemizi de inceleyerek araştırma sonuçlarını en net şekilde görebilirsiniz. Türkiye genelinde de ister istemez bu hastalık ile alakalı olarak bir panik havası kendisini gösterdi demek yanlış olmaz sanıyorum. Her geçen gün büyüyen ve gelişen coronavirüs hastalığı ile alakalı olarak da ülkemiz ciddi bir teyakkuz halinde. Şimdi diğer merak edilen sorulara elimizden geldiğince yanıt vereceğiz.

Hanta Virüs Bulaşıcı Mı?

Hanta Virüs Bulaşıcı Mı?

Hanta virüs, Çin’de otobüste yolculuk yapan bir yolcuya yapılan kontroller sonrasında ölüm nedeni olarak tespit edildi. Nitekim bu haber kısa zaman dilimi içerisinde dünya medyasına yayıldı ve ister istemez insanları yeni bir panik hali aldı demek yanlış olmaz sanıyorum. Hanta virüsün bulaşıcılığı ile alakalı olarak da Çin’li doktorlardan bazı açıklamalar geldi.

  2020 Vhki Nasıl Olunur, Şartları Nelerdir ?

Özellikle kemirgenlerden türüyen bir hastalık olan hanta, insandan insana herhangi bir şekilde bulaşıcılığa sahip değil. Bu hastalığı taşıyıcıları doğrudan kemirgen özellikli canlılardır. Özellikle de fareler, hanta virüsün ciddi manada taşıyıcısıdır ve bu neden dolayısı ile tüm farelerde bu risk yine kendisini gösterir.

Çin’de ölen kişinin hikayesi incelendiğinde ise sağlıksız bir ortamda yaşadığı ve fareler ile ciddi anlamda temas halinde olduğu resmi olarak açıklandı. Ölmesi de yine fareler ile teması ve hatta bir farenin bu şahsı ısırabileceği yönünde deliller gösteriyor. Uzmanların da açıkladıklarına göre bu hastalığın insandan insana geçmesi herhangi bir şekilde mümkün değil. Kemirgenlerden insana geçmesi ise temas ya da ısırık gibi nedenler ile olabilir. Dolayısı ile şu etapta hanta virüsün coronavirüs gibi yayılma ihtimali ciddi manada düşük görünüyor.

Hanta Virüs Hayati Tehlikesi Var Mı?

Yukarıda da bu anlamda bazı bilgileri sizlere elimizden geldiğince sunduk. Buradan da anlayabileceğiniz üzere hastalığın bulaştıktan sonra hayati tehlikesi ciddi manada kendisini gösteriyor. Tabi ki insandan insana bulaşma özelliğinin olmaması da yine virüsten korkma açısından biraz daha bizleri rahatlatan unsurlardan birisi olarak dikkatleri çekiyor diyebiliriz sanırım.

Hanta virüs, zamana bağlı olarak mutasyona uğrayan bir RNA virüs değil, negatif normlarda olduğu kanıtlanmış durumda. Bununla birlikte şu anda açıklanan bilgileri incelediğimizde insandan insana geçmemesi de çok iyi. Ancak yine de fare bulunan ortamları en kısa süre içerisinde dezenfekte etmek yine ayrıca önemli sonuçları beraberinde getirir.

Türkiye’de özellikle fare kuşakları ciddi manada yaygındır. Evlerinde hamster gibi kemirgenleri de besleyenler var ise uzmanlar bu noktada uyarılarda bulunuyorlar. Zaman içerisinde virüs ile alakalı olarak güncel araştırma bilgileri edindikçe sitemiz içerisinde sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

  Hemşire Nasıl Olunur? Hemşire Maaşları Ne Kadar?


] }
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.