Doğum Parası Hesaplama, Ne Kadar Doğum Parası Alırım? *2022

Doğum parası hesaplama, çocuk sahibi olan veya olmaya hazırlanan çalışan kadınları son derece yakından ilgilendiren bir konu. Sizin için hazırladığımız bu yazımızı okuyarak doğum rapor parası nasıl hesaplanır öğrenebilir ve doğum parası ne kadar sorunuza yanıt bulabilirsiniz. Yazımızda ayrıca; 2022 Doğum rapor parası ne zaman yatar? Doğum rapor parası nereye yatar? İşten ayrılan kadın doğum parası alabilir mi? Doğum izninde sigorta primi yatıyor mu? Gibi konu ile ilgili tüm önemli soruların ayrıntılı cevaplarını bulabilirsiniz. Siz de  doğum parası ne kadar alabilirim diye merak ediyor ve öğrenmek istiyorsanız yazımızı mutlaka okuyun.

doğum rapor parası hesaplama

Geçici İş Göremezlik Ödeneği

Resmi adı analık geçici iş göremezlik ödeneği olan doğum rapor parası çalışan kadınlara tanınan en önemli sosyal hakların başında yer alıyor. 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 18. maddesinde düzenlenen bu uygulama ile doğum sebebiyle iş hayatına ara veren kadınların maddi kayıpları devlet tarafından karşılanıyor. Ayrıca işverenler de bu uygulama ile çalıştırmadıkları personel için maaş ödememiş olurlar. Gelin şimdi doğum rapor parası hesaplama nasıl yapılır başta olmak üzere analık geçici iş göremezlik ödeneği hakkında tüm bilmeniz gereken hususları açıklayalım.

Doğum Parası Ne Kadar?

Şimdi de asıl konumuz olan doğum rapor parası hesaplama yani analık iş göremezlik ödeneği hesaplama nasıl yapılır hususuna açıklık getirelim. Günlük doğum rapor parası, günlük brüt maaşın üçte ikisidir. Doğum rapor parası hesaplanırken öncelikle son üç aylık brüt maaşınız toplanır. Son üç aylık brüt maaşınızın toplamı 90’a bölünerek günlük brüt maaşınız belirlenir. Bu rakamın üçte ikisi doğum rapor parası olarak ödenir. Daha anlaşılır olması için bir örnek ile açıklayalım.

Çalışan Kadın Doğum Rapor Parası Ne Kadar Alır?

2022 yılı için brüt asgari ücret 2558 TL olarak belirlendi. Doğum rapor parası hesaplama örneğimizi asgari ücret üzerinden yapalım.

  • Aylık brüt 2558 TL’den 3 aylık brüt maaş toplam 7674 TL yapar. Buradan da günlük maaş tutarını hesaplayalım. 7674 / 90= 85,26 TL
  • Şimdi de günlük doğum rapor parası tutarını hesaplayalım. Günlük doğum rapor parası tutarının, brüt günlük maaş tutarının üçte ikisi olduğunu söylemiştik. 85,26 TL’nin üçte ikisi 56,84 TL’dir.
  • 56,84 TL x 112 gün= 6366 TL
  SGK Hizmet Dökümü Sorgulama (4A, 4B, 4C)

Yukarıdaki hesaplamada da gördünüz üzere asgari ücretli bir kadın çalışan yaklaşık olarak 6350 TL doğum rapor parası alabilir. Brüt maaşınız ne kadarsa yukarıdaki verdiğimiz hesaplama tablosuna göre ne kadar doğum rapor parası alacağınızı hesaplayabilirsiniz. Doğum izninde hastanede yatarak geçirilen günler için rapor parası üçte iki değil yarısı olarak.  Ancak bu tutarda büyük farklılık meydana getirmediği için doğum rapor parası hesaplama işlemine dahil etmedik.

Doğum rapor parası nasıl hesaplanır açıkladık. Ne kadar doğum parası alırım diyen annelerin aklındaki soru işaretlerini gidermiş olduk. Alacağınız miktarı öğrendiniz ama doğum parasının yatıp yatmadığını nasıl öğreneceksiniz? İşte bunun için yapmanız gereken ise doğum parası sorgulama işlemi. Bu sorgulama işlemi e devlet üzerinden yapılıyor. Doğum rapor parası sorgulama nasıl yapılır öğrenmek için aşağıda bağlantısı bulunan yazımızı okuyabilirsiniz.

DOĞUM RAPOR PARASI SORGULAMA E – DEVLET

Doğum Parası Ne Zaman Yatar?

Doğum rapor parası nasıl hesaplanır bahsettikten sonra şimdi den doğum parası ne zaman yatar konusuna değinmeye başlayalım. Yazımızın ilk bölümlerinde de belirttiğimiz üzere bu ödenek SGK şahıs ödemeleri kapsamındadır. SGK şahıs ödemelerini her ayın 8’ile 14’ü arasında gerçekleştirmektedir. Doğum rapor parası başvurunuzun kabul edilmesini takip eden ayın 8’i ile 14’ü arasında paranız tanımladığınız banka hesabına veya PTT’ye adınıza yatırılmış olacaktır. Ancak doğum parasının yatırılması ile ilgili olarak dikkat edilmesi gereken iki husus söz konusu. bildiğiniz üzere doğum izni doğumdan önce ve doğumdan sonra olmak üzere iki parça halinde kullanılır. Biri doğumdan önce, biri doğumdan sonra olmak üzere 2 kez rapor alındığı için işyeriniz tarafından SGK’ya rapor bildirimi 2 kez yapılır. Hal böyle olunca da alacağınız doğum parası 2 parça halinde ödenir. Yani alacağınız tüm para tek seferde değil iki seferde ödenir. Pek çok anne bu durum hakkında yeteri kadar bilgi sahibi olmadığı için paranın eksik yattığı zannına kapılabilir.

Konu hakkındaki ikinci önemli husus ise paranın yatırılma zamanı yukarıda belirttiğimiz üzere paranız ayın 8’i ile 14’ü arasında yatar. Ancak para başvurunun onaylanmasını takip eden ayda yatırılır. Bu yüzden işyerinize verdiğiniz raporların zamanında SGK’ya iletildiğinden emin olmalısınız. Bazı işyerlerinde raporların SGK’ya bildirim geç yapılabilmektedir. Bu da doğum parasının kişini hesabına geç yatması anlamına gelir.

  Rapor Parası Alma Şartları

Doğum Parası Nasıl Alınır?

Konu hakkında çok merak edilen bir diğer husus ise doğum parası nereye yatar konusu hiç kuşku yok ki. Doğum rapor parası SGK Şahıs Ödemeleri kapsamındaki bir ödenektir ve iki farklı usulde ödeme yapılmaktadır.  Bunlardan ilki  PTT iledir. 2022 SGK doğum rapor parası ödemelerini anne adına PTT üzerinden yapmaktadır. Herhangi bir PTT şubesine üzerinde TC kimlik numarası yazılı olan geçerli bir kimlik belgesi ile herhangi bir PTT şubesine giderek paranızı almanız mümkün.

İkinci yöntem ise daha zahmetsiz ve pratik. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi analık geçici iş göremezlik ödeneği SGK şahıs ödemeleri kapsamındadır. SGK şahıs ödemeleri eğer e devlet üzerinden banka hesap numarası tanımlama işlemi yapılırsa doğrudan kişini banka hesabına yapılabilmektedir. Bunun için e devlet üzerinden banka hesap numaranızı tanımlamanız gerekmektedir. Tanımlama işlemini gerçekleştirmeni halinde PTT şubesine gitmenize gerek kalmadan zahmetsizce paranızı banka hesabınıza yatırılmasını sağlayabilirsiniz. E devlet şahıs ödemeleri banka hesabı tanımlama işlemi nasıl yapılır bilmiyor ve öğrenmek istiyorsanız aşağıda bağlantısı bulunan yazımızı okuyabilirsiniz.

E Devlet Şahıs Ödemeleri Banka Hesabı Tanımlama

Doğum İzninde Sigorta Primi Yatıyor Mu?

2022 Doğum izni süresince çalışmadığınız için işverenin doğal olarak maaş ödemek gibi bir zorunluluğu söz konusu değil. Ancak bazı işverenler atıfet kabilinden doğum raporu süresince çalışılmadığı halde kadın çalışanın maaşını ödeyip sigorta primini yatırabiliyor. Bu durum işverenin inisiyatifindedir ve isterse maaş ödeyip sigortanızı yatırabilir. Bu durum sizin doğum raporu parası almanıza herhangi bir engel teşkil etmez. Doğum izni süresince maaş ödeyen ve sigorta primi ödeyen işveren, eğer isterse doğum rapor parasını sizden talep etme hakkına sahiptir. Bu durum kadın çalışanlar için büyük bir avantajdır aslında. Normalde doğum rapor parası alan kadın çalışanın sigorta primi eksik kalacaktır. Ancak işvereninizi böyle bir şeye ikna edebilirseniz sigorta primleriniz de ödenmeye devam etmiş olacaktır.

Doğum raporu süresince çalışmadığınız için doğal olarak sigorta priminiz de ödenmemiş olur. Ancak eğer isterseniz daha sonra bu doğum raporu boyunca çalışmadığınız süreleri Doğum Borçlanması yapabilirsiniz. Doğum borçlanması hakkında detaylı bilgi edinmek için aşağıdaki linke tıklayarak makalemizi okuyabilirsiniz.

Doğum Borçlanması Ne Kadar – Kadınların Emeklilik Durumu

İşten Ayrılan Kadın Doğum Parası Alabilir Mi?

Doğum rapor parası ile ilgili önemli hususlardan biri de işten çıkma veya çıkarılma durumu. Bugüne kadar pek çok okuyucumuz editörlerimize işten çıkarıldım doğum parası alabilir miyim, işten çıkan doğum parası alabilir mi gibi sorular yöneltti. Şimdi de işten çıkma ve çıkarılma durumlarında doğum rapor parası alma hususuna açıklık getirelim. Bildiğiniz üzere doğum iznine hamileliğin 32. haftasında veya doktor onayıyla 37. haftada çıkılır. Şayet bir kadın çalışan doğum iznine ayrılmasına 10 gün veya daha az süre kala işten çıkmış veya çıkarılmışsa başvuru yapması halinde doğum rapor parası alabilir. ancak 32. hafta geçen ve 37. haftaya kadar çalışabilir raporu alanlar için herhangi bir sıkıntı söz konusu değil. hamileliğin 32 ve 37 haftası arasında olup çalışmaya devam edilenler işten çıkarılma durumuyla karşılaşırlarsa başvuru yapmaları halinde doğum rapor parası alabilirler.

  İşten Çıkan Doğum Parası Alır Mı? İşten Çıkarılan Kadın Doğum Parası Alabilir Mi?

Doğum yapan çalışan anneye devletin verdiği maddi destek sadece rapor parasından ibaret değil elbette. Yeni anne olanlar ayrıca devletten doğum yardımı ve süt parası yardımı da alabilir. Bu iki ödeme hakkında geniş kapsamlı bilgi sahibi olmak için aşağıda bağlantıları bulunan yazılarımızı okuyabilirsiniz.

Doğum Raporu Kaç Gün?

Doğum rapor parası hesaplama nasıl yapılır konusuna girmeden önce ilk olarak doğum raporu kaç gündür meselesine değinelim. Analık iş göremezlik raporu doğumdan önce 8 hafta, doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplamda 16 hafta yani 112 gündür. Çoklu gebelik hallerinde ise doğum öncesi rapor 10 hafta olur. Çoklu gebelik durumlarında çalışan kadın 18 hafta yani 126 gün doğum raporu alabilir.

Yukarıda bahsettiğimiz gibi doğum öncesi ve sonrası doğum raporu 8’er haftadan 16 haftadır. Doğumun 8 hafta kaldığına doktorunuz karar verir ve size doğum raporu vererek izne ayırır. Eğer ki çalıştığınız iş nispeten bedensel faaliyet az içeriyorsa doğuma 3 hafta kalana kadar çalışmanız mümkün. Ancak bunu yapabilmek için doktorunuzdan rapor almanız gerekir. Eğer ki doğuma 3 hafta kalana kadar çalışırsanız kullanmadığınız 5 haftalık doğum raporunu doğum sonrasına ekleyebilirsiniz. Bu sayede doğum sonrasında 13 hafta doğum raporu kullanma şansına sahip olursunuz. Ayrıca doğum yapan çalışan kadınlar işe dönüş yaptıktan sonra emzirme izni hakkına sahiptir. Süt izni olarak da bilinen emzirme izni ile ilgili detaylı bilgi almak için aşağıdaki linkteki makalemizi inceleyebilirsiniz.

Süt İzni Süresi – Süt İzni Kaç Saat

Doğum Borçlanması Emekliliği Öne Çeker Mi?

Süt Parası

Doğum Yardımı

Sorularınızı Bize Yazın

Doğum rapor parası hesaplama konusu ile ilgili olarak; doğum rapor parası nasıl hesaplanır, doğum raporu kaç gün, doğum rapor parası kaç günde yatar, doğum izninde sigorta yatıyor mu gibi önemli soruları detaylı bir biçimde cevaplandırmış bulunuyoruz. Konu ile ilgili olarak cevabını merak ettiğiniz tüm sorularınızı yorumlar kısmına yazarak bize iletebilirsiniz. Tecrübeli yazar ekibimiz tüm sorularınıza en güncel bilgilerle hızlı bir şekilde cevap vereceklerdir.


] }
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 402 YORUM
  1. blank Gizem dedi ki:

    Merhabalar,
    Ağustos ayında doğumum gerçekleşecek. Yukarıda bahsettiğiniz tüm koşulları(90 gün prim, iş akdinin feshedilmemesi,vb) sağlıyorum. Bahsi geçen konuyu araştırırken, SGK’nın bu ödemeyi yaptığını ancak bu tutarları çektiğinizde şirketlerin arayarak parayı geri istedikleri yorumları ile karşılaştım. Ayrıca doğum izni olarak geçen 16 haftalık sürede SGK’lı anne ücretli izne ayrılmış sayıldığından, sigortasının ve maaşının yatırılması zorunlu değil midir? Şirketimin 4 aylık süre için sigorta ve maaşımı yatırmasına rağmen doğum rapor parası alabileceğimizi ancak bu tutarı şirketimizin bizden tahsil edebileceğini belirtmişsiniz. Bu durumda şirketlerin yasal olarak ücretli izinde olan bir çalışanına devlet tarafından verilen hakkı gasp etmesi yasal mıdır?

    1. blank admin dedi ki:

      Merhaba Gizem hanım. İşverenlerin doğum iznindeki personeline maaş ve prim ödemesi zorunluluğu yok. Bazı işverenler iyi niyet kabilinden doğum iznindeki personelinin maaş ödemesine devam ediyor. Bu sayede kişinin sigorta primleri de ödenmiş oluyor. Akabinde ise SGK tarafından ödenen rapor parasını talep edebiliyor. Bu durum aslında çalışan kişinin avantajına. Rapor süresince çalışanın sigorta primi de aksamamış oluyor. Diğer durumlarda kişi rapor parası almış olsa da sigorta primi eksik kalıyor.

  2. blank İrem dedi ki:

    Merhabalar bağkurluyum 25.9.2017 tarihinde Doğum iznim başlayıp 15.1.2018 tarihinde Doğum iznim bitti bugün hesabıma süt parası ile birlikte 4300 tl yatmış doğru mudur? Bağkurumu en düşük primden ödüyorum

    1. blank admin dedi ki:

      Verdiğiniz bilgiler ışığında aldığınız analık iş göremezlik ödeneği tutarı doğru görünüyor.

  3. blank Semra dedi ki:

    Merabalar size bi sorum olacak cvplarsanız sevinirim doğum iznindeyken doğum parasını rapor bitmeden alınabilir mi

    1. blank admin dedi ki:

      SGK ödemeleri her ayın 8’ile 14’ü arası gerçekleştirilir. Rapor süresi dolmadan ne yazık ki rapor parası ödenmesi söz konusu değil. Raporunuzun tamamlanmasını takip eden ayın 8’i ile 14’ü arası paranız yatırılmış olur.

  4. blank merve dedi ki:

    Ücretli öğretmen. ortalama 1900 bürüt ücret alıyorum ayda. ama prim gün sayısıda 30 değil 18 gün. bu durumda ne kadar doğum parası alabilirim

    1. blank admin dedi ki:

      16 hafta doğum izni üzerinden rapor parası alabilirsiniz. 16 hafta için hemen hemen net maaşınız oranında rapor parası alabilirsiniz.

  5. blank Mustafa dedi ki:

    12.12.2017 tarihinde esim doğum yaptı. Eşim doğum raporluyken işyerinin ihalesi bittiğinden işten çıkışı verilmiş.ve doğum parası 40 günlük alacakmış yeni kanun böyleymiş.

  6. blank MURAT dedi ki:

    Merhaba , tavsiyeniz üzerine firmayla konuştuk ve dogum izni başladıktan 1 gün sonra çıkışını vereceklerini söylediler bu durumda herhangi bir sorun olur mu ? ayrıca eşim başka bir firmada da part-time olarak 3 gün siğortalı gözüküyor. Ama asıl olan bu iş yeri diger firmaya da dogum raporunu iletmemiz gerekir mi, orda siğorta devam etse herhangi bir sorunla karşılaşırmıyız ??

    1. blank admin dedi ki:

      Doğum raporu ödemesini devlet yapar işveren herhangi bir ödeme yapmaz. İşverenin rapor süresince cebinden para çıkmaz. Rapor parası alabilmeniz için Rapor boyunca iş akdinin devam etmesi gerekiyor. Diğer firmanın konuyla bağlantısı yok. Raporu halihazırda çalışılan yere vermeniz gerekir

  7. blank selda dedi ki:

    En fazla 136 gün doğum raporu alınabildiği görülmektedir.Hangi durumlarda 136 gün alınabilir bilgi verirseniz sevinirim…

    1. blank admin dedi ki:

      Çoklu doğumlarda 136 gün doğum izni alınabilir

  8. blank MURAT dedi ki:

    Merhaba eşim mart 29 da dogum iznine ayrılacak fakat firma mart 1 gibi işten çıkaracak . dogum parasına başvursak alabilirmiyiz.

    1. blank admin dedi ki:

      Eşinizin gebeliği gerekçesiyle işten çıkarılması yasal değildir. eşinizin işyeri ile durumu görüşün. Rapor parasını işyeri değil devlet öder. Doğum rapor parası alabilmek için doğum iznine ayrılırken çalışıyor olmak gerekir.

    2. blank Busra dedi ki:

      MERHABA IS YERIMDE SIGORTALI GORUNUYORUM HER AYDA YATIYOR GORUNUYOR. AMA DUYDUGUM KADARIYLA ISVEREN SUANDA SGKYA ODEMIYORMUS DAHA SONRA YAPILANDIRARAK ODEYECEKMIS. BU DURUM BENIM RAPOR UCRETI ALMAMI ETKILER MI?

    3. blank admin dedi ki:

      rapor parasını almanıza engel bir durum değil. Konu hakkında SGK İl Müdürlüğü ile irtibata geçmeniz sağlıklı olacaktır.

  9. blank Sonay çolak dedi ki:

    Merhaba ben bir özel banka çalışanıyım sigorta kayıtlarımız sgkda görüntülenemiuor bankanın kendisine ait sandığı bulunmakta ve sadece ordan görünmektedir yatan sigorta primlerimiz ben bu rapor parasından faydalanabiliyormuyum peki ve nereye başvurmam lazım tşk.ler

    1. blank admin dedi ki:

      Banka sandıklarının SGK’ya devri yönünde çalışmalar başlatılmıştı. Sizin çalıştığınız banka bu aktarmayı yaptıysa SGK’dan rapor parası alabilirsiniz. Ancak bu aktarma henüz yapılmadıysa konuyu bankanız yönetimi ile görüşmeniz gerekir.

    2. blank Serdar.. dedi ki:

      Merhaba 04.09. 2018 tarınde ızıne cıktı 10.10.2018 tarınde dogum yaptı brut 2029 TL yatıyor ne kadar alabılır

    3. blank admin dedi ki:

      Merhaba. Asgari ücretle çalışan kadınlar yaklaşık olarak 5000 TL analık geçici iş göremezlik ödeneği alırlar.

  10. blank Seval dedi ki:

    Merhaba ben 15.12.2017 de doğum yaptım ilk 10 gün içinde yatması gerekmektedir demişsiniz fakat daha yatmadı 12.02.2018 oldu hala yatmadı ne yapmalıyız bilgi verebilir miainiz tşkler iyi günler

    1. blank admin dedi ki:

      Konu ile ilgili olarak SGK İl Müdürlüğünün ilgili birimiyle irtibat sağlayabilirsiniz. Konu hakkında size net tarihi vereceklerdir.

  11. blank Kübra dedi ki:

    2016 yılının 12.ayında ssk yatırılıyor asgari ücretten.şimdi 16 haftalık hamileyim doğum rapor parası alabilirmiyim

    1. blank admin dedi ki:

      Analık iş göremezlik ödeneği alabilmek için doğum izninizin başladığı güne kadar bilfiil sigortalı olarak çalışmanız gerekiyor. Prim günü de en az 90 gün olması gerekiyor. Bu konuda dikkat etmeniz gereken doğum izni başlayana kadar işten çıkış yapmamak.

    2. blank ramazan dedi ki:

      eşim 15 haftalık hamile işe yeni girdi sigortalı doğum rapor parası alabilirmi

    3. blank admin dedi ki:

      Merhaba. Eşinizin 32. haftada doğum iznine ayrıldığını kabul edersek, doğum izni başlayana kadar en az 3 ay sigorta primi ödenmesi şartını karşılıyor. Bu durumda rapor parasından faydalanmanıza engel bir durum söz konusu değil.

    4. blank demet dedi ki:

      23 haftalık hamıleyım 28 haftada iş değişikliği yapacağım.analık ödeneği alma hakkım devam edermı?iş çıkışı aldıktan sonra hemen sıgorta gırısım yapılacak

    5. blank admin dedi ki:

      Merhaba. doğum izni öncesindeki son bir yılda 90 günden fazla sigorta priminiz varsa iş değiştirmeniz analık geçici iş göremezlik ödeneği almanıza engel olmaz.

  12. blank ÖNDER dedi ki:

    MERHABALAR
    EŞİM 20 HAFTALIK HAMİLE VE 07.02.2018 TARİHİNDE SİGORTALI OLARAK İŞE BAŞLADI DOĞUM 27.06.2018 DE PLANLANIYOR. DOĞUM RAPORU PARASI ALABİLİYORMUYUZ. CEVAPLARSANIZ ÇOK SEVİNİRİM.

    1. blank admin dedi ki:

      Doğum rapor parası alabilmek için doğumdan önce en az 3 ay sigorta primi ödenmiş olması gerekiyor. Doğum planlanan tarihte gerçekleşmesi halinde alabilirsiniz.

    2. blank Zeynep dedi ki:

      Doğumdan önce 3 ay mı? Yoksa 32.haftada alınan rapor tarihinden önceki 3 ay mı sigorta primi yatmış olmalı? Benzer durum bende de söz konusu.

    3. blank admin dedi ki:

      raporun başlangıç tarihinden geriye doğru 3 ay.

    4. blank Tamay Aktaş dedi ki:

      peki şarlar arasında son 1 yıl neden deniyor da son 3 ay denmiyor*

    5. blank admin dedi ki:

      Merhaba. Sorunuzda tam olarak neyi kastettiğinizi ne yazık ki tam olarak anlayamadık. sorunuzu daha açık bir şekilde yeniden sormanız halinde cevaplandırabiliriz.

    6. blank derman dedi ki:

      sevgili admin bir hatayı düzeltmek isterim.
      doğumdan önce en az 3 ay değil, rapor tarihinden önceki 3 ay

  13. blank Arın Türk dedi ki:

    Adım Arın Türk eşim adına soru sordum cevaplamak yerine sorumu kaldırıyorsunuz bu nasıl saygısızlıktır bence yapmayın siz bu işi.

    1. blank admin dedi ki:

      Merhaba. Sorunuzun kaldırılması gibi bir durum söz konusu değil. yazdıklarınız doğrudan sayfada yayına geçmez. İlk olarak sorunuzu yazmanızın ardından ilgili editörün ekranına iletilir. Editörler önce sorunuzu inceler, gerekli cevabı hazırladıktan sonra onaylayarak sorunuzu ve cevabını aynı anda yayına sunar. Yani sandığınız gibi sorunuz kaldırılmadı. İlgili editörün sorunuzu henüz cevaplama aşamasında olması yüzünden soruyu sayfada göremiyorsunuz.

  14. blank Gülşah dedi ki:

    Merhaba,
    8 ağustos itibari ile doğum iznine ayrıldım, 14 temmuz 8 ağustos tarihleri arasında da işveren zorunlu ücretsiz izine çıkardı ve sigorta primini yatırmamış. Kasım ayında işbaşı yaptığımda iş akdim feshedildi. Sgk ücretsiz izinden dolayı doğum rapor parasını ödemiyor. Ne yapabilirim. Sgk bana herhangi bir bildirimde bulunmadı.

    1. blank admin dedi ki:

      Analık geçici iş göremezlik ödeneğinden faydalanabilmek için doğumun gerçekleştiği tarihe kadar prim ödemenizin yapılmış olması gerekiyor. Prim ödemeniz yapılmadığı için rapor parası almanız mümkün değil. Ancak yaptığı bu eylem sebebiyle işvereninize karşı yasal yola başvurabilirsiniz. Gebelik sebebiyle ücretsiz izin vermek veya işten çıkarmak haksız fesih durumudur. Hakkınızı yasal yollardan aramalısınız.

  15. blank Arın Türk dedi ki:

    Merhaba kolay gelsin 4500 TL brüt ücret ve çoğul gebelikte ne kadar doğum parası alınır?

    1. blank admin dedi ki:

      Çoğul gebeliklerde 18 hafta yani 126 gün rapor alınabiliyor. Bahsettiğiniz brüt maaşla günlük rapor ücretiniz yaklaşık olarak 100 TL civarında olacaktır. Bu durumda yaklaşık olarak 12600 TL rapor parası alabilirsiniz.

  16. blank murat kocabıyık dedi ki:

    eşim 22/11/2017 tarihinde doğum yaptı. her ay brüt ücreti farklı. son 3 ayın ortalamasını mı alacağız? ayrıca bu son 3 ayda kasım ayını dikkate alacak mıyım??

    1. blank admin dedi ki:

      Temmuz, Ağustos ve Eylül ayı brüt maaşlarını toplayıp 90’a bölün. Çıkan rakamın üçte ikisi günlük rapor parasıdır. Hastanede yatarak geçirilen günler için ise üçte iki değil yarısıdır.

  17. blank ZEYNEP dedi ki:

    Merhabalar ben doğumdan önce 3 haftaya kadar çalışacağım inşallah.Ama doğum parası alırken bu 5 haftalık kısmı
    alamayacak mıyım?
    Ve doğum parası almak için başvuru falan var mı?

    1. blank admin dedi ki:

      Doğuma 3 hafta kalana kadar ancak doktorunuzun onayıyla çalışabilirsiniz. şayet 3 hafta kalana kadar çalışırsanız kullanmadığınız 5 haftalık izni doğumdan sonra kullanabilirsiniz. Yani doğumdan önce 3, doğumdan sonra 13 hafta doğum izni kullanabilirsiniz ve raporunuzun tamamı için doğum rapor parası alabilirsiniz. Başvurular SGK’ya yapılıyor.

  18. blank Meltem dedi ki:

    2029 TL brüt ne kadar doğum parası aliriyim ama 15 aylık sigorta olduğum için ama son 3aydir işyeri sigortaları ödememiş ben 32 haftalık rapor yeni aldım ben para alabilir miyim

    1. blank admin dedi ki:

      Merhaba Meltem Hanım. Analık iş göremezlik ödeneğinden faydalanabilmek için raporun başladığı tarih itibariyle sigortalılık durumunun devam etmesi gerekiyor. Sorunuzdan anladığımız kadarıyla sigortalılık durumunuzda kesinti söz konusu. Sigortalılık durumunuz sona ermişse bu ödenekten yararlanamazsınız. Durumunuz hakkında daha net bilgi verirseniz daha kesin cevaplar verebiliriz.

  19. blank Seren dedi ki:

    Merhaba .. brut 1914 tl ne kadar dogum parasi alabilirim

    1. blank admin dedi ki:

      Raporunuzun tamamını kullanırsanız yaklaşık 4750 TL iş göremezlik ödeneği almanız gerekir.

  20. blank Duygu dedi ki:

    Aylik brüt ucretim 2500 ne kadr dogum parasi alabilirim bide kac yildir calisdigim fark ediyormu

    1. blank admin dedi ki:

      Merhaba Duygu Hanım. doğum iznini kaç gününü sağlık kuruluşunda geçirdiğiniz rapor arası miktarını etki eder.112 gün olan doğum izninizin tamamını kullanmanız halinde yaklaşık 6200 TL rapor parası alabilirsiniz.

1 2 3 10