Dil ve Konuşma Terapisti Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar? 2020

Bugün ki makalemizde sizlerle birlikte dil ve konuşma terapisti nasıl olunur, maaşları ne kadar 2020 güncel verilerini sizlerle birlikte incelemek istiyoruz. Türkiye genelinde özellikle son birkaç senelik dilim içerisinde ciddi gelişmeler yaşanıyor. Alternatif tıp sektörüne ilişkin olarak da nitelikli personel yetiştirme alanında da ciddi şekilde somut adımlar attığımız gerçeğini unutmamak gerekiyor. Dil ve konuşma terapisi, günümüzde özellikle konuşma bozukluğu olan kişilerin yardım olarak değerlendirmek durumunda olduğu konulardandır. Şimdi bu mesleği daha yakından tanıyacak ve nasıl bu mesleğin bir parçası olabileceğinizi konuşma yoluna gideceğiz.

Dil ve Konuşma Terapisti Nedir, Kimdir?

Diş ve konuşma terapisti, düzgün konuşma ve konuşma bozukluklarını tedavi etme noktasında nitelikli halde lisans eğitimi almış olan uzmanlardır.

Bildiğimiz gibi kekemelik, insan doğasında olan ve zaman içerisinde dahi ortaya çıkabilecek olan seçeneklerden birisidir. Türkiye genelinde dil ve konuşma terapisti mesleki alanı, özellikle 1999 yılından itibaren eğitim müfredatı içerisine girdi. Günümüzde ise çok önemli bir mesleki alan oldu. Önceki yıllarda bu meslek için yüksek lisans ve doktora yapma zorunluluğu söz konusuydu. Ancak 2012 yılından bu yana bu zorunluluk ortadan kaldırıldı. Öyle ki dil ve konuşma terapi merkezleri devlet ve özel işletmeler olmak üzere ayrı ayrı alanlarda açıldı.

Diş ve Konuşma Terapisti

Dil ve Konuşma Terapisti Nasıl Olunur?

Bu mesleki alanda eğitim almak istiyorsanız aslında bir nevi tıbbi eğitime yakın seçenekleri değerlendirmek zorunda kalacaksınız. İnsanlarda konuşamama bir sağlık problemidir ve hali ile bunun tedavisi yönünde uzmanlık tamamen sizinle alakalı olarak bir durum diyebiliriz sanırım. Tabi ki bu mesleki alan günümüzde ciddi anlamda popüler ve devlet dahi ciddi anlamda istihdam sağlıyor. Peki nasıl dil ve konuşma terapisti olunur? Cevapları genel itibari ile aşağıdaki gibidir;

  • Anadolu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Dil ve Konuşma Terapisi bölümünü başarı ile bitirmiş olmak,
  • Bu meslekte yüksek lisans yaparsanız UZMAN ünvanı alır, doktora yaparsanız ise UZMAN DOKTOR ünvanı alırsınız.
  • Eğitim esnasında sizlere sunulan projeleri uygulamalı ve tez şeklinde üniversiteye sunmanız gerekir. Nadiren uygulamalı açıköğretim bölümlerinden birisidir.
  • Günümüzde bu bölüm için eğitimin ikinci senesinden sonra staj gerekliliği söz konusu olabilir.
  • Okuldan her anlamda başarı ile mezun olduktan sonra yüksek lisans da bitirdi iseniz çok kısa süre içerisinde devlet kurumlarında ve özel hastanelerde işe başlarsınız.
  Zabıta Nasıl Olunur

Günümüzde daha çok özel kuruluşlar bu anlamda tercih edilir ve en iyi istihdam düzeyi de yine özel kuruluşlarca sağlanır. Bu neden dolayısı ile mesleki alanın en önemli yanlarından birisi de budur demek yanlış olmaz. İnsanların daha çok merak ettikleri unsurlardan birisi de aslında bu mesleği yapanların ne kadar maaş aldığı ile alakalı konular üzerine demek yanlış olmaz. Hemen buna da yanıt vererek fikir edineceğiz.

Dil ve Konuşma Terapisti Maaşı Ne Kadar?

Tabi ki eğitim düzeyinize göre bu durum tamamen değişiklik gösterir. Dil ve konuşma terapisti ilk etapta sadece lisans mezunu ise başlangıç maaşı ortalama 3500 TL – 4500 TL aralığındadır.

Eğitim hayatınızın ardından yüksek lisans yaptı iseniz bu alanda UZMAN ünvanı alırsınız ve çok daha kolay iş bulursunuz. UZMAN ünvanlı bir terapistin başlangıç maaşı 4500 TL – 5500 TL aralığında başlamaktadır.

Tabi ki bunun bir de doktora seçeneği var. Uzmanlığın üzerinde bir de DOKTOR ünvanı alırsanız aslında tıbbi bilim uzmanlarından birisi oluyorsunuz. Uzman Doktor ünvanı ile işe girerseniz 6000 TL – 8000 TL aralığında bir maaş ile bu mesleki alanda işe başlama şansınız var.


] }
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.