ATT Nedir, Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

2020 Acil tıp teknisyeni görevleri ve iş tanımı bakımından internet üzerinde araştırılan mesleklerin arasında yer almaktadır. Sağlık sektöründe kritik bir rolü bulunan mesleklerden olan acil tıp teknisyeni, genellikle halk arasında kısaltılmış adı olan ATT şeklinde telaffuz edilmektedir. Günümüzde son dönemde bu alanda kariyer yapmak isteyen özellikle genç yaştaki kişiler tarafından sıklıkla araştırılan acil tıp teknisyeni mesleği ile ilgili olarak hazırladığımız rehber niteliğindeki bu yazımızda;

  • Acil tıp teknisyeni nedir, nasıl bir meslektir?
  • Acil tıp teknisyeni mesleğini icra edenler ne iş yapar?
  • Acil tıp teknisyenlerinin başlıca görevleri nelerdir?
  • Acil tıp teknisyeni çalışanları ne kadar maaş alır?
  • Acil tıp teknisyeni olmak için istenen şartlar nelerdir ve nasıl acil tıp teknisyeni olunur?
  • Acil tıp teknisyeni çalışanları nerelerde iş bulabilir?
  • Acil tıp teknisyeni çalışma saatler 2019 yılında nasıldır?

gibi bu konuyla ilgili en çok merak edilen soruların tüm yanıtlarını ve söz konusu meslekle ilgili bilinmesi gereken detaylı bilgileri bulabilirsiniz.

ATT Nedir?

Acil tıp teknisyeni (ATT) tanımı, sağlık sektöründe özellikle ambulanslarda çalışan kişileri işaret etmektedir. Dolayısıyla halk arasında ve sağlık sektöründe kısaca ATT olarak tabir edilen acil tıp teknisyenleri, Türkiye’nin en büyük sektörlerinden biri olan sağlık sektöründe görev yapan kişilerdir.

Acil tıp teknisyenleri, hastalara ilk müdahalelerde bulunan ve hastaların hastaneye ulaşana kadar sağlık durumlarını göz önünde bulunduran, hastaların mevcut durumlarıyla yakından ilgilenen sağlık sektörü personelidir. İngilizce dilinden uyarlama bir kelime olan “Paramedik” olarak da nitelendirilen acil tıp teknisyenleri, özellikle trafik kazası başta olmak üzere yaralanmalı tüm kazalarda ve yangın, elektrik çarpması gibi afetlerde yaralananlara ilk müdahale yapmak için ambulanslarda ve diğer ilk yardım araçlarında görev yaparlar. Öte yandan acil tıp teknisyenleri hasta sağlığını derinden etkileyen ve ivedilikle müdahale gerektiren, kalp krizi, felç ve solunum yetmezliği gibi sağlık sorunları yaşayanlara da ilk müdahalelerde bulunan sağlık personelidir.

Acil Tıp Teknisyeni (ATT) Ne İş Yapar?

Acil tıp teknisyeni (ATT) görev tanımı itibarıyla, acil sağlık müdahalesi gerektiren işlerde, hastalara ilk müdahaleleri yapmaktır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi 112 acil ambulans servislerinde ve diğer ilk yardım araçlarında bulunan sağlık personeli acil tıp teknisyenlerinden oluşmaktadır.

  Dominos Pizza (Franchise) Bayiliği Nasıl Alınır? Şartları ve Ücreti Ne Kadar?

Acil tıp teknisyenleri hastalara ve acil ilk yardım ihtiyacı duyan vatandaşlara anında müdahale ederek bu kişilerin hayata tutunmasını veya mümkün olduğu kadar en az düzeyde sağlık problemi yaşamalarını sağlarlar. Türkiye’nin en büyük sektörlerinden biri olan sağlık sektöründe bir nevi kutsal bir görevi yerine getiren acil tıp teknisyenleri, aynı zamanda bir ilk yardım uzmanı kadar derin bilgi ve birikime sahip olmaları sebebiyle hastaların hayatlarının kurtulmasında büyük öneme sahiptir.

Acil Tıp Teknisyeni (ATT) Görevleri Nelerdir?

Acil tıp teknisyeninin (ATT) sorumlu olduğu görevler, ülkemizde sağlık sektöründe temel dayanak noktası olan “Ambulans ve Acil Bakım Teknikerleri ile Acil Tıp Teknisyenlerinin Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Tebliğ” ile düzenlenmiştir. Bu bağlamda acil tıp teknisyeni olarak görev yapacak olan personelin görev yetki ve sorumluluklarında iki farklı unsurdan bahsetmek mümkündür. Bunlar;

  • Acil durum görevleri
  • Birlikte görev yapılan hekimin vermiş olduğu görev ve sorumluluklardır.

Bu bağlamda ilk olarak acil tıp teknisyenlerinin ilk yardım ve bakım ile sınırlandırılmış olan görevleri şu faaliyetlerin yerine getirilmesinden oluşmaktadır:

  • Damar yolu açma uygulaması (intravenöz) yapmak
  • Hasta, yaralı veya kazazedeye ambulans içinde sağlık kuruluşuna ulaştırıncaya kadar ilaçları ve sıvıları vermek
  • Yaralanmalı acil durumlarda yara kapatma ve basit kanama kontrolü ile buna benzer ilk yardım müdahalelerinde bulunmak
  • Acil doğum durularında doğumun gerçekleşmesine yardımcı olmak
  • Yaralanmalı kazalarda kazazede meydana gelen kırık, çıkık veya burkulma gibi durumlarda ilgili bölgenin sabit kalmasını sağlamak
  • Hasta, yaralı veya kazazedelerin ambulansın içinde veya dışında uygun taşıma yöntemlerini kullanarak nakillerini yapmak
  • Nefes yolu açma uygulaması (Endoktrakeal entübasyon) yapmak
  • Travmalarda yaralı kişileri sabitleme yaparak, kazazedeleri nakle uygun hale getirmek

Acil Tıp Teknisyeni (ATT) Ne Kadar Maaş Alır?

Acil tıp teknisyeni ATT maaşları da bu alanda kariyer yapmak isteyen özellikle genç vatandaşlar tarafından merak edilmektedir. Bu noktada acil tıp teknisyenlerinin hem resmi sağlık kurumlarında hem de özel sağlık kuruluşlarında görev yaptığı göz önünde bulundurulduğunda tek bir sabit maaştan bahsetmek mümkün olmamaktadır. Dolayısıyla acil tıp teknisyeni maaşları şu unsurlara göre de farklılık gösterebilmektedir:

  • Görev yapılan kurumun resmi veya özel sağlık kuruluşu olması
  • Acil tıp teknisyenliği eğitiminin alındığı okulun durumuna
  • Acil tıp teknisyeninin evli ve çocuklu olmasına
  • İş süresince tutulan nöbet sayısına
  Koronavirüs Testi Nasıl Yapılıyor? Sonuç Ne Kadar Sürede Çıkıyor?

Her ne kadar bu kriterlere göre maaşlarda pek çok değişiklik görülse de genel itibarıyla devlette yeni göreve başlayan lise mezunu bir acil tıp teknisyeni en az 3,600 TL maaş almaktadır. Bununla birlikte göreve yeni başlamış olan bir üniversite mezunu acil tıp teknisyeni ise yaklaşık 3750 TL maaş almaktadır. Ancak bu rakamlara, görev yapılan sağlık kuruluşundan gelen döner sermaye eklentisi, nöbet parası veya devlet tarafından verilen eş ve çocuk yardımı gibi ödemeler dahil değildir.

Acil Tıp Teknisyeni (ATT) Nasıl Olunur?

Acil tıp teknisyeni (ATT) olmak isteyen özellikle genç yaştaki vatandaşlar, hem ekonomik açıdan iyi bir maaşı olan hem de sağlık sektöründe önemli bir göreve sahip olan bu mesleği nasıl icra edebileceklerini araştırmaya devam etmektedir. Acil tıp teknisyeni olmak için günümüzde üniversitelerin 2 yıllık acil tıp teknisyenliği bölümünün okunması gerekmektedir. Bunun ardından üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olan adaylar, KPSS sınavından aldıkları puanla birlikte Sağlık Bakanlığı’nın yayımlamış olduğu acil tıp teknisyeni alımı ilanlarına başvuruda bulunması önem teşkil etmektedir. Öte yandan özel sağlık kuruluşlarında acil tıp teknisyenliği görevi yapmak için KPSS şartı aranmamaktadır.

Acil Tıp Teknisyeni (ATT) Olma Şartları Nelerdir?

Acil tıp teknisyeni (ATT) olma koşulları, son dönemde Sağlık Bakanlığı’nın ilgili mevzuat değişikliğinin ardından yeni düzenlemeye tabi tutulmuştur. Buna göre daha önceden Sağlık Meslek Liseleri’nden mezun olan öğrenciler acil tıp teknisyeni olarak resmi ve özel sağlık kuruluşlarında görev yapmaya başlarken, günümüzde bu okullardan mezun olan öğrencilerin bir de bazı üniversitelerde bulunan Ambulans ve Acil Bakım Teknikerleri İle Acil Tıp Teknisyeni Bölümü’nü bitirmelerini gerekmektedir.

Acil Tıp Teknisyeni (ATT) Nerelerde Çalışabilir?

Acil tıp teknisyeni (ATT) çalışma yerleri, bu mesleği icra edecek olan kişinin tercihine kalmış bir durumdur. Nitekim acil tıp teknisyenleri dilerlerse devlet hastanelerinde dilerlerse de özel sağlık kuruluşları olan özel hastanelerde çalışabilme imkanına sahiptir. Bununla birlikte 112 acil tıp istasyonlarında, acil servislerde, özel polikliniklerde, özel tıp merkezlerinin acil servis ve yoğun bakım departmanlarında iş bulabilirler.

  2021 Kaymakamlık Bursu Nasıl Alınır, Kaç Para, Kimlere Verilir?

Acil Tıp Teknisyeni (ATT) Çalışma Saatleri 2020

Acil tıp teknisyeni (ATT) çalışma saatleri 2020 yılında da merak konusu olmaktadır. Gece nöbeti uygulaması bulunan acil tıp teknisyenliği mesleğinde hem gece hem de gündüz çalışabilmek mümkündür. Bu nedenle acil tıp teknisyeni çalışma saatleri konusunda sabit bir çalışma saati bulunmamaktadır.

ATT MESAİ SAATLERİ

ATT MAAŞLARI NE KADAR?

HEMŞİRE MAAŞLARI


ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.