Doğum Parası Hesaplama, Ne Kadar Doğum Parası Alırım? *2022

Doğum parası hesaplama, çocuk sahibi olan veya olmaya hazırlanan çalışan kadınları son derece yakından ilgilendiren bir konu. Sizin için hazırladığımız bu yazımızı okuyarak doğum rapor parası nasıl hesaplanır öğrenebilir ve doğum parası ne kadar sorunuza yanıt bulabilirsiniz. Yazımızda ayrıca; 2022 Doğum rapor parası ne zaman yatar? Doğum rapor parası nereye yatar? İşten ayrılan kadın doğum parası alabilir mi? Doğum izninde sigorta primi yatıyor mu? Gibi konu ile ilgili tüm önemli soruların ayrıntılı cevaplarını bulabilirsiniz. Siz de  doğum parası ne kadar alabilirim diye merak ediyor ve öğrenmek istiyorsanız yazımızı mutlaka okuyun.

doğum rapor parası hesaplama

Geçici İş Göremezlik Ödeneği

Resmi adı analık geçici iş göremezlik ödeneği olan doğum rapor parası çalışan kadınlara tanınan en önemli sosyal hakların başında yer alıyor. 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 18. maddesinde düzenlenen bu uygulama ile doğum sebebiyle iş hayatına ara veren kadınların maddi kayıpları devlet tarafından karşılanıyor. Ayrıca işverenler de bu uygulama ile çalıştırmadıkları personel için maaş ödememiş olurlar. Gelin şimdi doğum rapor parası hesaplama nasıl yapılır başta olmak üzere analık geçici iş göremezlik ödeneği hakkında tüm bilmeniz gereken hususları açıklayalım.

Doğum Parası Ne Kadar?

Şimdi de asıl konumuz olan doğum rapor parası hesaplama yani analık iş göremezlik ödeneği hesaplama nasıl yapılır hususuna açıklık getirelim. Günlük doğum rapor parası, günlük brüt maaşın üçte ikisidir. Doğum rapor parası hesaplanırken öncelikle son üç aylık brüt maaşınız toplanır. Son üç aylık brüt maaşınızın toplamı 90’a bölünerek günlük brüt maaşınız belirlenir. Bu rakamın üçte ikisi doğum rapor parası olarak ödenir. Daha anlaşılır olması için bir örnek ile açıklayalım.

Çalışan Kadın Doğum Rapor Parası Ne Kadar Alır?

2022 yılı için brüt asgari ücret 2558 TL olarak belirlendi. Doğum rapor parası hesaplama örneğimizi asgari ücret üzerinden yapalım.

  • Aylık brüt 2558 TL’den 3 aylık brüt maaş toplam 7674 TL yapar. Buradan da günlük maaş tutarını hesaplayalım. 7674 / 90= 85,26 TL
  • Şimdi de günlük doğum rapor parası tutarını hesaplayalım. Günlük doğum rapor parası tutarının, brüt günlük maaş tutarının üçte ikisi olduğunu söylemiştik. 85,26 TL’nin üçte ikisi 56,84 TL’dir.
  • 56,84 TL x 112 gün= 6366 TL
  Evde Çocuk Bakımı Bakıcı Yardımı Parası Sorgulama

Yukarıdaki hesaplamada da gördünüz üzere asgari ücretli bir kadın çalışan yaklaşık olarak 6350 TL doğum rapor parası alabilir. Brüt maaşınız ne kadarsa yukarıdaki verdiğimiz hesaplama tablosuna göre ne kadar doğum rapor parası alacağınızı hesaplayabilirsiniz. Doğum izninde hastanede yatarak geçirilen günler için rapor parası üçte iki değil yarısı olarak.  Ancak bu tutarda büyük farklılık meydana getirmediği için doğum rapor parası hesaplama işlemine dahil etmedik.

Doğum rapor parası nasıl hesaplanır açıkladık. Ne kadar doğum parası alırım diyen annelerin aklındaki soru işaretlerini gidermiş olduk. Alacağınız miktarı öğrendiniz ama doğum parasının yatıp yatmadığını nasıl öğreneceksiniz? İşte bunun için yapmanız gereken ise doğum parası sorgulama işlemi. Bu sorgulama işlemi e devlet üzerinden yapılıyor. Doğum rapor parası sorgulama nasıl yapılır öğrenmek için aşağıda bağlantısı bulunan yazımızı okuyabilirsiniz.

DOĞUM RAPOR PARASI SORGULAMA E – DEVLET

Doğum Parası Ne Zaman Yatar?

Doğum rapor parası nasıl hesaplanır bahsettikten sonra şimdi den doğum parası ne zaman yatar konusuna değinmeye başlayalım. Yazımızın ilk bölümlerinde de belirttiğimiz üzere bu ödenek SGK şahıs ödemeleri kapsamındadır. SGK şahıs ödemelerini her ayın 8’ile 14’ü arasında gerçekleştirmektedir. Doğum rapor parası başvurunuzun kabul edilmesini takip eden ayın 8’i ile 14’ü arasında paranız tanımladığınız banka hesabına veya PTT’ye adınıza yatırılmış olacaktır. Ancak doğum parasının yatırılması ile ilgili olarak dikkat edilmesi gereken iki husus söz konusu. bildiğiniz üzere doğum izni doğumdan önce ve doğumdan sonra olmak üzere iki parça halinde kullanılır. Biri doğumdan önce, biri doğumdan sonra olmak üzere 2 kez rapor alındığı için işyeriniz tarafından SGK’ya rapor bildirimi 2 kez yapılır. Hal böyle olunca da alacağınız doğum parası 2 parça halinde ödenir. Yani alacağınız tüm para tek seferde değil iki seferde ödenir. Pek çok anne bu durum hakkında yeteri kadar bilgi sahibi olmadığı için paranın eksik yattığı zannına kapılabilir.

Konu hakkındaki ikinci önemli husus ise paranın yatırılma zamanı yukarıda belirttiğimiz üzere paranız ayın 8’i ile 14’ü arasında yatar. Ancak para başvurunun onaylanmasını takip eden ayda yatırılır. Bu yüzden işyerinize verdiğiniz raporların zamanında SGK’ya iletildiğinden emin olmalısınız. Bazı işyerlerinde raporların SGK’ya bildirim geç yapılabilmektedir. Bu da doğum parasının kişini hesabına geç yatması anlamına gelir.

  E-Devlet Dul Maaşı (Aylığı) Sorgulama Nasıl Yapılır ?

Doğum Parası Nasıl Alınır?

Konu hakkında çok merak edilen bir diğer husus ise doğum parası nereye yatar konusu hiç kuşku yok ki. Doğum rapor parası SGK Şahıs Ödemeleri kapsamındaki bir ödenektir ve iki farklı usulde ödeme yapılmaktadır.  Bunlardan ilki  PTT iledir. 2022 SGK doğum rapor parası ödemelerini anne adına PTT üzerinden yapmaktadır. Herhangi bir PTT şubesine üzerinde TC kimlik numarası yazılı olan geçerli bir kimlik belgesi ile herhangi bir PTT şubesine giderek paranızı almanız mümkün.

İkinci yöntem ise daha zahmetsiz ve pratik. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi analık geçici iş göremezlik ödeneği SGK şahıs ödemeleri kapsamındadır. SGK şahıs ödemeleri eğer e devlet üzerinden banka hesap numarası tanımlama işlemi yapılırsa doğrudan kişini banka hesabına yapılabilmektedir. Bunun için e devlet üzerinden banka hesap numaranızı tanımlamanız gerekmektedir. Tanımlama işlemini gerçekleştirmeni halinde PTT şubesine gitmenize gerek kalmadan zahmetsizce paranızı banka hesabınıza yatırılmasını sağlayabilirsiniz. E devlet şahıs ödemeleri banka hesabı tanımlama işlemi nasıl yapılır bilmiyor ve öğrenmek istiyorsanız aşağıda bağlantısı bulunan yazımızı okuyabilirsiniz.

E Devlet Şahıs Ödemeleri Banka Hesabı Tanımlama

Doğum İzninde Sigorta Primi Yatıyor Mu?

2022 Doğum izni süresince çalışmadığınız için işverenin doğal olarak maaş ödemek gibi bir zorunluluğu söz konusu değil. Ancak bazı işverenler atıfet kabilinden doğum raporu süresince çalışılmadığı halde kadın çalışanın maaşını ödeyip sigorta primini yatırabiliyor. Bu durum işverenin inisiyatifindedir ve isterse maaş ödeyip sigortanızı yatırabilir. Bu durum sizin doğum raporu parası almanıza herhangi bir engel teşkil etmez. Doğum izni süresince maaş ödeyen ve sigorta primi ödeyen işveren, eğer isterse doğum rapor parasını sizden talep etme hakkına sahiptir. Bu durum kadın çalışanlar için büyük bir avantajdır aslında. Normalde doğum rapor parası alan kadın çalışanın sigorta primi eksik kalacaktır. Ancak işvereninizi böyle bir şeye ikna edebilirseniz sigorta primleriniz de ödenmeye devam etmiş olacaktır.

Doğum raporu süresince çalışmadığınız için doğal olarak sigorta priminiz de ödenmemiş olur. Ancak eğer isterseniz daha sonra bu doğum raporu boyunca çalışmadığınız süreleri Doğum Borçlanması yapabilirsiniz. Doğum borçlanması hakkında detaylı bilgi edinmek için aşağıdaki linke tıklayarak makalemizi okuyabilirsiniz.

Doğum Borçlanması Ne Kadar – Kadınların Emeklilik Durumu

İşten Ayrılan Kadın Doğum Parası Alabilir Mi?

Doğum rapor parası ile ilgili önemli hususlardan biri de işten çıkma veya çıkarılma durumu. Bugüne kadar pek çok okuyucumuz editörlerimize işten çıkarıldım doğum parası alabilir miyim, işten çıkan doğum parası alabilir mi gibi sorular yöneltti. Şimdi de işten çıkma ve çıkarılma durumlarında doğum rapor parası alma hususuna açıklık getirelim. Bildiğiniz üzere doğum iznine hamileliğin 32. haftasında veya doktor onayıyla 37. haftada çıkılır. Şayet bir kadın çalışan doğum iznine ayrılmasına 10 gün veya daha az süre kala işten çıkmış veya çıkarılmışsa başvuru yapması halinde doğum rapor parası alabilir. ancak 32. hafta geçen ve 37. haftaya kadar çalışabilir raporu alanlar için herhangi bir sıkıntı söz konusu değil. hamileliğin 32 ve 37 haftası arasında olup çalışmaya devam edilenler işten çıkarılma durumuyla karşılaşırlarsa başvuru yapmaları halinde doğum rapor parası alabilirler.

  Corona Virüs Bilgilendirme Sitesi Açıldı mı? Site Linkine Nerden Ulaşabilirim?

Doğum yapan çalışan anneye devletin verdiği maddi destek sadece rapor parasından ibaret değil elbette. Yeni anne olanlar ayrıca devletten doğum yardımı ve süt parası yardımı da alabilir. Bu iki ödeme hakkında geniş kapsamlı bilgi sahibi olmak için aşağıda bağlantıları bulunan yazılarımızı okuyabilirsiniz.

Doğum Raporu Kaç Gün?

Doğum rapor parası hesaplama nasıl yapılır konusuna girmeden önce ilk olarak doğum raporu kaç gündür meselesine değinelim. Analık iş göremezlik raporu doğumdan önce 8 hafta, doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplamda 16 hafta yani 112 gündür. Çoklu gebelik hallerinde ise doğum öncesi rapor 10 hafta olur. Çoklu gebelik durumlarında çalışan kadın 18 hafta yani 126 gün doğum raporu alabilir.

Yukarıda bahsettiğimiz gibi doğum öncesi ve sonrası doğum raporu 8’er haftadan 16 haftadır. Doğumun 8 hafta kaldığına doktorunuz karar verir ve size doğum raporu vererek izne ayırır. Eğer ki çalıştığınız iş nispeten bedensel faaliyet az içeriyorsa doğuma 3 hafta kalana kadar çalışmanız mümkün. Ancak bunu yapabilmek için doktorunuzdan rapor almanız gerekir. Eğer ki doğuma 3 hafta kalana kadar çalışırsanız kullanmadığınız 5 haftalık doğum raporunu doğum sonrasına ekleyebilirsiniz. Bu sayede doğum sonrasında 13 hafta doğum raporu kullanma şansına sahip olursunuz. Ayrıca doğum yapan çalışan kadınlar işe dönüş yaptıktan sonra emzirme izni hakkına sahiptir. Süt izni olarak da bilinen emzirme izni ile ilgili detaylı bilgi almak için aşağıdaki linkteki makalemizi inceleyebilirsiniz.

Süt İzni Süresi – Süt İzni Kaç Saat

Doğum Borçlanması Emekliliği Öne Çeker Mi?

Süt Parası

Doğum Yardımı

Sorularınızı Bize Yazın

Doğum rapor parası hesaplama konusu ile ilgili olarak; doğum rapor parası nasıl hesaplanır, doğum raporu kaç gün, doğum rapor parası kaç günde yatar, doğum izninde sigorta yatıyor mu gibi önemli soruları detaylı bir biçimde cevaplandırmış bulunuyoruz. Konu ile ilgili olarak cevabını merak ettiğiniz tüm sorularınızı yorumlar kısmına yazarak bize iletebilirsiniz. Tecrübeli yazar ekibimiz tüm sorularınıza en güncel bilgilerle hızlı bir şekilde cevap vereceklerdir.


] }
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 402 YORUM
  1. blank Sibel dedi ki:

    Merhaba,
    9 aralıkta doğumum gerçekleşecek. 11 kasımda doğum iznine ayrılacağım. Sorum şu; son 3 ayın brütü hesaplamada kullanılıyor. Bu durumda kasım ayı brütü ortalamami düşürür mü? Eğer kadim ayı dahil değil derseniz de geriye dönüm son 3 ayda ağustos ayında da 8 günlük rapor almıştım. Rapor alınan ay bu hesaplamaya dahil edilir mi yoksa temmuz ayı mı baz alınır? (Asgari ücret ile çalışıyorum)

  2. blank Emine yakın dedi ki:

    Hamileyim 37. Haftaya kadar calisabilir raporu aldim sigorta 37.haftadan dogum yaptigim gune kadar olan ucreti mi bana oduyor yani calisamaz raporu tarihi ile cocugun dogdugu zamana kadar mi odeniyor yoksa ben toplam 8 haftalik parayi mi alabiliyorum

  3. blank Sylmz dedi ki:

    Merhaba iyi günler . Bugün tam 19 haftalık hamileyim. Yarın bir işe başlıyorum. En son sigortalı işten çıkış tarihim 4 Şubat 2018 . Merak ettiğim konu şu. İşe başladıktan tam 91 gün sonra 32 haftaya girmiş oluyorum ve izin zamanı geliyor. Sigorta primleri yatırmaları geriden geldiği için rapor parası almada sıkıntı olur mu onu merak ediyorum. Şimdiden teşekkürler

    1. blank erkan akkus dedi ki:

      Herhangi bir sıkıntı olmayacağını düşünüyoruz. İnsan kaynakları ile iletişime geçin.

  4. blank Smyr dedi ki:

    SAT 25.08.18
    Şuanda 29+2 günlük hamileyim
    Doğum izni raporunu hangi tarihte almam gerekiyor ( çalışıyorum )
    Martın kaçında Dr gitmem gerekiyor

    1. blank erkan akkus dedi ki:

      İlgili dönem sorgulaması için çalıştığınız birimin insan kaynaklarına başvurmanız yeterlidir.

  5. blank ADMİN dedi ki:

    Merhabalar 14 şubat ta ssk girişi yapıldı şuan 24.haftadayız .32.hafta da 90 gün prim olması gerekiyormuş.faydalanabilirmiyiz ?

    1. blank erkan akkus dedi ki:

      pirim 90 gün altıysa faydalanamazsınız.

  6. blank ilknur dedi ki:

    merhaba özel şirkette 2011 yılından itibaren çalışıyorum ama şirket bu aydan itibaren çalışanları başka bir şirkete devrini yapacak bende 1 aylık hamileyim yeni şirkette 5 ay kadar çalışsam doğum parası alabilirmiyim…

  7. blank derya dedi ki:

    SGK dan yatan miktar söylediğiniz gibi 3 kalem. birisi emzirme ücreti diğer ikisi de 16 bin ve 11 bin civarında bir rakam. Demekki bir yanlışlık var, miktar çok uçuk değil mi?Söylediğiniz gibi yapacağım. Önce bir SGK a gidip tekrar hesaplama talep edeceğim ve iş yerime bana ödediği kadarını ödeme yapacağım.
    Çok teşekkür ederim yardımlarınız için. Sormasaydım, şirkete hepsini iade edecektim….

  8. blank derya dedi ki:

    Merhaba,

    24.08.2018 tarihinde izne ayrıldım.
    Brüt maaşım: 8,435
    İş yerim anlaşma gereği 3 ay boyunca maaşımı yatırdı. SGK dan alacağım bedeli de sonradan işyerime teslim etmem gerekiyor.
    Fakat yatan değer ile maaşlarımın toplamı uyuşmuyor.
    Yukarıdaki açıklamanıza göre 8,435*3 =25305/90= 281 TL günlük brüt maaşım.
    281*2/3=187,4 187,4*112=20993,7 toplam bana yatan miktar mı olmalıdır?
    SGK bundan fazla bir ücret yatırdı. İş yerimin toplam verdiği maaş ise bundan az ve 19913,02 tl dir.

    Nerede karşılıklık var acaba? Ben ne kadar iş yerime ödemeliyim?

    Paylaşımınızdan çok faydalandım. Yardımlarınız için çok teşekkürler.

    1. blank admin dedi ki:

      Merhaba. Hastanede yatarak geçirilen günler için günlük brüt maaşın üçte ikisi değil yarısı hesaplanır. Bu durum rapor parasında dramatik bir farka sebep olmayacağı için göz ardı edilebilir. Sorunuzda yaptığınız hesap doğru. Aşağı yukarı rapor parası yaptığınız hesap kadar olmalı. Rapor parasının fazla yattığını düşünüyorsanız bağlı bulunduğunuz SGK hizmet merkezinden hesaplamaya esas alınan brüt maaş tutarlarını kontrol edebilirsiniz. Ayrıca SGK sigortalılara emzirme ödeneği de veriyor. Belki de adınıza yatırılan tutara emzirme ödeneği de dahil edilmiş olabilir. İşyeriniz iyi niyet kabilinden size maaş ödemesi yapmış ve bu maaş tutarlarını rapor parasını aldıktan sonra sizden talep etme hakkına sahip. Ancak rapor ücretinin tamamını değil size verilen maaş kadarını ödeyin.

  9. blank Ezgi dedi ki:

    Merhaba şubatın ortasında 32. Haftaya giricem ama Şubatı bitirip marttada 10 günlük yıllık iznimi almak istiyorum fakat Doğum parası son 3 aylık maaşın brütleri toplamının 3/2 si verildiğine göre Mart alınan 10 günlük izin 3 aylık brüt toplamında sayılıyormu yoksa sadece Aralık Ocak ve Şubat ayının toplamımı bölünüyor teşekkür ederim şimdiden

    1. blank admin dedi ki:

      Merhaba. Doğum iznine bildiğiniz gibi gebeliğin 32. veya 37 haftasında çıkılır. Öncelikle doğum iznine ne zaman ayrılacağınız kesinleştirin. Yıllık izin ücretli izin olduğu için brüt maaşınızı etkilemez. Brüt maaş değişmediği için de alacağınız doğum parasına da etki etmez.

  10. blank RABİA dedi ki:

    MERHABA,
    ŞU AN 28 HAFTALIK HAMİLEYİM VE SIKINTI YAŞAMAZSAM DOKTORUM DA İZİN VERİRSE 34 HAFTALIK OLANA KADAR ÇALIŞMAK İSTİYORUM. YA 32. HAFTA YADA 37. HAFTAYA KADAR ÇALIŞMIŞ OLMAK MI GEREKİYOR? YOKSA DOĞUM ÖNCESİ RAPORU NE ZAMAN ALIRSAM ALAYIM KALAN HAKKIMI DOĞUM SONRASINDA KULLANABİLİR MİYİM?

    1. blank admin dedi ki:

      Merhaba. Doğum izni gebeliğin 32. haftasında veya doktorunuzun uygun görmesi halinde ise 37. haftada başlar. Doğum izni toplamda 16 haftadır. Doğum öncesi kullanılmayan süre doğum sonrasına aktarılır.

  11. blank BARİS dedi ki:

    MERHABA
    EŞİM ŞUANDA ÇALIŞMIYOR.
    TAHMİNİ DOĞUM 1-5 HAZİRAN 29.01.2019 DE İŞE BAŞLARSA DOĞUM PARASI ALABİLİRİMİ
    22-23 HAFTADA GEBELİK ŞUAN

    1. blank admin dedi ki:

      Merhaba. Doğum rapor parası alabilmek için doğum izninden geriye doğru son 1 yıl içerisinde en az 90 gün prim ödemesi olması gerekiyor. Bu prim şartını sağlıyorsanız alabilirsiniz.

  12. blank Burcu dedi ki:

    Merhabalar. Ücretli öğretmenlik yapıyorum. SSK ya gittiğimde rapor aldıktan sonra okul çıkışınızı yaparsa sadece 10 günlük rapor parası alabilirsiniz dedi. Aralık 2017 de değişmiş yasa. Doğru mu yoksa raporluyken çıkışım yapılırsa rapor paramı alabilir miyim?
    Bir de Doğuma kadar olan bir yıl içinde 90 güne mi ihtiyacım var 120 güne mi?

    1. blank admin dedi ki:

      Prim şartı 90 gün. Şayet iş akdiniz doğum izni başladıktan sonra sonlanıyorsa doğum öncesi raporun tamamı için ödeme almanız gerekir.

  13. blank İREM dedi ki:

    MERHHA BEN ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK YAPIYORUM. 27 MAYIS 2019 DA DOĞUM İZNİNE AYRILICAM BEN İZNE AYRILDIKTAN 3 HAFTA SONRA OKULLAR KAPANIYOR. OKULLARIN KAPANMASI BENİM OĞUM PARASI ALMAMA BİR ENGEL OLUR MU ? ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER.

  14. blank Ümmü dedi ki:

    Merhaba, 4-B sözleşmeli memurum. 12.07.18 de işe başladım., 27.12.18 de 32.haftaya girdiğim için iZne ayrıldım. .

  15. blank Ümmü dedi ki:

    Merhaba, 4-B sözleşmeli memurum. 12.07.18 de işe başladım., 27.12.18 de 32.haftaya girdiğim için iZne ayrıldım. .683 lira maaş ödemesi bugün yatmış, 4-B işgörmezlik ödemesi bilgisine e devletten ulaşamıyorum “sisteme kayıtlı işgörmezlik ödeme bilginiz bulunmuyor” yazıyor. 3500 sabit ödeme alıyordum neden 683 yatmış

    1. blank admin dedi ki:

      Merhaba. söz ettiğiniz 683 lira son ay maaş başlangıç tarihinden izne ayrıldığınız süre arasındaki maaşınızdır. İş göremezlik ödeneği başvuru onay süreci henüz tamamlanmadığı için o şekilde bir uyarı görüyorsunuz.

  16. blank Dilara dedi ki:

    Bu kaçıncı mesajım.alt tarafı bir soru sordum cevap vereceksiniz…hergün sayfanıza girip çıkıyorum.hala geri dönüş yapılmadı.nasıl bir site bu…

    1. blank admin dedi ki:

      Merhaba Dilara Hanım. Yaşanan bir teknik aksaklık nedeniyle daha önce sormuş olduğunuz sorular editörlerimize ulaşmadan doğrudan yorumlar kısmına eklenme durumu söz konusu olduğu için ne yazık ki cevaplanamamıştır. Öncelikle yaşanan durum için sizden özür dileriz. Sorduğunuz soru analık geçici iş göremezlik ödeneği ile ilgili ihtilaflı bir konu. Bu sebeple durumunuz ile ilgili olarak SGK’ya resmi bir bilgi talebinde bulunduk. Yaptığımız başvuruya kurum tarafından cevap verilir verilmez bilgileri size ulaştıracağız. Yaşanan durum ile ilgili olarak tekrardan özürlerimizi sunuyoruz.

    2. blank Dilara dedi ki:

      Teşekkür ederim.cevabınızı bekleyeceğim.

    3. blank admin dedi ki:

      Merhaba Dilara Hanım. Öncelikle yaşanan sıkıntı için tekrar özür diliyoruz. Talebimiz sonucu SGK tarafından yapılan bilgilendirmeye göre analık geçici iş göremezlik ödeneği hesaplanırken doğum izni öncesindeki son 3 maaş bordrosundaki brüt maaş tutarı dikkate alınır. Söz konusu bu 3 aylık dönemde eksik prim günü olması hesaplamayı değiştirmez. Yani rapor sebebi ile bu 3 aylık dönemde prim eksiği varsa hesaba aynen dahil edilir. Aslolan bordroda görünen rakamdır.

    4. blank Dilara dedi ki:

      Yani normalde aldığım maaşın brütü değil mi?son üç aydaki raporlu oluşumdan dolayı toplam brüt maaşım 1200 tl anca oluyor.buna göre mi hesaplama yapılacak?

    5. blank admin dedi ki:

      Merhaba. Görüşme yaptığımız SGK yetkilisi, hesaplamaların bordroda yazan brüt maaş tutarına göre yapıldığını, bordroda görünen rakamdan başka bir rakam üzerinden hesaplama olamayacağını üzerine basarak ifade etti.

  17. blank Zumbul dedi ki:

    Merhaba, 16 ocak itibari ile dogum iznine ayrilacagim. Bu yil zammi subat-mart gibi yapilacak ama yılbaşı itibari ile zam farklarimiz verilecek. Bu durumda raporlu iken hangi aylarin brüt tutarindan hesaplama yapilacak. Benim bir kaybim olacak mi? Simdiden tesekkur ederim.

    1. blank admin dedi ki:

      Merhaba. Doğum iznine ayrılmadan önceki son 3 ayın brüt maaş ortalaması dikkate alınır.

  18. blank Dilara dedi ki:

    4 kere mesaj attım yayınlamışsınız ancak cevap yazmamışsınız.yardımcı olabilcekmisiniz bana?

  19. blank Gülsüm dedi ki:

    Merhaba 9, 10. ve 11. ay brüt maasim 2.029 tl fakat 12. ayda ucretsiz izne cikarildim sigorta yatmadi. Ocak ayinin ilk haftasinda 32.haftami doldurduğum için doğum iznine ayrıldım. Bu durum rapor parası almama engel midir? Eğer degilse ne kadar para alabilirim?

  20. blank Ozge dedi ki:

    Merhaba ikiz gebliğim var 23 Ocak tarihinde 30.haftamda doğum iznine ayrılacağım fakat sağlık sebeplerinden ötürü 20 gundur raporluyum 14 Ocak tarihinde tekrar iş başı yapıp bir hafta calıstktan sonra dogum iznine ayrılacağım bu 20 günlük rapor benim doğum parası almamı engeller mi ? planlı dogum tarıhım 12 Mart bu durumda ne kadar dogum parası alabilirim ? İki konu hakkında bilgi verebilir misiniz

    1. blank admin dedi ki:

      Durumunuz rapor parası almanıza engel değil. Ne kadar doğum parası alacağınız ise maaşınıza bağlı.

1 8 9 10