Teğmen Maaşı

Teğmen maaşı ne kadar, subay olmak isteyen gençlerimizin cevabını en çok merak ettikleri sorulardan biri hiç kuşku yok ki. Teğmen Maaşları konusu ile ilgili olarak; 2020 göreve yeni başlayan teğmen maaşı ne kadar? Doğuda teğmen maaşı ne kadar? Yeni mezun teğmen maaşı ne kadar? Maaşlara ek olarak ödenen tazminatlar neler ve ne kadar? Gibi akıllara gelebilecek tüm soruların ayrıntılı cevapları yazımızda. Siz de teğmen olmayı düşünüyor ve teğmenler ne kadar maaş alıyor öğrenmek istiyorsanız yazımızı mutlaka okuyun.

Teğmen Nedir?

Teğmen, Türk Silahlı Kuvvetlerinde yönetici subay sınıfının göreve başladı ilk rütbedir. İster harp okulları olsun, ister dış kaynaktan muvazzaf veya sözleşmeli tüm subaylar eğitim sürecinin tamamlanmasının ardından teğmen rütbesi takar. Teğmen rütbesinin takılmasının ardından ise piyade, tankçı, topçu, hava savunma gibi seçilen sınıfa göre 1 yıl sürecek sınıf okulu eğitimi safhasına katılır. Sınıf okulu eğitimi teğmen rütbesi ile gerçekleşir ve bu sırada normal görevde gibi maaş alınır. Lisans mezunu subay alımı 2 farklı usulde yapılır. Alımlar, muvazzaf (kadrolu) ve sözleşmeli subay alımı seklinde olabilir. Muvazzaf subay ile sözleşmeli subay maaşları arasında kayda değer bir farklılık söz konusu değildir.

Yeni Göreve Başlayan 2020 Teğmen Maaşı Ne Kadar?

Yeni göreve başlayan teğmen maaşı, görev yapılan birliğin nerede olduğuna, atanılan kadronun niteliğine, evli ve çocuklu olmaya, komandoluk, paraşütçülük ve benzeri niteliklere sahip olmaya göre değişiklik göstermektedir. Yani komando olan bir teğmen olmayana, paraşütçü olan bir teğmen paraşütçü olmayana göre daha fazla maaş alır. Batıdaki bir birlikte görev yapan, komando ve paraşütçülük gibi nitelikleri bulunmayan, bekar bir yeni göreve başlayan teğmen maaşı 4550 TL kadardır. Yukarıda da belirttiğimiz üzere teğmenler diğer tüm askeri personel gibi maaşlarına bazı ek ödemeler alırlar. Alınan bu ek ödemeler teğmen maaşı 6300 TL’ye kadar çıkabilmektedir. Maaşlara ek olarak yapılan bu ödemeler tazminatlar kategorisinde yer alır. Teğmen maaşlarına ek olarak ödenen bu tazminatların neler ve ne kadar olduğunu yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Subaylar rütbe ilerledikçe maaşları da artış gösterir. Teğmen rütbesinden sonra üsteğmen rütbesi, üsteğmen rütbesinden sonra ise yüzbaşı rütbesi gelir. Üsteğmen maaşı teğmen maaşından, yüzbaşı maaşı üsteğmen maaşından daha fazladır. Rütbelere göre subay maaşları hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için aşağıda linki yer alan makalemizi okuyabilirsiniz.

RÜTBELERE GÖRE SUBAY MAAŞLARI

Doğuda Teğmen Maaşı Ne Kadar?

Doğu ve Güneydoğu Bölgesinde yer alan ve İç Güvenlik Kapsamında bulunan birliklerde görev yapan ordu mensupları maaşlarına ek tazminat alırlar. Maaşa ek olarak verilen bu tazminata OHAL Tazminatı denir. OHAL Tazminatı tüm iç güvenlik kapsamındaki yerlerde aynı değildir. Terör riskinin seviyesine göre 2 ayrı OHAL Tazminatı söz konusudur.  Yüksek terör riski kapsamındaki illerde 2018 yılı OHAL Tazminatı 1500 TL’dir. Nispeten daha düşük terör riski olan illerde ise OHAL Tazminatı 750 TL’dir. Başka tazminatlar alması söz konusu değil ise 2018 yılı doğuda teğmen maaşı 5300 TL ile 6050 TL arasında değişiklik göstermektedir.

Maaşa Ek Olarak Ödenen Tazminatlar Neler Ve Ne Kadar?

Yazımızın ilk bölümünde maaşlara ek tazminatlar ödendiğinden bahsetmiştik. Şimdi de bu tazminatların ne olduğu ve ne kadar olduğundan bahsedelim.

  • Komando Tazminatı: Komando birliklerinde görev alan teğmenlere ödenir. Yaklaşık 300 TL’dir.
  • Kıbrıs Ada Tazminatı: Adından da anlaşılacağı üzere Kıbrıs’ta görev yapan teğmenlere ödenir. 700 TL civarındadır.
  • Hudut Tazminatı: Hudut birliklerinde görev yapan teğmenlere ödenir. Yaklaşık 250 TL’dir.
  • Jandarma Asayiş Tazminatı: sadece jandarma olan teğmenlere ödenir. Yaklaşık 700 TL’dir.
  • Makam Tazminatı: Takım komutanı ve benzeri gibi makam temsil eden kadrolara atanan teğmenlere ödenir. Yaklaşık 300 TL’dir.
  • OHAL Tazminatı

Tüm devlet memurları evli ve çocuklu olmaları halinde eş ve çocuk yardımı alabilmektedirler. Subaylar da devlet memuru statüsünde olduğu için eş ve çocuk yardımından faydalanabilir. Eşi çalışmayan bir memur 260 TL eş yardımı alır. Ayrıca çocuk varsa çocuk yardımı da alınır. Çocuk yardımı şayet çocuk 6 yaşından küçükse 80 TL, 6 yaşından büyükse 40 TL’dir. Bu saydığımız tazminatların bazılarını bir arada almak mümkünken bazılarını birlikte almak mümkün olmamaktadır. Bunu bir örnekle açıklayalım. bir Jandarma teğmen komando birliğinde görev yapıyorsa hem asayiş tazminatı hem de komando tazminatı alır. Bu jandarma teğmen ayrıca paraşütçü ise paraşütçü tazminatı alamaz. Asayiş tazminatı paraşüt tazminatından daha yüksek olduğu için asayiş tazminatı alınır. Tam dersi durum söz konusu olsaydı asayiş tazminatı alınmayıp paraşütçü tazminatı alınırdı.

ASTEĞMEN MAAŞI NE KADAR?

Sorularınızı Bize Yazın

2020 teğmen maaşları konusu ile ilgili olarak bilinmesi gereken tüm hususları tüm detaylarıyla izah etmiş bulunuyoruz. 2020 teğmen maaşları konusu ile ilgili olarak tüm sorularınızı yorumlar kısmına yazarak bize iletebilirsiniz. Tecrübeli yazar ekibimiz sizden gelen tüm soruları hızlı ve doğru şekilde yanıtlayacaklardır.


ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.