Subay Maaşları

Subay maaşları, subay olmayı düşünenlerin cevabını meral ettiği soruların başında yer alıyor hiç kuşkusuz. Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde asteğmen ile Orgeneral arasında birçok farklı subay rütbesi söz konusudur. Bu rütbelerin tamamında da maaşlarda ciddi manada etkin değişimler kendisini gösteriyor.

Subay maaşları konusu ile ilgili olarak; 2020 subay maaşları ne kadar? Rütbelere göre subaylar ne kadar maaş alıyor? Yeni mezun teğmen maaşı ne kadar? Asteğmen maaşları ne kadar? Doğuda subay maaşları ne kadar? Gibi akıllara gelen tüm soruların ayrıntılı cevapları yazımızda. Siz de subay olmak istiyor ve subaylar ne kadar maaş alıyor öğrenmek istiyorsanız yazımızı mutlaka okuyun.

subay maaşları ne kadar

Subay Maaşları

Subay, Türk Silahlı Kuvvetlerinde asteğmenden orgeneral ve mareşale, Deniz Kuvvetleri Komutanlığında asteğmenden oramiral ve deniz mareşaline kadar olan rütbelerde görev yapan askeri zümredir. Subay, Türk Silahlı Kuvvetlerinin yönetici sınıfıdır. 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında TSK’nın personel temin politikası tamamen değiştirildi. Harp Okullarının kapatılmasıyla birlikte Milli Savunma Bakanlığı personel açığını kapatabilmek için çok sayıda muvazzaf veya sözleşmeli subay alımı yapıyor. durum böyle olunca çok sayıda gencimiz bu subay alımlarına ilgi gösteriyor. subay alımlarına başvuracak gençlerimiz en çok da subay maaşları ne kadar sorusunun cevabını merak ediyor.

SUBAY OLMA ŞARTLARI – SUBAY NASIL OLUNUR?

Subay maaşları; rütbeye, çalışılan birliğe, birliğin nerede olduğuna, atanılan kadronun niteliğine, personelin niteliğine, evli ve çocuklu olup olmamaya göre değişiklik göstermektedir. Öncelikle subay olmayı düşünen gençleri göz önünde bulundurarak yeni mezun teğmen maaşı üzerinden subay maaşları hakkında detaylı bilgi vermeye başlayalım.

Yani Mezun Teğmen Maaşı Ne Kadar?

Yeni mezun teğmen maaşı ne kadar sorusuna cevap vererek başlayalım subay maaşları konusuna. Yeni mezun teğmen maaşı için diğer tüm subay rütbelerinde olduğu gibi tek ve sabit bir rakam söz konusu değildir. Yeni mezun olmuş teğmen maaşı; sınıfa, çalışılan birliğe, birliğin bulunduğu yere, atanılan kadroya, kişinin niteliklerine, evli ve çocuklu olup olmamaya bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Batıda, komando olmayan birliğe atanan, bekar bir yeni mezun teğmen, atandığı kadronun niteliğine göre 2020 Ocak memur maaş zammı ile birlikte 6000 TL – 7000 TL arasında maaş alır. Bu maaş, özel kuvvetlerde, komando birliğinde, hudut birliğinde, Kıbrıs’ta, doğuda görev yapılıyorsa artış gösterir.

  2021 Subay Maaşları

İLGİLİ KONULAR:

KOMİSER MAAŞLARI NE KADAR?

KOMİSER YARDIMCISI NASIL OLUNUR?

Doğuda Görev Yapan Subay Maaşları Ne Kadar?

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde, terör tehdidi sebebiyle Türk Silahlı Kuvvetleri personeline OHAL tazminatı verilir. Birliğin bulunduğu yere göre değişmekle birlikte, 1100 TL ile 2100 TL arası OHAL tazminatı maaşlara ek olarak verilir. Bunun haricinde jandarma ve komando birliğinde göre yapılıyorsa ek olarak rütbeye göre 150 – 200 TL kadar daha ek tazminat alınır. Komando veya jandarma, yeni mezun doğuda görev yapan teğmen maaşı 6200 TL’nin üzerine çıkabilmektedir. Tabi üsteğmen, yüzbaşı, binbaşı, yarbay, albay gibi rütbe arttıkça bu maaş ve tazminatlar da artmaktadır. Yani doğuda subay maaşları, batıda dengi rütbe ve kadrodaki subay maaşlarından 750 ile 1700 TL arasında fazladır.

Asteğmen Maaşları Ne Kadar?

Askerliğini yedek subay olarak yapacak olanların en çok merak ettikleri husus asteğmen maaşı ne kadar olduğu kuşkusuz. Asteğmen maaşları diğer subay maaşlarında olduğu gibi, çalışılan birliğe, birliğin nerede bulunduğuna, kişinin evli olup olmadığına göre değişiklik göstermektedir. Batıdaki bir garnizonda, komando olmayan, bekar bir asteğmen 5300 – 6000 TL arasında maaş almaktadır.

Doğuda Asteğmen Maaşları Ne Kadar?

Doğuda asteğmen maaşları, tazminatlar ile birlikte artış göstermektedir. ‘’Doğuda Görev Yapan Subay Maaşları’’ başlığında bahsettiğimiz OHAL tazminatı asteğmenler için de geçerlidir. 2020 yılı itibariyle doğuda görev yapan komando birliğinde görevli veya jandarma olan asteğmen 7000 TL’ye kadar maaş alabilmektedir.

GÖZ AT:

ASTSUBAY OLMA ŞARTLARI – ASTSUBAY NASIL OLUNUR?

ASTSUBAY MAAŞLARI – ASTSUBAYLAR NE KADAR MAAŞ ALIR?

Subay Tazminatları Nelerdir, Subay Tazminatları Ne Kadar?

Subay tazminatları ile ilgili olarak yazımızın bu noktasına gelene kadar genel olarak bilgi verdik. Şimdi subay tazminatları hakkında biraz detaya girelim. Sadece subaylara değil, astsubay ve uzman erbaşlar da dahil olmak üzere tüm Silahlı Kuvvetler Personeline görevlerinin, kendilerinin ve birliklerinin niteliklerine göre maaşlarına ek tazminat ödenir. Şimdi en çok verilen belli başlı subay tazminatlarını sıralayalım.

  • Asteğmen Doğu Tazminatı: İç Güvenlik kapsamında Doğu ve güneydoğuda bulunan özellikle kırsaldaki birliklerde görev yapan asteğmenlere verilir. Birliğin bulunduğu yere göre 1100 TL veya 20000 TL’dir.
  • Asteğmen Ada Tazminatı: Kıbrıs’ta görev yapanlara ödenir. 2020 yılı için Kıbrıs Ada Tazminatı 700 TL
  • Asteğmen Hudut Tazminatı: Hudut birliğinde görev yapanlara ödenir. 2020 yılı için 200 TL’dir.
  • Asteğmen Takım Komutanı Tazminatı: kadro görevi takım komutanı olan asteğmenlere ödenir. 2020 yılı için yaklaşık 250 TL’dir.
  • Asayiş Tazminatı: Jandarma olan asteğmenlere ödenir. Birliğin bulunduğu yere göre 700 TL’ye kadar çıkabilmektedir.
  • Komando Asteğmen Tazminatı: Komando asteğmen maaşı eşitlerinden 500 TL fazladır. Komando tazminatı yaklaşık 700 TL’dir.
  • Jandarma Asayiş Tazminatı: jandarma olan asteğmenlere ödenir. Yaklaşık 700 TL civarındadır.
  • Asteğmen Özel Hizmet Tazminatı: öğretmen, doktor gibi meslek kurasıyla görev yapan ve NATO Barış Gücü bünyesinde Bosna, Kosova gibi yerlerde görev yapan asteğmenlere ödenir. Her bir meslek gurubu için tazminat tutarı değişiklik göstermektedir.
  • Eş ve Çocuk Tazminatı: evli ve eşi çalışmayan asteğmenler 450 TL maaşa ek ödeme alır. Ayrıca çocuklar için çocuğun yaşına göre değişmekle birlikte 40 – 80 TL arası çocuk yardımı da alınır.
  Bakaya Kalmak Nedir

Yukarıda saydığımız tazminatlar genel olarak Kara Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlığı personeli subayları ilgilendiriyor. Son maddedeki tazminat ise daha ziyade Hava Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik Komutanlığı personeli subayları kapsamaktadır. Yukarıda saydığımız tazminat tutarları normalde memur zamları oranında artış gösterir. Ancak devlet gerekli görmesi halinde bu tazminatlarda iyileştirmeye gidebilir. Buna bir örnek verecek olursak, son yıllarda doğuda terör olaylarının tekrar tırmanması sonrasında OHAL tazminatında büyük oranda iyileştirmeye gidildi.

Subay Maaşları Ne Zaman Yatar?

Subay maaşları tıpkı diğer kamu çalışanlarında olduğu gibi her ayın 15’inde yatar. Subay maaşlarına zam tüm memurlarda olduğu gibi yılda iki kez olur. Her yılın Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere yılda 2 kez subay maaşlarına zam yapılır. 2019 subay maaşları ne kadar olur şimdiden bir tahminde bulunmak pek mümkün değil. 2019 Ocak ve 2019 Temmuz memur maaş zam oranları devlet tarafından açıklandığında sitemizden siz okurlarımızla bunu paylaşacağız. Bunun yanı sıra bazen kamuoyunda subay maaşlarına iyileştirme yapılacağına dair söylentiler çıkmaktadır. Bu iddialar şimdilik söylenti şeklindedir. Subay maaşlarına iyileştirme yapılmasına yönelik bir çalışma başlatılması halinde güncel olarak sitemizden paylaşacağız.

GÖZ AT:

POLİS NASIL OLUNUR – POLİS OLMA ŞARTLARI

POLİS MAAŞLARI – POLİSLER NE KADAR MAAŞ ALIR?

Rütbelere Göre Subay Maaşları Ne Kadar?

Yazımızın bu bölümüne kadar teğmen maaşları merkezde olacak şekilde subay maaşları ne kadar sorusuna cevap verdik. Şimdi de rütbelere göre subay maaşlarının ne kadar olduğundan bahsedelim. Vereceğimiz rütbelere göre subay maaşlarına komutanlık, makama, doğu, paraşüt, komando gibi maaşlara verilen ek ödeme ve tazminatlar dahil edilmeyen çıplak maaşlardır. Buna göre üsteğmen maaşı 6500 TL, yüzbaşı maaşı 6800 TL, Binbaşı Maaşı 7400 TL, yarbay maaşı 78000 TL, Albay Maaşı 8250 TL.

  Asteğmen Maaşı

Subay Maaşlarına Zam

Subaylar devlet memuru statüsünde olduğu için subay maaşlarına zam yılda iki kez ocak ve temmuz ayında yapılır. Özellikle yazılı basında, subay maaşlarına zam, subay maaşlarına iyileştirme gibi haberler yer aldığına tanık oluyoruz. Uzun yıllardır başta subaylar olmak üzere silahlı kuvvetler personelinin maaşlarına iyileştirme yapılacağına dair söylentiler sürekli kamuoyunun gündemine geliyor. Günümüz itibariyle subay maaşlarına zam ve iyileştirme sadece bir söylentiden ibaret. Hükumetin hali hazırda iyileştirme ve zam yönünde bir çalışması bulunmuyor. Sadece terör olaylarında son yıllarda yaşanan artış sebebiyle OHAL tazminatında bir artışa gidildi. Bunun haricinde subay astsubay maaşlarında iyileştirme ve zam  şu an için söz konusu değil.

Sorularınızı Bize Yazın

2020 Subay maaşları konusu ile ilgili olarak; subay maaşları ne kadar, yeni mezun olan teğmen maaşı ne kadar, doğuda görev yapan subay maaşları ne kadar, asteğmen maaşları ne kadar başta olmak üzere akıllara gelebilecek tüm soruları detaylı şekilde cevaplandırmış bulunuyoruz. Konu hakkında tüm sorularınızı yorumlar kısmına yazarak bize iletebilirsiniz. Tecrübeli yazarlarımız konu hakkındaki tüm sorularınıza hızlı ve güncel bilgileri kullanarak cevap vereceklerdir.


ZİYARETÇİ YORUMLARI - 42 YORUM
  1. blank dadaş dedi ki:

    muvazzaf subaylık beden eğitimi öğretmenliği için başvuru yaptım, görev yerleri nereler oluyor sayın admin

    1. blank admin dedi ki:

      Mevcut durumda öğretmen sınıfı olmanız halinde MSÜ bünyesindeki askeri okullarda görev yaparsınız. Bunlar da Ankara İstanbul gibi büyük şehirlerde.

  2. blank Tigin dedi ki:

    Peki hava kuvvetlerinde ki bir pilotun maaşı ne kadar ? veya yüzbaşıya 4900 demişsiniz benim akrabam havacı(pilot değil) 7-8 aldığını biliyorum.Son olarak kurmay subay olmak zor mu ve tazminatı ne kadar.Şimdiden teşekkür ederim.

    1. blank admin dedi ki:

      Merhaba. yazımızda bahsettiğimiz maaşlar ham rakamlar. Pilotlar maaşlarına ek olarak yüksek miktarda uçuş tazminatı alır.

  3. blank Yasemin dedi ki:

    Merhabalar.. Şuan yayımda olan ilana göre Milli Savunma Üniversitesinde görevlendirilmek üzere Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıklarında muvazzaf statüde Öğretmen ve Mühendis sınıfı subay olarak istihdam edilmek üzere personel alımı olacağını öğrenmiş bulunmaktayım. Size birkaç sorum olacak, yanıtlarsanız sevinirim:
    1) Alınan subayların görev yeri Milli Savunma Üniversitesi ile sınırlı mı kalacak yoksa şehirlerde bulunan çeşitli komutanlıklarda görevlendirme alabilecekler mi? Normal asker statüsünde olduğu gibi atamaları olacak mı?
    2) Öğretmen sınıfında alınan bir muvazzaf subayın görevi üniversite bünyesinde derslere girmek mi olacak? Tam olarak ne iş yapacaklar?
    3) Öğretmen sınıfında alınan bir muvazzaf subay ile normal subay arasında maaş ve özlük hakları bakımından fark var mıdır?
    4) Öğretmen sınıfında alınan bir muvazzaf subay OYAK hizmetinden faydalanabilir mi?

    1. blank admin dedi ki:

      Merhaba. Öğretmen sınıfı subaylar askeri okullarda görev yapar. Bu okullar MSB Üniversitesi bünyesindeki harp okulları veya astsubay meslek yüksek okulları olabilir. Öğretmen subaylar diğer tüm subayların sahip olduğu özlük haklarına sahiptir OYAK üyesidir.

    2. blank Tayfun dedi ki:

      Peki muhendis sinifi subaylar ne iş yapar? Onlarin da gorev yeri ilk atamadi Milli Savunma Universitesi olacagi yaziyor. Bilgi verirseniz sevinirim

    3. blank admin dedi ki:

      Merhaba. Dış kaynaktan subay alımı faaliyetlerinde belirli bir sınıfa subay alımı yapılacaksa bu alım ilanında belirtilir. örnekle açıklayacak olursak, harita sınıfı için harita mühendisi alımı gibi. Mühendis sınıfı subaylar silahlı kuvvetlerde sayıca az ve az önceki harita mühendisi örneğindeki gibi spesifik görevler yapar.İlanda Milli savunma Üniversitesi bünyesinde diye belirtiliyorsa büyük bir olasılıkla öğretim üyeliği içindir.

    4. blank Nesih dedi ki:

      Jandarma sözleşmeli Subaylıktan muvazzaflığa GEÇİŞ DURUMU NEDİR ?
      Yani geçişte zorluk çıkartılıyor mu ?

    5. blank admin dedi ki:

      Merhaba. Sözleşmeli subaylığa geçiş için sınav yapılır. Bu sınava katılma şartları var, sicil notu ortalaması 90’ın üzerinde olması ve benzeri gibi. Uygun şartları taşıyanlar muvazzaf subaylığa geçiş sınavına girer. Başarılı olanlar muvazzaf subaylığa nasbedilir.

  4. blank Erdem aksoy dedi ki:

    Ben 11.sinif denizlicik ogrencisiyim ve deniz subayi olmak istiyorum bu senemi basvuru yapmam gerek yoksa seneye 12.siniftami basvurmam gerekiyo bu konuda bana yardimci olabilirmisiniz napmam gerekiyo bu konu hakkında aydinlatirmisiniz

    1. blank admin dedi ki:

      Merhaba. Liseyi bitirdikten sonra Milli Savunma Üniversitesi bünyesindeki Kara, Deniz ve Hava Harp Okullarına giriş için başvuru yapabilirsiniz.

  5. blank tskolik dedi ki:

    subay maaşları tam olarak ne kadar sayın yönetici

    1. blank admin dedi ki:

      Yazımızda subay maaşları ne kadar olduğunu çok detaylı olarak anlattık. Yazımızı okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz.

  6. blank Mali Müşavir Gökhan dedi ki:

    Merhaba ben Mali müşavirim, işletme ana bilim dalı yükseklisans mezunuyum. Not ortalamam 3.68 yaş 31 boy 1.75 kilo 79 muhasebe finansman formasyon belgem var. Yedek subay olma ihtimali hususunda bilgi verirmisiniz.

    1. blank admin dedi ki:

      Merhaba. TSK her celp döneminde kadro ihtiyaçlarına, askere alınacak kişilerin niteliklerine ve sayısına göre planlama yapar. Geçmiş yıllarda yedek subay olmaya gönüllü olanların kısa dönem, kısa dönem askerlik yapmak isteyenlerin ise yedek subay olarak askerlik görevlerini ifa ettikleri sık karşılaşılan bir durum. Bu sebeple önceden bir tahminde bulunmak ne yazık ki imkansız. Meslek grubu olarak sınıflandırılan öğretmen ve doktor gibi meslek kollarının yedek subay olarak askere alınmaları daha muhtemel. Sevk işlemleri sırasında askerlik şubesinde askerliğinizi yedek subay olarak yapmayı isteyip istemediğiniz sorulacaktır. şayet yedek subay olmaya gönüllüyseniz bunu belirtin ancak bundan fazla yapılabilecek bir şey yok. Bundan sonrası tamamiyle kadro planlamasını yapan ilgili MSB şubesine kalmış durumda.

  7. blank Metehan Kurtgöz dedi ki:

    Ben 482 puanla bir anadolu lisesine yerleştim. Şu anda 10. Sınıf öğrencisiyim. YKS sınavına girip Milli Savunma Üniversitesinde okumak istiyorum. Kara kuvvetlerinde yer almayı düşünüyorum ama bu üniversitede kara ile ilgili ne tür bölümler okunabiliyor, hangi rütbeyle mezun olunuyor faxla bilgim yok. Beni bilgilendirebilirseniz sevinirim.

    1. blank admin dedi ki:

      Milli Savunma Üniversitesi bünyesindeki Kara Harp Okulu YKS puanına göre alım yapar. Başvurunuz kabul edilirse Kara Harp Okulunda öğrenci olarak eğitime başlarsınız. Kara ile ilgili bölüm diye bir şey söz konusu değil. Tüm öğrencilerle birlikte aynı eğitim öğretim programına tabi olursunuz. okulu başarı ile bitirirseniz teğmen rütbesi ile 1 yıl sürecek sınıf okulu eğitimine başlarsınız. Sınıf okulu piyade, tankçı, topçu ve benzeri gibi askeri sınıflara yönelik mesleki eğitimdir.

  8. blank Fatoş dedi ki:

    harp okuluna girmek için yaş sınırı kaç

    1. blank admin dedi ki:

      21

  9. blank Ankara dedi ki:

    Bilgiler için teşekkürler.

  10. blank Ayşegül dedi ki:

    aysegulhonamli0@gmail.com
    Görsel sanatlar öğretmenliği mezunuyum.Lisans mezunu bayan subaylık alımları için başvuruda bulunmak istiyorum kpss şartının olup olmadığını ve tahmini başvuru zamanının ne zaman olacağını soracaktım.Kabul edilme olasılığı nedir bilgilendiriseniz sevinirim.

    1. blank admin dedi ki:

      Dış kaynaktan subay alımları lisans nmezunları arasından yapılır. Alımlarda KPSS şartı aranabilir ama her zaman öyle olacak diye bir şart yok. Alımları MSB resmi internet sitesinden takip edebilirsiniz.

  11. blank İsmail dedi ki:

    Ben hkk teğmen piyade sınıfı için sormuştum. Piyade de kendi içerisinde sınıflara mı ayrılıyor?

    1. blank admin dedi ki:

      Piyade bir sınıftır. Piyade sınıfı bir personel için kadro görevleri vardır. Hava Kuvvetlerinde piyade sınıfı genel olarak kışla emniyeti ve eğitim birliklerine eğitici personel olarak görev yapar.

  12. blank Hakan dedi ki:

    subay maaşları ne zaman yatıyor

    1. blank admin dedi ki:

      ayın 15’inde

  13. blank Adalı dedi ki:

    Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederin. ayrıntılı ve aydınlatıcı bir yazı olmuş.

  14. blank İsmail dedi ki:

    Selamün aleyküm, Hava kuvvetlerine bağlı piyade teğmenleri tam olarak nerelerde görev alır ve görevleri nelerdir?

    1. blank admin dedi ki:

      Teğmen rütbesinin görev alabileceği belki de yüzün üstünde görev kadrosu mevcut ve bu kadroların birbirinden farklı görev tanımı var. Her bir görev kadrosunu ve bu kadroların görev tanımını sıralamak sizin de tahmin edebileceğiniz üzere bir kitap boyutunda olur.

  15. blank TALHA TÜRK dedi ki:

    Hayırlı günler. Ben üniversite mezunuyum. Yedek subay açığı var mı yok mu onu sormak istedim. Eğer varsa tecil bozdurup uzun dönem seçmek istiyorum olma ihtimali var mı acaba?

    1. blank admin dedi ki:

      Türk Silahlı Kuvvetleri kadro planlamasını her yıl askere gidecek kişilerin vasfı, eğitim durumu ve benzeri şartları değerlendirerek yapar. Bu sebeple daha önceden uzun dönem mi kısa dönem mi askerlik yapacağınız konusunda bir tahminde bulunmak imkansız. Çok sayıda uzun dönem yapmak isteyenlerin kısa dönem, kısa dönem yapmak isteyenlerin uzun dönem yaptığına dair örnekler mevcut.

  16. blank BERAT dedi ki:

    Öncelikle bu faydalı bilgilerden ötürü çok teşekkür ederiz. Benim sorum şu;
    Asaleti tasdik edilmiş 657’ye tabi devlet memurluğundan Dış Kaynak Subay Alımı ile subaylığa geçişlerde kurum muvafakatı aranır mı? Yoksa istifa edip direk başvurabilirmiyiz?

    1. blank admin dedi ki:

      Dış kaynaktan subay alımlarında muvaffakat aranmaz. İstifa ederek alımlara başvurabilirsiniz. Ancak sizin de tahmin edeceğiniz üzere bu büyük bir risk. Milli Savunma Bakanlığı Personel Temin Daire Başkanlığını 0 312 562 05 43 numaralı telefondan arayarak, memuriyetiniz devam ederken mülakatlara katılıp katılamayacağınız ile ilgili bilgi alabilirsiniz.

  17. blank Ercan dedi ki:

    Sözleşmeli er alımları ne zaman oluyor bilginiz varmı?

    1. blank admin dedi ki:

      Milli Savunma Bakanlığı resmi sitesinde sözleşmeli er alımı yapılacağında duyuru yapılır. Alımlar için siteyi takip edebilirsiniz.

  18. blank ERCAN dedi ki:

    Subay için kpss şartı var sanırım benim kpss puanım yok şuan…ben kısa dönem askerlik yaparken kalmak istiyorum uzun yıllar böyle birşey mümkünmü?

    1. blank admin dedi ki:

      Milli Savunma Bakanlığı daha önce KPSS puanı ile subay alımı yaptı. Ancak son alımlarda KPSS şartı aranmadı. Askerliğinizi yapmadan önce veya yaptıktan sonra subay alımlarına başvuru yapabilirsiniz. Türk Silahlı Kuvvetlerinde askerde kalmak, teskere bırakmak gibi bir uygulama söz konusu değil.

  19. blank Ercan dedi ki:

    Lisans mezunuyum kısa dönem askerlik yapçam askeriyede kalma gibi bir şansım varmı?

    1. blank admin dedi ki:

      Subay alımlarına başvuru yapabilirsiniz.

  20. blank Celal yagmur dedi ki:

    Lise son sınif ogrensicisyim tegmen olmak istiyorum hangi asamalra girmem gerek

    1. blank admin dedi ki:

      Merhaba Celal bey. Subay nasıl olunur konusu ile ilgili olarak geniş kapsamlı bir makaleyi daha önce yayımlamıştık. Askerlik İşlemleri kategorisi altındaki yazımızı okuyarak konu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.