2020 Radyoloji Teknikeri Maaşı Ne Kadar? (Devlet – Özel)

2020 Radyoloji teknikeri maaşı almak için üniversitelerin tıbbı görüntüleme ve radyoloji alanı yüksekokulu bölümünde 2 yıllık eğitim alarak mezun olmak ve bu şekilde tekniker unvanına sahip olmak gerekir. Radyoloji teknikerleri ön lisans seviyesinde kadroya dâhildirler ve mezuniyetleri sonrasında onuncu derecenin ikinci kademesinden memuriyet görevine başlarlar.

Radyoloji teknikerlerinin maaşları özel sektör ve devlet hastanelerinden çalışma durumuna göre değişiklik göstermektedir. Özel sektör çalışanları için sabit bir tutar vermek doğru olmaz. Sağlık kuruluşlarının yoğunluk ve yayılımına göre farklılık göstermektedir.

Radyoloji Teknikerliği Nedir?

Radyoloji teknikerliği sağlık sektöründe görev yapan personeller arasında hizmet vermekte ve x ışını kullanılan durumlarda hekimlerin talimatları doğrultusunda gereken görüntülemeleri yapmaya yardımcı olmaktadır. Tıbbi görüntülerdeki gelişmeler teknolojini gelişmesi ile artış göstermiş ve bu nedenle sağlık sektöründe radyoloji teknikerliği önemli bir meslek halini almıştır. Röntgen teknikerliği hizmeti veren kişilere halk arasında röntgen teknikeri de denilmektedir.

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan radyoloji tekniker atamaları giderek artmakta bu sebeple radyoloji teknikerliği mesleğine yönelim fazlalaşmaktadır. Radyoloji teknikerliği hizmetinde bulunmak için üniversitelerin radyoloji bölümü 2 yıllık ön lisans mezunu olmak gerekir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken bir husus radyoloji teknikerliği ve radyoloji teknisyenliğinin farklı oluşudur. İki meslek arasında bulunan fark ise eğitim ve ön lisans farkı olmaktadır.

Radyoloji Teknikerlerinin Görevleri Nelerdir?

Radyoloji teknikeri görevi ve sorumlulukları şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Röntgen, tomografi ve mamografi cihaz çekimlerini yapar.
  • Radyografi işlemi hakkında hasta ve yakınlarını bilgilendirir.
  • Hasta yakınlarının radyasyon ışınlarından etkilenmesi adına gereken önlemleri alır.
  • Servislerde yapılacak röntgen çekimlerimin cihazların taşınması ve kullanımını yapar.
  • Servis çalışanlarını radyasyondan etkilenmemeleri için uyarır ve gerekli hallerde servis dışına çıkmaları çağrı yapar.
  • Hasta bilgilerini girer ve elde edilen görüntü sonuçlarını CD ya da film olarak basar.
  • Röntgen teşhis laboratuvarlarında bulunan her türlü cihazın bakım ve temizliğinden sorumludur. Cihazları işletme kullanıma hazır halde bulundurur.
  • Cihaz arızalarını ilgili servislere bildirmekle sorumludur.
  • Radyoloji bölümünde çalışan ve stajyerlere olarak görev yapanların eğitimlerine yardımcı olmaktadır.
  Döviz Kurları Nasıl Kontrol Altına Alınacak? Alınmazsa Ne Olacak?

2020 Radyoloji Tekniker Maaşları

Enflasyon farkı ile birlikte memur maaşlarına yapılan %5,49 oranında zamların ardından Radyoloji teknikeri maaşları 2020 yılında 4,100 TL olarak verilmeye başlandı. Belirtilen tutara radyoloji teknikerlerinin aldığı ek ödemeler dâhil edilmemiştir. Radyoloji teknikerlerinin maaşları yanı sıra aldıkları ek ödemeler;

  • Eş ve çocuklar için yapılan yardımlar,
  • Nöbet ücretleri,
  • Radyoloji teknikeri döner sermaye ücreti gibi ödemeleri almaktadırlar.

Radyoloji Tekniker Maaş Hesaplamaları

Radyoloji teknikerlerinin maaşlarına ek olarak aldıkları ödenekler 1.500 TL civarında olmaktadır. Evli olan bir radyoloji teknikerinin eş ve çocuk yardımı olarak aldığı ek ödenekler şu şekilde olmaktadır;

  • Eşleri çalışmayanların aldıkları eş yardım tutarı daha önce 251,68 TL olarak ödenmekteyken şu anda 278,58 TL ye yükselmiştir.
  • 6 yaşından küçük çocukları bulunanların aldıkları çocuk yardımı tutarı daha önce 58,98 TL olarak ödenmekteyken 65,28 TL ye yükselmiştir.
  • 6 yaşından daha büyük çocukları bulunanların aldıkları çocuk yardımı tutarı daha önce 29,49 TL olarak ödenmekteyken 32,64 TL ye yükselmiştir.
  • Eşi çalışmayan ve 5 yaşından küçük 2 çocuk sahibi bir teknikerin aldığı eş ve çocuk yardımı tutarı toplam 409 TL olarak verilmektedir.

Radyoloji teknikerlerinin hastane döner sermayesinden aldıkları ek ödenekler çalıştıkların hastaneye göre değişiklik göstermektedir. Genel olarak harsta trafiği yoğun olan büyük şehirdeki hastanelerde görev yapan teknikerlerin döner sermayeden aldıkları ek ödenek tutarı 850 TL ye kadar yükselmektedir. Nispeten daha küçük yerlerdeki hasta trafiği az olan hastanelerde çalışan radyasyon teknikerlerin döner sermayeden aldıkları ek ödenekler 400 TL ye kadar olmaktadır.

Döner sermaye ödenekleri sağlık kuruluşlarının sağladığı ek ödenekler arasında ön plana çıkan önemli ek ödenekler arasında yer almaktadır ve sağlık çalışanlarına katkı sağlayan yüksek ödenekler arasında bulunmaktadır. Radyoloji teknikerlerini aldıkları ek ödenekler arasında bulunan nöbet ücretleri miktarları saatlik olarak şu şekilde belirlenmiştir;

  • Normal nöbet ücret tutarı 10,53 TL olarak belirlenmiştir.
  • Dini Bayramlarda nöbet ücret tutarı 17,19 TL olarak belirlenmiştir.
  • Diyaliz, ameliyathane, acil servis, 112 acil ve yoğun bakımda tutulan normal nöbetlerin ücret tutarı 15,80 TL olarak belirlenmiştir.
  1000 TL İhtiyaç Yardımı Parası Kimlere Veriliyor? Nasıl Alınır?

Radyoloji teknikerlerinin saatlik olarak belirlenen tutarlardan kazandıkları miktarlar hasta yoğunluğuna ve personel azlığına göre belirlenen nöbet sayıları göz önünde bulundurularak 400 TL ila 500 TL civarını bulabilmektedir.

Radyoloji Teknikerleri Özel ve Devlet Hastaneleri Maaşları

Bazı devlet hastaneleri özelliklede üniversite hastaneleri sözleşmeli radyoloji teknikerleri çalıştırmayı tercih etmektedirler. Bunun nedeni ise sözleşmeli teknikerlerin maaşlarının kadrolu teknikerlerden 300 TL daha az olmasıdır. Son zamların ardından belirlenen Radyoloji teknikeri sözleşmeli maaşları ek ödemeler ile birlikte 3.750 TL ila 4.000 TL kadar olmaktadır.

Devlet hastanelerine atamaları gerçekleşemeyen radyoloji teknikerleri özel sektörlerde çalışma imkânı bulabilmekte ve özel sektör hastaneleri kadrolarına dâhil olmaktadırlar. Yurt geneline dağılmış olan fazla yoğunluğa sahip özel sektör radyoloji teknikerlerinin aldıkları maaşlar 3.500 TL ile 4.000 TL arasında bulunmaktadır. Buna karşı daha küçük yerleşim yerlerinde bulunan özel sağlık sektörlerinde çalışan radyoloji teknikerleri maaşları özel hastane tutarları 2.500 TL ile 3.000 TL arasında bulunmaktadır.

Hizmet Yılına Göre Radyoloji Teknikerleri Maaş Tablosu

Radyoloji teknikerlerinin hizmet yılları çoğaldıkça derece ve kademelerinde artış olmaktadır. Radyoloji uzmanı maaşı kademe arttıkça yükselmekte ve teknikerlerin hizmet yıllına göre aldıkları maaş tablosu şu şekilde olmaktadır;

  • İlk atamalarını alan 10/2 derece ve kademeye sahip radyoloji teknikerlerinin aldıkları net maaş tutarı 4100 TL olmaktadır.
  • 3 yıllık hizmet süresi bulunan 9/2 derece ve kademeye sahip radyoloji teknikerlerinin aldıkları net maaş tutarı 4160 TL olmaktadır.
  • 6 yıllık hizmet süresi bulunan 8/2 derece ve kademeye sahip radyoloji teknikerlerinin aldıkları net maaş tutarı 4172 TL olmaktadır.
  • 9 yıllık hizmet süresi bulunan 7/2 derece ve kademeye sahip radyoloji teknikerlerinin aldıkları net maaş tutarı 4210 TL olmaktadır.
  • 12 yıllık hizmet süresi bulunan 6/2 derece ve kademeye sahip radyoloji teknikerlerinin aldıkları net maaş tutarı 4240 TL olmaktadır.
  • 15 yıllık hizmet süresi bulunan 5/2 derece ve kademeye sahip radyoloji teknikerlerinin aldıkları net maaş tutarı 4295 TL olmaktadır.
  • 18 yıllık hizmet süresi bulunan 4/2 derece ve kademeye sahip radyoloji teknikerlerinin aldıkları net maaş tutarı 4320 TL olmaktadır.
  • 21 yıllık hizmet süresi bulunan 3/2 derece ve kademeye sahip radyoloji teknikerlerinin aldıkları net maaş tutarı 4332 TL olmaktadır.
  • 24 yıllık hizmet süresi bulunan 2/2 derece ve kademeye sahip radyoloji teknikerlerinin aldıkları net maaş tutarı 4400 TL olmaktadır.
  • 25 yıl ve üzeri hizmet süresi bulunan 1/4 derece ve kademeye sahip radyoloji teknikerlerinin aldıkları net maaş tutarı 4516 TL olmaktadır.
  İş Sağlığı ve Güvenliği Maaşları Ne Kadar?

Tabloda belirtilmiş olan maaş tutarlarına ek ödemeler dâhil edilmemiştir. Döner sermaye, nöbet ücreti, eş ve çocuk yardımı gibi hak edilen ek ödenekler radyoloji teknikerlerinin aldıkları maaşların daha yüksek olmasını sağlamaktadır.

Mübaşir Maaşları

Tıbbi Sekreter Maaşları Ne Kadar?

Tıbbi Sekreter Nasıl Olunur?


] }
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 7 YORUM
  1. Zehra dedi ki:

    Sizce paremedik mi seçmeliyim radyoloji mi is imakani atamasi en iyi olan hangisidir

  2. blank Rontgenci dedi ki:

    Mezun olduktan sonra ise basladim 2000 le aldılar. Mesai ücretide vermiyolar. 2000 ‘in içinde agi yardımida var. Önereceğim bi bölüm değil. 2 yilima yazık.

    1. blank Sude dedi ki:

      Bölümü okumak istiyorum siz nasıl kazandınız

    2. blank Röntgenci dedi ki:

      Yerinde olsam okumam sağlığına yazık. Bolume girmek gayet basit biraz türkçe birazda mat çalış rahat kazanırsın. Çok mezun var işsizlik çok fazla hademe bile daha yüksek maaş alıyor.

  3. blank Vedat dedi ki:

    Merhaba, bu üniversite hastanelerinin özel olarak aldığı personellerin maaşları ne kadar oluyor radyolojide?

    1. blank admin dedi ki:

      Ortalama olarak 3100 TL civarında.

  4. blank Fatih dedi ki:

    Paramedik ve röntgen teknikleri atamalari nasil bu sene mezun olacam

    1. blank admin dedi ki:

      2018 için atama faaliyetleri tamamlandı. 2019 için yapılacak atama rakamları henüz kesinleşmiş değil. Konu hakkında gelişme olduğunda sitemizden paylaşacağız.