Dosya Masrafı Geri Alma 2020

Kredi Dosya Masrafı Geri Alma işlemi, kredi çeken tüm vatandaşların bilmesi gereken önemli bir tüketici hakkı. Kredi dosya masrafını geri alma süreci nispeten kafa karıştırıcı ve uzun zaman alan bir süreç. Kredi dosya masrafı nasıl geri alınır, kredi dosya masrafı iadesi için adım adım neler yapmanız gerekir sizin için kaleme aldık. Kredi dosya masraflarını nasıl alırım diye merak ediyorsanız makalemizi okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz. Ayrıca kredi dosya masrafını geri alma işleminin yanı sıra, dosya masrafı iade başvurusu nereye yapılır, dosya masrafı iadesi için gerekli evraklar nelerdir, dosya masrafı ne kadar tutar, kredi dosya masrafı ne zaman alınır, dosya masrafı iadesi zaman aşımı ne kadardır gibi konu ile ilgili tüm önemli soruların cevabını da yazımızda bulabilirsiniz. Konuyla ilgili tüm sorularınızı yorumlar kısmına yazarak bize iletebilirsiniz.

dosya masrafı geri alma

Dosya Masrafı Geri Alma

Bankalar, uzun yıllar boyunca kredi kullandırdıkları müşterilerinden dosya masrafı adı altında, adeta haracı andırırcasına, fahiş oranlarda ücret talep ettiler veya çekilen kredi tutarından düşerek bu paraları tahsil ettiler. Bu haksız uygulama duyarlı vatandaşların durumu mahkemeye taşıması sonrasında değişikliğe uğradı. Açılan davaların tüketiciler lehine sonuçlanması ve bu kararların Yargıtay tarafından onaylanmasının ardından tüketicilere, geçmiş yıllarda kendilerinden tahsil edilen dosya masrafını geri alma fırsatı doğdu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

Bimer’e Şikayet Başvurusu Nasıl Yapılır

Adres Değişikliği Nasıl Yapılır

Yargıtay’ın dosya masrafının iadesi ile ilgili emsal kararının ardından siyasiler nezdinde lobi faaliyetine başlayan bankalar, nispeten başarılı oldular. 3 Ekim 2014 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan ‘’Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’’ ile bankalar kullandırdıkları kredinin binde 5’i oranında kredi tahsis ücreti almasının yasal olduğu hükme bağlandı. 3 Ekim 2014 tarihinden önce çekilmiş konut, taşıt, ihtiyaç gibi tüm krediler için dosya masrafının tamamımın geri alınması mümkün. Söz konusu tarihten sonra çekilen krediler için ise sadece binde 5’lik oranı aşan kısmı almak mümkün olabiliyor.

Kredi Dosya Masrafı Nasıl Geri Alınır

Dosya masrafı geri alma işlemine başlamadan önce ilk olarak dikkat etmeniz gereken şey kullandığınız krediden ne kadar haksız olarak kesinti yapıldığını tespit etmek olmalı. Bankalar; dosya masrafı, kredi istihbarat ücreti, kredi işlem fişi ücreti, ödeme planı değiştirme ücreti, değişken taksitli ödeme planı ücreti gibi çeşitli başlıklar altında kredilerden kesinti yapıyorlardı. Bu kesintiler yazımızın da konusu olan dosya masrafı kesintileridir. 3 Ekim 2014 tarihinden önce kredi çekenler bu kesintilerin tamamını, sonra çekenler ise anaparanın binde 5’ini aşan bölümünü bankalardan yasal faizi ile birlikte tahsil edebilirler. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu yönetmeliğin yürürlüğe girmesi ile yukarıda saydığımız maddeler de dahil olmak üzere 26 ayrı masraf kaleminde bankaların müşterilerinden tahsilat yapmasını hukuksuz olduğu gerekçesiyle yasakladı.

  2021 e-Devlet Fakirlik Maaşı Ne Kadar, Sorgulama Nasıl Yapılır?

Dosya Masrafı İadesi İçin Gerekli Evraklar

Dosya masrafı geri alma işlemi için; çektiğiniz kredinin ödeme planı, dekontları, makbuzları, ödeme belgelerine ihtiyacınız olacaktır. Bu saydığımız belgeler şayet elinizde yok veya eksik ise krediyi kullandığınız bankanın herhangi bir şubesine giderek kredi ödeme dökümünüzü isteyin. Unutmayın ki bankalar dosya masrafı iadesi konusunda işinizi yokuşa süreceklerdir. Bankaların büyük bölümü ödeme dökümü talep ettiğinizde, ya ücret talep etmekte veya krediyi çektiğiniz şubeye gitmeniz gerektiğini söylemekteler. Bu beyanlar kesinlikle doğru değil ve amaç sadece size zorluk çıkararak kredi dosya masrafı iadesi talebinizden vazgeçmenizi sağlamaktır. Yani çektiğiniz kredinin ödeme dökümünü herhangi bir ücret ödemeden, farklı bir ilde dahi olsanız o bankanın herhangi bir şubesinden alabilirsiniz.

GÖZ AT:

Emekli Maaşı Hesaplama Emekli Maaşım Ne Kadar Olur

Kredi Notu Nasıl Öğrenilir – Kredi Notu Sorgulama

Dosya Masrafı İade Başvurusu Nereye Yapılır

Ödeme dökümünüzü bankadan aldıktan sonra ilk olarak dosya masrafı veya yukarıda saydığımız farklı adlar altında yapılan kesintileri mutlaka inceleyin. Yapılan yönetmelik değişikliğinin ardından, bankaların müşterilerine bahsettiğimiz haksız kesintileri başvurmaları halinde iade etmeleri beklenir normal olarak. Ancak bankalar mahkeme kararıyla haksız olduğuna hükmedilen bu kesintileri başvuru ile iade etmeye yanaşmamaktalar. Bu sebeple dosya masrafı iade başvurusu için Tüketici Mahkemesine veya Tüketici hakem Heyetine başvuru yapmanız gerekiyor.

Dosya masrafı geri alma için tüketici mahkemesine başvurmak bir seçenek. Diğer tüm mahkemelerde olduğu gibi tüketici mahkemesine dava başvurusunda bulunmak ücrete tabi. 2020 yılı için Tüketici mahkemesine dava başvurusu masrafları toplamı ortalama olarak 150 – 200 TL arasında değişiklik göstermekte. Ayrıca Tüketici mahkemesine açılan dosya masrafı geri alma davalarında vekil tayin etme zorunluluğu söz konusu değil. Yani dosya masrafı geri iadesi davası açtığınızda avukat tutmak zorunda değilsiniz. Ancak Tüketici Sorunları Hakem Heyetine başvurularda herhangi bir ücret alınmıyor. Bu sebeple doya masrafı iade başvurunuzu tüketici mahkemesi yerine tüketici sorunları hakem heyetine yapmanız bizce daha mantıklı olacaktır.

  e-Devlet İkamet Adres Değişikliği Nasıl Yapılır?

Kredi masrafını geri almak için hangi seviyedeki Tüketici Sorunları Hakem Heyetine başvuru yapılacağı, talep edilen tutara göre değişiklik göstermektedir.

  • 400 (iki bin dört yüz) Türk Lirasının altında bulunan uyuşmazlıklarda ilçe tüketici hakem heyetleri
  • Büyükşehir statüsünde olan illerde 2.400 (iki bin dört yüz) Türk Lirası ile 3.610 (üç bin altı yüz on) Türk Lirası arasındaki uyuşmazlıklarda il tüketici hakem heyetleri,
  • Büyükşehir statüsünde olmayan illerin merkezlerinde 3.610 (üç bin altı yüz on) Türk Lirasının altında bulunan uyuşmazlıklarda il tüketici hakem heyetleri
  • Büyükşehir statüsünde olmayan illere bağlı ilçelerde 2.400 (iki bin dört yüz) Türk Lirası ile 3.610 (üç bin altı yüz on) Türk Lirası arasındaki uyuşmazlıklarda il tüketici hakem heyetleri görevlendirilmiştir.

Dosya Masrafı Geri Alma Başvuru Sonucu Öğrenme

Tüketici hakem heyetlerine yapılan kredi dosya masrafını geri alma başvuruları çok büyük bir oranda olumlu sonuçlanmaktadır. Ancak yazımızın da başında belirttiğimiz üzere bu süreç göre olarak uzundur. Kredi dosya masrafı iadesi başvuruları hakem heyetinin iş yoğunluğuna göre değişmekle birlikte 6 ile 12 ay arasında karara bağlanmaktadır.

Dosya masrafı iade başvurusu sonucu e devlet sistemi üzerinden sorgulanabilmektedir. Eğer ki e Devlet şifreniz yoksa herhangi bir PTT şubesinden 2 lira ücret karşılığında e Devlet şifrenizi alabilirsiniz. Kredi dosya masrafı iade başvuru sonucunu öğrenmek için BURAYA tıklayın. Ekranınıza ilk olarak açılan sayfaya TC no ile e devlet şifrenizi eksiksiz olarak girdikten sonra Sisteme Giriş Yap butonuna tıklayın. Bu işlemi tamamlamanızın ardından ekranınıza e Devlet ana sayfası açılacaktır.

E devlet ana sayfasında sağ üstte yer alan site içi arama motoruna ‘’tüketici şikayeti’’ yazın. Arama sonuçlarında en üstte listelenen Gümrük ve Ticaret Bakanlığının ‘’Tüketici Hakem Heyetine Başvuru İşlemleri’’  sonucunu seçin. Seçim işleminin ardından karşınıza açılan sayfada Uygulamaya Git sekmesine tıklayın.

dosya masrafı geri alma

Uygulamaya Git butonuna tıklamanızın ardından ekranınıza yeni bir sayfa açılacaktır. Açılan bu yeni sayfada üzerinde Tüketici Başvuruları yazan resme tıklayın. Resme tıklamanızın ardından ekranınıza yeni bir sayfa açılacaktır. Açılan bu sayfanın sol tarafında Tüketici Başvuru sekmesi yer alıyor. Tüketici Başvuru sekmesine tıklamanızın ardından aşağı doğru 3 adet hizmetin yer aldığı bir hizmet listesi açılacak. Listenin en altında yer alan Yapılan Başvurular sekmesine tıkladığınızda karşınıza dosya masrafı iadesi sorgulama sayfası açılmış olacaktır.

  e-Devlet Araçlarım Özelliği Nasıl Kullanılır?

dosya masrafı geri alma

Açılan sayfada Başvuru Başlangıç kutucuğuna kredi çektiğinizden önceki herhangi bir tarihi girin. Başvuru Bitiş kutucuğuna ise günü tarihini girin. Daha sonra ise altta yer alan Sorgula butonuna tıklayarak Dosya Masrafı İade Başvuru Sonucu Öğrenme işleminizi tamamlamış olacaksınız. Çok büyük oranda tüketici lehine karar verilse de kararın olumsuz çıkmış olması her şeyin bittiği anlamına gelmiyor. Böyle durumlarda tüketici mahkemesine başvurarak hakkınızı mahkeme yoluyla aramaya devam edebilirsiniz.

dosya masrafı geri alma başvuru sonucu

Kredi Dosya Masrafı Ne Zaman Alınır

Kredi dosya masrafı iadesi başvurunuzun olumlu sonuçlanması halinde hakem heyeti aldığı kararı yazılı olarak bankaya tebliğ edecektir. Ayrıca heyet, bankanın hak sahibine gerekli ödemeyi 15 iş günü içerisinde yapması için yasal tebligat da yollayacaktır. Yazımızın başında bankaların dosya masrafını iade etmemek için kredi çekene türlü zorluklar çıkardığından bahsetmiştik. Çoğu bankanın, ödeme yapmalarına dair kendilerine tebligat gönderilmesine rağmen dosya masrafı geri ödemesini geciktirdiği bilinmektedir. Bunu tek bir sebebi var. Borçlar kanununa göre 10 yıl boyunca tahsil edilmeyen borçlar zaman aşımına uğramaktadır. Bu bankalar, haksız bir şekilde tahsil ettikleri veya kesinti yaptıkları bu paraları hak sahibine ödememek için her türlü kanunsuz yola başvurmaktan çekinmemektedirler. Krediyi uzun yıllar önce çekenlerin ödemelerini bu şekilde geciktirerek 10 yıllık zaman aşımına maruz bırakarak ödemeleri gereken bu paraların tabiri caizse üstüne yatmaya çalışmaktadırlar.

Sorularınızı Bize Yazın

Kredi dosya masrafını geri alma konusu ile ilgili olarak; kredi dosya masrafı nasıl geri alınır, kredi dosya masrafı iadesi için gerekli evraklar, kredi dosya masrafı iadesi için nereye başvurulur, kredi dosya masrafı iade başvuru sonucu nasıl öğrenilir, kredi dosya masrafı ne zaman alınır, kredi dosya masraflarını nasıl alırım gibi tüm önemli sorulara detaylı şekilde yanıt vermiş bulunuyoruz. Şayet konu hakkında bir sorunuz varsa yorumlar kısmına yazarak bize iletebilirsiniz. Konu hakkında yetkin yazar kadromuz tüm sorularınızı en güncel bilgileri kullanarak en kısa süre içerisinde cevap vereceklerdir.


ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. blank Kamil Aytaş dedi ki:

    Merhabalar ben Vakıfbank’ın 2019 yılı Mart ayında kullanmış olduğum konut kredisinden kesmiş olduğu 4.500 TL nin bir kısmının usulsüz kesildiğini beyanla ilçe tüketici hakem heyetine başvuruda bulundum. Hakem heyeti beni haklı bularak 1.905 TL nin tarafıma ödenmesine karar verdi. Ancak banka karara itiraz ederek konuyu tüketici mahkemesine taşıdı. 11.03.2020 tarihinde yapılan ilk duruşmada davayı kazandım ve mahkeme lehime sonuçlandı. Şu zamana kadar Vakıfbank halen parayı tarafıma yani Vakifbank hesabıma yatırmış değil. Şimdi yeni bir itiraz mı yapacaklar? Nasıl bir yol izlemeliyim? Usulsüz kesilen 1.905 TL paramı nasıl alabilirim? Bilgi verirseniz çok sevinirim.