Baltazar (Balthazard) Formülü ile Engelli Raporu Hesaplama

Bugün ki makalemizde sizlerle birlikte Baltazar (Balthazard) formülü ile engelli raporu hesaplama konusunda detaylı bilgiler sunma yoluna gideceğiz. Bildiğimiz gibi engelli raporunun yüzdesi ve durumu genel itibari ile devlet nezdinde ciddi anlamda önemsenen unsurlardan birisi olarak da dikkat çekiyor. Baltazar formülü, bu anlamda kullanılan yaygın bir hesaplama türü ki bizde elimizden geldiğince detay sunacağız. Merak ettiklerinizi yorum alanlarımızdan sorun. Şimdi öncelikle bu hesaplama formülünün ne olduğuna bakarak fikir edinme yoluna gidelim.

Baltazar (Balthazard) Formülü Nedir?

Baltazar (Balthazard) formülü, engelli raporu hesaplamasında ve birden fazla yaşanan sakatlıkların vücutta meydana getirdiği engel oranlarının tespitinde kullanılan formüldür.

Aslında birçok kişinin bu formül ile alakalı olarak net şekilde bilgi sahibi olmadığını biliyoruz. Günümüzde engele neden olan unsurlar ciddi anlamda somut şekilde benimsenir. Bununla birlikte engelli raporu hazırlanırken engele hal olan olayların tamamı incelenmek zorundadır. Baltazar formülünün kullanılabilmesi için bu noktadaki öncelik ise birden fazla engele neden olan unsurun olmasıdır. Tek nedene bağlı engelli raporu hesaplaması için bu formül kullanılmaz. Bu noktada SGK hesaplama formülü değerlendirmeye alınır.

Baltazar (Balthazard) Hesaplama Cetveli Şartları Nelerdir?

Öncelikle baltazar hesaplama cetveli kullanarak engelli raporu hesaplamak istiyorsanız bunun için belli başlı şartların ortaya çıkmış olması gerekir. Bunlar içerisinden en önceliklisi ise engele konu olan birden fazla kazanın olmasıdır. Bunu yukarıdaki maddelerde de elimizden geldiğince sizlere sunduk. Şimdi genel itibari ile bu anlamda ki şartlar aşağıdaki şekilde kendisini gösterir;

  • Birden fazla engel durumu söz konusu olan kişilerde he engel durumu için ayrı tespitler yapılarak engel oranları ortaya çıkmaktadır. Balthazard yöntemi uygulaması birden fazla engel sahibi olan kişilerde kullanılan bir hesaplama yöntemdir.
  • Engele teşkil olan oranların tespiti, genel itibari ile en yüksekte ki engel oranı dikkate alınarak hesaplanmaya başlar.
  • Tabi ki en yüksek engel oranından hesaplama yapıldığı takdirde ortaya çıkan belirlemeler, %100 oranında engelden çıkarılarak sonuçlar elde edilir.
  • İkinci sıradaki engel oran tespiti %100 engel oranından çıkarılan sonuç ile elde edilen birinci sıradaki oranla bağlantılı olmaktadır. Birinci sırada tespit edilen engel oranı ile ikinci sıradaki engel oranı çarpılarak çıkan soncun 100’e bölünmesi ile ikinci engel oranı tespit edilmektedir.
  • Daha fazla engel durumu nedeni ile yapılacak baltazar hesaplamaları daha farklı olmaktadır.
  • 60 yaş üzerinde olan engelli kişilerin yapılan baltazar hesaplamalarında engel oranlarına ilave olarak %10 engel durumu eklenmektedir.
  Hakim Nasıl Olunur? Ne Kadar Maaş Alır? Şartları Nelerdir?

Baltazar Hesaplama Formülü

Baltazar (Balthazard) Hesaplama Cetveli ve Formülü Nasıl Uygulanır?

Aslına bakarsanız biraz karmaşık unsurlardan birisidir. Bu formülde öncelikle engel durumuna teşkil raporların tamamını en ince ayrıntısına kadar analiz etmeniz gerekir. Raporları değerlendirmeniz durumunda da yine sonuçları analiz etmek çokça önemlidir. Baltazar formülü ile engel oranı hesaplama esasları aşağıdaki gibidir;

  • Vücut fonksiyonlarında yaşanan kayıplar ayrı ayrı tespit edilmektedir.
  • Tespit edilen oranlar en yüksekten başlayarak sıralanmaktadır.
  • Vücutta meydana gelen fonksiyon kayıplarının %100 oranı ele alınarak yapılan belirlemelerde en yüksek oranda yaşanan engel %100 orandan çıkarılmaktadır.
  • İkinci sıradaki oran birinci sıradaki oran ile bağlantılı yapılan hesaplamalar ile tespit edilir.
  • İkiden fazla engel durumu yaşlanıyorsa birinci ve ikinci sıradaki fonksiyon kayıp oranları ilk sıraya üçüncü sırada yaşanan fonksiyon kayıp oranı ise ikinci sıraya alınarak uygulama yapılır.

Genel itibari ile bu formülü kullanarak engel durumunun hesaplanması gibi bir amaç içerisinde iseniz bunu uzmanlara yaptırmak daha faydalıdır. Ancak internet üzerinde de baltazar formül hesaplama araçları mevcut. %100 kesin sonuç vermese de yine değerlendirmesi yapılabilir.


] }
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.