Bakaya Kalanlar Yüksek Lisans Yapabilir Mi

Bakaya kalanlar yüksek lisans yapabilir mi sorusu on binlerce mükellefi son derece yakından ilgilendiren bir konu. Bakaya kalmak, eğitim hayatını sürdürmek, akademik kariyer yapmak isteyenler için büyük bir problem durumunda. Bakaya kalanlar yükse lisans yapabilir mi? Bakaya kalanlar üniversiteye kayıt yaptırabilir mi? Bakaya kalanlar tecil ettirebilir mi? Gibi bakaya kalma durumunda eğitim hayatının devam ettirilmesi ile ilgili tüm sorularınızın ayrıntılı cevapları yazımızda.

Milli Savunma Bakanlığı’nın açıkladığı rakamlara göre 2017 yılı itibariyle toplam bakaya sayısı 450 bin kişi. Askerlik çağına girmiş 450 bin mükellef sosyal sebepler veya eğitim durumu sebebiyle askerliğe gitmeyi erteleyerek bakaya kalma durumuna düştü. Hal böyle olunca da bakaya kalanlar askerliğini tecil ettirebilir mi sorusunun cevabı çok fazla sayıda kişiyi ilgilendiriyor. 1111 Sayılı Askerlik Kanununa göre bakaya kaldıktan sonra tecil mümkün. Sağlık sebepleriyle tecili bir kenara bırakırsak, bakaya kaldıktan sonra askerliği tecil ettirebilmek için eğitim ve akademik hayata devam etmek gerekiyor. Önlisans, lisans ve yüksek lisans yapmak isteyen bakaya kalanların neleri yapması, neleri bilmesi gerekir tüm detaylarıyla izah etmeye başlayalım.

İLGİLİ KONU:

YOKLAMA KAÇAĞI VE BAKAYA PARA CEZASI

Bakaya Kalanlar Yüksek Lisans Yapabilir Mi?

Bakaya kalanlar yüksek lisans yapabilir mi sorusunun doğrudan cevabı ikinci kez bakaya kalmamak koşuluyla evettir. Ancak, gerekli bürokratik işlemleri doğru zamanda ve doğru şekilde yaptırmazsanız hem ikinci kez bakaya kalmak durumuyla karşı karşıya kalabilir hem de yüksek lisansa kayıt yaptırma şansınızı tamamen yitirebilirsiniz. Bilindiği üzere üniversiteler yüksek lisans kayıt işlemlerinde askerlik durum belgesi istemektedir. Doğal olarak askerlik şubesine giderek askerlik durum belgesi almanız gerekiyor. Askerlik şubesine gitmekten herhangi bir korkunuz olmasın. Hiç kimse asker kaçağı geldi diyerek sizi yakalayıp zorla askere göndermeyecektir. Fakat askerlik durum belgesi almaya gittiğiniz tarih çok kritiktir. Yüksek lisans kayıt başlangıç tarihi ile askerlik şubesine bakaya durum belgesi almaya gittiğiniz tarihin arasında kesinlikle celp dönemi olmamalıdır. Bu durumu daha anlaşılır olması için bir örnekle açıklayalım.

  Yoklama Kaçağı Nedir? Yakalanırsa Ne Olur?

Askerlikte 4 celp dönemi vardır. Bunlar sırasıyla Şubat celbi , Mayıs celbi , Ağustos celbi  ve Kasım celbi dönemleridir. 2018 Şubat celp döneminde askere gitmeyerek bakaya kalan bir yüksek lisans adayını ele alalım. Bu yüksek lisans adayının yüksek lisans kayıt başlangıç tarihi 1 Eylül 2018 olsun. Böyle bir durumda bu kişinin yüksek lisansa kayıt yaptırmak için bakaya durum belgesi almayı en azından Ağustos ayına kadar ertelemesi gerekir. Yani 1 Eylül 2018 tarihinden sonraki celp dönemi olan 2018 Kasım celbinde sevk edilmeye uygun bir tarihte askerlik şubesine giderek bakaya durum belgesi alınmalıdır. Mayıs veya Ağustos celplerinde sevk edilecek şekilde bir tarihte şubeye giderseniz ikinci kez bakaya kalarak yüksek lisansa kayıt yaptırma şansınızı tamamen kaybedersiniz.

Bakaya kalanların yüksek lisansı durumu dışında; bakaya kalanlar yurtdışına çıkabilir mi, bakaya GBT’de çıkar mı, bakaya kalan yakalanırsa ne olur gibi bakaya kalmak ile ilgili tüm bilinmesi gerekenleri aşağıda linkini verdiğimiz makaleyi okuyarak öğrenebilirsiniz.

BAKAYA KALMAK – BAKAYA DURUMU HAKKINDA TÜM BİLİNMESİ GEREKENLER

Bakaya Kalanlar Üniversiteye Kayıt Yaptırabilir Mi?

Tecilim bitti üniversite kazandım ne yapmalıyım çok sık karşılaştığımız bir soru.Bakayaların üniversiteye kayıt yaptırması tıpkı bakaya kalanların yüksek lisansa kayıt yaptırması durumu gibidir. Yaş sınırını aşmamak ve ikinci kez bakaya kalmamak şartıyla bakaya kalanlar üniversiteye kayıt yaptırabilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus tıpkı yüksek lisans durumunda olduğu gibi ikinci kez bakaya kalmamak için bakaya durum belgesi almak için askerlik şubesine gitme tarihini çok iyi ayarlamaktır. Bakaya durumundan kurtulmak için bahsettiğimiz bu tarih ayarlaması son derece önemlidir.

Sorularınızı Bize Yazın

Bakaya kalanlar yüksek lisan yapabilir mi, bakaya kalanlar üniversiteye kayıt yaptırabilir mi sorularını akıllarda soru işareti bırakmayacak şekilde yanıtlamış bulunuyoruz. Şayet konu ile ilgili aklınızdaki sorunun cevabını yazımızda bulamadıysanız yorumlar kısmından yazarak bize iletebilirsiniz. Yetkin yazar kadromuz tüm sorularınızı en güncel bilgileri kullanarak en hızlı şekilde cevap vereceklerdir.

  Astsubaylıktan Subaylığa Geçiş Nasıl Olur? Şartları Nelerdir?

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 176 YORUM
  1. At dedi ki:

    Temmuzun 16sında sevk yerim belli olacak, bedelli çıkacağı için yere göre gidip gitmeyeceğime karar vereceğim. Askerliğim açıklandıktan sonra Ağustos ayında yurt dışına çıkabilir miyim? Sevk yerine gitmezsem yoklama kaçağı mı olmuş oluyorum?

    1. blank admin dedi ki:

      Merhaba sevk tarihinmde birliğinize katılmazsanız yoklama kaçağı değil bakaya durumuna düşersiniz. bakaya olmanız yurt dışına çıkmanıza engel olmaz.

    2. blank AT dedi ki:

      teşekkürler

  2. blank Ramazan dedi ki:

    Merhaba admin.
    88’liyim. 2103 lisans mezunuyum. Subeye giderek 2015 hazirana kadar tecilimi yaptırdım. 2014 Şubat’ta yüksek lisansa kayıt oldum. Üniversite tecilim 2017 hazirana kadar uzattı. Yüksek lisansimi iş nedeniyle tamamlayamadım. 2017 haziranda tecilim bitti yani 1 yıldır tecilim yok edevlette askerlik durum belgesi sorgusunda askerlik şubesine gitmem gerektigi yazıyor. ben o zamandan bu yana şubeye hiç gitmedim hiç bir işlem yapmadim. Evime herhangi bir yazı da gelmedi. Herhangi bir GBT sorgusuna da maruz kalmadım. Sorum şu ki benim durumum nedir ? Yoklama kaçağı mi? Bakaya mi? GBT ye takılır ve yine işlem yapmazsan ne olur? En azından 2018 sonuna kadar bekletebilir miyim bedelli için?

    1. blank admin dedi ki:

      Merhaba. şayet herhangi bir GBT sorgusuna takılırsanız 15 gün içinde şubeye gitmeniz için tutanak imzalatılır. 15 Gün içinde şubeye gitmezseniz sevk işlemleriniz yapılır, gitmediğiniz için bakaya durumuna düşersiniz ve hakkınızda idari para cezası tahakkuk ettirilir.

  3. blank Cenk dedi ki:

    Hocam merhaba;

    Daha önceden yoklama kaçağıydım; ve mahkeme kararı geldi eve. Ceza miktarını tam hatırlamıyorum (118’di sanırım) ödedim.

    Ağustos’ta askere gideceğim. Bedelliden faydalanmak istiyorum. Yoklama kaçağı sonrası bakaya kalmak sıkıntı teşkil eder mi?

    Askerlik’te hangi durumlarda hapis cezası var?

    Şimdiden teşekkür ederim.

    1. blank admin dedi ki:

      Merhaba. Anlaşıldığı kadarıyla sevk tarihinize 1 aydan biraz fazla bir zaman kalmış. Bedelli askerlik son günlerin gündemi meşgul eden konularından biri ve kısa süre içerisinde çıkarılacağına dair güçlü işaretler var. Bedelli askerlikten yararlanmak istiyorsanız bir miktar beklemek faydalı olabilir. Sizin sevk tarihinizden daha sonra bedelli askerlik çıkarılması ihtimaller dahilinde. Bakaya kalmış olmanız çıkacak bir muhtemel bedelli askerlikten faydalanmanıza engel olmaz.

  4. blank Batuhan dedi ki:

    Merhabalar,
    Tezsiz yüksek lisans yapıyorum şuanda yani sistemde öğrenci görünüyorum. Bu hafta içinde kaydım devamsızlıktan dolayı silinecektir. Şuanda tecilim 2 ağustos görünüyor. Aynı şekilde yeni bir tezsiz yüksek lisansa başvuru yaptım ve kazandım 13 temmuzdan sonraki hafta kaydım var. Bu süreçte kaydım silindikten sonra askerlik şubesinden bakaya kaldığımı belgeleyen evrak alırsam beni Kasım Celp dönemine atacaklar. Bu sürede başka yere de kayıt olmamda sakınca var mı? Ve ben 1990 doğumluğum bu şekilde kayıt silinip yeni kayıt olarak 35 yaşına kadar devam edebilir miyim ?

    1. blank admin dedi ki:

      Merhaba. Kaydınız silinir silinmez hemen bakaya duruma düşmezsiniz. Kaydınız silindikten sonra gerekli belgelerle şubeye gidin. Büyük ihtimalle ağustos az bir ihtimalle kasım celbine sevkiniz yapılır. Sevk işlemlerinizi tamamlayıp askerlik durum belgesi aldıktan sonra yeniden yüksek lisansa kayıt yaptırabilirsiniz.

  5. blank Tahir dedi ki:

    Merhaba Admin benim muhtemel sevk tarihim 30,06,2018 celb dönemim Ağustos 2018 yüksek lisans okumak şartı ile askerliğimi tecil ettirmek istiyorum yüksek lisans kayıtları 9-12 Temmuz 2018 de yapılacak yaşım 28 acaba askerliğimi tecil ettirmek için neler yapmam gerekli

  6. blank Mustafa dedi ki:

    Merhaba ADmin benim Askerlik muhtemel sevk tarihim 30,06,2018 celb dönemim Agustos 2018 yüksek lisans okumak şartıyla askerliğimi tecil ettirmek istiyorum ve yüksek lisans kayıtları 09-12 Temmuzda yaşım 28 ve yüksek lisansı kazanacağımı düşünüyorum şimdi tecil için ne yapmam gerekli

  7. blank TAHİR dedi ki:

    Merhaba Admin benim muhtemel sevk tarihim 30,06,2018 yüksek lisans okumak şartıyla askerliğimi tecil ettirmek istiyorum ve yüksek lisans kayıtları 9-12 Temmuz 2018 yaşım 28 ve yüksek lisansı kazanacağımı düşünüyorum acaba askerliğimi tecil ettirmek için neler yapmam lazım

  8. blank agu dedi ki:

    Merhaba. Ben 2013 girişli yüksek lisans öğrencisiyim. Okulum tecil etmediği için 2018 mayıs ayında sevke tabi olmuşum ve askere gitmem gerekiyormuş. Ben bunu nisan 2018 de bir otelde kalırken öğrendim. Tutanak tutuldu ve 15 gün içinde askerlik şubesine gidip işlemlerimi yaptırmam gerektiği söylendi. Askerlik şubesine gitmedim ve bu ayın başında gbt de yakalandım. Tekrar tutanak tutuldu. Öncelikle sormak istediğim askerliğimi mevcut okulumla tecil ettirme imkanım var mıdır? Bu okulu bırakmadan ya da kaydımı sildirerek tekrar yüksek lisans ile tecil ettirebilir miyim? En son olarak temmuz 2018’de sevk işlemlerim için şubeye gitsem benim sevk tarihim kasım celbine mi çıkar yoksa hemen mi askere alırlar beni onu bilmek istiyorum. Bedelli çıkana kadar en azından bakaya olmadan rahatça gezmek istiyorum sokaklarda. Şayet benim tahmin ettiğim gibi olmazsa bakayalığa devam 🙂 şimdiden teşekkürler.

    1. blank admin dedi ki:

      Merhaba. Yüksek lisans için 3 yıl 4 ay tecil hakkı tanınır. Devam ettiğiniz yüksek lisans programı ile yeniden tecil yaptıramazsınız. Askerlik kanuna göre bakayalar derhal sevk işlemine tabi tutulur.

    2. blank Tahir dedi ki:

      Merhaba Admin benim muhtemel sevk tarihim 30,06,2018 celb dönemim Ağustos 2018 yüksek lisans okumak şartı ile askerliğimi tecil ettirmek istiyorum yüksek lisans kayıtları 9-12 Temmuz 2018 de yapılacak yaşım 28 acaba askerliğimi tecil ettirmek için neler yapmam gerekli

    3. blank admin dedi ki:

      Merhaba. Sevk tarihiniz dikkate alındığında yüksek lisansa kayıt olmanıza engel bir durum yok. 9-12 Temmuz arasında kayıt tarihi olan bir yüksek lisans programına kayıt hakkı kazanırsanız önce okula kayıt işlemi için gidin. Sizden askerlik durum belgesi talep edilir. Şubeye gidip askerlik durum belgesi alır ve kayıt yaptırırsınız. Böylece 3 yıl 4 ay tecil yapılır.

  9. blank fatih dedi ki:

    İyi günler.1988 doğumluyum.1 temmuz 2018 tarihinden itibaren bakaya durumum oluşacak.EK A belgesi alarak 2019 ağustosta (gelecek sene ağustos ayında) askere gitmek istiyorum. Temmuzda şubeye gidip kasım celbine tabi olup eylül ayında EK A yı götürdüğümde ağustosa erteleme olur mu? Ya da ağustos ayını çıkarıp bakaya olup bakaya iken eylülden itibaren Ek A yı işleme alabilirler mi? Acilen yardımcı olursanız çok sevinirim.

    1. blank admin dedi ki:

      Merhaba. Temmuz ayında askerlik şubesine gittiğinizde illa ki ağustos celbine sevkiniz yapılacak anlamına gelmez. Öncelikle şubeye gidin. Sevk işlemi yaptırmadan sevkinizin hangi celp döneminde yapılacağı bilgisini alın. Celp döneminizi öğrendikten sonra ne yapmanız gerektiği konusunda daha net bilgiler verebiliriz.

  10. blank fatih dedi ki:

    İyi günler.1988 doğumluyum.1 temmuz 2018 tarihinden itibaren bakaya durumum oluşacak.EK A belgesi alarak 2019 ağustosta (gelecek sene ağustos ayında) askere gitmek istiyorum. 2 temmuzda şubeye gidip sevk işlemlerini başlatıp kasım celbine tabi olup eylülde EK A yı mı götürmeliyim? Ya da Bakaya durumuna düşüp bakaya olduğum için ağustos ayını çıkartıp eylülden itibaren mi belgeyi şubeye götürmeliyim ve bakaya iken Ek A yı işleme alırlar mı? Hangisi mantıklı acilen yardımcı olursanız çok sevinirim.

  11. blank Selim Koç dedi ki:

    Merhaba 16.01.1995 doğumluyum askerlik muayenemi olduktan sonra üniversite sınavına gireceğim için askerlik şubesinden temmuz ayına kadar askerlik açısından sakıncası yoktur yazısı aldım bu yıl üniversite sınavını kazanamayağım gibi görünüyor. Bakaya kaldıktan sonra 2019 yılında üniversite giriş sınavına başvurabilir miyim ve tercih yapıp bir bölüme yerleşebilir miyim yerleşirsem de üniversiteye kayıt yaptırabilir miyim 2019 da?Yukarıda benim soruma benzer bir soruya Eylülde askerlik şubesine gidip Kasım celbine kadar bakaya durum belgesi alıp üniversiteye kayıt ol sonra kayıt belgesiyle tecil ettir demişsiniz ama üniversite kaydı ağustosta oluyor ben ne yapabilirim?

    1. blank admin dedi ki:

      Üniversite sınavına girmenize engel bir durum yok. Ancak bu yıl bakaya olup seneye sınavı kazansa ızgara dahi okul sizden askerlik durum belgesi ister. 1 yıldan fazla bakaya kalacağınız için şubeye gittiğinizde derhal sevk işlemi yapılır. Ayrıca yüksek bir idari para cezası tahakkuk ettirilir.

    2. blank Selim Koç dedi ki:

      Erteleme belgesine baktım erteleme bitim tarihi 31 Ağustos 2018 olarak görünüyor ve 30 Ekim 2018 e kadar askerlik işlemleri yönünden bir sakıncası yoktur yazıyor ve celp dönemi 2018 kasım muhtemel sevk tarihi de 30 Ekim olarak görünüyor bu durumda 1 yıldan az bakaya kalıyorum cevabınızda değişiklik olur mu?

    3. blank admin dedi ki:

      Merhaba. Son verdiğiniz bilgilere göre durum değişir. kasım celbinde askere alınacaksınız. Bu size bu yıl üniversiteye kayıt olma ve dolayısıyla tacil hakkı verir. Bu sene kazanamam diye düşünceye kapılmayın. Bu yıl sınava giriyorsanız en azından açık öğretim de olsa 2 yıllık da olsa bir yere kaydınızı yaptırın. Bu sayede askerliğiniz tecil ettirme şansınız olur. Seneye kadar bakaya veya yoklama kaçağı sıkıntısı olmadan istediğiniz gibi üniversite sınavına hazırlanabilirsiniz.

    4. blank Selim Koç dedi ki:

      Okul puanım kırılmasa zaten öyle yapardım da şu an yapabileceğim hiçbir şey yok mu? 2019 ağustosta üniversiteye kayıt olunuyor bakaya durum belgesi alıp kayıt olduktan sonra tecil ettirebilir miyim? Yoksa 3-5 gün içinde askere mi alırlar ?Hiç şansım yok mu?

    5. blank admin dedi ki:

      Merhaba. Mevcut kanuna göre bakaya kalanlar derhal sevk işlemine tabi tutulur. Sağlık veya ailevi bir sebep haricinde önümüzdeki yıla kadar tecil ettirme şansınız ne yazık ki yok.

  12. blank ahmet dedi ki:

    Merhabalar ben 2016 da ön lisans mezunu oldum 2 yıllık tecil hakkımı kullandım ve 2017 yılında tekrar bir önlisans programına kayıt oldum 2018 ocak ayında tecilim bitmiş ve yoklama kacağı duruma düşmüşüm ben önümüzdeki üniversite sınavında 4 yıllık bir lisans bölümüne kayıt yaptırırsam askerliğimi tecil ettirebilir miyim şimdiden teşekkürler

  13. blank Muhammed dedi ki:

    Merhaba ben 28 yasindayim. 2014 te yukseklisans kaydimi yaptirdim ama 2016 gitme imkanina sahip oldum ve 2018 temmuz 23 te de yuksek lisansim bitiyor.ardindan 1 agustosta doktora kaydi yapacagim.hocam sorun su ki,2014 girisli oldugum icin 2017 sonunda tecilim bitmis ve 2018 mayis ayinda polis cevirmesinde beni askerlik subesine goturduler ve 24 temmuz 2018 e sevk tarihi verdiler.askerlik bolge subeye dilekce verdik ama olumsuz sonuclandi.ben doktoraya basvurabilir miyim?basvurabilirsem hangi yollari izlemem gerekli.tesekkur ederim.

    1. blank admin dedi ki:

      Merhaba. Yüksek lisans için mükelleflere verilen tecil hakkı 3 yıl 4 ay. Bu süre içerisinde yüksek lisansı tamamlayamadığınız için bakaya durumuna düştünüz. Yüksek lisans mezunları mezuniyet sonrası 1 yıl mazeretsiz tecil hakkına sahip olur. Yüksek lisansı tamamlar tamamlamaz mezuniyet belgenizle şubeye giderek 1 yıl daha tecil yaptırabilirisiniz.

  14. blank Fatih dedi ki:

    Merhaba hocam,
    Ocak 88 doğumluyum, lisans ocakta, tecilim şubatta bitti. 2008 yılında 20 yaşındayken lise diplomam ile tecil aldığımda muayene olmuştum ve ilk defa tecilim bu sene şubatta bitti.
    Yüksek lisans yapacağım herhangi bir istediğim üniversitede. Muhtemelen en geç eylül sonuna kadar bir enstitüye kaydım olacak.
    Bu sene yoklamaya gitmedim, temmuz ya da Ağustos ayında kayıt dönemimde şubeye gidip askerlik durum belgesi almayı ve o belge ile yüksek lisansa kayıt olmayı düşünüyordum ama 9 Haziran’da gbt kontrolüne yakalandım ve 15 gün içerisinde şubeye giderek muayene olacağıma dair tutanak imzaladım. İlk defa tutanak imzaladım.
    Yüksek lisans için gerekli askerlik durum belgesini alıp yüksek lisansa kayıt yapabilmem için ne yapmam gerekiyor? 15 gün içerisinde şubeye gidip muayene olup sevk tarihi almalımıyım? Yada şubeye hiç gitmemeli miyim? Eğer 15 gün içinde şubeye gitmezsem bakaya mı kalmış olurum?
    Şubeye 15 gün içinde gitmediği mi düşünürsek ve örneğin muayene olup sevk tarihi almak için Ağustos ayını beklerken, bir kez daha gbt kontrolüne yakalanırsam ne olur? Yüksek lisans kaydı için gerekli askerlik durum belgesini alamaz mıyım?

    1. blank admin dedi ki:

      Merhaba. Lisans mezuniyeti sonrasında 2 yıl mazeretsiz tecil hakkı kazanmış oldunuz. Askerlik şubesine mezuniyet belgenizle giderek bu tecil hakkınızı kullanabilirsiniz. Yüksek linsansa kayıt yaptırırsanız kayıttan sonra şubeye giderek uüksek lisansa kayıt tarihinden geçerli olmak üzere 3 yıl 4 ay tecil daha tecil yaptırabilirsiniz.

    2. blank Fatih dedi ki:

      Hocam 30 yaşımı doldurduğumu Ocak 88 doğumlu olarak anlatmak istedim ama gözden kaçırdınız sanırsam.

    3. blank admin dedi ki:

      29 yaş sınırı devam eden eğitim için. Siz mezun olmuşsunuz. Şubat ayına kadar tecilinizin devam ettiğini belirtmişsiniz. Aksi durumda zaten Şubat’a kadar tecil yaptıramazdınız. Dediğimiz gibi mezuniyet sonrası mazeretsiz 2 yıl tecil hakkınız var. Şubat ayında teciliniz bittiği ve şu an Haziran ayında olduğumuza göre 4 ay geçmiş yani 1 yıl 8 ay tecil hakkınız kalmış durumda.

    4. blank Fatih dedi ki:

      Bu sabah kalktım ve şubeye gittim, gişedeki memur sizin dediğiniz gibi 2 senelik tecil hakkım olduğunu söyledi. Eğer tecil hakkın olmazsa bile Ağustos celbi doldu ve Kasım ayı celbine yazılırsın dedi. Bu sürede zaten yüksek lisansa kayıt olabilirim.
      Benim şimdi kafamda 2 tane soru var size sormak istediğim.
      1-) Adli para cezası ne kadar gelir ve ne zaman ödenir? Veya cezanın silinme durumu varmı?
      2-) Yüksek Lisans yaparak akademisyen olmak istiyorum ama askerlik bir engel. Ödediğim kredilerim var, aileme destek oluyorum. Yedek subay olarak başvursam ve kabul edilsem yüksek lisansı daha sonra yapmak isterim.
      Siz ne önerirsiniz?

    5. blank admin dedi ki:

      Adli para cezasının ne kadar olacağı kaçak olarak geçirilen gün sayısına göre tespit ediliyor. Bakaya ve yoklama kaçağı para cezası ne kadar başlıklı yazımızı okuyarak hesaplama yapabilirsiniz. Söz konusu adli para cezasına itiraz etme hakkınız var. TSK askere alımlarda personel ihtiyacına, mükelleflerin niteliklerine göre planlama yapıyor. Yedek subay olarak askerlik yapmayı istiyor olsanız dahi bunun garantisi yok. Akademisyen olmayı düşünüyorsanız, askerlik Demokles’in Kılıcı gibi sürekli karşınızda duracak. Ayrıca seçimin yaklaştığı şu son günlerde bedelli askerlik söylentisi iyice ayyuka çıktı. İlk olarak tecil işleminizi yaptırarak yoklama kaçağı durumunuzu kaldırtın ve idari para cezasını durdurun. Maddi durumunuz uygunsa en azından seçim sonrasına kadar bekleyerek bedelli askerlik seçeneğini değerlendirebilirsiniz. Bedelli askerlik olmaması durumunda ise, yüksek lisansa kayıt hakkı kazandıktan sonra askerliğinizi yapıp akademik hayata askerlik sonrası adım atmanız mantıklı gibi duruyor. Tabi bunlar dışarıdan bakılınca oluşan fikirler.

    6. blank Fatih dedi ki:

      Değerli önerileriniz ve bizleri aydınlattığınız için çok teşekkür ederim hocam. Bedelli yapabilecek durumda değilim, yoklama kaçağı durumumu kaldırarak yüksek lisansa kayıt olacağım, bu süre zarfında yedek subaylık kazanırsam durumu tekrar düşünürüm.

    7. blank admin dedi ki:

      Güzel sözleriniz için teşekkür ederiz. Bu veya başka bir konu hakkındaki tüm sorularınızı bize yazabilirsiniz.

  15. blank Emre dedi ki:

    Hocam, kolay gelsin.İlk tutanak da askerlik şubesine gitmeyen, ikinci tutanak yerse 2.kez bakaya mı kalmış oluyor?

    1. blank admin dedi ki:

      Bakaya kalmak yoklama işlemlerini yaptırdıktan sonra sevk işlemlerini yaptırmamış olmak veya sevk yaptırdıktan sonra sevk tarihinde askeri birliğe katılmamış olmak gerekir.

    2. blank Emre dedi ki:

      Hocam öncelikle teşekkürker hızlı ve tatmin edici cevaplarınız için. Son bir sorum daha olacak.. Yani ne kadar tutanak yersek yiyelim tecil ettirmede bir sıkıntısı olmuyor öyle mi?

    3. blank admin dedi ki:

      Merhaba. Burada mesele tam olarak kaç defa tutanak yazıldığı ile alakalı değil. Tecil ettirmek için gerekçeler ilgili kanunda yazılı. Tecil gerekçesine sahipseniz tecil yaptırabilirsiniz. İmzalanan her tutanak sonrası şubeye gidip sevk işlemi yaptırıp sonradan askere gidilmemesi ve bir defadan fazla bakaya kalınması halinde tecil ihtimali ortadan kalkar.

  16. blank Enes dedi ki:

    Hocam yoklama kaçapı tutanak imzalayıp gitmese, askerlik şubesi kendi sevk işlemi yapar mı?

    1. blank admin dedi ki:

      Sevk işlemleri askerlik şubesine bizzat giderseniz yapılır

  17. blank Enes Said Köse dedi ki:

    Kolay gelsin, ocak ayında tecilim bitti. 15 mayıs da yoklama kaçağı olduğum için tutanak yedim. Bu yıl üniversite sınavına girip tecil ettirmek istiyorum. Bu 15 günlük süre içinde ASKERLİK şubesine gitmesem herhangi bir sıkıntı yaşarmıyım? Lütfen acil cevap verin, 4 günüm kaldı tutanak süremin bitmesine..

    1. blank admin dedi ki:

      Merhaba. Yoklama kaçağı olarak geçirdiğiniz her gün için idari para cezası tahakkuk ettirilir. Şubeye gitmemeniz halinde para cezası artar. Para cezasını göze alıyorsanız üniversite sınavının sonuçlarını öğrenene kadar gitmeyebilirsiniz.

  18. blank Mustafa dedi ki:

    Merhaba
    Tezsiz yüksek lisans 3. Yarıyıl dönemindeydim ödemeyi yapmadığım için okul askerlik tecil işlemini iptal etmiş ve askerlik şub.mayıs ayı için sevke tabi durumdasınız diye kagıt gelmiş yüksek lisans güz dönemi başvuruları temmuz ayında başlıyor sizce ne yapmam gerekiyor

    1. blank admin dedi ki:

      Merhaba. Yeniden tecil hakkı elde edebilmek için öncelikle ilk yapmanız gereken yeniden bir yüksek lisans programına kayıt hakkı kazanmak. Ağustos celbi zaman olarak biraz problemli. şayet Kasım celbinde sevk olacak şekilde şubeye gidebilirseniz, askerlik durum belgesi alarak yüksek lisansa kayıt yaptırabilir, daha sonra da kayıt belgelerinizle askerliğinizi tecil ettirebilirsiniz.

  19. blank Gokhan dedi ki:

    Merhaba,

    Sizlere bir sorum olacak.
    Daha önce askerliğimi doktor raporu ile erteledim ve sonrasında yüksek lisansa kaydoldum.

    Ardından değişen yönetmelik ile kaydım silinmiş ve E-devlette 31 Mart 2018 tarihine kadar askerlik yönünden sakıncası yoktur yazısını gördüm.

    1 Nisan’da askerlik şubesine gittim ve 24.07.2018 tarihine kadar askerlikle ilişiği yoktur yazan kağıt verdiler.

    Sorum;

    Yarın gidip tekrar yüksek lisansa kaydolsam tekrar tecil işlemi uygulanır mı?

    Teşekkürler,

    1. blank admin dedi ki:

      24 Temmuza kadar yüksek lisansa kaydolursanız tecil yaptırabilirsiniz.

    2. blank Gokhan dedi ki:

      Askerlik subesindeki memurlardan biri daha once doktor raporuyla erteletmissin o yuzden tekrar tecil edilmez dedi. Diger memur da olur dedi.

      Bu durumda bir universlte buldum sizin onerinizle yarin kayit oluyorum. Cok tesekkurler.

  20. blank Kubilay dedi ki:

    Benim tecilim vardı Türkiye deki üniversiteden oradan kaydı sildirince tecil kalkmış yurt dışındayım e devletten bakıyorum en yakın şubeye başvurun yazıyor. Burada üniversiteye başlayacağım yazada Türkiye gelmeyi düşünüyorum. Şimdi geldigimde askerlik tecili olmadığı için ilkte bi tutanak imzalatırlar diye düşünüyorum sonra orada tecil edebilir miyim bir sıkıntı olur mu?

    1. blank admin dedi ki:

      Askerliğinizi tecil ettirip ettiremeyeceğiniz birkaç hususa bağlı. Yaş sınırını geçmemişseniz, kaydolacağınız okulun denkliği varsa, devam zorunluluğu olan bir öğretim kurumuysa tecil şansınız olabilir. Tecil işlemleri için illa ki Türkiye’de olmak gerekmiyor. Türkiye’nin yurt dışı temsilciliklerinden de tecil yaptırmak mümkün.