Stajyer Ehliyet Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Karayolları Trafik Yönetmeliğinde 17 Nisan 2015 yılında yapılan değişiklik sonrası yeni bir kavramla karşı karşıyayız. Kamuoyunda yaygın olarak Stajyer Ehliyet adıyla bilinen Aday Sürücü uygulaması, yönetmeliğin yürürlüğe girmesi ile birlikte uygulamaya başlandı. İlk defa ehliyet alanlar artık önce stajyer ehliyet sahibi olacak. Yeni başlayan bir uygulama olması sebebi ile stajyer ehliyet konusunda kamuoyunda genel olarak bir bilgi eksikliği mevcut. Bu yazımızda size stajyer ehliyet nedir, stajyer ehliyet nasıl alınır, stajyer ehliyet alma yaşı gibi akıllara takılan tüm soruların detaylı cevabını vereceğiz.

Başta da bahsettiğimiz gibi Stajyer Ehliyet uygulaması, 17 Nisan 2015 tarihinde Karayolları Trafik Yönetmeliğinde yapılan değişiklik ile hayatımıza girdi ve 1 Ocak 2016 itibariyle de uygulanmaya başladı. Bu yeni yönetmelikle birlikte ilk kez ehliyet alan vatandaşlar Aday Sürücü kabul edilerek, Stajyer Ehliyet alacak.

Stajyer Ehliyet Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Stajyer Ehliyet alan aday sürücüler 2 yıl süresince bu statüde bulunacaklar. Stajyer Ehliyet sahibi Aday Sürücü, bu 2 yıllık süreçte trafikte 75 ceza puanına almamaları gerekiyor. Bu 2 yıllık zaman zarfında 75 ceza puanına ulaşan Stajyer Ehliyet sahibi Aday Sürücülerin ehliyetlerine el konulacak. Ardından ise sürücü adayının, psikolojik durumunun tespiti için bir psikoteknik teste girmesi gerekiyor. Burada unutulmaması gereken en önemli şey, uygulanan bu psikoteknik testte başarılı olan sürücü adayları stajyer ehliyetini geri kazanamıyor. Uygulanacak bu testte başarılı olan aday sürücüler yeniden ehliyet kursuna başvurarak bir kez daha ehliyet alması gerekmekte.

Ceza puanı uygulaması görüldüğü gibi kritik bir husus. Trafik Yönetmeliğine göre hangi trafik kuralı ihlali kaç ceza puanı bundan da bahsetmek gerekiyor bu noktada.

İşte Ceza puanı uygulaması yapılan başlıca trafik ihlalleri;

Seyir halinde cep telefonu ile konuşmak: 15 Ceza Puanı

  Araç Satışına Engel Durumlar Nelerdir?

Emniyet kemerinin takılmaması: 15 ceza puanı

Kırmızı ışık ihlali: 20 ceza puanı

Belirtilen hız limitini aşmak: 10 ceza puanı

Park yasağını ihlal: 20 ceza puanı

Geçiş üstünlüğüne riayet etmeyerek yayalara yol vermemek: 20 ceza puanı

Trafik cezaları ve ceza puanları konusundaki en kritik 2 husus ise ölümlü trafik kazası ve alkollü olarak araç kullanmak. Stajyer ehliyet sahibi aday sürücünün 0,20 promil veya üstü alkollü şekilde araç kullandığı tespit edildiğinde stajyer ehliyetine derahal el konulup iptal ediliyor. Ölümlü kaza durumlarında, stajyer ehliyet sahibi asli kusurlu olarak tespit edilirse gene aynı şekilde ehliyetine el konulup iptal ediliyor.

Stajyer Ehliyet Yaş Sınırı

Stajyer Ehliyet almak için yaş sınırı tıpkı eskiden olduğu gibi bu konuda bir değişikliğe gidilmedi. Ama ilk kez minibüs ehliyeti almak isteyenler için ise durum farklı. Minibüs ehliyeti almak isteyenler için yaş sınırı 21 olarak tespit edildi. Ayrıca bu kişiler minibüs ehliyeti alabilmek için daha önceden B sınıfı ehliyete sahip olmak zorunda.

Eski ehliyetini değiştirmek isteyen veya ilk defa ehliyet alacak olanlar Yeni Ehliyet Başvuru ve Randevu İşlemleri başlıklı yazımızda tüm ayrıntılar öğrenebilirsiniz.


] }
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.