2020 Şartlı Gebelik Yardımı Sorgulama Nasıl Yapılır ?

Şartlı gebelik yardımı 2020 yılında ekonomik düzeyi düşük ailelerde gebe kalan kadınlara verilmektedir. Şartı gebelik yardımı sorgusu için e- devlet kullanılmaktadır. Devlete bağlı tüm gelir kaynakları gibi gebelik yardımı sorgusunda da e- devlet şifresi gerekmektedir. Bu yardımda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı etkili olmaktadır.

Şartlı Gebelik Yardımı Sorgusu Nasıl Yapılır?

Şartlı gebelik yardımı sorgulama işlemi için öncelikle e- devlet sistemine giriş yapılması gerekmektedir. Burada yapılacak giriş için, daha önce şifre alınmaması halinde PTT şubelerinden şifre alınmalı, alınan şifre giriş işleminin ardından değiştirilmelidir.

Sisteme şifre ve T.C. kimlik numarasının girilmesi halinde açılacak ekranda profilinizi göreceksiniz. Burada sağ üst kısımdan ya da en alttaki bakanlıklar kısmından Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı kısmına girmelisiniz. Arama bölümüne aile yazmanız halinde ilk çıkan bakanlık da bu olacaktır. Ardından çıkacak ekranda bakanlığın, e- devlet sistemi üzerinden sağladığı tüm yardımlar görülebilmektedir. Bu yardımlar arasından Sosyal Yardım Bilgileri sorgulama kısmına giriş yapılmalıdır. Bu işlemin ardından bir sorgulama ekranı açılacaktır. Zaten T.C. kimlik numaranızı girmiş olduğunuzdan sizden sorgulama işlemine dair herhangi bir bilgi ya da T.C. kimlik numarası istenmez. Ardından şartlı gebelik yardımı sorgulama kısmına girerek, başka bir işlem yapmadan almanız gereken meblağı ve alıp alamayacak olma durumunuzu öğrenebilirsiniz. Bunun yanında direkt olarak https://www.turkiye.gov.tr/aile-bakanligi-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama linkini tıklayarak sorgulama ekranına ulaşabilirsiniz.

Şartlı Gebelik Yardımı Sorgulamasını Hangi Bakanlıktan Yapabilirim?

Bakanlıklardan şartlı gebelik sorgulama işlemi için Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Derneklerini ziyaret edebilirsiniz. E- devlet kullanmıyorsanız, bunun yanında yaptığınız başvurunun sonucunu merak ediyorsanız, il ve ilçe müdürlüklerine başvuru yapabilirsiniz. Buralardan yalnızca T.C.kimlik belgenizle sorgulama sonuçlarınızı öğrenebilirsiniz.

Şartlı Gebelik Yardımı Telefonla Sorgulama İşlemi Mümkün Müdür?

Şartlı gebelik yardımını telefonla sorgulama hizmeti Alo 170 numaralı telefonla verilmektedir. Aslen bu telefon numarası Aile Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na ait danışma numarasıdır. Ancak e- devlet sistemine giriş yapamadığınız ve ilgili bakanlık binalarına da gidemediğiniz durumlarda bu telefon numarasını kullanabilirsiniz. Bunun yanında sistem kaynaklı hatalarda ve sorgulama sonucunun beklediğinizden farklı olması durumunda da sorgulama ve danışmanlık hizmeti, bu telefon numarası ile verilmektedir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın tüm hizmetlerine dair bilgi almak ve sistem hizmetlerinin sorgulama işlemlerini yapmak için bu telefon numarasını kullanabilirsiniz. Ancak e- devlet sistemine giriş yapabilir durumdaysanız, evden çıkmanızda herhangi bir mani yoksa, bakanlığın ve Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Derneği’nin binalarına yönlendirilme olanağınız da bulunmaktadır.

  Yurt Yedek Sorgulama Nasıl Yapılır?

Şartlı Gebelik Yardımında Alınacak Tutar

Şartlı gebelik yardımı miktarı aylara, doğumun gerçekleşme durumuna ve ailenin ekonomik yapısına göre değişiklik göstermektedir. Bu kapsamda;

  • 9 ayı geçmeyecek şekilde gebelik sürecinde olan annelere ayda 35 TL,
  • Gerçekleşmiş doğumlarda 75 TL,
  • Gerçekleşmiş doğumlar sonrası lohusalık döneminde 2 ay süre ile ayda 35 TL şartlı gebelik yardımı yapılır. Annenin, yardımın yapıldığı süre boyunca alacağı toplam tutar 450 TL olarak belirlenmiştir.

Sosyal güvencesi olmayan ve maddi olarak yardıma ihtiyaç duyan anne adaylarına verilen hizmette, yalnız para yardımı değil, sağlık desteği de sağlanmaktadır. Bu yardımdan faydalanan anneler, sosyal güvencelerinin olmaması halinde belirlenen sağlık merkezi ve hastanelerde ücretsiz olarak sağlık hizmetlerinden yararlanma avantajı elde etmektedir.

Çocuk Yardım Parası Sorgulama

Doğum Parası Sorgulama

Doğum Yardımı Başvuru

Şartlı Gebelik Yardımı Başvuru Mercii

Şartlı gebelik başvurusunun yapılacağı yer, annenin ikamet adresinde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği şubesidir. Annenin ikamet adresine bağlı bulunan ilçe merkezine yapılacak başvurunun, ikamet bölgesi dışına yapılması  halinde, başvuru için ikamet bölgesine yönlendirme yapılır. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı şubeleri, son düzenlemelerle kaymakamlık binalarına taşınmıştır. Dolayısıyla ilçe kaymakamlığına gidilerek başvuru alınabilmektedir.

Şartlı Gebelik Yardımı Almak İçin Sağlanması Gereken Şartlar

Şartlı gebelik yardımı almanın koşulları şu şekilde sıralanabilir:

  • Yardımdan faydalanmak için hanede sosyal güvence bulunmamalıdır.
  • Gebelik süreci devam ederken başvuru yapılmalıdır. Ancak sürecin son 1 aya düşmemiş olması gerekmektedir.
  • Mütevelli Heyeti tarafından ailenin yardıma ihtiyacı olduğu sonucuna varılmış olmalıdır.
  • Doktor kontrolleri aksatılmamalıdır. Belirtilen dönemlerde doktor kontrollerine gidilmemesi durumunda yardımın kesilme riski ortaya çıkacaktır.

Şartlı Gebelik Yardımı Başvuru Aşamaları

Şartlı gebelik yardımına başvuru yapmak için kaymakamlıklara taşınmış olan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği şubelerine gidilmelidir. Giderken yanınızda mutlaka kimliğiniz bulunmalıdır. Binaya ulaştığınızda size bilgilerinizi yazmanız istenerek bir form verilecektir. Formu doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurmanız gerekmektedir. Formda kaydettiğiniz tüm bilgiler kontrol edileceğinden doğru olmayacak şekilde yazmanız, tüm yardım çeşitlerini kaybetmeniz anlamına gelir. Formu teslim ettikten sonra sisteme girişiniz yapılır ve en fazla 1 ay süre ile onay beklemeniz gerekir.

  Evlilik Sağlık Raporu İçin Gerekli Testler Nelerdir?

Şartlı gebelik yardımı, diğer yardım türlerinin de kapısını açmaktadır. Bu nedenle şartlı gebelik yardımı başvurusu yaptığınızda ikamet adresinizde ziyaret edilirsiniz. Komşularınızla görüşülür   ve maddi durumunuzun kötü olduğuna dair bir rapor hazırlanır. Hazırlanan rapor mütevelli heyetine teslim edilir ve heyetin onayı ile yardımı almaya hak kazanırsınız. Bunun yanında bu yardım, gebelik süresinde ve doğumdan sonraki 2 ayda belirli hastanelerden ücretsiz yararlanmanızı da sağlar. Bu bağlamda sizden gebeliğinizi öğrendikten sonra yaptığınız ilk hastane ziyaretine dair rapor da istenebilmektedir. Bu raporu teslim ettikten sonra bir sonraki hastane ziyaretinizden itibaren, tüm kontrolleriniz kayıt altına alınır ve kontrole gitmemeniz durumunda önce uyarı alırsınız, ardından yardımınız kesilir. Hastaneye yaptığınız ziyaretlerde sorun çıkması, hastaneye yatma, uzun süreli yatış gibi durumlarda da yardım kuruluşu ile anlaşmalı hastanelerde masrafsız olarak kalabilir, maddi olarak daha farklı yardımlardan yararlanma olanağı bulabilirsiniz.

Bebeğin ölü doğması durumunda da yardım kesilmez. Bebeğin sağlık durumundan bağımsız olarak toplamda almanız gereken miktarı alırsınız. Ancak bebekte sorun olması ya da bebeğin hastaneye yatması gerekliliği gibi durumlarda, bebek üzerinden daha farklı yardımlar alabilirsiniz. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği yardımları, birbirinden bağımsız olarak verilmektedir. Bu kapsamda bir yardımı almanız, diğer yardımı alamayacağınız anlamına gelmez.

Kimler Şartlı Gebelik Yardımı Alamaz?

Şartlı gebelik yardımından yararlanamayacak kişiler, öncelikle hanede sigorta bulunan ailelerdir. Hanedeki bir kişinin sigortası üzerinden, sigorta konulu haklardan yararlanan kişiler bu yardımı alamayacaktır. Bunun yanında maddi durumu, ayda 35 TL olarak verilen bir yardımı alması için iyi durumda olan aileler de bu olanaktan yararlanamamaktadır. Boşanmış çiftler, yardım alma konusunda nötr olarak değerlendirilir. Bekar anneler de yardıma başvuru yapabilmektedir. Yardıma başvuru yapacak kişinin 18 yaşından küçük olması halinde resmi nikah şartı aranmaktadır. Ancak 18 yaşını aşmış anneler için herhangi bir nikah ya da evlilik şartı aranmayacaktır. Gebeliğin fazla ilerlemiş olması durumunda yardımı alma olasılığınız düşer. resmi olarak son aya girmeden başvuru yapılması halinde yardımın alınabileceği söylense de, gebeliğin ilerlemesi ile yardım alabilme ihtimali düşmektedir. Özellikle 6 ayı geçmiş gebeliklerde bakanlık tarafından yardım verilmesi şansı azalır. Bunun  haricinde gebelik yardımı için anne adayının gebe olduğuna dair resmi herhangi bir belge talebinde de bulunulmaz.

  Bimer Başvuru Sorgulama

Doğum Yardımı Ne Kadar?

Sosyal Yardımlaşma Para Yardımı Sorgulama


ZİYARETÇİ YORUMLARI - 19 YORUM
  1. Aylin dedi ki:

    merhaba ben 17 Eylül de șartlı gebelik ve şartlı çocuk yardımı başvurusunda bulundum suanda 6 ay olmak üzere hiçbir yardım almadım e-devlet e girdim baktığım da 70 tl gebelik yardımı yatmış ama cocuk yardımı yatmamış her ay düzenli sağlık ocağına gitmeme rağmen teki neden yatmamış bu durumu düzeltmem icin ne yapmalıyım? .. bir sorum daha olacak yardımlar başvurudan kac gün icinde yatıyor? bide bana msj gelmedi yardım yattı diye e-devletten gördüm öyle öğrendim..

    1. blank erkan akkus dedi ki:

      standart ödemeler 15 gün içerisinde yatmaktadır.

  2. blank gunnur avcı dedi ki:

    gebelık yardımı

    1. blank admin dedi ki:

      Merhabalar,

      Gebelik yardımı alabilmeniz için “Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı” na başvuru yapmanız gerekiyor.

  3. blank İsimsiz dedi ki:

    Merhaba. Ben nerdeyse üç ay oldu gebelik yardımı için başvuru yaptım şuana kadar hiç bir ücret almadım daha yatırılmamış neden acaba…

  4. blank İsimsiz dedi ki:

    Merhaba. Ben nerdeyse üç ay oldu gebelik yardımı için başvuru yaptım şuana kadar hiç bir ücret almadım daha yatırılmamış neden acaba… Başvuru dan ne kadar süre sonra alınıyor acaba bu konuda bilginiz varmı?

  5. blank Elif dedi ki:

    Iyi gunler ben her 2 ayda 70 tl aliyordum ve suan hamileyim basvuru yaptim 35 tl sadece yatmis neden acaba bilgilendirirmisiniz

    1. blank admin dedi ki:

      Devlet yardımları aylık ödenmeye başladı.

  6. blank Emine dedi ki:

    Iyi günler ben 25 haftalik hamileyim 10 haftalik ken sosyal yardımlaşma vakfın a baş vurudabulundum fakat şuana kadar hep 144 u arıyorum incelemede olduğunu söylüyorlar dahada para almadim neden acaba

  7. blank Emine ükek dedi ki:

    Iyi günler ben 25 haftalik hamileyim 10 haftalik ken sosyal yardımlaşma vakfın a baş vurudabulundum fakat şuana kadar hep 144 u arıyorum incelemede olduğunu söylüyorlar dahada para almadim neden acaba

    1. blank admin dedi ki:

      Merhaba. Son aylarda özellikle devletin içinde bulunduğu finansal sıkıntılar sebebiyle sosyal yardım uygulamaları gecikmeye uğruyor.

  8. blank Zeynep dedi ki:

    Mrb bende 26 haftalık hamileyim şubat ayında sosyal yardımlaşma dernegine başvurdum şubat ayında bana 250 tl verdiler tekrardan msj geldi mayısın 28 de PTT ŞUBESİNE gidecem acaba bi bilginiz var mı bu mayıs ayında ne kadar alacam 450 tl mi yoksa daha az alacam

    1. blank admin dedi ki:

      Konu hakkında farklı bir bilgi verilmediyse gene aynı rakamı alıyor olmanız gerekir. Konu hakkında başvuru yaptığınız sosyal yardımlaşma şubesinden bilgi talep edebilirsiniz.

  9. blank AYŞE dedi ki:

    Merhaba bugün şartlı gebelik yardımına başvurmak icin sosyal yardimlasmaya gittim 14 haftalık gebeler başvuru yapabiliyormuş
    ben 21 haftalık gebeyim geç kaldınız denildi bilgi ne derece doğru internet sayfalarında bu şekilde bilgi yer almıyor bilgi almak icin alın 144 u aramak istiyorum fakat hat düşmüyor

    1. blank admin dedi ki:

      ALO 144’ü aradığınızda frklı bir bilgi vermeyeceklerdir ne yazık ki.

  10. blank Melek dedi ki:

    Merhaba bende 30 haftalık gebeyim gebeligimin başından başvuru yaptım henuz hiç bir yardım almadım sistemde yardım devam ediyor yazıyor .peki ne zaman alırım parayı …

    1. blank admin dedi ki:

      E devlette paranız yatırılıyor görünüyorsa başvuru yaptığınız vakıf şubesiyle görüşün. Paranız PTT veya Ziraat Bankasına yatırılmış olabilir. şayet yatırılmamışsa yatırılması için talepte bulunun.

  11. blank burak dedi ki:

    Merhaba bende şartlı gebelik yardımına başvurdum ama bana sadece 75 lira yatacagini soylediler sosyal yardimlasmadan benim esim suan 32 haftalık hamile basvuruyu anca yaptik o yuzden sadece 1 aylik yardim alabilecegimizi soyluyolar dogru mu. Eger gebeligin basinda basvuru yapsaymisim o zaman tamamını 450 lira alabilirmisim yardimci olursaniz sevirim şimdiden teşekkürler.

    1. blank admin dedi ki:

      Merhaba Burak Bey. Şartlı gebelik yardımı, kadınların hamileliği süresince gidilen her tıbbi kontrol için yapılan bir ödeme. Size de söylendiği gibi başvuru yapılmayıp muayene olunmayan dönem için ödeme yapılmaz.