2020 Mübaşir Ne İş Yapar, Ne Kadar Maaş Alır, Görevleri Nelerdir
Mübaşir nedir, ne iş yapar, maaşı ne kadar gibi sorular mübaşir olmak isteyenlerin cevabını en çok merak ettiği sorular hiç kuşku yok ki. Mübaşirlik mesleği ile ilgili olarak; mübaşir ne demek? Mübaşir nedir? Mübaşir ne iş yapar, maaşı ne kadar? Mübaşir görev tanımı nasıl? Mübaşirin görevleri nelerdir? Gibi akıllara gelebilecek tüm soruların ayrıntılı cevapları sizin için hazırladığımız araştırma yazımızda. Yazımızda ayrıca mübaşir olmak için aranan şartlar konusu hakkında daha önce yayımladığımız araştırma yazımızın bağlantısını da bulabilirsiniz.
Makalede Neler Var?
Mübaşir Alımları Nasıl Olur ?
Adalet Bakanlığı tarafından her yıl çok sayıda mübaşir alımı yapılmakta. KPSS sınavına giren ve devlet memuru olmayı hayal eden pek çok kişi bu mübaşir alımı faaliyetlerine başvuru yapıyor. Başvuru sayısı bir hayli fazla olsa da mübaşirlik mesleği konusunda vatandaşlar yeteri kadar bilgi sahibi değil. söz konusu bu bilgi eksikliğini gidermek için başta mübaşir nedir, ne iş yapar ne kadar maaş alır olmak üzere mübaşirlik mesleği hakkında tüm bilmeniz gerekenleri sizin için derledik.
Mübaşir Nedir?
Mübaşirler; hakim, savcı, zabıt katibi ile birlikte adliyeler ve mahkeme salonları ile özdeşlemiş bir meslektir. Mübaşir ne demek kısaca tarif etmek gerekirse; mahkemelerde girecek tarafları ve tanıkları çağıran, resmi belgeleri getirip götüren ve hakimin verdiği vazifeleri yapan görevli kişidir. Mübaşir mahkemelerin fiziki iş yükünü çeken emektar bir meslek koludur.
Mübaşirler sadece Adalet Bakanlığı bünyesinde istihdam edilirler. Başka bir kamu kurum ve kuruluşunda mübaşir kadrosu yoktur. Mübaşirler Adalet Bakanlığının merkez teşkilatı veya ceza ve tutuk evi gibi kurumlarında değil sadece Adliye kurumlarında görev alır. hatta daha spesifik olarak belirtmek gerekirse sadece duruşma salonlarında görev yaparlar.
Yani mübaşir görev tanımı sadece mahkeme salonlarını kapsamaktadır. Eğer gelecek planlarınız arasında mübaşir olmak varsa ve mübaşir alımı için başvuru yapmayı düşünüyorsanız mübaşir olma şartlarını bilmeniz gerekiyor. mübaşir nasıl olunur, mübaşir olmak için aranan şartlar neler öğrenmek istiyorsanız aşağıda bağlantısı bulunan yazımızı okuyabilirsiniz.
Mübaşir Ne İş Yapar?
Mübaşir ne demek, mübaşir nedir ve mübaşirlik mesleğini genel hatları ile tarif ettikten sonra şimdi de mübaşir ne iş yapar konusuna değinmeye başlayalım. Mübaşir görev tanımı duruşma öncesi, duruşma esnası ve duruşma sonrası zaman dilimlerini kapsamaktadır. Üniforması ve ismi mahkeme salonlarıyla özdeşlemiş olan mübaşirlik mesleği mahkemelerin fiziki iş yükünü çeken önemli sorumluluk gerektiren bir meslektir.
Bu şekilde tarif edilince mübaşir görevleri size bir miktar fazla ve göz korkutucu gelebilir. Ancak alışma evresi atlatılıp işe hakim olmaya başladığınızda söz konusu görev ve vazifeler rutinleşecek ve kolaylıkla üstesinden gelindiğini göreceksiniz. İşte ilgili kanun ve yönetmeliklere göre düzenlenmiş olan mübaşirlerin görevleri;
- Zabıt katipleri tarafından hazırlanan duruşma dosyalarını inceleyip sıraya koyarak haki ve savcıların incelemesi için eksiksiz olarak hazırlamak
- Günlük duruşma listesini duruşma salonunun giriş kapısına asmak
- Duruşma sırası gelenleri duruşma salonuna alıp yerlerini göstermek duruşma salonu oturma planına riayet edilmesini sağlamak
- Duruşma esnasında yemin edilmesi, kararın hakim tarafından açıklanması gibi durumlardaki hal ve uyulması gereken kurallar ile ilgili olarak tarafların bilgilendirilmesi
- Hakim tarafından duruşmanın kapalı yapılmasına karar verilmesi durumunda duruşma salonunun boşaltılması
- Duruşmaların ileri bir tarihe ertelenmesi durumunda söz konusu tarihi taraflara yazılı olarak vermek
- Hakim tarafından dosyadan evrak örneği verilmesi kararı alınması halinde ilgili söz konusu evrak örneğini ilgili tarafa vermek
- Duruşma esnasında zabıt katipleri tarafından yazılan evraklardan hakime, savcıya veya taraflara verilmesi gerekenleri vermek, imzalatılması gerekenleri imzalatmak.
- Postaya verilmesi gereken evrakları, dosyaları, müzekkere ve talimatnameleri teslim etmek, ulaştırılması gereken yerlere teslime etmek
- Arşive gitmesi gereken veya arşive gitmesi gereken dosyalarla ilgili gerekli işlemleri yapmak, arşivleri düzenli tutmak
- Mahkemeye sunulan evrakları dosyaya yerleştirmek
- Keşiflere katılıp hakime yardımcı olmak
- Hakim ve yazı işleri müdürünün verdiği diğer görevleri yapmak
2020 Mübaşir Ne Kadar Maaş Alır
Mübaşirlik mesleğini düşünenlerin en çok merak ettiği hususlardan biri de mübaşirler ne kadar maaş alıyor konusu. Mübaşir maaşları eğitim seviyelerine, evli ve çocuk sahibi olup olmadıklarına, bölgesel ödemelere göre değişiklik göstermektedir. Lise mezunu, yüksekokul mezunu veya lisans mezunu bir mübaşir farklı derece ve kademelerde hizmete başlar. Böyle olunca da bu üç eğitim seviyesi kadro için de maaşlar değişiklik gösterir.
- Lise mezunu bir mübaşir 13. derecenin üçüncü kademesinden meslek hayatına başlar. Herhangi bir ek ödeme dahil edilmemiş lise mezunu yeni başlayan mübaşir maaşı 2945 TL maaş alır.
- Ön lisans mezunu bir mübaşir 10. derecenin 2. kademesinden meslek hayatına başlar. Herhangi bir ek ödeme dahil edilmemiş ön lisans mezunu yeni başlayan mübaşir maaşı 2980 TL maaş alır.
- Lisans mezunu bir mübaşir 9. derecenin 1. kademesinden meslek hayatına başlar. Herhangi bir ek ödeme dahil edilmemiş lisans mezunu yeni başlayan mübaşir maaşı 2995 TL maaş alır.
Yukarıda verdiğimiz mübaşir maaşı tutarları işe yeni başlayan mübaşir maaşıdır. Hizmet yılı arttıkça derece kademe aşağı düşer ve maaş da artış gösterir. Ayrıca bölgesel ödemeler, eş ve çocuk yardımı ek ödemelerle birlikte 3800 TL’nin üstüne kadar çıkabilir. Mübaşir maaşları, maaşa ek yapılan ödemeler hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek ve mübaşir olmanız halinde ne kadar maaş alacağınızı öğrenmek için aşağıda bağlantısı bulunan yazımızı okuyabilirsiniz.