İtfaiye Eri Maaşı

itfaiye eri maaşı ne kadar oldu, itfaiye eri olmak isteyen ve hali hazırda itfaiye eri olanların cevabını en çok merak ettikleri soru kuşku yok ki. İtfaiye teşkilatı yerel yönetimlerin en kritik birimlerinden birisi. 2020 itfaiyeci maaşları ne kadar oldu? Göreve yeni başlayan itfaiye eri ne kadar maaş alır? İtfaiyeciler fazla mesai alır mı? İtfaiye sosyal denge tazminatı ne kadar? Gibi itfaiyeci maaşı ve itfaiyecilerin maaşa ek olarak aldığı tüm ücretler hakkında tüm bilinmesi gerekenler yazımızda.

itfaiye eri maaşı

İtfaiyeci Maaşları

İtfaiye teşkilatı, belediyeler bünyesinde hizmet veren, yangın söndürme ve arama kurtarma gibi halkın mal ve can güvenliğini sağlamak gibi önemli bir görevi icra eden bir teşkilat. İtfaiye teşkilatı bünyesindeki itfaiyeci personel rütbe hiyerarşisine tabidir. İtfaiye personeli rütbeleri sırasıyla; itfaiye eri, itfaiye çavuşu, itfaiye başçavuşu ve itfaiye amiri şeklindedir.

İLGİLİ KONU:

NASIL İTFAİYECİ OLUNUR – İTFAİYECİ OLMAK İÇİN GEREKEN ŞARTLAR

İtfaiye personeli diğer bir deyişle itfaiyeciler 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi konumdalar ve memur maaş tablosuna göre maaş alılar. Ancak itfaiyeciler belediye personeli olduğu için diğer kamu kurumu personelinden farklı olarak maaşlarına ek ücret ve ödemeler almaktadırlar. Yazımızda ilk olarak itfaiyeci maaşları ne kadar olduğuna değinceğiz. İtfaiye personelinin maaşlarına ek olarak aldıkları, tazminat ve fazla mesai ücreti gibi ek ücretleri itfaiye eri maaş hesaplama başlığı altında detaylı olarak izah edeceğiz.

2018 İtfaiye Eri Maaşı Ne Kadar?

İtfaiye personeli devlet memuru statüsündedir ve memur maaşı alır. Hükümet temsilcileri ile memur sendikaları arasında yürütülen memur maaşlarına zam görüşmeleri geçtiğimiz günlerde neticelendi. Görüşmeler neticesinde memur maaşlarına 2018 Ocak ayında yüzde 4, Temmuz ayında yüzde 3 buçuk, 2019 Ocak ayında yüzde 4, Temmuz ayında yüzde 5 zam yapılmasına karar verildi. Zam oranlarının açıklanmasının ardından 2020 göreve yeni başlayan itfaiye eri maaşları belirlenmiş oldu.

  Şef (Aşçı) Nasıl Olunur? Ne Kadar Maaş Alır?

Bu zam oranlarına göre göreve yeni başlayan itfaiye eri maaşı;

  • 2018 Ocak ayında 2830 TL
  • 2019 Temmuz ayında 2930 TL
  • 2019 Ocak ayında 3046 TL
  • 2019 Temmuz ayında 3193 TL

Bu maaş tutarları bekar bir itfaiye eri için geçerlidir, eş ve çocuk yardımı dahil değildir. Memurlara ödenen eş ve çocuk yardımı memur maaş zamları ile birlikte zamlanmaktadır. 2020 Ocak ayı itibariyle çalışmayan eş yardımı 228 TL’dir. Ayrıca 2018 Ocak itibariyle 0-6 yaş arası çocuk için 54 TL, 6 yaşından büyük çocuk için ise 27 TL çocuk yardımı ödenir. Bu durumda 2018 Ocak itibariyle 6 yaşından küçük 2 çocuklu göreve yeni başlamış bir itfaiye eri 3136 TL’ye kadar maaş alabilecektir. Bunlara ek olarak 2018 ve 2019 yılında enflasyon oranı memur maaş zammı üzerinde gerçekleşirse, enflasyon farkı da maaşlara yansıtılacak.

İLGİLİ KONULAR:

GARDİYANLAR NE KADAR MAAŞ ALIR – GARDİYAN MAAŞLARI

GARDİYAN NASIL OLUNUR- GARDİYAN OLMA ŞARTLARI

İtfaiye Eri Maaş Hesaplama

Yazımızın başlarında itfaiye erlerinin maaşlarına ek ödeneler aldığından bahsetmiştik. Şimdi bu ek ödeme ve tazminatlar konusunu detaylandıralım. Belediyeler kendi bütçelerini kendileri oluşturan devlet kurumlarıdır. Belediyeler kendi bütçelerinden personeline maktu mesai (fazla mesai) ücreti, sosyal denge tazminatı gibi ödemeler yapabilmektedir.

Sosyal Denge Tazminatı (Sosyal Denge Sözleşmesi)

Belediyelerin, personellerine en yüksek tutarda ek ödeme yapmasını sosyal denge tazminatı sağlar. Belediyelerin bu tazminatı ödeme gibi bir zorunluluğu yoktur. Ancak çok sayıda belediye personeline bu tazminatı ödemektedir. Bu tazminatı belediyenin personeline ödeyebilmesi için bütçesinin artıda olması yani kar ediyor olması gerekmektedir. Sosyal denge tazminatının ne kadar olacağına belediye meclisi karar verir. Sosyal Denge tazminatı günümüz itibariyle en fazla 795 TL olabilir.

  Koronavirüs İkinci Dalga Geliyor Mu? Normalleşme Süreci Duracak Mı?

2018 Ocak ayı itibariyle 2830 TL maaş alan bekar göreve yeni başlayan itfaiye eri maaşı bu tazminatla birlikte 3625 TL‘ye çıkar. Şayet itfaiye eri evli ve 2 çocuklu olursa maaşı 4000 TL’ye kadar çıkar.

İLGİLİ KONULAR:

ZABITALAR NE KADAR MAAŞ ALIR – ZABITA MAAŞLARI

ZABITA OLMA ŞARTLARI – NASIL ZABITA OLUNUR?

İtfaiye Fazla Mesai Ücretleri (Maktu Mesai) Ne Kadar?

İtfaiye personelin aldığı diğer bir ek ödeme türü ise maktu mesai yani fazla mesai ücreti.

İtfaiye Maktu Mesai Ücretleri;

  • Nüfusu 10.000’den az olan belediyeler  en fazla 230 TL
  • 10.001 – 50.000 arası olan belediyeler  en fazla 247 TL
  • 50.001 – 100.000 arası olan belediyeler en fazla 274 TL
  • 100.001 – 250.000 arası olan belediyeler  en fazla 309 TL
  • 250.001 – 1.000.000 arası olan belediyeler  en fazla 368 TL
  • 1.000.001’den fazla olan belediyeler  en fazla 428 TL
  • Ankara, İstanbul ve İzmir Büyükşehir Belediyeleri hariç diğer büyükşehir belediyeleri en fazla 428 TL
  • Ankara, İstanbul ve İzmir Büyükşehir Belediyeleri en fazla 569 TL

Tüm bu ek ödemeler ile itfaiye eri maaş hesaplama işlemi yaptığımızda bir itfaiye eri 4600 TL kadar maaş söz konusu olabilmektedir. Ayrıca itfaiyeciler diğer tüm memurlarda olduğu gibi hizmet süreleri arttıkça derece kademe ilerlemesi yaparlar. hizmet süresi artıp derece kademe ilerledikçe maaş da artış gösterir. 15 yıldan fazla hizmeti olan bir itfaiye eri, yukarıda saydığımız diğer ek ödemeleri de hesaba katınca 5000 TL‘ye kadar maaş alması mümkün olacaktır.

Sorularınızı Bize Yazın

İtfaiye eri maaşı konusu ile ilgili olarak; itfaiyeci maaşları ne kadar, göreve yeni başlayan İtfaiye eri maaşı ne kadar, itfaiye eri maaş hesaplama başta olmak üzere akıllara gelebilecek tüm soruları yanıtlamış bulunuyoruz. İtfaiye eri maaşı konusu ile ilgili olarak tüm sorularınızı yorumlar kısmına yazarak bize iletebilirsiniz. Yetkin yazar kadromuz tüm sorularınıza hızlı ve doğru bir şekilde yanıt vereceklerdir.

  Bayramefendi Osmanlı Kahvecisi Bayiliği (Franchise) Nasıl Alınır?

 


ZİYARETÇİ YORUMLARI - 52 YORUM
  1. blank Yagmur Karasu dedi ki:

    merhaba iyi günler, Ben Almanyada bir itfaiyeciyim. Ayni zamanda bir güvenlik (Security) meslegim var.

    voll time olarak itfaiye de görev yapiyorum. Ve ayni zamanda üniversiten gelen ögrencilere Ders vereriyorum.
    böyle olan biri Türkiyede hemen göreve baslar mi, yoksa istenielen Belgeleri yani sinavlara tekrardan mi girmek gerekiyor.
    Ben bir yeri aradim gelmek istedigimi ve görev yapmak istedigimi dile getirdim ama malesef burda yurtdisindaki belgeler veya okul diplamaniz bir seye yaramaz dedi…
    vaktiniz oldugunda cevap yazarsaniz memnun olurum.
    Tesekkür ederim, iyi günler dilerim.

    LG.
    Karasu Yagmur

  2. blank Frkn dedi ki:

    Merhaba admin bu sene sivil savunma ve itfaiyecilik onlisans bölümünden mezun olacağım .82 kpss puanim var 100-200 binlik bi şehirde çalışmaya başlasam maaşım ne kadar olur (evli değilim çocuğum yok)

  3. blank Kartal dedi ki:

    Merhaba ben ibb itfaiye yi kazandım Ve bekarım maaşım ne kadar olur detaylı bilgi verirmisiniz teşekkür ederim

  4. blank Bedirhan dedi ki:

    Ben kpss orta ogretimden sonra itfayeci olabilir miyim olabilirsem nasil ve kaç puan almam lagzim ?

    1. blank admin dedi ki:

      İtfaiye eri alımlarına KPSS puanınız varsa başvurabilirsiniz. Alımlarda genellikle başvuru için taban puan 60 veya 70 olarak belirleniyor. Ancak alımın kaç puanla olacağı başvuru yapan kişilerin puanlarına bağlı. Nispeten büyük yerlerde 70 üzerinde puanla atanmak mümkün olurken bazı alımlarda 75 puan civarından da alım olabiliyor. Ancak dediğimiz gibi bu tamamen alıma başvuru yapanların puanlarına bağlı.

  5. blank Mustafa ikiz dedi ki:

    Merhaba admin ben kocaelide belde as uzerinden itfaiyeye baslicam maas nasil olacak zorunlu mesai ucretleri maastan ayrimi yatacak yani bi detayla bilgi verebilirmisiniz

  6. blank Özcan dedi ki:

    Merhaba admin ben ilk öğretim mezunuyum. Itfaiye şoförü olarak işkurdan baş vurdum. Tahminen alınma ihtimalim nedir. Olurda alinirsam maasim ne kadar olur ve kadrolu olarakmi başlarım. Bu arada büyükşehir belediyesi. Saygılar.

    1. blank admin dedi ki:

      Merhaba. Büyükşehirlerde itfaiye eri maaşı 4500 – 5000 TL arasında olabilmekte. İşkur üzerinden başvuru yaptığınız ve ilköğretim mezunu olduğunuza göre işçi kadrosundan olma durumunuz söz konusu. İşe alınma durumunuz hakkında bir tahminde bulunmak gerçekten zor çünkü on binlerce kişi bu kadrolara başvuru yapıyor ve ancak birkaç on kişi işe alınıyor.

  7. blank Alper dedi ki:

    Merhaba Admin Bey;
    Ben lise mezunuyum,eşim çalışmıyor en az ne kadar maaş alırım?

    1. blank admin dedi ki:

      Merhaba. İtfaiye eri maaşı hang belediye personeli olunduğuna göre değişir. Yeni başlayan itfaiye eri maaşı herhangi bir ek ödemeler olmadan 3100 Tl civarı. Ancak eş ve çocuk tazminatı, sosyal denge tazminatı gibi ek ödemeler ile büyük şehirlerde rakam 4500 TL’ye kadar çıkabilir. Ancak nispeten küçük yerlerde rakam 3500 – 3700 TL arası olabilir.