2020 Asgari Geçim indirimi Ne Kadar? AGİ Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Asgari geçim indirimi (AGİ), AGİ konusu ile ilgili olarak; asgari geçim indirimi nedir? 2020 Asgari geçim indirimi ne kadar oldu? Asgari geçim indirimi nasıl hesaplanır? 2020 asgari geçim indirimi oranları ne kadar? Asgari geçim indirimini kimler alır, ne kadar alır, maaşa etkisi ne kadar? Gibi akıllara gelebilecek tüm soruların ayrıntılı cevapları yazımızda. Ayrıca yazımızda cihazınıza indirip doldurabileceğiniz Aile Bildirim Formu (Asgari Geçim İndirimi Formu) da yer alıyor.Asgari Geçim indirimi

Asgari Geçim İndirimi Nedir?

Asgari Geçim İndirimi veya kısa adıyla AGİ, ücretli çalışanların maaşlarında en önemli gelir kalemlerinden biri. AGİ, 16 yaşından büyük tüm çalışanların kendilerinin ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerin (eş ve çocuk) asgari geçimini sağlayacakları miktarın, toplam kazançlarından çıkarılarak vergi hesaplamasının dışında bırakılmasıdır. Söz konusu gelir vergi dışında bırakılarak çalışanlardan daha az vergi alınır ve bu sayede çalışanın gelirinde artış sağlanmış olur. AGİ, çalışan kişilere işveren tarafından devlet adına ödenir. İşverenler çalışanlarına ödedikleri AGİ miktarını gelir vergisinden düşerek devletle mahsuplaşırlar. AGİ çalışanların kanuni hakkıdır, işverenlerin hiçbir surette AGİ ödemesi yapmamak gibi bir seçenekleri söz konusu değildir.  Bazı işverenlerin işten çıkarma tehdidiyle çalışanlarına AGİ ödemedikleri yönünde duyumlar söz konusu. Bu durum kesinlikle bir suçtur ve cezaya tabidir.

Aile Bildirim Formu İndirmek İçin BURAYA Tıklayın

AGİ tüm çalışanların yasal hakkıdır. Ancak asgari geçim indiriminden faydalanabilmek için Aile Bildirim Formu doldurması gerekiyor. Aile Bildirim Formu doldurulması kişinin kendi sorumluluğundadır ve formda verilen bilgiler doğru olarak kabul edilir. Daha fazla AGİ almak için yanlış beyanda bulunmak yasal yaptırıma tabidir. Aksi şekilde hatalı beyanla hak edilenden daha az AGİ alma durumu da olabilir. Bu her iki durumla da karşılaşmamak için Aile Bildirim Formunu usulüne uygun bir şekilde doldurmak son derece son derece önemli bir husus. Ayrıca yeni çocuk sahibi olmak, boşanmak, eşin işe başlaması gibi aile durumunda yaşanan tüm değişikliklerin 1 ay içerisinde bildirilmesi gerekmektedir.

İLGİLİ KONU:

AİLE BİLDİRİM FORMU NASIL DOLDURULUR?

2020 Asgari Geçim İndirimi Ne Kadar?

Asgari geçim indiriminin ne kadar olacağı; çalışan kişinin bekar veya evli olmasına, evliyse eşinin çalışıp çalışmadığına, varsa çocuklarına göre değişiklik göstermektedir. AGİ ne kadar olacak brüt asgari ücrete göre belirlenir. 2020 yılı asgari ücret ne kadar olacak belli olmasının ardından AGİ rakamları da kesinleşmiş oldu.

  Özel Seri Telefon Numarası Nasıl Alınır? Ücretleri Ne Kadar 2020?

İşte 2020 Asgari Geçim İndirimi Tutarları:

Asgari Geçim İndirimi (AGİ) 2020 Hesaplama
(01.01.2020 – 31.12.2020)
Medeni Durum Aylık Tutar
Bekar 191,88 TL
Evli eşi çalışmayan 230,26 TL
Evli eşi çalışmayan 1 çocuklu 259,04 TL
Evli eşi çalışmayan 2 çocuklu 287,82 TL
Evli eşi çalışmayan 3 çocuklu 326,20 TL
Evli eşi çalışmayan 4 çocuklu 326,20 TL
Evli eşi çalışmayan 5 çocuklu 326,20 TL
Evli eşi çalışan 191,88 TL
Evli eşi çalışan 1 çocuklu 220,66 TL
Evli eşi çalışan 2 çocuklu 249,44 TL
Evli eşi çalışan 3 çocuklu 287,82 TL
Evli eşi çalışan 4 çocuklu 307,01 TL
Evli eşi çalışan 5 çocuklu 326,20 TL

Asgari Geçim İndirimi Hesaplama

2020 yılı için AGİ ne kadar bilgisini de paylaştıktan sonra şimdi de bu rakamlar yani Asgari Geçim İndirimi nasıl hesaplanır anlatmaya başlayalım.

AGİ, asgari brüt asgari ücrete göre hesaplanır ama bu durum kafa karışıklığına sebep olmasın. Hesaplama brüt asgari ücret üzerinden yapılır ancak tüm maaşlı çalışanlar AGİ almaya hakkı vardır. Yani sadece asgari ücretle çalışanları ilgilendiren bir ödeme değil tüm maaşlı çalışanları ilgilendiren bir ödemedir. AGİ hesaplama bir miktar kafa karıştırıcı gibi görünebilir. Şimdi en sade ve anlaşılır dille AGİ hesaplama nasıl yapılır tarif etmeye başlayalım.

Söz konusu takvim yılında geçerli olan bir yıllık brüt asgari ücret tutarı (12 aylık brüt asgari ücret) toplanır. Çıkan bu toplam rakama Göre 2020 Asgari Geçim İndirimi Oranları;

  • Çalışan kişinin kendisi için yüzde 50
  • Çalışmayan eş için yüzde 10
  • İlk 2 çocuk için çocuk başı yüzde 7,5
  • Üçüncü çocuk için yüzde 10
  • Dört ve fazla sayıda çocuk için yüzde 5’i gelir vergisine tabi tutulmaz.

Yukarıda verdiğimiz bu oranların toplamı indirimin matrahını oluşturur ve bu matrah yüzde 15’lik vergi dilimine girer. Elde edilen toplam matrah yüzde 15 ile çarpılarak 1 yıllık AGİ hesaplanmış olur. Daha sonra çıkan bu toplam rakam 12’ye bölünür ve çalışan kişinin maaşına her ay AGİ ödemesi olarak eklenir. AGİ ödemesi çalışılan günler üzerinden yapılır. Ücretli izin kullanılan günler, çalışılmayan günler için AGİ ödemesi yapılmaz. Bu bilgiler kafa karışıklığına sebep olmasın diye özellikle belirtelim hafta sonu tatilleri çalışılmayan gün statüsünde değildir. Hafta sonu tatilleri çalışanlar için kanuni bir haktır. Hafta sonu tatilleri için AGİ ödemesi alınır.

  Trafik Cezası Sorgulama Nasıl Yapılır 2020? İnternetten Trafik Cezası Ödeme

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

PASAPORT NASIL ALINIR?

Asgari geçim indirimi kime verilir?

Bir çalışanın kimler için AGİ alabileceği hususu yanlış anlamalara sebep verebilen mesele. Konu ile ilgili hemen her yerde eş ve çocuk şeklinde ifadeler görebilirsiniz. Bu aslında doğru ama eksik bir ifade. İlgili kanun ve yönetmeliklerde geçen ifade bakmakla yükümlü olduğu kişi şeklindedir. Yani bir çalışan eşinden boşanmış ve çocukları ile birlikte yaşamıyor olsa bile katılım nafakası ödüyorsa AGİ alabilir. Çocuklarla alakalı bir diğer husus ise eğitim durumu. Normalde bir çalışan, 18 yaşından küçük çocukları için AGİ alabiliyor. Ancak bu çocukların eğitim hayatı devam ediyorsa en fazla 25 yaşına kadar olacak şekilde AGİ alınmaya devam edebilir. Ayrıca evlatlık olarak alınan çocuklar, koruyucu aile olunan çocuklar için da AGİ alınabilmektedir.

Sorularınızı Bize Yazın

AGi (Asgari Geçim İndirimi) konusu ile ilgili olarak tüm merak edilenleri, bilinmesi gereken tüm hususları tüm detayları ile izah etmiş bulunuyoruz. Konu hakkında cevabını merak ettiğiniz tüm sorularınızı yorumlar kısmına yazarak bize iletebilirsiniz. Tecrübeli ve yetkin yazar kadromuz sizden gelen tüm soruları, en güncel bilgileri kullanarak, hızlı ve doğru şekilde yanıtlayacaklardır.


ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.