Yeni Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan Kimdir? Mesleği Nedir?

Bugün ki makalemizde yeni Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan kimdir, mesleği nedir sorularına yanıt vererek kendisini yakından tanıyacağız. Uzun bir süredir bu görevi yürütmekte olan Cumhurbaşkanı’nın damadı Berat Albayrak, geçtiğimiz akşam Instagram üzerinden yayınladığı bir bildiri ile birlikte görevinden istifa etmişti. Dün itibari ile de Cumhurbaşkanlığı kanadından yapılan resmi açıklamada bu istifa resmen kabul edildi.

Tabi ki bu dakikadan sonra yeni Hazine ve Maliye Bakanı kim olacak, merak konusuydu. Nitekim Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu sürecin çok uzamasına müsaade etmedi ve kararını resmen açıkladı. Yayınlanan genelge ile birlikte Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine AKP milletvekili olarak da siyasi hayatına devam eden Lütfi Elvan atandı. Peki Lütfi Elvan kimdir? Gerçekte mesleği nedir ve bu görev için neden tercih edilmiştir?

Yeni Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan

Lütfi Elvan Kimdir? Gerçekte Mesleği Nedir?

Lütfi Elvan, 12 Mart 1962 tarihinde Karaman ilinde dünyaya gelmiş mühendis ve siyaset adamıdır. Çok uzun bir süredir AKP kadrolarında siyasi faaliyetlerini de yürüten Lütfi Elvan’ın esas mesleği maden mühendisi olmasıdır. Bu alanda yurtdışında da yaptığı yükseklisans eğitimi ile de kısa süre içerisinde ülkemiz için en önemli isimlerden birisi haline gelmiştir. Tabi ki öncelikle eğitim ve sivil mesleki hayatı ile alakalı olarak da sizleri bilgilendirmemiz gerektiğine inanıyoruz.

Lütfi Elvan hangi okul mezunu? İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi bölümünden mezun olarak lisans öğrenimini noktaladı Elvan. Bununla birlikte yükseklisans içinde kendisine ekonomi alanını tercih etti. Ardından Birleşik Krallık’ta bulunan Leeds Üniversitesi’nde Maden ve Yöneylem Araştırması alanında yüksek lisans Eğitimini 1989 yılında tamamladı. Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Delaware Üniversitesi’nde Ekonomi alanında ikinci yüksek lisansını 1995 yılında tamamladı.

Esas mesleki olarak maden mühendisi olmasına rağmen çift yükseklisans ile birlikte ekonomist olarak da profesyonel bir eğitim hayatı geçirmiştir. Etibank kadrosunda da mühendis olarak çalışan Lütfi Elvan, sonrasında devlet memuru kadrolarında da çeşitli görevler üstlenmiştir.

Lütfi Elvan Devlet ve Siyasi Kariyeri

Siyasi olarak da uzun süreler görev yapan Elvan, devlet memurluğu kariyeri boyunca da çeşitli ve çok önemli görevlerde rol üstlenmiştir. AKP kadrolarında milletvekili olarak göreve başlamasının öncesinde 1996 ve 2002 yılları arasında Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürlüğü’nde Kalkınmada Öncelikli Yöreler Dairesi Başkanlığı yapmıştır. Ayrıca 2002 ve 2007 yılları arasında müsteşar yardımcılığı görevi yürütmüştür.

  Af Yasası Kimleri Kapsıyor? Tahliyeler Ne Zaman Başlayacak?

2007 yılında ilk defa AKP kadrolarından Karaman milletvekili olarak meclise ilk adımını atmıştır. O dönem itibari ile AKP Genel Başkanı olan Recep Tayyip Erdoğan’ın başdanışman görevlilerinden birisi olarak da önemli bir görev üstlenerek bu anlamda kendisini geliştirmiştir. 2011 yılında gerçekleşen seçimlerde de yine aynı kadrodan meclise girmeyi başarmasının ardından Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı seçilerek görevini burada da başarı ile ifa etmiştir.

2014 yılında Binali Yıldırım, yerel seçimlerde İzmir Belediye Başkan Adayı olduğundan dolayı boşalan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı görevine atanmıştır. İlk bakanlık deneyimi de bu vesile ile gerçekleşmiş olur. Bir dönem Başbakan Yardımcılığı görevinini de başarılı şekilde yürütmüş ve bu anlamda siyasi kariyeri de başarılar ile dolu olan önemli bir siyaset adamıdır.

08 Kasım 2020 itibari ile Hazine ve Maliye Bakanı olarak görevini sürdüren Berat Albayrak yerine 10 Kasım 2020 tarihi itibari ile Cumhurbaşkanlığı kararı ve ataması sonucu Lütfi Elvan tayin edilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti için her anlamda hayırlı ve mürevveh bir dönem olmasını temenni ediyoruz. Ekonomik gelişmelerin neler olacağını da merak ile izlemek sureti ile beklemeye devam edeceğiz.


] }
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.