Yoklama Kaçağı Nedir

Yoklama kaçağı nedir, nasıl yoklama kaçağı olunur askerlik çağına gelen her gencimizin mutlaka bilgi sahibi olması gereken son derece önemli konular. Yoklama kaçağı nedir? Yoklama kaçağı GBT de çıkar mı? Yoklama kaçağı hemen askere alınır mı? Yoklama kaçağı yurtdışına çıkabilir mi? Yoklama kaçağı tecil hakkı var mı? Yoklama kaçağı yakalanırsa ne olur? Gibi askerlik yoklaması ve yoklama kaçağı olmak konularıyla ilgili tüm soruların ayrıntılı cevapları yazımızda. Askerlik Yoklaması ile ilgili olarak internet sitelerinde, yoklama kaçağı nedir gibi konu hakkındaki en temel soruda dahi çok sayıda yanlış bilgi ve fahiş hatalar içeren yazılar yer alıyor. 2018 yılı için askerlik yoklamasıyla ilgili en güncel ve doğru bilgileri içeren makalemizi mutlaka okuyun.

Askerlik Yoklaması Nedir?

1111 Sayılı Askerlik Kanununa göre Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı her erkek askerlik yapmakla mükelleftir. Askerlik çağına gelmiş erkeklerin eğitim, sağlık ve benzeri durumlar yönünden askerliğe elverişli olup olmadıklarının tespit edilmesi için yapılan işlemlere Askerlik Yoklaması denir.

Yoklama Kaçağı Nedir?

Yoklama kaçaklığı konusu ile ilgili olarak öncelikle yoklama kaçağı nedir tarif ederek başlayalım. Askerlik çağına giren yani 20 yaşına giren her erkek, askerlik yönünden durumlarının tespiti amacıyla askerlik yoklaması yaptırması gerekmektedir. Askerlik yoklaması işlemlerini yaptırmayanlar yoklama kaçağı durumuna düşer. İster yoklama kaçaklığı olsun ister bakaya kalmak halk arasında genel olarak tüm bu hallere asker kaçağı ifadesi kullanılıyor. Asker kaçağı tabiri toplumda her ne kadar çok sık kullanılıyor olsa da resmiyette kesinlikle böyle bir ifade söz konusu değildir.

Yoklama Kaçağı Olup Olmadığımı Nasıl Öğrenebilirim?
Askerlik durumunuzu, yoklama kaçağı olup olmadığınızı e Devlet sistemi üzerinden askerlik durum belgesi sorgulama işlemi yaparak öğrenmeniz mümkün.

E Devlet üzerinden TC No ile askerlik durum belgesi sorgulama  için BURAYA tıklayın

Yoklama Kaçağı GBT’de Çıkar Mı?

Yoklama kaçağı durumuna düşmüşlerin en büyük korkusu yoklama kaçağı GBT de çıkar mı meselesi hiç şüphe yok ki. Bu sorunun cevabı son derece nettir. Kamu hizmetlerinin online ortama taşınmasının ardından askerlik şubeleri yoklama kaçaklarını otomatik olarak GBT sistemine bildirir. Yani yoklama kaçağı GBT’de çıkar.

  Bakaya Yoklama Kaçağı Para Cezası

Yoklama Kaçağı Yakalanırsa Ne Olur?

Yukarıda da belirttiğimiz üzere yoklama kaçağı GBT’de çıkıyor. Herhangi bir polis kontrolünde yapılan GBT sonrasında yoklama kaçağı olduğunuz tespit edilirse polis tarafından size yoklama kaçağı yakalama tutanağı imzalatılır. Yoklama kaçaklığı durumunda kesinlikle zorla askerlik şubesine götürme diye bir şey söz konusu değildir. Yoklama kaçağı yakalama tutanağı imzaladıktan sonra 15 gün içinde askerlik şubesine giderek askerlik yoklaması işlemlerinizi yaptırmanız gerekmektedir. 15 gün içinde askerlik şubesine gitmeniz halinde şubede sevk işlemleriniz yapılır. Unutmayın ki bu serbest bırakmalı sevktir. Yani sizi kimse zorla askere almaz. Askerlik şubesinde sevk işlemlerinin yanı sıra idari para cezası uygulaması da yapılır.

15 Gün İçinde Askerlik Şubesine Gitmezsem Ne Olur?

Yakalama tutanağını imzaladıktan sonra 15 gün askerlik şubesine gitmezseniz bakaya durumuna düşersiniz. Bakaya, yoklama kaçaklığından farklı bir durumdur. Bakaya nedir, bakaya kalanlar hemen askere alınır gibi sorular başta olmak üzere Bakaya Kalmak hakkında geniş bilgi sahibi olmak için aşağıda linkini vermiş olduğumuz makalemizi okuyabilirsiniz.

BAKAYA KALMAK NEDİR, NASIL BAKAYA KALINIR, BAKAYA NASIL KALDIRILIR

Yoklama Kaçağı Para Cezası Ne Kadar?

Yoklama kaçağı durumuna düşenler bir süredir idari para cezası uygulaması yapılıyor. Yoklama kaçağı para cezası, kaçak kalınan gün sayısına, yakalanarak veya kendi isteğiyle teslim olma durumuna göre değişiklik göstermektedir.  Bakaya ve yoklama kaçağı para cezası ne kadar, bakaya ve yoklama kaçağı para cezası nereye ödenir, bakaya ve yoklama kaçağı para cezası ödenmezse ne olur gibi  idari para cezası ile ilgili ayrıntılı bilgi edinmek için aşağıda linkini verdiğimiz makalemizi okuyabilirsiniz.

BAKAYA VE YOKLAMA KAÇAĞI PARA CEZASI

Yoklama Kaçağı Hemen Askere Alınır Mı?

Yoklama kaçaklığı meselesinde cevabı en çok merak edilen soru açık ara yoklama kaçağı hemen askere alınır mı konusu. Yoklama kaçakları hemen askere alınır mıyım korkusunu yaşıyorlar ancak bu korku yersiz. Bir şekilde yakalanan yoklama kaçaklarına ilk olarak yoklama kaçağı yakalama tutanağı imzalatılır. Bu tutanağı imzaladıktan sonra 15 gün içerisinde askerlik şubesine gitmeniz gerekmektedir. Askerlik şubesine gittiğinizde hemen askere alınacağım diye korkunuz olmasın. Askerlik şubesinde gittiğinizde ilk olarak askerliğe elverişli olup olmadığınıza dair askerlik muayenesi için ilgili sağlık kurumuna yönlendirilirsiniz. Askerliğe elverişli olduğunuza dair askerlik muayenesinin tamamlanmasının ardından askerlik şubesi askerlik sevk işlemlerinizi tamamlar.

  2021 Askerlik Yoklama Kaçağı Olursam Ne Olur? Tutanak Ne İşe Yarar?

Yoklama Kaçağı Ne Zaman Askere Gider?

Daha önce de belirttiğimiz gibi askerlik şubesinde yapılan bu sevk işlemleri serbest bırakmalı sevktir. Yani sevk işlemleriniz tamamlandıktan sonra serbestçe askerlik şubesinden ayrılabilirsiniz. Ancak size belirtilen tarihte askeri birliğinize katılmanız gerekmektedir. Şayet belgelerinizde belirtilen tarihte askeri birliğinize katılmazsanız bakaya durumuna düşmüş olursunuz.

Yoklama Kaçağı Yurtdışına Çıkabilir Mi 2018?

Yoklama kaçaklığı konusu ile ilgili en çok sorulan sorulardan biri yoklama kaçağı yurtdışına çıkabilir mi sorusu kuşku yok ki. 2010 yılında yapılan anayasa değişikliğine kadar yoklama kaçağı ve bakaya olanlar yurtdışına çıkış yapamıyordu. Anayasanın ‘’seyahat ve yerleşme hürriyeti’’ konusunu düzenleyen 23. maddesinde yapılan değişiklikle, seyahat özgürlüğü sadece suç soruşturması veya kovuşturması sebebiyle hakim kararı ile kısıtlanabiliyor. Bir kişinin yurtdışına çıkış yapabilmesi ancak mahkeme kararı ile kısıtlanabilir. Eğer mahkeme tarafından verilmiş bir kısıtlama kararı yoksa yoklama kaçağı yurt dışına çıkabilir.

Yoklama Kaçağı Otelde Kalabilir Mi 2020?

Yoklama kaçaklığı durumunun GBT de göründüğünü yazımızın başında da belirtmiştik. Kanun gereği oteller tüm müşterilerinin kimlik bilgilerini emniyete bildirmek zorundadır. Otellerden müşterilerinin kimlik bilerlini alan emniyet güçleri GBT (güvenlik bilgi taraması) yaparlar. Şayet yoklama kaçaklığı durumunuz GBT’ye düştüyse polisler otele gelerek size yoklama kaçağı yakalama belgesi düzenleyerek imzalatırlar. Yoklama kaçağı otelde kalabilir mi sorusunun cevabı da ortaya çıkmış oluyor. Nihayetinde yoklama kaçağının otelde kalmasını kısıtlayan bir durum söz konusu değil. Ancak yoklama kaçakları eğer yakalanmak istemiyorlarsa otelde kalmamaları faydalarına olacaktır.

Yoklama Kaçağı Tecil Hakkı Var Mı 2020?

Yoklama kaçaklığı konusunda en çok kafa karışıklığına sebep olan şey yoklama kaçağının askerlik tecil ettirme meselesi. Yoklama Kaçağının tecil durumu meselesini tam olarak anlayabilmek için öncelikle askerlik tecil işlemi hakkında bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Askerlik tecil ettirme konusunda aşağıda vermiş olduğumuz linkten detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.

  Subay Nasıl Olunur

İLGİLİ KONU:

ASKERLİK TECİL ETTİRME

Yaş haddini geçmemek kaydıyla; lise mezunları mazeretsiz olarak 3 yıl, üniversite mezunları 2 yıl, yüksek lisans ve doktora mezunları 1 yıl askerliğini tecil ettirebiliyor. Mezuniyetten sonra askerliğinizi tecil ettirmediğiniz takdirde yoklama kaçağı durumuna düşersiniz. Yukarıda saydığımız süreleri geçmemek kaydıyla yoklama kaçağı durumuna düşmüş olsanız dahi bu son tecil hakkınızı kullanabilirsiniz. Şayet bu saydığımız süreler geçildiyse yoklama kaçağının tecil hakkı kalmaz.

Yoklama Kaçağı Sigortalı İşte Çalışabilir Mi?

Askeri Ceza Kanunun 75. maddesine göre yoklama kaçaklarını ve bakaya kalanları çalıştırmak suçtur ve 3 ay ile 1 yıl arasında hapis cezası vardır. Milli Savunma Bakanlığı özellikle son birkaç yıldır bu husus üzerine hassasiyetle durarak işyeri sahiplerine konu ile ilgili olarak resmi yazılar göndermekte. Bu resmi yazılarda yoklama kaçakları ve bakaya kalanların çalıştırılmasının suç olduğu, böyle bir çalışanları olmaları halinde askerlik şubelerine yönlendirmelerini istemektedir. Bu sebeptendir ki hiçbir işveren kendini riske atarak yoklama kaçağını sigortalı olarak çalıştırmak istemeyecektir.

Yoklama Kaçağı Ne Yapmalı?

Asker kaçaklığı ile ilgili verdiğimiz bu geniş bilgilerin ardından şimdi de yoklama kaçağı ne yapmalı meselesine değinelim. Eğer ki bir süre daha kendinizi askere gitmeye hazır hissetmiyorsanız mazeretsiz tecil hakkınızı kullanabilir veya üniversite sınavına girerek yüksek öğrenime kayıt yaptırarak süre kazanabilirseniz. Şayet böyle bir imkanınız yoksa yoklamanızı yaptırarak askerliğinizi bir an önce yapmanız en akıllıca olan şey. Unutmayın ki yoklama kaçağı olarak geçirdiğiniz her gün size uygulanacak olan idari para cezasının artmasına neden olmakta. Yakalanma suretiyle askerlik şubesine götürülmeniz halinde idari para cezasının kendiniz gitmenize göre kat be kat fazla olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Böyle bir durumda altından kalkamayacağınız kadar büyük bir para cezası ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Sorularınızı Bize Yazın

Yoklama kaçaklığı konusu ile ilgili olarak yoklama kaçağı nedir, başta olmak üzere bilinmesi gereken tüm hususları tüm ayrıntıları ile izah etmiş bulunuyoruz. Konu ile ilgili tüm sorularınız yorumlar kısmına yazarak bize iletin. Yetkin yazar ekibimiz konu hakkındaki tüm sorularınızı en güncel bilgilerle hızlı bir şekilde yanıtlayacaklardır.


ZİYARETÇİ YORUMLARI - 382 YORUM
  1. Gökan dedi ki:

    Merhaba diyelim muayne olduk şubeye giddik nezman askere gönderiliriz 1 hafata içindemi yoksa farklı bir zamandami

  2. blank Bilal dedi ki:

    Yoklama kaçağı olarak aranmaktayım internet üzerinde yoklama başvurusu yaptım ama daha sağlık ocağına muayneye gitmedim acaba başvuruyu yaptığım zamandan itibaren aranmam kalkmışmıdır .

  3. blank BARAN dedi ki:

    Bakaya kalan kişi kpss ile devlet kurumuna atanabilir mi

  4. blank Yusuf dedi ki:

    Merhaba tecilim 31.12.2019 yilinda bitti suan asker kacagi olarak gozukuyorum. Bu yil yks sinavina girip universiteyi kazanirsam University e kayit yapabilirmiyim askerlihi tecil edebilirmiyim.

  5. blank NECİP dedi ki:

    Merhaba, 20.04.1997 doğum.2018’in 6’ncı ayında liseden mezun oldum.Üniversite sınavına girmek istiyorum.Bu mümkünmüdür.Teşekkürler.

  6. blank Necip dedi ki:

    Merhaba,20.04.1997 doğum tarihim. 2018’in 6’ncı ayında liseden mezun oldum.Tecilimde yok.Bu şekilde üniversite sınavına girebilirmiyim,kayıt yaparlar mı?

  7. blank tuğçe dedi ki:

    Merhaba. Benim erkek arkadaşım liseyi bitirdikten sonra tecil hakkını kullanmadan üniversiteye başladı fakat üniversiteye bazı nedenlerden dolayı devam edemediği için kaydı silindi. Şimdi lise bittikten sonraki tecil hakkını kullanabilir mi?

  8. blank tuğçe dedi ki:

    Merhaba. Benim erkek arkadaşım liseyi bitirdikten sonra tecil hakkını kullanmadan üniversiteye başladı fakat üniversiteye bazı nedenlerden dolayı devam edemediği için kaydı silindi. Şimdi lise bittikten sonraki tecil hakkını kullanabilir mi?

  9. blank habip dedi ki:

    Merhaba ben uni mezunuyum haziran 2018 de universiteden mezun oldum . ve yurt disina ciktim yurt disinda yeni alinacak uzman cavuslar icin basvuru yaprken yoklama kacagi oldugumu ogrendim .hziran 2018 de mezun oldum nasil bi islem uygulanir lutfen bilhilendirin.

1 7 8 9