2020 Süt Parası Sorgulama, E Devlet, PTT Süt Parası Sorgulama (Detaylı)

2020 Süt parası sorgulama, süt parasının yatıp yatmadığını nasıl öğrenirim diyenlerin yapması gereken bir işlem. Süt parası sorgulama işlemi; TC no ile, telefon numarası ile, PTT veya Ziraat Bankası gibi çeşitli yollarla yapılabiliyor. Tüm bu yollarla sorgulama işlemi nasıl yapılır sizin için hazırladığımız bu makalemizi okuyarak öğrenebilirsiniz. Ayrıca; 2020 süt parası ne kadar oldu, nasıl alınır, ne zaman yatar, nereye yatar, süt parası kaç ay alınır, süt parası kimler alır, kimlere verilmez, süt parası için gerekli evraklar neler gibi konu hakkındaki tüm önemli hususların ayrıntılı cevapları da yazımızda. Bunlara ek olarak yazımızda cihazınıza indirip doldurabileceğiniz Süt Parası Başvuru Dilekçesi de yer alıyor.

2020 Süt Parası

Devlet; çocuk sahibi olmayı teşvik, nüfus artışını sağlama, bebek sahibi olan ailelere maddi destek sağlamak amaçlarıyla çok sayıda sosyal program hayata geçiriyor. Bu kapsamda süt parası 2008 yılında başladı ve milyonlarca anne baba bu ödemeden faydalandı. Bu sosyal programlarının en bilinenleri arasında emzirme ödeneği geliyor. Halk arasında süt parası, emzirme parası gibi adlarla bilinen bu uygulama, 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında yürütülüyor. 4/A (SSK) ve 4/B (Bağ-Kur) kapsamında sigortalı olanlar bu uygulamadan yararlanma hakkına sahip.

Sigortalı çalışan kadınlar veya sigortasız eşi doğum yapan sigortalı erkekler emzirme ödeneği alabilirler. Süt parası başvurusu SGK İl Müdürlükleri ve SGK Hizmet Merkezlerine yapılması gerekiyor. Süt parası başvurusunu anne ve babadan sigortalı olan hangisi ise o yapmalıdır. Hem anne hem babanın ikisinin de sigortalı olması halinde başvuruyu anne yapar. Anne ve babalar süt parası ile doğum parası aynı mı şeklinde çelişki yaşayabiliyor. Doğum parası süt parasından farklı bir uygulamadır. Doğum yardımı ne kadar, nasıl alınır, kimlere verilir gibi konu hakkındaki tüm detayları aşağıda bağlantıları bulunan makalelerimizi okuyarak öğrenebilirsiniz.

Süt Parası Kimlere Verilir?

Ödeme hakkında verdiğimiz bu genel izahatın ardından şimdi de süt parası alma şartları neler, kimler süt parası alabilir, süt parası kimlere verilmez konusuna açıklık getirelim. İlgili kanun ve yönetmeliğe göre emzirme ödeneği alma şartları;

  • 4/A veya 4/B sigortası kapsamında anne veya babadan en az birinin doğumdan önceki bir yılda en az 120 gün sigorta primi ödenmiş olması
  • 4/B kapsamında (Bağ-Kur) olanların geriye yönelik sigorta prim borcunun bulunmaması
  • Doğumun gerçekleşmesi ve çocuğun hayatta olması
  2020 Doğum İzni Parası Hesaplama Nasıl Yapılır?

Saydığımız maddelerden de anlaşılacağı üzere emzirme parası alabilmek için doğumun gerçekleştiği tarihte illa ki çalışıyor olmak gerekiyor. Şayet işinizden ayrılmış veya çıkarılmış dahi olsanız, doğumun gerçekleştiği tarihten geriye doğru son 1 yıl içinde 120 gün veya daha fazla prim ödemeniz varsa emzirme yardımı alabilirsiniz.

Süt Parası İçin Gerekli Evraklar Neler?

Süt parası başvuruya dayalı bir ödeme şeklidir ve otomatik ödeme şeklinde uygulama söz konusu değildir. SGK İl Müdürlüğü veya SGK Hizmet merkezine süt parası başvurusu yaparken hazırlamanız gereken belgeler ise şu şekilde;

  • Doğumun gerçekleştiği kurumdan alınmış doğum belgesi
  • Nüfus cüzdanı ve fotokopisi

2020 Süt Parası Ne Kadar Oldu?

Süt parası kaç lira olacak, her yıl enflasyon rakamlarına göre SGK tarafından yeniden belirlenmekte ve kamuoyuna duyurulmaktadır. SGK geçtiğimiz günlerde konu hakkında açıklamada bulundu ve pek çok anne babanın merakla beklediği 2020 süt parası ne kadar oldu sorusu da cevabını bulmuş oldu. 2020 yılı süt parası ilk çocuk için 300 ikinci çocuk için 400 üçüncü çocuk için 600 olarak belirlendi.

2019 yılı enflasyon beklentileri üzerinden emzirme ödeneği ne kadar olacak bir tahmin yürütmek olası. Ancak enflasyon rakamının beklentilerin üzerinde çıkması çok sık olan bir durum.

Süt Parası Sorgulama TC İle

TC ile süt parası sorgulaması e devlet kapısı üzerinden e devlet şifresi ile yapılıyor. Bu sebeple TC ile süt parası sorgulama yapmak için öncelikle e devlet şifrenizin olması gerekiyor. Eğer e devlet şifreniz yok ise herhangi bir PTT şubesine giderek 2 TL ücret karşılığında e devlet şifresi edinebilirsiniz.

  1. Yukarıdaki bağlantıya tıkladığınızda ekranınıza açılan sayfada Kimliğimi Şimdi Doğrula sekmesine tıklayın.
  2. Bu tıklamayı yaptığınızda e devlet giriş sayfasına yönlendirileceksiniz. Bu sayfada sırasıyla TC kimlik numaranızı ve e devlet şifrenizi ilgili kutulara eksiksiz şekilde girin Sisteme Giriş Yap sekmesine tıklayın.
  3. İlk 2 adımı doğru şekilde yaptığınızda E Devlet SGK Şahıs Ödemesi Görüntüleme sayfasına giriş yapmış olacaksınız. Bu sayfada Başlangıç Tarihi ve Bitiş Tarihi yazan iki kutucuk göreceksiniz. Başlangıç tarihi yazan kutucuğa süt parası başvurusu yaptığınız tarihi girin.
  4. Bitiş tarihi yazan kutucuğa ise günün tarihini girin ve ardından altta yer alan Sorgula sekmesine tıklayın.

Yukarıda saydığımız 4 adımlık işlemi eksiksiz olarak yaptığınızda TC ile emzirme parası sorgulama işlemini tamamlamış olacaksınız. Emzirme ödeneği başvurunuz onaylandıysa bu sayfada emzirme parasının nereye, ne kadar yatırıldığı gibi detayları göreceksiniz.

Süt Parası Sorgulama Telefon Numarası

E devlet üzerinden TC ile süt parası sorgulaması yapma imkanı olmayanlar için en iyi alternatif sorgulama yöntemi telefon numarası ile sorgulama yapmak. Yazımızın başında da belirttiğimiz üzere emzirme ödeneği uygulamasının yürütmesi ve finansmanı SGK tarafından yapılmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu iletişim numarası üzerinden irtibat kurulup bilgi alınması gerekiyor. Süt parası numarası ALO 170. ALO 170 hattını arayarak süt parasının yatıp yatmadığını öğrenebilirsiniz.

  2021 Sosyal Yardımlaşma Para Yardımı Sorgulama

ALO 170 iletişim hattı hakkında bir uyarıda bulunmamız gerekiyor. Bu hat sadece emzirme ödeneği için tahsis edilmiş bir hat değil. SGK ile ilgili tüm işlemler için kurulmuş bir yardım hattı. Bu sebeple tahmin edeceğiniz üzere bu hattı her gün yüz binlerce vatandaşımız arıyor. Tahmin edersiniz ki aramalar bu denli yoğun olunca telefonda bekleme süreleri bir miktar uzayabiliyor. Bu duruma aramadan önce hazırlıklı olmanızda fayda var.

Ziraat Bankası Süt Parası Sorgulama

SGK ve Ziraat Bankası arasında geçtiğimiz yıllarda imzalanan protokol ile MOSİP (Mali Otomasyon Sistemi Projesi) uygulaması hayata geçirildi. Projeyle birlikte SGK şahıs ödemeleri Ziraat Bankası üzerinden yapılmaya başlandı. Emzirme ödeneği de SGK şahıs ödemeleri arasında yer alıyor. Bu sebeple süt parası başvurusu yapanlar paralarını kolay bir şekilde Ziraat Bankasından alabiliyor. Başvurunuz onaylandıktan sonra paranız adınıza Ziraat Bankasına yatırılır. Nüfus cüzdanınızla birlikte herhangi bir Ziraat bankası şubesine giderek sorgulama işlemi yapabilir paranızı istediğiniz zamana çekebilirsiniz.

Şayet Ziraat Bankasında vadesiz hesabınız varsa veya vadesiz hesap açtırıp bu hesabı e devlet üzerinden sisteme tanımlarsanız ziraat bankası süt parası sorgulama işlemi için bankaya bile gitmenize gerek kalmadan kolaylıkla yapabilirsiniz. Bu sayede paranızı şubeye gidip sıra beklemeden herhangi bir bankamatikten çekebilir, telefon bankacılığı, internet bankacılığı veya Ziraat Bankası cep telefonu uygulamasını kullanarak paranızı istediğiniz gibi havale veya EFT işlemi yapabilirsiniz.

Konu Hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmak ve Ziraat Bankası vadesiz hesabı e devlet üzerinden sisteme nasıl kaydolur öğrenmek için aşağıda bağlantısı bulunan makalemizi okuyabilirsiniz.

PTT Süt Parası Sorgulama

Emzirme ödeneği sorgulaması yapabilmek için diğer bir seçenek de PTT. Ancak PTT süt parası sorgulaması diğer sorgulama yöntemlerine göre daha zahmetli. Yukarıda tarif ettiğimiz sorgulama yöntemlerini yapma imkanınız yoksa başvurulabilecek bir yol. Emzirme parası Ziraat bankası Şubesi olmadığı yerlerde PTT üzerinden yapılıyor. Bu sebeple başvuru yaptıktan sonra başvurunuzu takip eden ayın 8’i ile 14’ü arasında PTT şubesine gitmeniz gerekiyor. Herhangi bir PTT şubesine nüfus cüzdanınızla başvurarak sorgulama yapabilir ve paranız yattıysa çekebilirsiniz.

Süt Parası Kaç Ay Alınır?

Emzirme ödeneği konusu ile ilgili olarak en fazla kafa karışıklığına ve yanlış anlamaya sebep olan husus kaç ay alınır hususu olsa gerek. Bunun başlıca sebebi SGK resmi internet sitesinde süt parasının 6 aylık bir ödeme olduğu yazması. Pek çok vatandaşımız bu ifadeye istinaden süt parası tutarını altı ay boyunca yer ay alınacağı gibi yanlış bir kanıya kapılıyor. Bu kesinlikle doğru değil. Süt parası altı aylık bir ödemedir ancak tek seferde ve peşin olarak ödenir. Yani emzirme ödeneği 1 bebek için sadece 1 kez alınabilmektedir.

Süt Parası Ne Zaman Yatar?

Başvuruyu yapanlar en çok süt parası ayın kaçında yatar, süt parası yattı mı sorularının cevabını merak ediyordur muhtemelen. Yukarıda MOSİP uygulamasının hayat geçirildiğinden bahsetmiştik. MOSİP uygulamasının tam olarak hayata geçirilmesinin ardından SGK şahıs ödemeleri bu sistem üzerinden her ayın 8’i ile 14’ü arasında yapılmaya başlandı. Yani emzirme ödeneği başvurusu yaptığınız ayı takip eden ayın 8’i ile 14’ü arasında paranız adınıza yatırılmış olur.

  Kaymakamlık Para Yardımları ve Para Yardımı Dilekçesi Örneği

Süt Parası Nereye Yatar?

Yazımızı bu bölümüne kadar okuduysanız süt parası nereye yatar sorusunun cevabını kolaylıkla bulmuşsunuzdur. Süt parası ödemesi PTT veya Ziraat Bankası Şubesine yatar.

Bebeği olan annelere devlet süt parası, doğum parası gibi maddi yardımlarda bulunuyor ve olası yaşanan maddi zorluklar bir nebze de olsun bu şekilde azaltılabiliyor. Ancak yeni annelerin tek sorunu maddi değil elbette. Bebek bakımı ve sağlığı, anne sağlığı ve emzirme son derece önemli hususlar. Kadınları ilgilendiren ve kadınca tüm sorunlara çözümler sunan bilgi kaynağına ulaşmak için BURAYA tıklayın ve güzellik, sağlık, bakım, emzirme gibi konularda merak ettiklerinizin cevaplarına ulaşın.

Süt Parasını Baba Alabilir Mi?

ödenek hakkında sıkça sorulan sorulardan da biri bu soru. Yazımızın bu bölümüne kadar muhtelif yerlerinde emzirme ödeneğinin SGK prim ödemesi ile bağlantılığı olduğunu ifade etmiştik. SGK prim ödemesi baba adına yapılıyorsa, yani erkek çalışıyor ve kadın sigortalı çalışan değilse süt parası başvurusu baba tarafından yapılır. Süt parası bu durumda baba adına yatırılır. şayet anne ve babanın her ikisi sigortalı çalışan ise bu sefer başvuruyu anne yapmalıdır. Başvuruyu yapan anne olduğu için ödenek de doğal olarak anne adına yatırılır.

Süt Parası Zaman Aşımı

Süt parası almayı unuttum diyenlerin çok fazla endişelenmesine gerek yok. Çünkü süt parası zaman aşımı süresi 5 yıl. Doğum yaptığınız dönemde süt parası alma şartlarını taşıyorsanız emzirme ödeneği başvurusu yapmak için geriye dönük 5 yıl zamanınız var. Doğumun üzerinden çok zaman geçti diyerek başvuru yapmayı ihmal etmeyin, süt parası alma süresi 5 yıldır.

Memurlar Süt Parası Alır Mı?

Memurlar süt parası alabilir mi sorusunun cevabını kamu çalışanları çok merak ediyor olsa gerek. Yazımızın ilk bölümlerinde emzirme ödeneğinin 4/A ve 4/B kapsamında sigortalı olanları kapsadığını belirtmiştir. 4/C (Emekli Sandığı) kapsamında olanlar yani memurlar SGK’dan süt parası alamazlar. Ancak bazı kamu kurumları personeline kendi bütçesinden karşılanmak üzere doğum sonrasında çeşitli yardımlar verebiliyor. Bu sebeple şayet var ise uygulamanın adı emzirme ödeneğinden farklı olabilir. Bu konuda her memurun kendi kurumunda ilgili birime başvuru yaparak bilgi alması gerekiyor.

Süt Parası Kimlere Verilmez?

4/A veya 4/B sigorta kapsamında olmayanlara, 4/C kapsamında sigortalı olanlara, 4/B kapsamında olup prim borcu olanlara süt parası verilmez.

Doğum Borçlanması Ne Kadar – Kadınların Emeklilik Durumu

Doğum Borçlanması Emekliliği Öne Çeker Mi?

DOĞUM RAPOR PARASI HESAPLAMA

DOĞUM RAPOR PARASI SORGULAMA

ZİRAAT BANKASI SÜT PARASI SORGULAMASI

DOĞUM PARASI

DOĞUM PARASI SORGULAMA


] }
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 143 YORUM
  1. Aynur dedi ki:

    Merhaba ben ikiz doğum yaptım eşim sigortalı eşimin adına süt parası yattı ama sadece 60 tl neden bukadar az yardımcı olurmusunuz

  2. blank Sibel dedi ki:

    Meraba ben doğum iznine çıktım bebeğimi 29.11.2018 de dünyaya getirdim aynı gün doğum parası süt parasına eşim başvurdu ama hala yatmadı sizce ne zaman yatar yada tekrardan mı başvurmamız gerekli

  3. blank Ahmet dedi ki:

    bilgiler için teşekkürler

  4. blank Gamze dedi ki:

    Merhabalar ben 10 ay önce doğum yaptım fakat hala gidemedim başvuruya. Bu ay gidicem sgk ya başvuru yapmaya. Benim kafamı karıştıran bi şey var ben hamileliğimin 4. Ayına kadar çalıştım fakat mide bulantılarım yüzünden iş yerimden çıkarıldım sgk nın vermiş olduğu doğum parası yardımı var diye biliyorum aile ve sosyla politakalar bakanlığının veridiğinin dışında onu almaya hak kazanır mıyım acaba ?

    1. blank admin dedi ki:

      Doğum yardımı için çalışıyor olmaya gerek yok başvurmanız halinde alabilirsiniz.

  5. blank Menesa Yılmaz dedi ki:

    Mrb ben ev hanımıyım eşimin sigortasından yararlanıyorum sut parası almaya hakkım oluyor mu

    1. blank admin dedi ki:

      Merhaba. Eşiniz çalışması süt parası almanızı sağlar. Diğer şartları taşıyorsanız başvurmanız halinde süt parası alabilirsiniz.

  6. blank Canan dedi ki:

    Sür parası için nereye başvuru yapılması gerekiyor. Alo 170 aradım hastanenin giriş yapması gerekiyor diye bir ifade kullandı ama tam anlamadım

    1. blank admin dedi ki:

      Merhaba. Kamu kurumları bilgisayar alt yapısı ile birbirine bağlanmış durumda. Bu yüzden önce sağlık kurumunun doğumu SGK’ya bildirmesi gerekiyor. Kalan tüm işlemler SGK üzerinden yapılmalı.

  7. blank Eyup dedi ki:

    Merhaba, 27 aylık ve 2 aylık 2 çocuğum var. Banka çalışanıyım. Çocuklarımım süt parası başvurusunu yapabiliyor muyum ?

    1. blank admin dedi ki:

      Bazı bankaların banka özel sandıkları var. Sizin şayet böyle bir durumunuz yoksa, primleriniz SGK’ya yatıyorsa ve doğumların gerçekleştiği tarihlerde aranan diğer şartları taşıyorsanız başvuru yapabilirsiniz. Süt parasında zaman aşımı 5 yıldır.

  8. blank hamit dedi ki:

    slm.Ben yeni sigortali ise basladim toplam 83 gunum var.esim do gum yapti bsvuru yaptim alma sansim varmi
    ya da 120 gun dolunca alabilir miyim simdiden tskler

    1. blank admin dedi ki:

      Emzirme ödeneği başvuru şartlarında doğum gerçekleştiği tarihten geriye doğru son bir yıl içinde en az 120 gün sigorta primi ödemesi olmasıdır. İlla ki aynı işyerinde veya kesintisiz olmak zorunda değil. Başka bir işyerinde belirttiğimiz zaman aralığında sigorta ödemeniz varsa ve mevcut 83 günlük priminizle toplandığındq 120 günü geçiyorsa emzirme ödeneği alabilirsiniz.

  9. blank Ikra dedi ki:

    Merhaba ben süt parasi icin kayit oldum ve 2 ay oldu 1. Ayda bir memur geldi soru sorup gitti 2 ayda baska bi memur geldi yine soru sorup gitti 2 tane imza attirdi ve bende kagidi okumadan imza attim neden imza attirdilar bana bi bilginiz varmi lutfen cevap verin

    1. blank admin dedi ki:

      Emzirme ödeneği başvuru işlemleri bahsettiğiniz şekilde yapılmıyor. ALO 170’i arayarak emzirme ödeneği başvurunuz hakkında bilgi alabilirsiniz.

  10. blank Fazilet dedi ki:

    Merhaba ben 8 ay önce doğum yaptım doğum parası 300 lira aldım süt parası almadım çalışmıyorum ama eşim çalışıyor polis bizde yararlanabilirmiyiz

    1. blank admin dedi ki:

      Kamu çalışanlarına SGK emzirme ödeneği ödemesi yapmıyor. Polis teşkilatının personeline yaptığı bir doğum veya çocuk yardımı olup olup olmadığını eşiniz vasıtası ile öğrenebilirsiniz.