SGK Geçici İş Göremezlik Ödeneği Nedir ?

SGK geçici iş göremezlik ödemesi sağlık raporu alan işçilere verilmektedir. SGK geçici iş göremezlik ödeneği almak için işçilerin 4A ya da 4B kapsamında aktif olarak çalışması gerekmektedir. Devlet hastanelerinden ya da sağlık ocağından geçici hastalıklar sebebiyle rapor alan vatandaşlar, çalışmadıkları zamanlar için SGK’dan ödeme almaktadır. SGK’dan ödeme almak için vatandaşların 2 günden daha fazla rapor alması gerekmektedir. Şayet vatandaşın rapor süresi 4 gün ise, yalnızca 2 gün için ödeme almaktadır. İlk iki günlük raporların ödemesi işveren tarafından yapılmaktadır. Bundan dolayı ödemeler yalnızca ikinci günden sonra yapılmaktadır.

SGK Geçici İş Göremezlik Ödeneği Nasıl Alınır?

SGK geçici iş göremezlik parası almak için vatandaşların Sosyal Güvenlik Kurumu’nda çalışması gerekmektedir. Vatandaşların grip ya da farklı sağlık sorunları sebebiyle işe gidemediği günler için maddi kayıp yaşaması önlenmektedir. Bunun için gerekli olan şartlar ise:

  • SGK geçici iş göremezlik ödeneği almak için vatandaşların devlet hastanesi ya da sağlık ocaklarından rapor alması gerekmektedir.
  • Raporun 2 günden daha fazla olması gerekmektedir. İlk iki gün işveren tarafından vatandaşa tam olarak ödenmektedir. İki günden sonraki rapor parası, vatandaşın maaşına göre verilmektedir.
  • Rapor parası alabilmek için raporun hekim ya da sağlık kuruluşlarından onaylı olması gerekmektedir. Teşhis ve tanının raporda belirtilmiş olması önemlidir.
  • Aile hekimlerin de çalışan vatandaşlara rapor yazma yetkisi bulunmaktadır.

Sağlık Raporu Kaç Gün için Verilir?

Sağlık raporu süresi hekimlerin koyduğu teşhise göre belirlenmektedir. Rapor süresi için hastanın herhangi bir talebinin olması söz konusu değildir. Doktor yapacağı muayene, teşhis ve hastanın durumuna uygun olarak kaç gün dinlenmesi gerektiğine karar verecektir. Ancak sağlık raporundan para alabilmek için raporun 2 günden daha uzun süreli olması gerekmektedir. Şayet vatandaş altı günlük rapor almışsa, ilk iki günü maaştan kesilmez. Fakat SGK tarafından yalnızca bu raporun 4 gününün ödemesi yapılır. Şayet işçi iş kazası geçirmiş ya da meslek hastalığına yakalanmışsa bu aşamada tüm günlerin ödemesini almaktadır. Öte yandan yatarak ya da ayakta tedavilerde de rapor süresi değişmektedir.

  Yeni Daire için Doğalgaz Aboneliği Nasıl Alınır? Ücretleri Ne Kadar?

SGK Geçici İş Göremezlik Ödeneği Ne Kadar?

SGK geçici iş göremezlik ödemesi raporun gün sayısına ve vatandaşın maaşına göre belirlenmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu vatandaşın ilk iki günlük raporlarında ödeme yapmamaktadır. Rapor ödemeleri 3. Günden itibaren yapılmaktadır. Sağlık raporu için ne kadar ödeme yapılacağına ise vatandaşın maaşına ve rapor gününe göre karar verilmektedir. Sigortalı olarak çalışan vatandaşların günlük kazançlarının üçte ikisi rapor parası olarak verilmektedir. İşçi ne kadar yüksek maaş alıyorsa, alacağı SGK ödemesi de buna bağlı olarak artacaktır. Bunun dışında Sosyal Güvenlik Kurumu geçici iş göremezlik ödeneği yatarak tedavilerde ve ayakta tedavilerde değişmektedir. Yatarak tedavilerde günlük kazancın tamamı verilmektedir.

SGK İş Göremezlik Ödemesi Ne Zaman Yatar?

SGK geçici iş göremezlik ödeneğinin yatması SGK’nın yoğunluğuna bağlıdır. İşçinin sağlık raporunu raporun bitmesinden sonra teslim etmesi gerekmektedir. Teslim süresi beş iş günü olmaktadır. Bu sürenin bitiminden sonra işverenin raporu SGK’ya teslim etmesi için 10 iş günü bulunmaktadır. SGK raporu aldıktan sonra denetler. Yapılan araştırmalar sonucunda raporun uygun olduğuna karar verilirse SGK iş göremezlik ödeneği almasına karar verilir. Vatandaşın raporlu olduğu günler maaşından kesilmektedir. Yapılan bu kesintiler bir ay sonra SGK tarafından kapatılacaktır. Fakat vatandaşın SGK iş göremezlik ödeneği alması için aşağıdaki şartları karşılaması gerekmektedir:

  • Vatandaşın en az bir sene boyunca primlerinin ödenmiş olması Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı olarak çalışması gerekmektedir. Ödemeler 4A SSK ve 4B Bağkur kapsamında yatmaktadır.
  • Vatandaşın en az 90 günlük primlerinin ödenmiş olması şartı aranmaktadır.

Bu şartları karşılayan vatandaşlar hastalık gibi geçici iş göremezlik durumlarında SGK’dan ödenek almaya hak kazanmaktadır. Yapılan SGK geçici iş göremezlik ödenekleri PTT şubeleri dışında, herhangi bir Ziraat Bankası’na da yatmaktadır.

  1000 TL İhtiyaç Yardımı Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?

Sağlık Rapor Parası Almak için Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Sağlık rapor parası şartları Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenmiştir. Vatandaşların iş göremezlik ödeneği alması için belirlenen şartlar ise:

  • Sağlık raporunun alınmasının ardından vatandaşın Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirimde bulunması gerekmektedir. Bunun için raporun işverene teslim edilmesi ve işveren tarafından SGK’ya iletilmesi gerekmektedir.
  • Sosyal Güvenlik Kurumu raporu aldıktan sonra değerlendirmeye alır. Yapılan değerlendirmede vatandaşın rapor parası alması onaylanırsa ödeme almaktadır.
  • Onay almak için raporda hekim imzası, onayı ve teşhis bulunması gerekmektedir.
  • Ödemenin verileceğine kanaat getirildiğinde ödemeler 15 gün ve bir ay içinde ödenmektedir.
  • Ödemeler PTT şubeleri ya da SGK ile anlaşmalı bankalara yapılmaktadır.
  • Ödemesi yapılan vatandaşlara SMS aracılığı ile bilgilendirme yapılmaktadır.

İş Göremezlik Ödemesi Almak için Gereken Şartlar Nelerdir?

İş göremezlik ödeneği şartları Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığı ile belirlenmiştir. Rapor parası almak için SGK tarafından belirlenen hekim ve sağlık kurumlarından rapor almak gerekmektedir. 5510 sayılı olan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre belirlenmiş şartlar ise:

  • Vatandaşın sağlık raporunu devlet hastaneleri ya da aile hekimlerinden alması gerekmektedir.
  • Sosyal Güvenlik Kurumu’na teslim edilecek raporun üzerinde hekim adı, imzası ve onayı bulunmalıdır. Hastalığın teşhisi ve rapor gün sayısı belirlenmelidir.
  • İş göremezlik parası almak için vatandaşın en az bir sene boyunca SGK kapsamında çalışmış olması gerekmektedir.
  • Bağkur’lu olan vatandaşların iş göremezlik ödeneği alması için herhangi bir Bağkur borcunun olmaması gerekmektedir. Borcu olan vatandaşların borcunu kapatmadan SGK üzerinden ödeme alması mümkün değildir.

Sağlık Rapor Parası Nasıl Hesaplanır?

Rapor parası hesaplaması vatandaşın maaşına ve günlük kazancına göre hesaplanmaktadır. 2019 senesi için sağlık rapor parası hesaplamak için vatandaşın son 3 aylık maaşı hesaplanmaktadır. Buna göre sağlık rapor parası hesaplamak için:

  • Vatandaşın son 3 ayda aldığı maaş hesaplanmaktadır. Maaş hesabından sonra 3 aylık prim gününe bölünür. Çıkan sonuç 90 iş gününe bölünür ve günlük kazanç hesaplanır.
  • Günlük kazancın üçte ikisi vatandaşa ödenir.
  • Yatarak tedavilerde günlük kazancın tamamı vatandaşa ödenmektedir.
  • İş kazası durumlarında raporlu olunan tüm günler için ödeme yapılmaktadır.
  • Rapor alınan ilk iki gün için ödeme yapılmamaktadır. İlk iki gün işveren tarafından ödenmektedir.
  2020 Güncel Diyetisyen Maaşları Ne Kadar, Şartları Neler ?

İş Göremezlik Ödeneği Nasıl Sorgulanır?

İş Göremezlik ödeneği sorgusu işlemlerini yapabilmek için TC kimlik numarası ve e-devlet şifresi gerekmektedir. SGK geçici iş göremezlik ödeneği sorgulamak için:

  • İlk olarak turkiye.gov.tr adresine giriş yapmak gerekmektedir. Sisteme giriş yapmak için E-devlet şifresi ve TC kimlik numarası gerekmektedir. E-devlet şifresi olmayan vatandaşlar herhangi bir PTT şubesi üzerinden 2 TL karşılığında e-devlet şifresi satın alabilmektedir.
  • Sisteme girdikten sonra sayfanın ortasında yer alan arama bölümüne SSK’lıysanız 4A, Bağkur’luysanız 4B İş Göremezlik Ödemesi yazmanız gerekmektedir.
  • Bu alan üzerinden ne kadar iş göremezlik ödeneği alınacağı ve ödemenin ne zaman yatacağı sorgulanabilmektedir.

MEMUR OLMA ŞARTLARI – NASIL MEMUR OLUNUR?

EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMA – EMEKLİ MAAŞIM NE KADAR OLUR?

E Devlet Şahıs Ödemeleri Banka Hesabı Tanımlama

İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır

İşsizlik Maaşı Hesaplama


] }
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.