Nikah İçin Gerekli Belgeler

Dünya evine girmek isteyen çiftlerin nikahının kıyılabilmesi için bir dizi bürokratik işlemi gerçekleştirmesi gerekmekte. Evlilik hazırlığının tatlı ve yorucu telaşı içindeyken, bu bürokratik işlemlerin doğru sıra ve eksiksiz şekilde yapılabilmesi bazen bir hayli kafa karıştırıcı olabilmekte. Nikah başvurusu nereye yapılır, nikah başvurusu için gereken belgeler nelerdir gibi en temel konulardan başlamak üzere nikah kıyılabilmesi için bilmeniz gereken her şeyi rehber niteliği taşıyan bu makalemizde onlinesorgula.gen.tr olarak sizler için derledik.

Evlilik hazırlığı yapan çiftlerin nikah başvurusu yapmadan önce ilk bilmeleri gereken, 4721 Sayılı Medeni Kanunda evlilik için belirtilen şartları taşıyıp taşımadıkları. İlgili kanun maddesine göre nikahın kıyılabilmesi için;

  • Evlenmenin önünde kanuni mani olmaması,
  • Kanunen reşit olmak,
  • Evlenmeye engel teşkil eden bir sağlık sorunu olmadığına dair çiftlerden her ikisinde sağlık raporunun bulunması
  • Çiftlerden herhangi birinin ikamet adresindeki nikah kıymakla görevlendirilmiş kuruma başvurmak gerekmekte.
  • Akıl sağlığı yerinde olmak

Şayet evlenmek isteyen çiftler 18 yaşından küçük ise bazı farklı şartlar aranır. Medeni kanunun 124. Maddesinde düzenlenen bu duruma göre;

  • 16 yaşını doldurmuş kadın ve erkek ancak mahkemeden alınan hakim izni ile
  • 17 yaşını doldurmuş kadın ve erkek yasal temsilcilerinin onayı ile nikahlanabilir.

Nikah İçin Gereken Belgeler

Yukarıda saydığımız şartları taşıdığınız takdirde evlenmeniz için herhangi bir kanuni engel bulunmamakta. Bu şartları taşıyorsunuz, peki nikah için hangi belgeleri hazırlamanız gerekiyor? Eksiksiz bir nikah başvurusu için hazırda bulundurmanız gereken belgeler ise şu şekilde:

  • Çiftin üzerinde fotoğraf bulunan nüfus cüzdanları ve fotokopileri
  • Çiftlerden herhangi birinin başvurunun yapıldığı kurumun bulunduğu yerleşim yerinde yaşadığına dair muhtarlıktan alınan fotoğraflı ikametgah belgesi
  • Kadın ve erkek için ayrı ayrı 7’şer adet vesikalık fotoğraf
  • Kadın ve erkeğin mevcut medeni halini gösteren kayıtlı bulundukları nüfus müdürlüklerinden alınmış nüfus kayıt örneği
  • Geçmişte evlenme boşanma gibi durum gerçekleşti ise son medeni hal durumunun nüfus cüzdanına işlenmiş olması
  • Yetkili bir kuruluştan alınmış Sağlık raporu (Ayrıntılı bilgi için Evlilik İçin Sağlık Raporu başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz…)
  2020 Tarım Kredi Kooperatifi Maaşları Ne Kadar ?

Nikah başvurusu nereye yapılır?

Devlet tarafından nikah kıyma yetkisi; Belediye Başkanlıklarına, Nüfus müdürlüklerine, Köy muhtarlıklarına verilmiştir. Şayet nikah yurt dışında kıyılacaksa yetkili kurumlar büyükelçilikler ve konsolosluklardır.

Bilmeniz gereken diğer hususlar

Saydığımız tüm şartları taşıdığınız ve belgelerinizi hazırladığınız takdirde nikahın kıyılabilmesi için herhangi bir engel bulunmamakta. Nikah başvuruları hiçbir şekilde posta ile yapılamaz, bu yüzden başvuruyu evlenecek çiftin bizzat yapması gerekiyor. Çiftlerden birinin nikah başvurusuna gelememesi söz konusu ise, gelemeyen kişi noterden özel bir vekaletname düzenletmeli, vekaletnamenin nikah işlemlerini yürütmek için verildiğinin açık ve net bir şekilde ifade edilmesi gerekmekte.


] }
ETİKETLER:
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.